Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Bajnoki menü augusztus 15.
HKK - Zén Legendái: Namír szántóföldek július 15.
Hatalom Kártyái - 10. kiadás június 16.
A pillanat képe
Goblin
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
Rég volt már, amikor a goblinok még fenyegetést jelentettek a ghallaszülött kalandozók számára. Azóta nagyot fordult a világ, ezeknek a vérszomjas manóknak a likvidálása ma már csupán a kéthetes csecsemők számára kihívás.
Nézz szét a galériában!
Letöltések a hosszú hétvégén
Kérdezz-felelek 31.
XXIII. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés
TF-változások - 2018. augusztus
Kelet-Magyarországi HKK Találkozó – avagy 3 nap 9 ultraritka

A lista folytatása...
Aukciós statisztika
Az utolsó Aukciós Napon történtek
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Elmerombolás (545. tudati képesség)

A lista folytatása...
XXIII. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés (4)
HKK kérdés? (43858)
Kérdezz-felelek 31. (19)
Új játék a Beholdertől (28)
Nemzeti Bajnokság - draft a 3. napon (42)
[HKK Piac] Eladó lapok (140803)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
A bárdversenyekről
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 
  ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | ...
Nézet:
Tévedtem. Találtam egy ezeréves szabályt, az egyik szabálykönyvben, amely szerint:

"[...]Helyszínt csak akkor próbálhatsz előkeresni, ha van is a paklidban. [...]"

Ha ezt a kitételt kritika nélkül elfogadjuk, akkor több kérdés is felvetődik. Legcélszerűbbe az lenne, ha a következő módosításkor ez a rész is kapna egy egyértelműsítő kiegészítést a Kódex-ben.
 
A tegnapi versenyen feljött egy kérdés a bilincs vs. Kurtz relációban. Konkrétan: Tábori adó mellett elkölthetem-e a manát Kurtz képességére, ha az ellenfelem Zarnkod bilincsével játszik. (Értelemszerűen vonatkozik a kérdés arra is, ha más módon, pl. Xenó bilincsmesterrel tiltják le a keresést, illetve más, önmagát kereső lapra is.)

A tegnapi versenyen azt a döntést hoztam, hogy elkölthető a mana a képességre, de a keresés (nyilvánvalóan) nem végezhető el.

Kurtz képessége egy aktiválást kívánó képesség. Három feltétele van a használatának: 1) legyen Kurtz a pakliban (ezt lentebb kifejtem), 2) a saját fő fázisom legyen, 3) nem kerestem még ebben a körben Kurtzot.

A képesség használatának nem feltétele, hogy lehetőségem legyen ténylegesen lapot előkeresni.

Lássuk a bilincset.
A szövege szerint: "Nem lehet lapot előkeresni." A lap szövege nem úgy hangzik, hogy nem használhatok kereső forrást... Konkrétan a keresést, mint cselekvést tiltja meg.

Lássuk a Kódex-et elsőként. A 4.13. alatt sajnos nem található erre a kérdésre irányadó szabálypont. Egy fontos részletszabály azonban mégis van. (Utaltam rá, hogy erre visszatérek.)

4.13.5. Amennyiben egy játékos egy bizonyos nevű, vagy bizonyos tulajdonsággal bíró lapot keres ki a paklijából, a kikeresett lapot mindig meg kell mutatnia.

Tehát ha nincs a pakliban Kurtz, akkor azt nyilván nem kereshetem. A leghangosabb érv az volt a bírói döntéssel szemben, hogyha nem keresheti elő a player Kurtzot, akkor nem tudja megmutatni, és így nem ellenőrizhető, hogy van-e a pakliban.

Ez a megközelítés téves. Ellenőrizhető (és ez nem csak erre a szituációra igaz). Ha kétely merül fel a versenyen, hogy az ellenfél szabályosan hajtott-e végre egy manővert, akkor bírót kell hívni. A bíró ellenőrizheti meccs közben is a paklilistát, (akár magát a paklit is), és ha valóban nincs a deck-ben Kurtz, akkor a manőver szabálytalan. (Most nem mennék bele, hogy milyen retorziók és mikor alkalmazhatók, az egy következő esszé kérdése lehet.)

Nézzük tovább a Kódex-et.

Kicsit lentebb:

114.2. A késleltetett erőforráshoz kapcsolódó hatások akkor vizsgálhatók, amikor a játékos az erőforrásból ténylegesen részesül, vagy részesült volna.

[Kiegészítés]
Ha a késleltetett erőforrást létrehozó cselekvés pillanatában valamilyen körülmény megtiltja vagy egyéb okból lehetetlenné teszi az erőforrás megszerzését (pl.: szabálylap tiltja a laphúzást, Vp szerzést, vagy pl. húzás esetén már nincs lap a pakliban, stb.), ez magának a cselekvésnek nem akadálya. Ha az erőforrás tényleges megszerzéséig az akadályozó körülmény megszűnik, az erőforrást a játékos megszerezheti.

114.3. Az erőforrásra és a késleltetett erőforrásra vonatkozó szabályokat megfelelően alkalmazni kell a keresésre és a visszavételre is.

A késleltetett erőforrás és az erőforrás közt csupán annyi különbség van, hogy azonnal, vagy pl. a kör végén részesül belőle a játékos. Játékmechanikai különbség nincs, és nem is lehet.

A fentiekből az következik, hogy a kereső/húzó források használhatók, de a keresés/húzás nem hajtható végre.

(Vannak idevágó faq-k is, de ezek csak akkor használhatók, ha nem ellentmondóak a Kódex-szel.)

Megjegyzem, a 23 éve töretlen gyakorlatban is ez a szabály csontosodott meg. Ha bilincs mellett feláldozom az Aranyhalat, és húzást nevezek meg, akkor így jártam. Ha kijátszom egy Kyorgot, és megszokásból húzást mondok rá, így jártam. Nem hiszem, hogy ezzel a gyakorlattal, és logikával szembe kéne menni 23 év után.

Az alapkérdésből következik, hogy mi van akkor, ha nincs a pakliban Kurtz? Úgysem tudom kikeresni, akkor kamura elköltök 1 Vp-t.... Fentebb már utaltam rá, hogy ez netto csalás, és a megfelelő retorziókkal számolni kell. Egy képesség akkor és úgy használható, ahogyan a szövege és a rá vonatkozó szabályok előírják. Nem kereshetem elő Kurtzot a mappámból, vagy a cipősdobozból, sem a kiegészítő pakliból.

Ez utóbbival kapcsolatban:
Bár Kurtz szövege nem tartalmazza, hogy a pakliban kell lennie, a képességének jellegéből (előkeresés) ez következik. A keresés fogalmát egy faq kiterjesztette a kiegészítő paklira is, ezért - elvben - Kurtz a kiegészítő pakliból is előkereshető lenne. Ha teljesen precízek szeretnénk lenni, akkor a keresés definícióhoz (és/vagy a pakliban működő képességekhez) fűzni kellene egy pontosító kiegészítést.
Szerencsére Kurtz alatt van egy faq, ami a Kiadó szándékát egyértelműsíti:

"A Kurtz előkeresése egy pakliban levő lap aktiválást igénylő képessége,"

A következő kérdés, hogy mi a helyzet a helyszínekkel?

Sajnos a helyszín-keresés lehetősége nem erőforrás, hanem egy szabály, ezért a Kódex fenti rendelkezései nem alkalmazhatók rá. Van viszont egy faq, ami konkrétan megtiltja a helyszínek keresését Bilincs mellett:

"(AK125) Nem kereshetek helyszínt, ha Zarknod bilincse van játékban. [...]"

Mivel nem mond ellent a Kódex-nek, ez a faq alkalmazható.

Azon lehet vitatkozni, hogy a "nem kereshetek helyszínt" = "nem alkalmazhatom a helyszín-keresés szabályát" megfogalmazással, vagy sem... Ezt döntse el a kiadó.

Ami viszont ide kívánkozik, hogy ellentétben Kurtz esetével, helyszín kereshető akkor is, ha nincs a pakliban. Ez egy szabály, aminek nem feltétele, hogy a pakliban legyen helyszín. Ezért pl. Tábori adó mellett néha célszerű lehet helyszínt keresni akkor is, ha ez egyébként csak a Vp elköltését célozza.

Egyéb esetekben pedig a "potyára elköltöttem 2 Vp-t, és nem húztam lapot" - így járás esete, ha valaki benézi, és nem csalás, vagy szabálytalanság.
 
Holnap kifejtem a bilincs vs Kurtz kerdeskort is.
 
Vegiggondoltam es ugy velem, helyes dontes szuletett.
A bizonytalansagomat az Unalomuzo specialis jatekmechanikai sajatossaga okozta. Az Unalomuzo mukodtetese (ertsd: a passzivizalos kepessegenek hasznalata) aktivalast igenylo kepesseg, azaz cselekves. Igy elvben a foszabalynak ervenyesulnie kellene, miszerint a jatekosok felvaltva cselekszenek.
A foszabaly alol - koztudomasuan - csak ket kivetel van: a reakciok es az eletmento hatasok hasznalata.
Ez azonban tevedes!
Van egy harmadik kivetel is, megpedig a kapcsolodo hatasok.

Ha kijatszom egy szanalmas teknost, aminek ket kijatszaskori aktivalast kivano kepessege is van (ti. a visszavetetes es az ujrahasznositas), senkiben fel se merul h a ket kepesseg hasznalata kozott mas is cselekedhetne...
Az Unalomuzo is kijatszashoz kapcsolodo aktivalast kivano hatas. A mechanizmus ugyanaz. Amig vannak kapcsolodo hatasok addig nem lehet egyebet csinalni. Viszont az osszes kapcsolodo hatast vegre kell/lehet hajtani mielott mas cselekvesre kerulhetne a sor.

Azaz amig minden egyes lapkijatszashoz kapcsolodo "unalomuzozes" meg nem tortent, addig nem lehet tovabblepni es mast csinalni.

Ennyi a magyarazat.
 
Viszont ő "egy" lap kijátszását nézi, és ezután passzivál "egy" lapot. Tehát ha több lapot játszanak ki egyszerre, akkor nagy eséllyel ez többször is kisül. (Ahogy korábban az Alucard+hallhatatlan esszenciánál is ugyanígy vélekedtem.)

Az hogy nincs benne az "azonnal" kitétel, az nem változtatja meg, hány lapot játszott ki valaki, csak annyit jelent, hogyha a kijátszott lapoknak kijátszáskori képességük van, azok elsőbbséget élveznek az unaloműző passziválásával szemben.
 
oké... félreolvastam a lapot.
Ebben az esetben nem látom az akadályát, hogy önmagát is visszavegye.
 
A kiüresedés kijátszásakor el kell döntenem előre, hogy hány lapot fogok az ellenfél paklijából a kezébe vetetni?
 
Igen, de aktiválást kívánó a képesség, és nincs benne "azonnal" kitétel.
Létrejön a forrás, kijön egyszerre több lap, és az aktiválást kívánó képesség szövege szerint "egy célpont lapot" passzivizálhatok.

Én amúgy kicsit magam ellen beszélve azon a véleményen voltam, hogy csak egyet teppelhetek, de végül az lett a döntés, hogy mindet.
 
A legutóbbi kaposvári versenyen is előjött ugyanez a szitu, nekem is ez volt a véleményem, h minden játékba kerülő lapra kisül
 
Az Unaloműző nem kézből kijátszást, hanem simán kijátszást ír, ennek alapján nekem egyértelműnek tűnik, hogy minden egyes játékba hozott lapnál kisülne.

Persze ebben a játékban sosem lehet biztosra tudni.
 
A mai kérdést vitassuk már meg!
Abszolút nem János ellen szól, de még sosem láttam ennyire habozva dönteni.

Kecskeméten történt:
Kint volt egy unaloműzőm, és ellenfelem kijátszott egy forrással, egyszerre több lapot. Mindet passzivizálhatom, vagy csak egyet?
 
Hat azert vp-vel gyozni kell es a halot se keruli ki. Nem jatekba rak hanem visszavesz kezbe.
 
Köszi a válaszod!
 
Csak az asztalon maradó lapjai nem drágábbak. (Az azonnali és általános varázslatait továbbra is drágítja a keltető)
 
Értem, köszi!

Egy újabb kérdés: keltető mellett lent van egy fenéklakó krabberem. Az ellen lapjait a keltető nem drágítja, amíg a krabber játékban van igaz?
 
a nem repülő lényeken és épületeken kívül minden lap aktívan jön játékba.
 
a tárgyak nem kf-esek passzívan jönnek játékba?
 
Nincs ilyen.
Kivétel azok a lapok, amiknek a gyűjtőből is működik a képességük (Lélekgyűjtő).
 
Nem úgy van, hogy "emlékezete" van a lapnak a gyűjtőben is? Ez alapján 2.-szor már nem használhatja a sajátkörös képességét, miután visszajött.
 
mert az azonnali varázslat.
(azonnalinál és általánosnál a kijátszáskor kell eldönteni mit csinálsz a lappal)
 
És akkor a Hatalmasok erejénél miért kell megmondani, hogy mit akarunk visszavenni még azelőtt, hogy bármi történne? Az a lap se célozza a gyűjtőben lévő lapot.
 
Én csak azért nem hiszem, hogy önmagát is vissza tudná venni, mert akkor egylapos kombó lenne. (Miután visszajön a gyüjtőből, semmiz négyet, és újra használhatja az S-es képességét, ergo végtelen ciklust hoz létre, ami önmagában kisemizzi az ellenfél deckjét, és még a háló sem zavarja)
Viszont ezzel kapcsolatos FAQ-t én sem találtam.
 
30 +/- annyi amennyi a hordaparancsnokra van írva. (Az együgyű le van FAQ-zva, hogy +2-nek számít ebből a szempontból)
Ebben az esetben nem a követő hat a szabálylapra, (ami a szabályok miatt nem müködne) hanem a szabálylap átállítja a max ÉP-t, amit a követő utána módosít.
 
ha én életenergiával játszok az ellenfelem pedig vmilyen hodaparancsnokkal,akkor mennyi ép-je lesz a meccs elején?
 
Az biztos h hasznalhato a kepesseg akkor is ha nincs elohalott a gyujtoben. Lasd Agg sziranusz/A csontkupola ura (uj) alatti faq.
Ha a kepesseg celozna a gyujtoben levo eloholtat akkor nem igy lenne. De nem celozza.
Tehat a kepesseg hasznalatanak bejelentesekor nem kell megmondani h melyik eloholtat akarom visszavenni. Sot nem is kotelezo visszavenni vele akkor se ha volna mit.
A kepesseg hasznalatanak sorrendje:
Bejelented mit akarsz csinalni -> kifizeted a koltseget -> vegrehajtod.
Ebbol az jon h visszaveheted a bealdozott eloholtat is.
Mint shogyan ez olvashato az Ordogi mentor alatti fsq-ban.
Tovabb megyek. Sajat magat is visszaveheti a saman igy.
Szerintem.
Ha valaki talal ellenkezo tartalmu faq-t, vitassuk meg. Meggyozheto vagyok (mivel a varazslatok kicsit maskent mukodnek, ezert ne keverjuk ide a Gyaszbeszeddel kapcsolatos legutolso dontest.)
 
Kérdés:
Motyogó Sámán (új)
1 zanszilánkért visszavehetek vele egy motyit a gyűjtőből.
Visszahozhatom ugyanazt, amit beáldoztam zanszilánk költéségnek a képességhez?
Mi van, ha nincs motyim a gyűjtőben? Megindíthatom a képesség használatát úgy, hogy beáldozok motyit ZSZnek, amit aztán már visszatudna venni?
 
Én is így gondoltam, a kételkedésem cearsonak szólt.
 
Ha nem ugy lenne, ahogy Zsolti irta, akkor ertelmetlen lenne az osszes karpotlas, jutalom es buntetes hiszen ezek is kapcsolodo hatasok es mikor kisulnenek a lap mar nincs jatekban...
A Megsemm csapas (vagy barmilyen asztalbontas) egyszerre kuldi gyujtobe a permanenseket azaz a gyujtobe keruleshez kapcsolodo hatasok nem konkuralhatnak, mindegyik letrejon fuggetlenul attol h melyik leszedett laphoz kotodtek. Azt dontheti el a forrast hasznalo player h milyen sorrendben jojjenek letre a kapcsolodo hatasok de azt nem h letrejojjenek vagy ne jojjenek letre.
Az idezett szornyudomitasos pelda epp ezt taglalja.
 
Ez a szekercés biztos így van? Abban szinte biztos vagyok, hogy a megsemcsap leszedései között nincs sorrend.
 
Ez így helytelen. A két lap egyszerre kerül a gyűjtőbe, utána dönthetsz a hatások sorrendjéről, ez utóbbi stimmel. De a Megsemmisítő csapás kijátszásakor meg kell határozni, hogy mi fog történni, vagyis kisül a büntetés.

(AK100) Tizenkettőt büntetnek rajtam a goblinok, ha egy varázslattal a gyűjtőbe küldök három goblinnal együtt egy Goblin mágust is. A goblinok egyszerre kerülnek a gyűjtőbe, ezért még érvényes rájuk a mágus büntetést adó képessége.

Kisül a kárpótlás akkor, ha van az asztalomon egy Szörnyidomítás (új) és egy altípussal rendelkező lény, és az ellenfelem egy forrással leszedi a Szörnyidomítást és a lényemet is. Ehhez hasonló helyzetet már a Goblin mágusnál is leírtunk.
 
  ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2018
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.