Vissza a Főoldalra
 
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Tábor július 24.
Hatalom Kártyái - Alanori Olimpia június 17.
A pillanat képe
A mátrix
(Könyv életkép)
Küldd el képeslapként!
A mátrixban minden csak virtuális valóság. A mátrix zsonglőrei, a dekások mindig az általuk elképzelt, idealizált, vagy jelképes alakban jelennek meg a mátrixban.
Nézz szét a galériában!
XIX. Alanori Mini Olimpia
Kecskemét Kupa
Hagyományos verseny – 2017. július 22.
Tábor - Előzetes
Hagyományos verseny - 2017. július 22.

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Gyűjtögető életmód (533. tudati képesség)
Túlélők Földje - Nyomtérkép az utolsó 32 játékhét nyomaiból
Legaktívabb fórumok és fórumozók

A lista folytatása...
HKK kérdés? (42477)
THARR templom épites (6)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (5884)
Chara-Din templom építés (24)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9096)
[HKK Piac] Eladó lapok (139520)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:

Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
A tesztelőknek tényleg egyértelmű, hogy ez a lap nem szedi le a rezisztens lapokat?
 
Erre azt a példát tudom mondani, hogy az államvizsga dolgozatomnál én és a 2 témavezetőm kb 20x átolvastuk az általam írt 50 oldalt. Minden hibàt kijavítottunk (azt hittük). Majd megmutattam egy "külsősnek" és egyből észrevett még hibákat. Egy "belső rendszer" hajlamos átsiklani a "hibák" felett.

Szerintem a megoldás pár "amatőrebb" játékos bevonása lenne a végső fázisban,hogy csak a lapok szövegét kinyomtatva odaadni nekik és nézzék meg,hogy van-e szerintük nehezen értelmezhető lap, vagy ami benne kérdést vet fel.
Erre talán azért lenne szükség,mert a sok rutinos tesztelő könnyen átsiklik az ilyesmiken,mert hát "úgy van az". Míg az ilyen idegesítő/szőrszálhasogatók, mint én, ezekre "rákrrdeznének",hogy: Srácok,itt mi volt a cél?
 
Azért van, mert a tesztelők és a játékvezetők számára a lap szövege egyértelmű, hisz egy rugóra gondolkodó, tapasztalt, rutinos játékosokról beszélünk. A tesztelés folyamata során ezért nem merül fel a kérdés. Mikor kikerül a nagyközönség elé a lap, és olyan kérdések vetődnek fel, amelyek nem kerültek elő a tesztelés során, akkor derül ki, hogy a lap szövege mégsem egyértelmű mindenki számára.

Ez nem a tesztelés hibája, hanem a rendszeré, és elkerülhetetlen.
 
És miért van az,hogy ilyen ellentmondásos lap nyomdába kerülhet? Értem én,hogy van "kiadói szándék", de akkor kerüljön rá egyértelműen a lapra az amit tud. Ezért is jött létre a Kódex talán, hogy a szabályok le legyenek írva és a leírt szabályok mentén lehessen egyértelmű és érthető lapokat alkotni.
Sajnos, a hkk-s társadalom nem gondolatolvasó és nem tudja mindenki elmondani, hogy "tesztelésen így meg úgy volt,meg iszonyat volt" és társai...
Mindenesetre szerintem mindenki várja az első FAQ-csokrot

Peace!
 
Én itt valamit nagyon nem értek, de úgy tűnik, ezzel nem vagyok egyedül.
Bennem az nem merült fel, hogy a "célpont Dornodon lapot" leszedő forrás ne szedné le a rezisztens lapot.

A főszabály alatt magának a rezisztenciának a fő (80.) szabálypontját kell érteni?

80. Rezisztencia ikon: ha egy lapon ez az ikon szerepel, az azt jelenti, hogy a lap nem lehet célpontja olyan forrásnak, ami a szövege szerint egy „célpont lap”-ra vagy egy „célpont permanensre” hat.


Mert ha valami "célpont Dornodon lapra" hat, az aztán biztosan nem "célpont lapra" vagy "célpont permanensre", tehát a főszabály szerint is lehet az ilyen forrás célpontja.
A kiegészítő szabály (80.2.) csak megerősíti ezt, mert a Dornodon lapok a lapok egy csoportját alkotják, akárcsak a szabálypontban is szereplő „célpont lény/nem-lény”, „célpont [laptípus]”, „célpont (valamilyen) jelző” vagy „célpont [lap altípus]”.
A rezisztencia ikonnal rendelkező lapok ugyanígy a lapok egy csoportját alkotják, vagyis a rezisztencia még akkor sem védhetne Az egyediség letörése ellen, ha nem vesszük figyelembe azt, hogy amúgy sem lenne sok értelme kiadni egy olyan lapot, ami a szabályok miatt nem tud működni.
 
Tovább megyek. Ha a kiegpészítés utolsó részét töröljük a szabálypont végéről, a probléma akkor sem oldódna meg. Az ellentmondás ugyanúgy fennmaradna a lapszöveg és a főszabály között.
 
Ok, értem én, de a kiegészítő szabályokat mindig együtt kell értelmezni a főszabállyal.

Tehát "egy célpont Dornodon lap" - megfogalmazású forrás is a lapok egy csoportjára utal, mégsem merül fel senkiben, hogy leszedné a rezisztens lapot...
 
Mivel én másik "fórumon" nem értesültem az álláspontodról, ezért gondoltam, hogy itt is megkérdezem Sajnos se budapesti, sem kecskeméti versenyekre nem járok, így személyesen nem hallhattam ezt.

A kiegészítő szabálypontban szereplő "lapok egyéb csoportjai" megfogalmazás félreérthető.


Igen, és ezzel épp ez a baj. Nálam ez a "valami egyéb csoportja",olyan mint egy gyűjtőfogalom. Teszem azt, ebbe a csoportba tartozik az "összes olyan lap, amin ez és ez szerepel". Így ez a lap egy bizonyos halmazra vonatkozik, ami az összes lapnak egy bizonyos hányada. Ahogyan a "lény"/"varázslat"/"nem-lény lap"/stb. is egy nagyobb egész halmaza.

Na, mindegy, akkor egy újabb lap, aminél a kiadói FAQ-ra vár a "nép"...
 
Már többször válaszoltam (csak nem ezen a fórumon) erre a kérdésre.
Nem tudom, mi a Kiadói szándék.

Ha ez a lap kizárólag leszedni tudna, akkor az idézett passzus és a félreérthetetlen (félremagyarázhatatlan)kiadói szándék alapján azt mondanám, hogy persze, leszedi a rezisztens lapot is, hiszen arra lett kitalálva a lap.

De ez a lap nem csak leszedni, hanem megakadályozni is tud. Így az idézett - kiegészítő - passzus konkurál a főszabállyal.

A kiegészítő szabálypontok azért vannak, hogy kiegészítsék - adott, kivételes esetben felülbírálják - a főszabályt. Ez esetben azonban a főszabály és a kiegészítő szabály együtt is értelmezhető a lap szövegével. Amennyiben a kiadói szándék az volt, hogy a lap akadályozza meg az ilyen lapokat, és szedje le az ilyen, kivéve - a főszabállyal ellenkező - rezisztencia ikonnal rendelkező lapokat, akkor nincs ellentmondás.

A kiegészítő szabálypontban szereplő "lapok egyéb csoportjai" megfogalmazás félreérthető. Itt azokra a csoportokra gondolunk, amik gyűjtőfogalomként vannak meghatározva, de nem laptípusok, vagy lap altípusok. Pl. varázslat, élőholt, hegymélyi, stb.

Ettől még vígan jó lehetne a szabálypont erre a lapra is, ha a lapszöveg nem ütközne a főszabállyal.

Hogy értsétek a dilemmámat:
1) "megakadályoz, vagy gyűjtőbe küld egy célpont varázslatot" - elméleti megfogalmazású lap leszedné a rezisztens bűbájt?

lapcsoportra hat? igen, varázslatokra
ellentmond a főszabállyal (ti. rezisztencia véd a lapcélzások ellen)? igen
leszedi? nem

2) "célpont 'rezisztencia ikon' lap a gyűjtőbe kerül - elméleti megfogalmazású lap leszedné a rezisztens lapot?

nyilván, mert félreérthetetlen a kiadói szándék.

stb.

Szóval, amíg ellentétes kiadói döntés nem születik, addig a főszabállyal harmonizáló módon azt mondom, hogy megakadályozni tudja, leszedni nem a rezisztens lapot.Ez a lap annyiban más, hogy kifejezetten megnevezi a reisztens lapot.
 
Akkor kérlek válaszolnál rá János, ha már itt vagy, hogy mi a "helyes"?
 
Ha mindenki szerint egyértelmű lenne, akkor nem lenne itt a kérdés...
 
+1 Szerintem egyértelműen le tudja szedni.
 
Miért nem szedi le? Nem célpont "lapcsoportra" vonatkozik? Akkor pedig a rezisztencia a kódexből általam kimásolt cikkely szerint nem él...
 
Nem szedi le a rezisztens lapot kozben kijavitottak
 
Majd legközelebbről van faq.
Minden szempontból úgy kell tekinteni, mintha a lapot ki sem játszották volna.

A majd legközelebb-bel a vicces a lidércharcos.
Ami ugye kijátszási feltételből dobat, amit előbb kell teljesíteni, mint hogy a majd legközelebb-bel counterelne az ellenfél.
Aztán persze vissza kell rakni a lapokat a pakli tetejére megfelelő sorrendben, csak hát ugye nem jön J ügynök, hogy kivakuzza az emlékeinket, így tudni fogjuk, hogy milyen lapokat fog húzni (vagy inkább dobni a gen). Mert a paklit nem kell megkeverni sem ilyenkor.

Szerintem a lebujnál egyértelmű, hogy nem húzok lapot, ha majdozzák.
 
Megakadalyoztad a lebujt?
Amugy talaltam meg egy megoldast a lebujra bar nem optimalis csak dragitas mellett: leanthil trukkje.
 
Ha Manaszüreteléssel reagálok egy lebujra, a kompenzáció nem jön létre, igaz?
 
80.2. A rezisztencia nem véd azoktól a forrásoktól, amelyek egy „célpont lényre/nem-lényre”, „célpont [laptípus]-ra”, „célpont (valamilyen) jelzőre” vagy „célpont [lap altípus]-ra” vonatkoznak, illetve lapok egy további csoportjának valamely tagját célozzák.


A kiemelt rész miatt gondolom, mivel olyan lapok csoportjàra hat, amin az adott ikonok valamelyik szerepel. De majd az okosabbak kijavítanak
 
Ha a Dornodon varázslat Kineporttal (új) X-es v ?-es Ik-ju, asztalon maradó lapot fordítok fel, eldönthetem, hogy mennyi legyen az idézési költség? Pl maxos furmányos pegazus stb. A lapon nem szerepel, h csak fix idézési ktsgre mukodik
 
A kulcs, hogy alapból szerepel-e a lapon bármelyik ikon, de mindentől függetlenül jó lenne egy FAQ. Legjobb tudomásom szerint (beszélgettem már mással róla):

1. nem viszi, mert nem szerepel rajta az ikon, csak megkapja a képességet

2. igen, rajta van az ikon, az mindegy, hogy csak opcionálisan kapja meg

3. Nem, nincs ikonosítva rajta, csak ez a képessége (mint a VH-nál, csak itt alapból tudja -ez esetben- a repülést)

4. Igen, a háló nem működik ilyenkor ugyan, de megtalálható rajta az ikon.

5. Igen, leszedi a rezisztenst is, mert (ismételve magam) látható rajta a rezisztencia jele és a szövege az, hogy gyűjtőbe küld vagy megakadályoz ilyen lapot. Nincs odaírva a leszedésnél, hogy kivéve a rezisztenst vagy bármi ilyesféle kizáró ok.
 
Miért vinné a rezszisztens lapot? Szerintem csak reagàlni lehet rà vele.
 
Ha a kedvenc trukkommel lapot keresel azt ki is kell jatszanod a lebujra. Hacsak nem trebor kalodajat vagy utolso eloafast keresel (ezwkkel viszont akkor jatszanod is kell) bukod a manovert. Ez esetben 1 Vp 1 nekron + a kikeresett counter koltsege es 1+1 lap all szemben a 0 Vp-s lapkijatszassal. Nem kotelezo lapot keresni a trukkel. Ekkor csak a manat es a nekront bukod. A lebuj nem kompenzal es az asztalon marad a halo.

Maradjunk annyiban h ha nincs kezben az emlitett ket lap akkor cumi.
 
Sajnos a majd legkozelebb szovege nincs harmoniaban a mukodesi elcevel. A szovege szerinr megakadalyozza a lapot igy a lebuj kompenzacioja mukodni fog hacsak a Kiado maskent nem dont. Ha a mukodesi elvet vennenk figyelembe akkor a lap arra kenyszeriti a lebuj kijatszojat h vonja vissza annak kijatszasara iranyulo szandekat. Gyak meg nem tortentte teszi a lapkijatszast. De elsokent mindig a lap szoveget kell nezni az ertelmezesekor nem a mogottes mechanizmust.
 
A logika ott bukik h bar a kronopok kepessegenek a hatasa automatikusan kapcsol be maga a kepesseg allandoan mukodo kepesseg es nem egszeri. Es itt ez szamit, ahogyan lentebb tanult kollegam nagyon helyesen ramutatott. Tehat az ejfatty kronopok mellett aktivan jon.
 
-kronopók mellett aktívan kapom az önmagát másoló új éjfattyat?


A kronopók azt írja, hogy mindenképp aktívan jön játékba. Ez egy automatikus képesség, ami egy lény kijátszásakor kapcsol be. Az éjfatty biogenezis azt írja, hogy a másolat mindenképpen passzív. Ez is kijátszáskori képesség/hátrány, amit egyszer kell vizsgálni.
Mivel a kronopók mindenképpje előbb volt játékban, a későbbi játékba kerülő biogenezis ezt felülírja.
Ha állandó hatást szeretnél, akkor gondolj az álomjelzők analógiájával egy "éberség jelzőre". Ha a kronopók (vagy bármi) ilyeneket osztogatna, akkor a biogenezis kijátszása után azonnal aktivizálódna.
De ne csüggedj, van itt egy kombó:
Szaporaság jutalma + Teljes front.
Kerestem még valamit, ami azt tudná, hogy a játékba került passzív lapot aktivizálja rögtön, de nem találtam olyat... Beugrott a Hegymélyi vegetáció meg a Hordavár, de egyik sem jó.

A szirén URat nem ismerem.
 
Még két kérdés:

-kronopók mellett aktívan kapom az önmagát másoló új éjfattyat?
Szerintem igen, mert mindenképpen aktívan kerül szembe mindenképpen passzívannal, és a pók állandóan működő, az éjfatty meg egyszeri képesség.

-az új szirén ur belopja a semmilyen módon nem megszüntethető szabálylapokat?
Elvileg igen, mert nem megszünteti, hanem ellopja.
(Szóval az egérút paklimnak vége? )
 
1. Szerintem azt nem, de lehet tévedek.

2. A szövegben ha van,akkor igen.

3. Ez jó kérdés... De akkor ami "Aktívan jön játékba", azt is viszi?

4. A dermesztéstől függetlenül a háló szerepel rajta,szóval szvsz viszi.

5. Szerintem viszi a rezisztens lapot:
80.2. A rezisztencia nem véd azoktól a forrásoktól, amelyek egy „célpont lényre/nem-lényre”, „célpont [laptípus]-ra”, „célpont (valamilyen) jelzőre” vagy „célpont [lap altípus]-ra” vonatkoznak, illetve lapok egy további csoportjának valamely tagját célozzák.
 
Üdv!

Kérdése(i)m:

Egyediség letörése viszi azt a lapot, amelyik:

- olyan lény, amin nincs semmilyen ikon, de Villámháborútól kap valamilyen felsorolt képességet?

- amelyiknek csak a szöveges leírásában szerepelnek ilyen ikonok, mint pl achát gólem?

- olyan lényt, amelyre még szöveggel van kiírva hogy repül? (Erről az a faq, hogy a szöveg és az ikon minden szempontból ugyanaz)

- ledermesztett hálós lapot? (Vagy passzív épületet, tárgyat, bűbájt stb.)

- rezisztens lapot?
 
Nem. A vicces az viszont,hogy ha a lapod permanenst csábít,nem lényt,akkor véd
 
Szerintem nem, pont a lap működése miatt.
Viszont sztem ez abban az egy esetben valid
reakcio, ha utana el is tudod dobatni vhogy,
kulonben kov korben megint megtekeri, s
akkor mar countert buktal rajta.
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről

© Beholder Kft., 2003 - 2017
1680 Budapest, Pf. 4 (Megváltozott!) | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.