Vissza a Főoldalra

Janny Wurts: A ködszellem átka (fantasya.hu kritika)

Janny Wurts neve a Raymond E. Feist-tel közösen megírt Birodalom trilógia óta ismerősen és meglehetősen jól cseng a magyar fantasy irodalom kedvelőinek táborában. Az első itthon is megjelent önálló művét ennek megfelelően magas elvárásokkal vettem a kezembe.

A történet:

A műben két féltestvér Arithon és Lysaer történetét ismerhetjük meg a világ Athera történelmében. Az Athera világára száműzött és eleinte egymást gyűlölő testvérek kénytelenek összefogni a világot súlytó átok, a Ködszellem elűzése érdekében. Ennek a harcnak és a két herceg viszonyának alakulását követhetjük nyomon a regény két kötetében, lépésről lépésre, megfigyelve miként lépnek túl a vélt, vagy valós sérelmeken, ami évtizedek óta mérgezte egymáshoz való viszonyukat, a nagyobb cél: a világ megmentése érdekében.

De hiába sikerült összefogniuk és bebörtönözni a Ködszellemet, az átok tovább él a féltestvérek elméjében, és ezzel a rég áhított béke és boldogság helyett Atherára háború köszönt, amit a féltestvérek vívnak egymással, és megbékítés helyett újra, minden eddiginél súlyosabban megosztva a világon lakó népeket.

Az írónő több szálon futtatva vezeti a történetet, amelyek csak néha és többnyire rövid időre találkoznak, így mutatva be a világon jelen levő legfőbb hatalmi érdekeket: a Hetek Szövetségének varázslóit, a Koriathain varázslónőit és a világ többi meghatározó szereplőjét a barbár törzsektől, a városlakó polgárokig.

A regényen erősen érezhető, hogy egy nagyobb ívű sorozat bemutatkozó kötete. Érzékelhető ez egyrészt a leíró részek időnként már unalomba hajló részletességén, másrészt pedig az egyes cselekményszálakon időnként előforduló értelmetlen, vagy a történet szempontjából az adott pillanatban jelentéktelen eseményeken is.

A cselekmény egyébiránt közepes tempóban halad előre mindig kellő, sőt helyenként a kelleténél több időt hagyva a környezet, vagy éppen az adott pillanatban főszereplő karakter gondolatainak leírásához.

Világ:

Janny Wurts ebben a művében egy teljesen új, saját maga által kreált világba kalauzol el minket. A világ felépítésében és szereplőiben megtalálhatóak a jól megszokott sémák, és a más művekkel összecsengő helyszínek, s szereplők, ám sikerült az írónak néhány olyan új, eddigiekben sehol nem látott ötletet belevinnie, ami mindenképpen egyedi hangulatot kölcsönöz a műnek, és nem kevés bizakodásra ad okot a folytatásokkal kapcsolatosan.

Szereplők:

A hősök megformálásának szempontjából mindenféleképpen a két főhős, Lysaer és Arithon a legrészletesebben bemutatott szereplő. Szinte pillanatról-pillanatra végigkövethetjük az érzelmeiket, gondolataikat. Megismerhetjük a kétségeiket és a vágyaikat: olvasás közben könnyen az-az érzésünk támadhat velük kapcsolatosan, hogy már szinte a bőrükben bújva, velük, helyettük érezzük, látjuk a történetben leírt eseményeket.

Ez a szokásosnál árnyaltabb bemutatási mód gyakorlatilag az összes fontosabb szereplő esetében megtalálható, még ha nem is ennyire részletekbe menő módon, de az átlagosnak tekinthető fantasy regényektől sokkal részletesebben.

Negatívumok:

Itt nem sok mindent emelhetünk ki, hiszen összességében ez egy jó könyv. Az általam érzékelt hiányosságai is lehet, hogy pusztán az elvárások magas volta miatt alakultak ki.

Amit mégis érdemes megemlíteni, az a történet cselekményének helyenként túlzottan lelassuló előrehaladása. Időnként - nekem legalábbis - erős késztetésem volt átlapozni néhány oldalt, amit végül nem tettem meg, de a hivatkozott történetbeli kitérők nélkül egy kicsit jobban peregnének az események.

Külső:

A borítókép tetszetős, és ami - számomra - még inkább tetszetőssé tette az, hogy egy honi művész, Vida László munkája. A fülszöveg és a megjelenés egyéb elemei is harmonizálnak a kötetek belső tartalmával, tehát egészében elmondható, hogy egy jól eltalált külső design-t kapott a könyv.

Összegzés:

A Ködszellem átka nem annyira kimagaslóan jó könyv, mint amekkora elvárásokkal ültem le elolvasni a megjelenéskor, de az mindenképpen elmondható róla, hogy a - számomra - átlagosnak tekintett fantasy műveknek messze fölötte áll.

Továbbá könnyen előfordulhat az is, hogy a folytatások fényében ezen két kötet megítélése kedvezőbb irányba fordul, hisz könnyen kiderülhet, hogy a történet itteni hiányosságai pusztán annak a ténynek köszönhető, hogy egy szorosan összefüggő, több kötetes sorozat első részével állunk szemben.

Dominek Tamás, www.fantasya.hu

Vissza a könyvhöz

A cikk a Beholder Kft. oldaláról származik.
A cikk a weben a http://www.beholder.hu/?cikk=4984 címen elérhető.
Létrehozás: 2003. december 15. 13:00:11Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:08 Küldd el a cikket másoknak