Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Csókmágia
(Ősök Városa varázslat)
Küldd el képeslapként!
"Amikor már minden veszni látszik, erőt kell venni undorodon és a végső megoldáshoz folyamodni..." - intelmek a fiatal Dorka számára a boszorkányiskolában.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Legendák Viadala (31)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (7)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8135)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
HKK kérdés? (47084)
Lapötletek (64958)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Amúgy a szavazás eredményének értékelése hogy néz ki? Hány százaléktól kerül tiltásra valami? Ez így lehet kicsit félremegy.
 
Azt kéne amúgy egyszer és mindenkorra megérteni hogy ha még tegyük föl 25 különböző epikus vitézkedik is egymással szemben, az a játékosok többségének nem színes vagy érdekes meta!
 
Már megint mi ez a nemzeti konzultációs színvonalú szavazás? Legalább egy olyan opciót tegyetek oda kérlek, hogy: Nem értek egyet egyáltalán a narancs lapok tíltásával a formátumon? Jelen esetben muszáj lennék választani valamit, hogy a véleményem valamilyen szinten is megjelenjen a szavazásba.
 
Az almát hasonlítod a körtéhez.
A lapok erejét sem lehet egyértelműen egymáshoz mérni persze, de tfh. kitiltod minden kategóriából (counter, leszedés, erőforrás stb.) a 10-20 legnépszerűbb lapot, akkor belátható, hogy csökkenni fog a power level, más lapok jönnek képbe, stb.
A narancs lapoknál nem nagyon tudsz ilyen sorrendiséget felállítani, már csak azért sem, mert merőben eltérő funkcióik vannak: van, ami elsősorban a "kordában tartást" és a metaalakítást szolgálja (korlátozó, drágító szabálylapok, Harangmester, Antiraksi stb.), és vannak, amik variációkat biztosítanak egy adott game planre (epikusok, tempó követők stb.).
Hogy a fenébe lenne ezek után ugyanaz az eredmény? De tanult kollégám alattam már leírta a lényeget.
 
Sajnos ez bár így jól hangzik, de a gyakorlatban nem ez történik.
Azzal hogy, kiveszel 5 narancs lapot nem fog bejönni 5 másik, mert az epikus csapat annyira megerősödik, hogy nem igazán lesz érdemben ellenfele.
Számomra az pedig nem egy színes meta amiben sokféle epikus van, mert mindegyik ugyanarra a sémára épül fel.
Paklit/Sideot is sokkal izgalmasabb úgy építeni, hogy tudom, hogy sokféle narancs szembe jöhet és nekem minden ellen jónak kell lennem.
 
Hidd el ha a drágítások vagy a zarknod-os narancs lapok felé lenne ilyen mértélben terelve a meta mint most az 5 lapok felé azok ellen is felszólalnék. Ez nem narancs lap főbia első sorban hanem a szabadság korlátozása elleni felszólalás.
A narancs lapokból valóban összesen 200+ van és ebből csak 30 epikus ami mondhatni kis szelet miért is foglalkozom velük? Azért mert valóságban a rotának köszönhetően nagyon sok narancs lap kizáródott a lehetséges választható opciók közül és azzal, hogy a drágító szablapokat és a korlátozást és a mezőt kiveszitek tovább csökken a lehetséges választható optimális deckek sora. Az, hogy az említett decktípusokat kiveszitek a képletből az megkönnyíti az epikusok dolgát(szinte mező kategóriába kerülnek hisz nem lesz komolyan zavaró narancs lap ami befolyásolná a működésüket és az "egyedüli" zarknod parára bátran besidolnak 20+ lapot) és ezáltal szürkíted és nem színesíted a várható metát.
 
Itt azért nem arról van szó, hogy van 60 féle narancslap, kiveszek 5-öt, akkor 10%-kal kevesebb féle pakli van.

Hanem arról, hogy a 60 féléből játszunk mondjuk 20-szal, ha ebből kiveszünk 5-öt, akkor 5 (vagy több másik) válik játszhatóvá.

Ugyanúgy, mint a lapoknál is, ha tiltunk lapokat, nem kevesebb féle lapból lehet választani, hanem más lapokból, attól még a pool nem csökken. Ha a lapoknál ezt megtehetem, megtehetem a narancs lapoknál is, az eredmény ugyanaz lesz.

(legalábbis a tiltott mágia célja ez lenne)
 
Ez a baj, hogy a "kő-papír-olló"-t literally annak fogod fel (ott minden matchup 100-0, ugye). Az, hogy egy TCG-ben vannak polerizált matchupok, az nemhogy rossz dolog, hanem alapkövetelmény, máskülönben semmi nem tartaná forgásban a metát, nem kellene kompromisszumokat kötni a pakliépítésnél vagy a deckválasztásnál, ami még tovább szűkítené mindenkinek a repertoárját. Azzal, hogy kiveszel narancs lapokat, azzal kiveszel egy csomó változót az egyenletből (ez volna a metafora a metára) - egy olyan egyenletből, amit alapvetően NEM szeretnél, hogy bárki is képes lenne megoldani. A "kő-papír-olló" nem egy negatív töltetű kifejezés a TCG-kben. A "solved meta" ellenben nagyon is.
 
Lehet, hogy túlzottan idealista vagyok, de én legjobban annak örülnék, ha létezhetne egy olyan meta, ami nem a kő-papir-ollóra alapul, és ahol mindenkinek van esélye minden ellen, a játéktudás és a pakliösszeállítás többet számít, mint a sorsolás szerencséje.

Azt is tudom, hogy a mező nem okozója a kő-papir-ollónak, hanem következménye, többen kifejtették már, hogy csak azért játszanak mezővel, mert nem kiváncsiak arra, hogy x,y,z narancslap jöjjön szembe, ami ellen semmi esélyük nem lenne.

Viszont az is tény, hogy sok, kevésbé extrém narancslappal pont azért nem játszanak az emberek, mert a mező összetöri őket, és épp ezért játszanak inkább "5 lappal" mert annak az ellen is van esélye.

Lehet, hogy ez túlzott idealizmus, és a dolog nem fog működni, és a csatamező egy szükséges rossz, de azért egy próbát megér talán.

Gergő - köszönöm, megnéztem ezt a versenyt is. Itt is drasztikusan különböző paklikat látok, nem volt 2 egyforma pakli, a használt lapok eléggé különbözőek voltak, voltak xenók, burástyák, Thargodanok, bilincs, börtön, kragoru, főparancsnok, teremtő rakshallion, nagyon színes, sokrétű meta, és bár mezőt nem látok, de nem hiszem, hogy nagyon hiányzott volna.
 
...körülöttük pedig csupa olyan deck, ami pont a színes metát jelentené. Mindez bármiféle narancs tiltás nélkül.
Megnézted emellett azt is, hogy:
- kik játszottak a mezőkkel?
- milyen lapok voltak bennük?
- milyen volt a mezőny összetétele a narancs lapok terén?

Ha szabálylapokat csak úgy kiveszel a metából (ráadásul nem globálisan), azzal semmi mást nem érsz el, csak annyit, hogy felborítorítod a kő-papír-ollóból adódó korrigáló mechanizmus egyensúlyát.
Számomra emiatt teljességgel komolyan vehetetlen bármi olyan verseny, ahol a Semleges csatamező tiltott.
 
Nem, a júniusira. Top 3 epikus, top6ból 4 az
 
Ha a májusi Eldüeni versenyre gondolsz, igen, megnéztem. 1. 5. és 8. Semleges csatamező.
 
Azt a részt elfogadom, hogy valamiért olthatatlan gyűlölet van benned minden koncepció iránt, amely 5 lappal kezd, és ezért fel sem hozom azt az érvet, hogy a HKK-ban kb. szinte minden pakli 5 lappal indul, csak ugye a játék elején lehetőségünk van 1 vagy több lapunkat játékba rakni ingyen, és ezek közül van, amelyik elég nagy előnyt ad ahhoz, hogy ne legyen cantrip - viszont cserébe folyamatosan adunk ki lapokat, amelyek ezt a vélt vagy valós "hátrányt" kompenzálni tudják.

Viszont, aminek örülnék, ha alaposabban megindokolnád, hogy a csatamező vagy a semmi mestere tiltása milyen módon tereli a metát a kézben 5 lappal kezdő paklik felé? A mező leginkább a kevesebb lapos kezdések nemezise, akik jobban támaszkodnak a narancslapjukra, a semmi mestere pedig az 5 lapos kezdések közül a legerősebb. Ha pedig a járjra gondolsz, a körönként olcsóbbítani tudó epikusokat talán kevésbé zavarja, mint sok más koncepciót.

A HKK-ban több, mint 100 narancslap van, hogyan szűkítené számottevően a metát, ha ezek közül 4-5-öt tiltunk? Ezzel a logikával mondhatnád azt is, hogy az isteni lapok, vagy a goblin katapultőr, vagy Leira tiltása szűkíti a metát, mert kevesebb féle paklit lehet összerakni...
 
Ha valóban színes meta lenne a cél egyetlen narancs lap sem kerülne tiltásra és csakis a pakliba kerülő lapokon keresztül lenne szükséges hozzányúlni a metához! Jelenleg ez csak további 5 lap felé terelés az utóbbi kb 1-3 év dinamikáját folytatva.Ideje lenne azt a szemmellenzőt levenni és észrevenni a közösségnek a színes metára és a játék sokszínűségére van szükség(és nem ezt hangoztatni és az ellenkezőjét cselekedni) nem az egysíkú pár deckes metára(ala hányinger nemzeti 2. napos format).
 
Megnézted egyáltalán a legutóbbi TM verseny beszámolóját, mielőtt ilyen fenemód nagy meggyőződéssel állítasz dolgokat?
 
Illetve nyilván mi is színes metát szeretnénk. Ezért is zavaro, hogy a jelenlegi tiltó lista (tudom nem végleges) nagyon epikus parti. Ezért is szerettem volna ezt jelezni, hogy ez szerintem így inkább szürke mint színes lesz.
Ha újra lesz gondolva az örömteli. Én személy szerint inkább konkrét lapokat tiltanek, de nem narancsokat.
 
Részemről már az is örömteli lenne, ha lehetne szavazni a Keltető, Korlát, Bilincs harmasrol.
Az angyal epikus tiltása nem zavar. Lesz helyette 8 masik epikus és az angyalok akár kraggal is jatszhatóak.
 
A formátumnak az a lényege, hogy ne a megszokott dolgok jöjjenek szembe, nem látom, miért kéne a narancslapokkal kivételezni. Nem is kérdés, hogy a legerősebbeket ezek közül is érdemes tiltani, hogy valóban színes metát kapjunk, és a mezőny fele ne ugyanazzal a 4-5 paklival játsszon. A kérdés csak az, hogy melyek legyenek ezek a lapok.

Minimum i a csatamezőt és a Semmi mesterét tiltani kellene, ha nem akarjuk, hogy a tiltott mágián is ugyanezek domináljanak. A főtitkár csak a 6., de ha a sokszinűségről tiltva volt, mert sokan erősnek érezték, akkor célszerű lenne innen is.
A járj a 3., alapban nyilván nem olyan erős, mint a másik kettő, de a 2 fő nemezise, a mező és a VH nincs, és ha bent maradna, rengeteg további lapot kellene a tiltólistára tenni. Ugyanezért kell a Bűvös erdőt is tiltani.

A keltetőre és a korlátozásra irtam, hogy ezek határesetek, tőlem maradhatnak, ha akarjátok szavazhatunk is rólunk.

Ami még kérdéses, a Mennyek úrnője, ő azért a használtsági listán jóval hátrébb van, és A gyógyítás fájdalma tiltott lesz, de lehet róla is érdemes lenne szavazni.

És ott van a bilincs is, szintén nagyon népszerű, róla is lehet szavazni, akarjuk-e.
 
Szerintem felesleges újabb szűkítése a játéknak a narancs lapok bannolása a formátumról.Iszonyat hányingerem van, hogy folyamatosan az 5 lapok felé van terelgetve minden szinten a játék!!! MInimum egy szavazást szeretnék kérni ezügyben, hogy a játékosok mit szeretnének ezzel kapcsolatban!!!!
 
De ez az irány rettentő egysíkúvá fogja tenni a metát. Nyilván mindenki aki eredményt szeretne fog egy szimpatikus epikust és azzal fog menni. Gyakorlatilag mirror és bilincs ellen kell készülni sidebol mert a dragito szabalylapokat kivettük a képletből. A keltető és a korlátozás tiltása számomra teljesen érthetetlen. Egyedül az epikusokaf erősítő és a metát szürkítő döntésnek érzem. A többi narancs lap gyilkolás sem tűnik nekem indokoltnak. Miért nem lehet hogy az adott koncepciók legerősebb lapjait tiltjuk? Lehet erős lapokat kivenni mezőből, erdőből, jarjból és maradhatna egy izgalmas környezet. Ez a formátum baromi érdekes lehetne, de így egy nagyon unalmas metát kényszerít ki a tiltólista. Remélem lesz változtatás.
 
Amúgy a Lassan járj van tiltva, nem a Lassan járj!, szóval szerintem mehet a buli.

2. kör egyébként mikor lesz? Nem látom a kiírások közt.

Hogy ne csak trollkodjak, hanem konstruktív is legyek: nem lehet erről egy szavazás, hogy mit szeretnének a játékosok? Szerintem is teljesen felesleges narancslapokat tiltani.
 
Ami erős lesz, azt lehet tiltani 2. körre, ha a Birodalom virágkora az, akkor nincs mese, neki is mennie kell
 
De ezek után nem az 5lap lesz a legerősebb koncepció és akkor azt kell tiltani?

Esetleg még az Ősi rúnát és a Válogatást belevenném, talán a Birodalom virágkora maradhat...
 
Hát ez rettenetesen szomorú fejlemény.
Az elmúlt években többször is volt próbálkozás Tiltott mágia formátummal, és amellett, hogy alapvetően szimpatikus volt az embereknek (nyilván a tiltólistán mindig lehet csiszolni), én senkitől sem hallottam, hogy a narancs lapok tiltásának hiányát felhozta volna. Ez a kézzel szelektálás szerintem a lehető legrosszabb irány.
 
A Tiltott mágia lényege, hogy a legerősebb lapokat kitiltjuk, beleértve a legerősebb narancs lapokat is (csatamező, főtitkár, semmi mestere, mennyek úrnője). Viszont a mező nélkül az erdő eléggé megerősödik (főleg, hogy vh sincs), a járj is erősödik (főleg, hogy a legolcsóbb lapok tiltva lesznek, és ráadásul ő amúgy is benne volt a topban rögtön a fentiek után). Ha ezeket engedjük, nagyon sok további lapot kellett volna még kitiltani. A Korlátozás és a keltető határeset, de remélhetőleg nélkülük is elég sok választási lehetőség marad még.
 
Minden bizonnyal személyes traumák okozzák a vesztüket
 
Remélem fog még alakulni a tiltó lista sokat.
Miért kell szinte az összes korlátozó szabalylapot tiltani? Nem elég kivenni ezeknek a legerősebb lapjait és bennhagyni őket. Így nagyon az epikusok fognak előtérbe kerülni. Ami meg rettentő unalmas metát eredményez.
Például egy korlátozás vagy egy keltető kinek ártott?
 
Nem, úgy látom, az a 45 valójában 47 volt (ld. résztvevők listája), rosszul emlékeztem a létszámra.
 
Szokás szerint 2. napra azok, akik a helyzetüket az 1. nap után reménytelennek ítélték, már nem jöttek el, így a résztvevők száma 45-re csökkent.



A teljes statisztika a 2. napon használt paklikról:

Ha az itt szereplő paklikat összeadom, az 47. Volt olyan, aki verseny közben paklit váltott?
 
Remek lesz, elég hasznos dolog, hogy nem tudok véletlenül berakni tiltott lapot, köszi.
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.