Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Thomas, a Valheruk örököse
(Könyv szereplő)
Küldd el képeslapként!
Thomas, a hatalmas harcos, amint megszállja az ősi nép, a Valheruk szelleme és gyűlölete.
Nézz szét a galériában!
Legendák Viadala - beszámoló
2. Yaurri titkosírás verseny
Legendák Viadala fontos tudnivalók
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
2. Termikrajzás – zárás

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47090)
Legendák Viadala (47)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8142)
Lapötletek (64959)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
  ... | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | ...
Nézet:
A tintajelzorol nem talalok a kodexben semmit. Ez is csokken az elokeszito fazisban (hasonloan az alom es dermesztes jelzohoz)?
 
Páros játék 169.2.5. #4 kiegészítés:
Az azonos szabálylapok hatása nem adódik össze, ezért A fájdalom szépsége egyazon sebzésnél akkor is csak egyszer fog VP-t adni, ha több játékos használja ezt a szabálylapot. Az ellenfél a célpont ellenfelet jelenti, vagyis az a játékos határozza meg, hogy melyik ellenfél kapja a VP-t, aki sebződött.

Ez mind szép és jó, de A fájdalom szépsége mellett hogyan működnek azok a források, amik 2 különböző játékost is meg tudnak sebezni? Tudok a Plazmacsóva (10.) lappal VP-t adni a páromnak és saját magamnak is? Az már elvileg nem "egyazon" sebzés. Mind a két ellenfélbe belepörkölök. Vagy ez nem működik a közös életpont miatt? Vagy azért nem működik, mert ugyanaz a forrás csinálja?

És ha már itt tartunk, tudom, hogy ilyen versenyt nem szokott tartani senki, de egy körjátékban (a Harc a végső hatalomért formátum az nem igazi körjáték a 169.3.5. szabály miatt) hogyan működik A fájdalom szépsége és a Plazmacsóva (10.)? Pl nyolcan játszunk, egy játékos használja A fájdalom szépségét és három különböző játékosba pörkölök bele 2-2-2-t. Ilyenkor kik kapják a VP-t?
 
csak hogy tisztában legyünk , az új isteni érzés is tiltva van csak elfelejtették felírni ugye?


Az Isteni érzés (új) is tiltott a páros versenyen.
 
Pedig már leporoltam Egyszerűen nem akarják, hogy példát statuáljak vele egy jó 6/2- vel
 
R.I.P. régi mágia sík.
 
Na ezért volt fontos h nyilatkozz. Volt egy esetleges kiskapu ami bezárult.
 
Én nem értekeznék erről a témáról komolyabb terjedelemben, mert a felvetést is komolytalannak tartom.

A bölccsel csakis olyan lapból rakhatsz be még 1-et, amit amúgy is használhatnál az adott formátumon és pakliban, "megengedett". Nyilván lehetett volna picit elegánsabban is fogalmazni a lapot, de az elmúlt 16 évben mindenki számára egyértelmű volt
 
Miklós?
 
Nem vitatkozunk semmin. Van egy felreertes a fejekben.

Altalanossagban:

Formatum szabalyok: meghatarozzak h milyen keszletbol kell paklit epiteni. Az hasznalhato tehat, ami a keszletben van. Emellett vannak kifejezetten tiltott lapok. A tiltott lapokat senki nem hasznalhatja sehogy, mas lapokkal sem lehet azokat letrehozni.

Egy szo sincs a formatumszabalyokban arrol, hogy mit NEM lehet hasznalni.

Ebbol csak az jon, hogy a keszletbe nem tartozo lapokat nem epitheted be a paklidba, de a formatumon ettol meg nem tiltottak.

Tehat szo sincs arrol, hogy a nem lehet hasznalni = tiltott megkozelitest probalnam cafolni.

Ha minden, a keszletbe nem tartozo lap tiltott lenne, akkor a lapok egy jelentos resze ertelmet veszitene. Plusz pl. gyakorlatban hogyan tiltasz keszletet mondjuk egy egyszinrol? Kivancsi vagyok, hogyan tudnad megfogalmazni a formatumszabalyokat megengedo megkozelites helyett tilto megkozelitesbol...

Hangsulyozom: altalanossagban.

Uj nemzedeken a keszlet osszetett a sok hulye kivetel miatt. Elvben megteheto lenne, hogy azt mondjuk, hogy a 2018-nal regebbi lapok tiltottak, kiveve... Nem arulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a formatumszabaly elso verzioja pontosam igy hangzott. Egy a baj vele, hogy a kiveteleknek voltak kivetelei. Kibogozhatatlan volt a megfogalmazas. Emellett minden mas formatumszabaly megengedo megfogalmazasu, ez az egy lenne tilto megfogalmazasu.

Mindezt a Mardakor bolcs miatt nem gondolom realisnak megbolygatni. Jelenleg a bolcs pont azt tudja, hogy olyan lapot is enged hasznalni, amit amugy nem lehetne. En nem erzem az irrealitast abban, ha ez epp egy mar kirotalt lap. Azt se lehet hasznalni, de a bolcs megengedi. Pont 10 hsz-szel foglalkoztunk tobbet ezzel a temaval, mint amennyit erdemel a kerdes. Uff
 
na igen, akkor majd jól rakok be bölccsel 4. színt ez a logika alapján

egyértelmű szerintem, hogy tiltott lap az, ami semelyik deckben nem lehet benne - márpedig ha semelyik deckbe nem rakhatok 2018-nál régebbi lapot, akkor az bizony tiltott, még akkor is, ha a "nem lehet használni" szófordulattal van ez megfogalmazva...
tehát pl. a fagyúr fog tudni termelni hóvarázst jellemek harcán is
de emiatt egyszín egylapon nem lehet köd gyermeket termelni
 
Én támogatom azt, hogy a Kódexből, versenyszabályokból stb. az ilyen kérdések egységesen levezethetőek legyenek, de ha ez oda fut ki, hogy azon vitatkozunk, hogy a "tiltott" és a "nem lehet használni" vajon ugyanazt jelenti-e, ott már nagyon nagy baj van. Ez a két szó a gyakorlatban ugyanazt jelenti, és nagyon nem lenne szerencsés elkezdeni ellentétesen definiálgatni őket.

Viszont erre nincs is szükség, mert a kérdés specifikusan a Mardakor bölcsre vonatkozik. A megoldás: le kell FAQ-zni, hogy lehet-e ilyet vagy sem (pl.: "A Mardakor bölccsel csak olyan lapból használhatsz plusz egyet, amit a szabályok szerint egyébként is használhatsz." vagy ennek az ellentéte).

Megjegyzem, az hogy kirotált lapot be lehetne tenni vele, mert hát azok nem tiltottak csak nem használhatók, nagyon életidegen; ennyi erővel 4. színből is be lehet tenni lapot, hiszen az (még annyira) se tiltott.
 
Mas versenyt nem irnek at, csak ezt. Attol masik verseny lehet akar maskepp is, tessek elolvasni mindenkinek a kiirast, eddig is el kellett. Most is vannak "ezt lehet hasznalni" ill. "specifikusan tiltott" lapok a versenyek kiirasaban.
Es ha mar ezen mulnak a dolgok, hogy egy konkret verseny szabalya hogy fogalmaz ("tiltott" ill. "ezek hasznalhatoak") akkor aszerint kell eljarni a kiirasban, amit szeretne a tesztelocsapat az adott verseny ugyeben. Ja es vegyuk eszre, hogy az UN kiirasaban a "nem termelhetsz regi lapot" mar amugy is benne van, szoval azzal konzisztens lenne.
 
Ez nagyon rossz analógiákhoz vezetne. Egy jellemek harcán a paklit egy bizonyos jellemhez tartozó lapokból állíthatom össze (plusz Bufa/színtelen). Akkor a másik két jellem minden lapja tiltott? Hogy fog a Fagyúr Hóvarázst termelni? Sehogy? (és ez csak egyetlen példa)
 
Hát úgy kell fogalmazni az UN szabályát, hogy "tiltottak a..." a mostani "hasznalhatoak a..." helyett, problem solved.
 
Na ne vicceljünk már
 
Én is erre jutottam csak a színkorlátozásból levezetve. Tiltott lapot soha nem pörgetett a bölcs. A szabályokat írta felül mindig is.
 
Lefordítom a kérdést:
Mit jelent a Mardakor bölcs szövegében az a rész, hogy "a megengedettnél eggyel többet"?

(A továbbiakban logikai okfejtés következik, tehát ez szigorúan az én privát véleményem.)

A "megengedett" arra utal, hogy tiltott lapot nem használhatsz a bölccsel sem. Ebbe nagyon nehéz lenne belemagyarázni, hogy ha tiltott egy lap, akkor 0 a megengedett, és akkor egyet használhatok a tiltott lapból is. Ez a megközelítés szerintem nem védhető.

Viszont van egy ilyen szabályunk:
150.6. Az adott versenyen használható lapkészletbe nem tartozó lapok nem tekinthetők tiltott lapoknak, csak akkor, ha ezt a formátumra vonatkozó versenyszabály kifejezetten tartalmazza.

Tehát ha egy formátum (ÚN) meghatározza, hogy milyen lapokat használhatsz (2018+ kiadásúakat), és abba egy lap nem tartozik bele (mert régebbi kiadású), attól ez a bizonyos lap, nem válik tiltott lappá.

Viszont van ott egy kitétel a szabálypont végén, ami szerint tilthatja az adott formátum bizonyos lapok használatát.
Az ÚN formátumnál kifejezett tiltás csak a Spóra (új) lapra vonatkozik. Tehát azt még Mardakor bölccsel sem teheted be. A véleményem szerint tehát Mardakor bölccsel betehetsz kirotált lapot is.

Ha ez az okfejtés nem jó, akkor majd lesz rá valamiféle szabályozás.
 
21.5.0. utáni kiegészítés:

Páros versenyen azok a források, és szabályok, amelyek leírása "ellenfelet" említ, és az ilyen versenyeken ezen "célpont ellenfelet" kell érteni (ld. 169.2.14.), emiatt nem válnak célzássá, illetve célzó forrássá.
 
Mardakor bölcsel használhatok kirotált lapot a pakliban?
 
tükördzsinn minden blokkoló varázslatot fog pároson? Tekintve hogy a blokkolásnak pároson meg kell nevezni célpontot
 
A Sirokkónak zanszilánkot mutathatsz. A Könnyed fuvallat kézben, gyűjtőben, pakliban nem zanszilánk (mivel az ik-ben nem szerepel zanszilánk). Kizárólag akkor válik azzá, ha a feltételt teljesítve kijátszod.

Igen, megakadályozza, ha a feltétel teljesítésével zanszilánkként játszod ki. Egyébként nem.
 
Könnyed fuvallatot lehet kézből mutatni Sirokkónak?

illetve egy VP-ért megtolt fuvallatot megakadályoz-e egy zantalanítás?
 
Én is valami ilyesmit képzeltem, csak nem voltam benne biztos. Köszi.
 
*csapat=csata
 
Jo kerdes. En inkabb ugy tennem fel, hogy tartalmaz-e nekront a tuzmagus kepessegenek a koltsege?
A kepessegnek eloszor a hatasat hatarozzuk meg, ezutan dol el hogy milyen hatasok modositjak azt, es csak ezutan kerul elo a koltseg kerdese. Szoval szerintem igen, tartalmaz nekront a koltsege. Ugyanis miutan hozzaadtuk a Tombolo csapat sebzesbonuszat, mar mindegy h hogyan fizetem ki a koltseget.
Ez ugyanaz a szitu, mintha egy vegyes (nrkront is tartalnazo) koltsegu lap mondjuk ingyen jatszhato ki. Ettol meg a koltsege tartalmaz nekront. Itt is ez a helyzet. A koltsege tartalmaz(hat) nekront, az mas kerdes h nem csak abbol lehet kifizetni.
 
Mnhúmenisz, a tűzmágus képességének a sebzését növeli a Tomboló csata, hogyha az nem nekronból lett fizetve?
 
Korábban felmerült kérdésként, hogy pontosan mi a helyzet az előre kikészített lapok pakliba keverésével. A szabályt egyértelműsítettük.

96.0. A más lapok által létrehozott lapokat „előre kikészített lapoknak” nevezzük. (96.3.) Addig őrzik meg ezt a jellemzőjüket, amíg ki nem kerülnek a játékból. Ezt követően minden szempontból a pakliból származó lapokkal esnek egy tekintet alá, és - amennyiben szükséges - gondoskodni kell róla, hogy azoktól ne legyenek megkülönböztethetők, de pakliba nem kerülhetnek. (4.15.1.)
 
Igen.
 
A válogatós verseny leírásában 4 szín korlát szerepel.
Még nem voltam válogatós verseny, szóval ez valóban így van? 4 szín?
 
Tudom, hogy nem nekem szolt a ketdes, szoval nyugodtan hagyd figyelmen kivul, ha gondolod...
Az "ingyen" koltsegre vonatkozik. A koltsegnek semmi koze a kijatszasi feltetelekhez. Szoval, attol h valami ingyen tortenik, attol meg a felteteleit ugyanugy teljesiteni kell. Ha egy kepessegnek feltetele van (kezbol kijatszas), akkor annak ingyen is ugyanaz a feltetele.
 
  ... | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.