Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Savelementál
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"A savelementálok fortyogó, bűzhödt teremtményei a csatornák legmélyebb bugyrainak. A pusztulásból, a gyilkos savakból teremtették őket renegát mágusok. A savelementálokkal csak a legőrültebbek szállnak szembe, hiszen megölésükkel semmit nem lehet nyerni, sőt, ha megpróbálod, csak árthatsz magadnak." - részlet az Encyclopedia Fantasiából
Nézz szét a galériában!
Legendák Viadala - beszámoló
Legendák Viadala fontos tudnivalók
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47091)
Legendák Viadala (47)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8142)
Lapötletek (64959)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Igazad van, mint mindig.
 
+1
 
"Nem csak a Kódex moderátora, és tesztelő, de versenyjátékos is vagyok."

VS

"pl. egyes lapok, mint a Gleccserlámpás is megoldást nyújt. "

Tehát játsszak egy önmagában (saját koncepción kívül) nem túl erős jó 2 csontért jövő tárggyal, amit be kell húzni és 1 év múlva ki is rotál.
Ez lenne a megoldás az alapból a játszma elejétől jelenlévő reagálhatatlan, drágíthatatlan leszedésre?
Még egy Legyen hó!-t ne játsszunk mellé, hogy kétszer akkora eséllyel húzzuk be meg kötelék is legyen rögtön? Így a lámpás is csak 2 zsz, és akkor potom 1 VP 2 zsz-ért, 2 lap kijátszásából, saját körben, megoldottunk egy problémát, ami az ellenfélnek SEMMIBE nem kerül és a játék elejétől rendelkezésére áll.
Ha már ott tartunk játsszunk Ulkorral is, mert az is jó ellene, meg Gregorral. Aztán tulajdonképp ha már az egész koncepciónk a kék céh ellen van kitalálva láthatjuk, hogy nem is nagyon fér több olyan lap a paklinkba amire ellőnék azt, így az ellenfél nem is tudja kihasználni, csak a "hátrányait" nyögi a céhnek. Háhá, hatalmas ravaszságunkkal megfiguráztuk a gonosz kontrolljátékosokat.
Jutalmunk egy erőnyerő, amit az utolsó fordulóban át is vehetünk a pultnál.

Ne viccelődjünk már. Ez egy nyilvánvalóan elrontott lap, ami vagy brutálisan alul lett tesztelve vagy szándékosan, az eladások felpörgetése miatt lett brokennek hagyva. A termomágikus indikátor detto.
Nagy kár ezért a rotacreepért.

Üdv: Kyb
 
Ezek alapján a narancs lapokat és a helyszíneket is letiltja?
 
A Gleccsrlámpás a játékost tiltja le az aktiválást igénylő képességek használatáról, így nem a céhekre hat, de megtiltja, hogy a játékos használja a céheinek az aktiválást igénylő képességeit.
 
Eljátszani melette akkor lehet, ha nem építesz az asztalon maradó-és így kikapocsolható-lapokra...eléggé szük mozgástér.

Ha építesz ilyenekre, akkor óhatatlanul beválalod h 1vp-ért tempót vesztesz. jó esetben egy 0-ás lapod fog tempót bukni és akkor legalább 1vp-t "nyertél". minden más esetben nettó hátrány ér-ami az ellenfélnek semmibe nem került. és legfeljebb azért nyersz, mert amugy a 2 deck játékosostúl mindenestül más szintet képvisel.

elméleti ellenszere ha van is -passzivizátor- be kell húzni. és akkor is már laphátrányban és vp-hátrányba kerülünk. tehát az ellen lapok tipikus rák fenéje mellett itt még a hatékonyság is kérdőjeles.

tehát elvben csak eljátszani lehet melette. valójában akkor is már több fronton hátrányba vagyerősen korlátozod a saját pakliépítési lehetőségeidet)

tehát én azt az érvet keresném, ami azt indokolja: ne használjak kéket. itt sokan azt mondják h aki használ kéket...én meg azt érzem a lapon, h ez az a lap amiért kéket kell használni.

és erre írtam anno az előzetesnél: determinálja a játékot. simán a létezésével teljesen beszükíti a játékot.
 
49.3.5. A céhekre kizárólag azok a források hatnak, amelyek szövege kifejezetten említi, hogy céhre hat.

A Gleccserlámpás miért nyújt megoldást? Félreértelmezem a szabályt és/vagy a lapot?
 
Nem csak a Kódex moderátora, és tesztelő, de versenyjátékos is vagyok. Ha minden metaformáló, "a készletből felülről kilógó" lapot élből nerfelünk, amint kijön a nyomdából, az nagyon nem jó. Most a művészek céhe ez a lap. Ha nerfeljük, lesz egy másik, második legerősebb, azt is nerfeljük? És az utána következőt?
Valószínűleg ez lesz a sorsa, szinte biztosan, de én hagynék még időt arra, hogy a játékosok keresgéljék a megoldást rá. Nem biztos, hogy megtalálják, de adjunk ennek esélyt. Annál is inkább mert a megoldási kísérletek támpontot adnak arra, hogy milyen irányban, hogyan és milyen mértékben érdemes nerfelni.
És igen, én is keresgélem rá a megoldást. Perpillanat a körbejátszásában látom azt. De mivel VP-be kerül az üzemeltetése, a VP irányítása, és féken tartása is hatékony lehet, ahogyan pl. egyes lapok, mint a Gleccserlámpás is megoldást nyújt. És én csak egyetlen játékos vagyok, aki egyetlen versenyre próbál(t) felkészülni.
Summa summarum nézzük meg, hogy tényleg akkora szupersztár-e, mint aminek egy hónap után kikiáltották.
 
Hogy rád erősítsek:
"A tesztelőversenyen azt éreztem, hogy messze ettől a laptól kaptam ki a legtöbbször. Zarknodos paklikban bérelt helye van, de szerintem minden olyan nem kombóra épülő pakliba be fog kerülni, ami játszik a kék színnel. Sőt, bár ne legyen igazam, nekem van egy olyan érzésem, hogy a jövőben ezt a lapot még figyelni kell..."

és nem ekkor még nem volt verseny se...
 
OK, de még esélyt sem kapott a meta, illetve a játékosok, hogy reagálni próbáljanak a friss "problémára". És félreértés ne essék, én is úgy gondolom, hogy a művészek céhe felülről kilóg a készletből, emiatt pedig foglalkozni kell vele.
 
De, borzasztó erős is. Nem csak szerintem, hanem nézve a statisztikákat, paklikat, fórumokat, a használat és a nagy többség szerint is.
 
Amíg nem kezdtek vele valamit, nem lehetne tiltani?
Ráértek tesztelni számos verziót, a játékosoknak meg megspórolnánk, hogy 2022 a fixen használt művészek céhéről szóljon. 27 éve megvagyunk anélkül, hogy lenne egy feltétel nélküli, fix, counterelhetetlen, drágíthatatlan leszedés a paklink mellett,, talán kibírunk még így pár hónapot.
 
viszont az nem lehet, h 1-1 bedobott ötlet (fölleg egy kibictől) másnak ad másik ötletet? (persze trolkodással is vádolhatsz ha már kibicként beleszólok vok ) szó se volt arról h ez a tuti... viszont érvelni se árt 1-1 őtlet melett...

Pl. lentebb volt az időleges hatás. érv nélkül, csak mint bedobott ötlet.. Miklós"betámadta" és utána már érvek mentén volt az ötlet nézve... (és nem tudni hogy a költő késleltetetre ,v időlegeset akart, de mindkettőhöz eljutott a problémakeresése.)

Az viszont h nem vitatkozol. az azt jelenti h minden rendben van szerinted és semmilyen ellenérv nem is érdekel. (esetleg ha veszekedni nem akarsz...az más :P)
 
Szó sincs ilyesmiről. Csak arra akartam rámutatni, hogy ránézésre, random bedobálni mindenféle nerfelési ötleteket, az nem célravezető. Biztosan kezdeni kell valamit a művészek céhével, de nem azért, mert olyan borzasztó erős, amit tud, hanem azért, mert nem igazodik a fejlesztési irányhoz. (Ti. hogy ne a kijátszáskori képességek vs counterek határozzák meg a játékot.)
 
ebbe a nem akarsz vitázni dologba inkább bele se menjünk...
az érved itt semmi racionalitást nem mond...
tod vki arra veri h 10 éve csinál valamit -igaz lehet szarul..., és ne mondja már meg neki az újjonc... (mondjak sportból példákat,amikor a taknyos le iskolázta az öreget?)

" megjelenést követően azonnal..."

A bibi az h meg se jelent... a megjelenése utáni dolgok meg csak megerősítették a kritikát. szar lehet ezzel szembe érvelni -nem is van kedve így viztáznia az embernek tudom...-

elfogultak lennének a kritikák?
nos te mondtad h kibicnek kuss (pl. h nem járok versenyre)... ennél elfogulatlanabb kritikus nem lehet, mint aki ért is hozzá (rem ezt nem akarod elvitatni tölem), de meg van a 2 lépés távolságtartása is.

De a többi kritika is elfogult volt gondolom.sokak a kedvenc paklijukat féltették töle nyilván. mert annyira tudták pont erről hogy hova hogy fog beilleszkedni. Nem. mind látták már akkor hogy gond van. (és megerősitette őket a verseny tapasztalat is.)

Miklós be ismerte a cikkben hogy mellé lőttek ezzel.
Pedig még az elején vagyunk... bizonyára nem kéne vitázni...
 
(Anélkül, hogy vitatkozni szeretnék...) mondod ezt úgy, hogy egy nagy verseny ment le + néhány kisebb, és személyesen ott sem voltál.
Lehetséges, hogy ellenérzéseket vált ki a céhekre vonatkozó szabály, vagy akár a művészek céhe, de ezek a lapok és a szabály hosszas tesztelés után alakultak ilyenné, számos pakli mellett és ellen megvizsgálva őket... és nem fejezem be a mondatot.
Hangsúlyozva, hogy nem kötekedni, vagy vitázni szeretnék, csak rávilágítva, hogy talán nem kellene a megjelenést követően azonnal kisbaltával nekiesni, és nyesni jobbról-balról.
 
megértem általánosságban az érvedet. de a céhek szabályánál a céhek hátránya már az elején nevetséges volt... keményebben büntető hátrány kell nekik. ami 1-2 céhnél még lepereg(het), de amikor kollektiven sok van, már fájó lehet.
ehez pedig sztem óhatatlanul hozzá kellnyulni.
 
Csak egy pici adalék a művészek céhe fontolgatott/ötletelt nerfjeihez: a lehető legkisebb beavatkozásra van szükség, ami eredményt hoz.
Ezeket a céheket közel egy évig teszteltük.
Ha kompletten újratervezitek a céheket, a céhszabályt (vagy csak a kék céhet), nos ilyen ötlet mindenféle tesztelés nélkül tuti nem fog megvalósulni. Szerintem.
 
csata mezőre őtlet:
mi van akkor ha a mezőt nem egy fix hátrány (ami most van) büntetné, hanem akkor büntetné a hátránya -és persze más hátránya lenne,ha a képessége "nem tud"müködni.
tehát nem kapcsol ki kővetőt mert nincs nem kapcsol ki szablapot mert nincs-

Pl.:ha az ellenfelednek nincs kővetője,az első lapod +1vp-bekerül.
(ez pl.segitené a kikapcsolt szabálylapos embert.)
Ha nincs szabálylapja,akkor kezdőkézből 1lapot elkell dobj a semmibe,. (-ez meg a kővetős koncepciókat segiti.)
A mező meg megőrizheti a kiszámíthatóságot, h nincs semmi idegesítő narancs, a narancsl aposok is valamit kapnak. (a mező 7 lapja is mutatja: nem feltélten hátrány a céhek +laphátránya.)

ezzel elvileg a sima 5 laposok is visszatérnek, amik ellen meg a narancs laposok élveznek előnyt.

Persze a 2 hátrány példa. lehet kreativkodni is...

Így nincs mesterkélt fogalmazás (ha az ellen kikapcsolja) ami a rúnát és az átkozott követőt bünteti...
 
a Céheknél: ez a hátrány sehogy se jó...ez elejétől már téma.

És ha kezedeti ÉP-hátrányt adna?
sima Céh...-1ÉP aktiv Céh 2-3 ÉP...azért 1 Céh-1-2 ÉP-jét sokan benyelik, de pl. 3*kék -6-9 ÉP-je már kritikus.
és a főtitkár az amit még érdemes újra gondolni, bára fogalmazásban a céhek Ép-s hátrányát nem szüntetné meg, így a kérdés h a hátrány a titkáron szereplő 20-épt rontanák-e (és akkor ezzel az is kezelve van. hiszen10-14Ép-ről gondolom nem egészséges kezdeni.)
 
Annyiból nem feltétlen, hátrány nélkül(ok 1vp, de ennyit bukik a másik is) meg töri az ellenfél megindulását. tehát pusztán az hogy ott van és van rá tartalékolt VP visszafogja az ellenfelet már az elején is.
tehát biztosan gyengitene rajta.

az hogy jellenleg az a jó ellene h ekkor kiszedni, mint sem később több vp-ért jobban büntessen az meg már stratégiai kérdés.
Biztos h gyengülne,mert az első körökbe nem kell eljátszani melette... le lehet gyorsulni. (ami viszont a fejlesztési iránnyal mond ellent.)
 
Először én is erre gondoltam, de ez sem megoldás, mert a Művészek céhe általában elhúzódó játékban csillog, oké, előfordulhat,hogy az elején rádobok 1 dermesztésjelzőt valamire, de a 2-3 céhhel már jó eséllyel a 2-3 jelzőt dobom szét a 4. körben vagy később.
De persze ha az a gond, hogy a játék korai szakaszában is használható már, akkor oké a javaslat, csak pont a VP költség miatt akkor még sokszor nem megérős.
 
Késleltetetre gondolt. h minnél több a céhe annál későbbtől használhatja.
 
Időleges hatás (X+1): aktivizáld.
X, annyi amennyi céhhel játszol.

Elnézést, ezt nem értem, ez hogy működne pontosan? Az időleges hatást a megadott körig lehet használni, ha ez lenne a képesség, rögtön aktivizálnám az 1. körben és kész, itt valószínűleg másra gondoltál.

Kácsor: csak próbálsz elbeszélni mellettem és eszed ágában sincs értelmezni amit leírtam.. A korábbi hozzászólásom lényegét teljesen figyelmen kívül hagytad

Kérlek, a kommunikáció során próbáld nélkülözni az ilyen szófordulatokat, nagyban elősegítené a konstruktív párbeszédet!
Olyan narancslapokat kiadni, amelyek kikapcsoláskor szivatják a mezőt, valóban tüneti kezelés, mert attól csak kő-papir-olló játékot csináltunk.
De az sem megoldás, hogy "nem kellett volna kiadni a rengeteg powercreep ingyenes lapot". Ez már megtörtént.
Írd le inkább, szerinted mi lenne a megoldás!
 
Kicsit úgy érzem, hogy csak próbálsz elbeszélni mellettem és eszed ágában sincs értelmezni amit leírtam..
Egyáltalán nem ítélem el bizonyos paklik/koncepciók gyengítését (legyen ez akár a mező), csupán nem értek egyet a problémák olyan szintű kezelésével, amit a tervezett módosításokban látok.
Ezek a "statisztikák", amelyek pl a legutóbbi behos versenyről készültek általánosságban lehet hogy érnek valamit (pl kezdő játékos winrate-je), de ebből szinte biztosan nem lehet megállapítani, hogy egy adott lap mennyire hatékony vagy OP az adott metában.
A korábbi hozzászólásom lényegét teljesen figyelmen kívül hagytad, miszerint nem értek egyet azzal, hogy egy adott tünetet próbálnánk kezelni ahelyett, hogy magára a betegségre fókuszálnánk..
Több mint 2 évvel ezelőtt egyértelműen látszott, hogy a rengeteg powercreep és ingyenes lapok következménye az lesz, hogy mindenki szépen előveszi majd a mezőt. Erre pedig most az a válasz, hogy oké nerfeljük rommá, az majd megold mindent.
Spoiler.. Nem fog semmit sem megoldani.
Előkerülnek majd a motyogó/goblin epikusok és társai, szinte ugyanazzal a lapkészlettel és legrosszabb esetben side után vernek majd mindent.
Az indikátorról pedig annyit, hogy tökéletesen megállja a helyét kontroll pakliban is, aki sideból használta az vagy mezőzöt, vagy alapvetően nem kontroll dekkel játszott..
 
Lehet, hogy már eljutott hozzátok az infó, de az alábbi javaslatom lenne a Kék céh-re:
Kapja meg az alábbi képességet:

Időleges hatás (X+1): aktivizáld.
X, annyi amennyi céhhel játszol.

Illetve az összes céh hátrányát megváltoztanám, mert ez nem hátrány jelenleg.
 
Jó megoldás, persze nem ennyire egyszerű. Alaposan át kell nézni, mi az, amivel aktívan játszanak, és újrakiadni, szükség esetén javitott formában (ezt írtam is a cikkben). Csak látod, azért van olyan, akinél 2 évente 1 kisebb szabályváltozás is extrém túlzás, ők ezt nagyon nehezen fogadnák el.


Ez meg mondjuk azért lenne szomorú, mert volt róla szavazás.
 
@Miklós:

Ha passzívan jönne úgy, hogy nincs mellé körönként használható képessége, iszonyatosan gyenge lenne, ld többi céh, aminek van ilyen. A képessége korábban drágább volt (nem X VP-ért adott X jelzőt, hanem X VP-ért X-1 jelzőt), az a verzió borzalmasan gyenge volt sajnos.


Ez a probléma szerintem. Ez a kiegészítő ha jól emlékszem elvileg már gyengített. Nem lett volna túl gyenge az X-1. Lehet a HD meg KL-hez képest gyengébb, de pont ez adja az alapvető problémát. Régen nem volt a mezővel akkora gond, mert 3-4 VP-s lapoknál nem pörgött le, nem tett ki egy körben 3-4 lapot és zárta akört 2 lappal többel, mint kezdte. Feljön érvként, hogy nem jó, ha egy dekk egy kör alatt le tudja pörögni a másikat, ezért kellene akkor a Fájdalom szépségét pl. nerfelni. De most kb. pont kb. ezt tudja a mező. Van 4 darab countere, amit 1 manából mind ki tud tolni (vagy kevesebből), aztán jön egy Homokféreg, ami hoz egy piramist, ami vagy hoz egy Bimet, ami +3(!) lap vagy egy Perzselő homokot, ami akkor is sebez, ha nem jön létre amit ki szeretnél tenni.

Ezt lehet toldozni-foltozni de a megoldása ennek az lesz, ha tényleg sikerül visszadrágítani 2-3 manás lapokra a játékot. Legyenek 1 manás lapok persze, de az ne tudjon mindent IS. És akkor lehet megoldódik a kezdő előnyés probléma, lehet nem lesz annyira gáz az epikus +1 lapja, mert idő is fog kelleni, hogy kitegye, lehet nem lesz baj a mező... a Művészetek céhe meg mondjuk még durvább lesz.
 
Van egy követő, ami túl erős minden máshoz képest, ez pedig a Kragoru.
Nincs másik ilyen, ami folyamatosan bármennyi MV lényedet -2VP-vel olcsóbbít (se a járj, se a keltető nem jó ellen), +1-es reakció drágítás, +1-es célzásdrágítás ja és még le is szedhetsz a lényeiddel... Ilyet alapból nem engednék és nem szoktak mellé már járjat használni, tehát az nem oldja meg, hogy ez a követő túl OP, mert jelenleg sok erős MV lény van...

Ezt biztos, hogy újra kiadnám...
S: 1 VP-vel olcsóbbít. És ha leszedésre használod a lényed, akkor semmibe kell rakni és semmi mást nem kéne tudjon kb. és epikus formában, mert főparancsnokkal is jól összekombózik a jelenlegi változat.
 
Köszönöm a sok értékes hozzászólást, próbálok mindenkinek érdemben válaszolni (sorry a wall of textért).

Darkmelon: kék céh… Vagy jöjjön passzívan vagy legyen drágább a képessége.

Ha passzívan jönne úgy, hogy nincs mellé körönként használható képessége, iszonyatosan gyenge lenne, ld többi céh, aminek van ilyen. A képessége korábban drágább volt (nem X VP-ért adott X jelzőt, hanem X VP-ért X-1 jelzőt), az a verzió borzalmasan gyenge volt sajnos.

HorthyM: Több helyen írod a "kulcslap" kifejezést

Itt nyilván nem arról van szó, hogy 1 db lap van a pakliban, amit be akarok húzni… Viszont mindig lehet a lapok közt egy erősségi sorrendet felállítani. Kiválogatom a 17 legjobb lapot, azt rakom a pakliba, de már azok között is van, amit sokkal szívesebben húzok fel, mint más. És a kimaradt lapok, amiket be kell raknom nagyobb pakliméretnél, ennél is gyengébbek lesznek. Lehet, hogy csak kicsivel, de gyengébbek. A „kulcslap behúzása” alatt azt értem, hogy a legerősebb lapokat akarod behúzni.

Egyébként többen emelgették itt, hogy a Művészek céhe különösen a csatamezőben erős. Ez szerintem is így van, mivel a csatamezőnél az ellenfél a narancslap hiánya miatt nem fog tudni olyan gyorsan nyerni, elhúzódhat a játék, ezért a csatamező a művészek céhét garantáltan ki tudja használni. És erre van egy több-legyet-egy-csapásra megoldási javaslatom is: ha a csatamezőnél felemeljük a kivehető lapok számát 10-re, lehessen aktív céhet is kivenni. Tehát kvázi választási lehetőség van, hogy a 10 lap vesztés helyett továbbra is csak 7-et vesznek el tőle, de cserébe nem használhat Művészek céhét (vagyis használ, de kiveszik neki). És akkor a csatamező tényleg csak egy picit gyengül, cserébe viszont kevesebbet látjuk az asztalon, és pont ott nem, ahol a legerősebb lenne.

Robi: Alapvetően - mint ahogy a cikkben is írtam - nem vagyok ellene a változásoknak. Azonban ez a sok variálás mostanra kezd sok lenni

Ha jobban belegondolsz: nincs itt akkora variálás, ez a standard HKK az idők kezdete óta.
- Új kiegészítők, velük új szabályok (mint pl. most a céhek) MINDIG jöttek.
- Az Új nemzedék sem egy gigantikus változás, a korábbi kiegek régen is kirotáltak, csak más apropóból: a lapjaik egyszerűen elavultak. Ez egyszerűen csak egy új versenyformátum, ez végképp ne legyen kifogás arra, hogy a játékot emellett nem szabad fejleszteni.
- Nerfek, tiltások is MINDIG voltak. Egyszerűen képtelenség több száz lapot tökéletesre kitesztelni, túl sok a kombinációs lehetőség.
Az egyetlen „extra” az, hogy néha felmerülnek szabályváltozások. De az a helyzet, hogy ez IS mindig a standard ügymenet része volt! A szabályok változtak, és ez így jó! Régebben kisebb port vert fel az egész, nem volt részletes megbeszélés a közösséggel, bejelentettük, másnaptól úgy működött, nem volt semmi látnivaló… de a lényeg ugyanaz volt, mint most.

Gondolj bele: a HKK 27 éves. Akkor ez egy forradalmi újítás volt az elődjének, a „manahalál” Magicnek az elavult rendszeréhez képest. A HKK manaregenjét sok játék átvette utána (vagy ők maguk is függetlenül kitalálták ). Azonban ahogy újabb és újabb játékok jöttek ki, mindenhol voltak hasznos újítások, botorság lett volna ezek közül az ötletek közül a jókat nem felhasználni a HKK-ban legalábbis inspirációként. Manapság pl már egy standard dolog, hogy a játékokban próbálják a kezdő előnyét minél jobban kiegyensúlyozni, gondoljatok pl a mindenki által ismert Heartstone coin-jára. Itt sincs tulajdonképp másról, mint hogy a kezdő előnyét kompenzáljuk egy coinnal. Egy játékrendszernek képesnek kell lennie megújulnia és fejlődnie, egy komplex rendszer túlélésének ez a kulcsa. Ha nem változtatunk, akkor feltaláltuk a sakkot.

harigeri: A másik rész, hogy minél kevésbé építesz egy korlátozó szabálylap adta előnyökre, annál erősebb leszel mező ellen. De ez se rakéta tudomány.

Nem az, sőt! Ezt a megoldást már meg is találtuk, úgy hívják, epikus követő. Sokaknak mégsem tetszett, mert „arra is csak kontrollt építenek”. De valójában minden kontroll, ami nem kombó (értsd ülsz és csak nézed ahogy az ellenfél megver) vagy aggró (1-2. körben kinyír, ha nem tudod minden lapját lekezelni). Nem, a játékosokban van valamiféle vágy valami mágikus pakli iránt, amiben nincsenek kánterek, erőforrások, leszedések, „kontroll lapok”, hanem valami alternativ, „jópofa” módon öl, azért lehetőleg ne legyen olyan gonosz, hogy egyből kinyírja az ellenfelet, mielőtt lapot tudna kijátszani. De valójában tényleg ez lenne (vagyis ez) a megoldás amit te irsz, amikor ugyanannyi lappal kezdünk, a narancslap csak egy kis bónuszt ad, nem nyeri meg magában a játékot, és van játék, lapkijátszás mindkét oldalról. Csak valahogy az emberek nem fogadták el a tálcán kinált megoldást, mint ahogy a Mátrix korábbi verzióit sem, amelyek túl tökéletesek voltak.
Helyette inkább ilyen drótozások, foltozások születnek, mint az általad említett Korlátozás és céhes főtitkár, ami egy kő-papir-ollóban reméli a megoldást, az egyensúlyt.

baloghpit: Rotáljanak a narancs lapok is és egyik ilyennel se lesz gond.

Jó megoldás, persze nem ennyire egyszerű. Alaposan át kell nézni, mi az, amivel aktívan játszanak, és újrakiadni, szükség esetén javitott formában (ezt írtam is a cikkben). Csak látod, azért van olyan, akinél 2 évente 1 kisebb szabályváltozás is extrém túlzás, ők ezt nagyon nehezen fogadnák el.

kacsor14: Furán fog hangzani amit írok, de miért folyamatosan a mező gyengítésén van a hangsúly, ahelyett hogy az ilyen művészek céhe, indikátor és a többi elcseszett lap (elsődlegesen) nem kiadása lenne a cél?

Jó lenne előre tudni, melyek azok a lapok, amelyeket más formában kellett volna kiadni, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. A tesztelésen a lapok erősségét elég jól be lehet lőni, de azért nem lehet lemodellezni azt a versenymetát, amit több száz ember hoz létre. Ráadásul a játékosok többsége amúgy sem fog tudni egy ilyen kérdésben teljesen objektiv véleményt alkotni. Aki szeret mezővel játszani, és hasznosnak tartja, hogy nem kell a sok „gusztustalan” narancs kombinációval foglalkozni, az midenféle nerfet elítélendőnek tart. Aki jobban szeret kísérletezni mindenféle extrém kombinációval, és már töbször legyalulta a mező, az meg lehet utálja, és nerfért kiált. Épp ezért nem lehet pusztán az alapján lapokat nerfelni vagy tiltani, hogy a fórumokon az aktívabb posztolók milyen változásokat kérnek, ezeket csak javaslatnak lehet tekinteni, amikre oda kell figyelni, de azért meg kell vizsgálni a versenyek statiszikáit is és az adott lapok hatékonyságát. Ráadásul új lapoknál mindig időt kell adni, nem lehet 1-2 verseny alapján következtetést levonni (hacsak nem nyilvánvalóan teljesen bróken valami) Pl egy indikátornál azért elég beszédes hogy a többség csak kiegészítőbe rakta, és elég sok pakli használt továbbra is 30+ reakció lapot, szóval annyira azért nem paráztak miatta
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.