Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Vízfelszín, azaz tükör
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Mielőtt elődeink felfedezték, hogy a krómkaktusz sima, kemény bőréből kimetszve egy darabot, hordozható tükörhöz juthatnak, csak a pocsolyák, tavak és egyéb vizek felületét használhatták a férfiak borotválkozásra, illetve a kalandozóhölgyek szépítkezésre.
Nézz szét a galériában!
Legendák Viadala fontos tudnivalók
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
2. Termikrajzás – zárás
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8141)
Lapötletek (64959)
HKK kérdés? (47085)
Legendák Viadala (41)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
  ... | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | ...
Nézet:
Igen. Ez lesz a feltétele annak, hogy a Goblint megkapja. Ha nem áldozza fel a katapultőrt, akkor nem kapja meg a Goblint, de ezt a feltételt nem kötelező teljesítenie.
 
közben rájöttem. a cselekvés a kulcsszó sry
 
Van az asztalomon egy riknatikus röfögés, és az ellenfélnek nincs lénye. Kijátszik egy goblin katapultőrt. Ahhoz hogy a termelt goblint megkapja fel kell-e áldoznia a katapultőrt?
 
Ehhez lehet kérni egy kis magyarázatot? A kodexben ezt találtam: "37.0. Ha egy lény bármikor sebződik (beleértve a harci képességek használata, illetve ütés részfázisban történő sebződést is), vagy bármikor csökken a maximális életpontja, akkor közvetlenül ezután bármilyen azonnali cselekvés használható életmentő cselekvésként, aminek a hatására, akár közvetve is, megnő a lény aktuális életpontja."

-Számít hogy kinek a köre van?
-Ha jól értem akkor a kapcsolódó hatás hamarabb történik meg minthogy azonnali cselekvést használhatna a megütött lény gazdája?
 
A gyűjtőbe küldés egy kapcsolódó hatás, akkor jön létre, amikor sebzést okozott, még az életmentő hatások előtt megöli a lényt.
 
Immunis Krakoch:

Amennyiben megsebez 1 lényt, arra a lényre van még lehet életmentő hatást alkalmazni? Mikor jön létre pontosan a gyűjtőbe küldő hatás?

Fec
 
Ha ez felmerül kérdésként, akkor tényleg érdemes rendbetenni.

Bizonyos speciálisabb szabályok kivételként felülírhatnak más, általános szabályokat.

Itt az általános szabály az, hogy lényeket csak a saját fő fázisodban játszhatsz ki.
A speciális szabály pedig, hogy semlegesítésként lényeket bármikor kijátszhatsz, amikor azonnalit is.

A feltámadás ugyanolyan lénykijátszás, mint a kézből történő kijátszás, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, és a kivételek, mint a semlegesítés (vagy pl. Villámháború) ugyanúgy felülírhatják.

A Temetőn nem szerepel az, hogy saját körödben, ezért ott is ugyanezek a dolgok érvényesek, nyugodtan játszhatsz ki semlegesítésként lényt az ellenfél körében.

A feltámadásnál szerepel, hogy ez minden szempontból kézből kijátszásnak számít, de lehet a definíciót pontosítani, hogy még egyértelműbb legyen, hogy ugyanazok a szabályok is vonatkoznak rá.
 
Ott a hiba, hogy nem ez a szándék, és a szabályok csűrése-csavarása sem cél. De hogy mindenki megnyugodjon, kaphat egy pontosítást a feltámadás képesség. Mondjuk ha megnézzük, hogy hány feltámadás képességgel rendelkező lény tud semlegesíteni és ezeknek mi a szövege, akkor a szándék egyértelműen kiolvasható a lapszövegekből, de tényleg többet beszéltünk róla, mint amennyit érdemes.
Mivel feltámadás képességet kaphatnak a lények más lapoktól is, a kérdés valóban felmerülhet, és ennek így elébe lehet menni.
 
A lényekre vonatkozó szabály is pont ugyanez. A saját fő fázisodban játszhatod ki őket, sőt, a bűbájokat, építményeket, stb... az azonnali kivételével mindent.

Épp ezért fölösleges a feltámadás szabályba. Mint ahogy a feltámadás szabályban nem szerepel az se, hogy a lény költségét ki kell fizetni, a kijátszási feltételét teljesíteni kell, és hogy a tartalékba kerül kijátszásakor, mert a lények alapból ezt tudják. Nem értem, hogy ha "a saját fő fázisában" rész kikerülne a feltámadás szabályból, abból miért következne, hogy bármelyik lény bármikor fel tudna támadni.

A jelen szabályok mellett én a következőt látom: akkor játszhatok ki egy lényt, ha (egyebek mellett) az adott pillanatban ÉS az adott módon (kézből/gyűjtőből) ki lehet azt játszani. Ez alaphelyzetben: ha a saját fő fázisom van ÉS kézből játszom ki.
A semlegesítés szabály engedményt tesz arra, hogy a lap mikor játszható ki: ha a saját fő fázisom van VAGY reagálok.
A feltámadás szabály engedményt tesz arra, hogy a lap honnan játszható ki: ha kézből játszom ki VAGY (a saját fő fázisom van ÉS a gyűjtőből játszom ki).

A kettőt összerakva, akkor játszhatom ki a feltámadó, semlegesítéses lényt, ha: (a saját fő fázisom van VAGY reagálok) ÉS (kézből játszom ki VAGY (a saját fő fázisom van ÉS a gyűjtőből játszom ki)).

Ez alapján nem támadhatna fel az ellenfél körében a lény semlegesíteni. Hol a hiba a gondolatmenetemben?
 
Kerhetunk majd egy "pontosan mikor lehet lenyeket kijatszani a Temetovel" FAQ-t? Bevallom, picit elvesztettem a fonalat meg jo az, ha latszik a lap alatt egybol.
 
A lényekre vonatkozó szabály is pont ugyanez. A saját fő fázisodban játszhatod ki őket, sőt, a bűbájokat, építményeket, stb... az azonnali kivételével mindent.
Ha kivesszük a főszabályból a saját fő fázisodban kitételt, akkor az azt fogja jelenteni, hogy bármelyik lény bármikor fel tud támadni.

Nem lesz kiszedve. A semlegesítés, mint opcionális kijátszási mód felülírja a főszabályokat, és így a feltámadás szabályt is.
 
Tian-krist tudnám példának hozni, ahol szerepel az S, habár reakció. Az ő képességét sem tudod használni az ellenfél körében. Jelenleg a feltámadás leírásában szintén szerepel ez az S, csak szavakkal leírva, ezért furcsa, hogy semlegesítéssel működik az ellenfél körében.

Kissé tényleg ellentmondásos.
 
Ha tényleg ez a szándék, javaslom a feltámadás szabályból kivenni a "saját fő fázisában" részt, mert jelenleg a szabályokból nem ez következik.
 
A semlegesítés a lap egy alternatív módon történő kijátszása. Bármilyen típusú lap kijátszható reakcióként, ha van semlegesítése. Ha a feltámadó lénynek van, ez a megengedő szabály erre is vonatkozik.
 
Temetővel feltámadhat-e semlegesítéses lény az ellen körében? A feltámadás kiemeli, h a csak a saját fő fázisodban. A semlegesítés meg ugye bármikor kijátszható. A veszett vérfarkassal bátran counterelgetnek az ellen körében feltámadva. Lehet csak saját körben tud semlegesíteni?
 
Tényleg, az egyszerre meghalást elfelejtettem. Köszi.

És elnézést kérek, hogy nem pontosítottam: Én a Quwarg orákulum (2015)-ről beszéltem. Nem is vettem észre, hogy fel lett újítva most.
Az a fajta reakciódrágítás másmilyen volt, mint az ikonos reakciódrágítás és a szövegezés azon a lapon egyedi. Az a reakciódrágítás konkrétan az aktiválást igénylő képességeit is meg kellene, hogy védje szerintem.
De végül akkor ez mindegy is, mert a cselekvéstől független "esemény" fogalomról volt szó. Meg kell még ezt szoknom.
 
Ez, hogy a Quwarg orákulumon van egy reakciódrágítás, csak annyit jelent, hogy amikor a kezedből játszod ki a Quwarg orákulumot, +1 VP reagálni a kijátszására. Az, hogy egy lap a gyűjtőbe kerül, nem a kézből való kijátszása, igy a gyűjtőbe kerülő hatásokat módosító reakciónál nem is csinál semmit.

Amikor egy cselekvéstől 3 lény a gyűjtőbe kerül, ezt a hatást módosíthatod, hogy ebből 1 vagy 2, általad választott lény a kripta alá kerüljön. A lények egyébként ilyenkor egyszerre halnak meg, a sorrendnek nincs jelentősége.
 
Érdekes. Tehát akkor a Quwarg orákulum halálára is lehet reagálni drágítás nélkül? Az nem egy ő rá kijátszott reakció? Ilyenre nem emlékszek, hogy lett volna eddig a játékban.

Valamint meg tudnád erősíteni a válaszodat a 45970. HSZ-ben, mert még mindig nem értem. Három vagy több lény halála egy forrás által. A halálok sorrendjétől függetlenül lehet újabb reakciósorokat indítani minden egyes döntésre, hogy A Dungeon kriptáit aktiváljam-e vagy sem? Tök mindegy, hogy milyen sorrendben halnak meg a lények, a kripta nem azt nézi, ugye?
 
Igen, ez egy aktiválást igénylő képesség, és reakció, így bizonyos, a reakciókat drágító dolgok tudják drágítani. Pl. az Antimágikus rakshallion azt mondja, hogy "minden reakció +3 VP" így az drágítani fogja. De egy szimpla reakciódrágítással bíró lénynél ez nem jelent semmit, mivel a lapokon levő reakciódrágítás csak a lap kijátszására vonatkozó reakciókat drágítja. itt azonban egy eseményre, a lény gyűjtőbe kerülésére reagálunk.
 
Erre is tudnál választ adni, kérlek?
45971. p1rat3n1nj4 (előzmény: Miklós 45970.) 2022.01.06. 22:10

Újabb kérdések.
1) Hogyha A Dungeon kriptái reakciónak számít, akkor a reakciókat drágító követők/források tudják drágítani? A kettőspont miatt szerintem ez nem automatikus képesség.
2) Az olyan reakciókat drágító lapok, mint a Quwarg orákulum (Dornodon szörny) drágítják az olyan dolgokat is, amik nem a kézből/gyűjtőből/kriptából kijátszására reagálnak, hanem a képességeire vagy a játékból kikerülésére? Azok is elvileg ő rá reagálnak valamilyen módon.
 
Ha a büntetés/halálsikoly mögötti szabályt nézzük, és azt állapítjuk meg, hogy ezek a következmények csak azután következnek be, miután a lap ténylegesen gyűjtőbe/Semmibe került, akkor úgy lenne következetes a halálsikoly, hogyha akkor működne, amikor a lap ténylegesen gazdát cserél.
A mostani szabályszöveg szerint akkor működik, amikor "kikerül a tulajdonosa irányítása alól", tehát egy stádiummal korábban, mint kellene. Nem "érkezéskor", hanem "távozáskor". Ez kicsit zavaró.
Amúgy, mikor megérkezik a kripta alá a lény, akkor a kripta gazdája válik a lény "gazdájává" is, hiszen ő játszhatja ki azt a kriptából... Szóval, igen, így megközelítve a halálsikolynak működnie kellene.

Más megközelítésben... egy lény eltűnik a pástról, és a kriptába kerül. Hogy lehetne ezt másként értékelni, mint hogy elpusztult? Szóval igen, tévedtem lentebb.
 
Jogos a felvetés. A játékban különböző zónák vannak, a pakli, a gyűjtő, az asztal, a kéz, a Semmi. És van két "homályzóna" is, amikor a lapok a reakciósorban vannak, ill. amikor valamilyen célból félrerakjuk őket. Az így félrerakott lapok, bár a kripta alá rakod őket, valójában nincsenek játékban, azaz bár nem kerültek a gyűjtőbe, viszont a játékot elhagyták, ezért kisül a büntetés és a halálsikoly is. Köszönjük a korrekciót! Rakok a kripta alá FAQ-t erről.
 
"135.7. Halálsikoly: Ha az ilyen képességgel bíró permanens forrás hatására kikerül a játékból vagy kikerül tulajdonosa irányítása alól, akkor megtörténik a Halálsikoly után leírt hatás."

A "kikerül a tulajdonosa irányítása alól" nem teljesül amikor leszedi a lényt és ehelyett a kripta alá kerül?
 
A halálsikoly azért nem sül ki, mert ténylegesen nem kerül a lény a gyűjtőbe. Mindegy, hogy ki a gazdája a lénynek és a kriptának, és hogy ki szedi le a lényt.
 
Az hogy a saját kriptám mellett leszedett saját lényem halálsikolya nem sül ki az teljesen világos. De az ellenfélé sem? Nem a kripta gazdája az összes alatta lévő lap gazdája is?
 
Köszi a választ. Így, hogy konkrétan "módosító reakciónak" hívtad, már sokkal egyszerűbb a dolog.
Talán egy FAQ lehetne erről.

Az viszont még mindig nem tiszta, hogy az ellenfél körében tényleg nekem van-e jogosultságom eldönteni a sorrendet. Eddig úgy tudtam, hogy a kapcsolódó hatások sorrendjét az aktív játékos a kódexben lévő 22.1.1. általános szabály szerint dönti el. Nem lapkijátszásra gondolok, hanem olyan aktiválást kívánó hatásként kisütött legalább 3 lény egyszerre gyűjtőbe küldésére képes forrásra, mint pl a Tűzkullancs (2019) képessége az ellenfél körében 3db 1 ÉP-s lény ellen.
 
A kérdés pontosan az, hogy egy a játékból a semmibe kilőtt lényt rakhatom-e A Dungeon kriptái alá vagy sem?

4.7.10. Ha egy lap vagy szabály szövegében a „Semmibe kerül” megfogalmazás szerepel, annak megjelölése nélkül, hogy pontosan honnan kerül a lap a gyűjtőbe, ott ezt a hatást asztalról való gyűjtőbe küldő hatásnak kell tekinteni.
Ha ez az "ehelyett" szó tényleg így működik, akkor ez milyen befolyással van a kapcsolódó hatásokra, amik a gyűjtőbe kerülés miatt sülnének ki? Pl büntetés.

Ez egy módosító reakció, ami a lényt a gyűjtő helyett a Dungeon kriptái alá rakja. A gyűjtőbe nem kerül, ezért a büntetés, halálsikoly nem sül ki.
Csak két lényt lehet alá hajítani egy körben. Ki, mikor és hogyan dönti el, hogy melyik kettő lény kerüljön A Dungeon kriptái alá, ha pl három lény lett leszedve egy forrással?

Minden egyes gyűjtőbe kerülő lénynél dönthetsz, hogy a kripta alá kerüljön, vagy sem, egy körben összesen 2x dönthetsz így.
A Dungeon kriptái alatt lévő lényekkel lehet semlegesíteni?

Persze, a semlegesítés is csak egy mód, ahogy kijátszhatod azt a lényt.
 
1) A Dungeon kriptái vs a játékból semmibe kerülés.

A kérdés pontosan az, hogy egy a játékból a semmibe kilőtt lényt rakhatom-e A Dungeon kriptái alá vagy sem?
Van egy FAQ a Duplacsavar alatt, de abba a FAQ-ba bele lehet magyarázni, hogy az konkrétan a sikeres létrejötte után dolgozik csak és csak azt a helyzetet tisztázza. A Dungeon kriptáin viszont az "ehelyett" szó szerepel, ami miatt itt akár az ellenkezője is működhet a másik ítéletnek. Nem az van rajta, hogy létrejön az a forrás, hanem az hogy "ehelyett" kerül a kripta alá.
A Kódex 108.1-et is felül kéne ennek írnia szerintem.

2) Ha ez az "ehelyett" szó tényleg így működik, akkor ez milyen befolyással van a kapcsolódó hatásokra, amik a gyűjtőbe kerülés miatt sülnének ki? Pl büntetés.

3) A Dungeon kriptái vs tömegleszedés a saját vagy az ellenfél körében.

Csak két lényt lehet alá hajítani egy körben. Ki, mikor és hogyan dönti el, hogy melyik kettő lény kerüljön A Dungeon kriptái alá, ha pl három lény lett leszedve egy forrással?

4) A Dungeon kriptái alatt lévő lényekkel lehet semlegesíteni?
 
Raadasul pont ezert van az "..._alap_ koltseget 2 epitovel fizeted" rajta. Az alap koltsege 2 epito, a modositott meg a kelteto miatt 2 epito + 1 vp.
 
Ha 2 építővel fizeted, nem jöhet passzívan. Erről nem kell (nem tudsz) dönteni.
 
  ... | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.