Vissza a Főoldalra

Ian Watson - Életrajz

Ian Watson 1943-ban Angliában született, angol és francia irodalomból Oxfordban szerzett diplomát 1963-ban. Tíz éven keresztül kutatóként, irodalomtudósként a világ számos pontján megfordult, előadó volt tanzániai, japán egyetemeken, majd visszatért Angliába, hogy Birminghamban jövőkutatással és science-fictionnal foglalkozzon.

A hetvenes évek elején számos novellája jelent meg, ekkor írta a The Embeding címet viselő regényét, amelyért John W. Campbell-díjjal tüntették ki. 1975-ben jelent a The Jonah Kit című könyvért a brit tudományos-fantasztikus társaság díját kapta. Ian Watson 1976-ban döntött úgy, hogy írásból fog megélni, az elmúlt években számos nagysikerű regény és novellaválogatás került ki keze alól.

Magyarországon legismertebb műve az Űrgárdista és az Inkvizitor című regények, amelyek a színvonalas űroperett műfaját teremtették meg. Később ezekből a regényekből, ezekre a regényekre alapozva született meg a Warhammer 40.000 nevet viselő játék, amelynek ma több százezer híve, játékosa van a világon.

Ian Watson többszörös Hugo- és Nebula-díjas író, emellett nem számít ismeretlen névnek a filmszakmában sem. Stanley Kubrickkal közösen írták a Mesterséges értelem (A.I.) című film forgatókönyvét.

  • Interjú Ian Watson-nal
  • Fix.tv interjú Ian Watsonnal: 1. rész, 2. rész (letölthető AVIban)
  • Rajongói fórum(ok)
  • Ian Watson könyvei

    A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
    A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=5412 címen elérhető.
    Létrehozás: 2004. február 27. 15:09:45Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:20 Küldd el a cikket másoknak