Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő
Pakliszerkesztő (mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - Résföld június 18.
Zén Legendái: Kísértetjárás május 21.
A pillanat képe
Tűzmágia
(Túlélők Földje varázslat)
Küldd el képeslapként!
Talán a sors fintora, hogy a Túlélők Földjén a dornodoni tűzvihar pusztításából született civilizáció épp a tűz szférájának varázslatait tárta fel, és aknázta ki a leginkább. Korunkban érezhetően a tűzmágia birtoklása bír a legjelentősebb hatalommal.
Nézz szét a galériában!
Résföld paklibemutató: Erdei áramlatok
XIII. Nyugat-Magyarországi HKK Találkozó - 2022.
Kérdezz-felelek 46.
HKK Nemzeti Bajnokság 2. nap formátuma
Résföld lapelemzés - 3. rész

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Profi versenyzők listája
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek

A lista folytatása...
Résföld lapelemzés - 1 rész (51)
Lapötletek (64621)
XIII. Nyugat-Magyarországi HKK Találkozó - 2022. (5)
HKK Nemzeti Bajnokság 2. nap formátuma (29)
Résföld paklibemutató: Erdei áramlatok (8)
HKK pakliszerkesztő (327)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 |
Nézet:
Minden ellen van side lap, még a kontroll paklik ellen is. Termomágikus indikátor, mező ellen még az Anbam is. A "sarokba szorított" kevés lapos ugyanúgy be tudja ezeket rakni.

A kiegészítő használata egy külön játék a játékban, fel kell mérned, mi mekkora fenyegetés számodra, mi mekkora eséllyel jöhet szembe a versenyen, és az ellen kell készülnöd. A példaként hozott drágítás nagyon sokaknak mumusa, épp ezért sok lappal készülnek ellene kiegészítőből. Egy 4-5 lapos paklival jó eséllyel mulligan nélkül is be fogok húzni párat a besideolt 20 db drágítás elleni lapomból, nem kell (és nem is ésszerű) 2-3 ilyet visszakeverni annak reményében, hogy hátha húzok helyettük egy térfixálót.
 
Bocsáss meg,de ennek utánaszámolnom sem kell annyira triviális.
Egy 4 lap vs 5 lap esetében még talán igazad is lehet,de egy drágítás ellen vagy teszemazt 5 követő ellen az 1-2 szem kulcslapodat akarod behúzni mindenáron az 5 lapoddal. Mert az a lap eszement mód megugrasztja a nyerési esélyed(térfixáló, vagy a sivatagi teki pl).
Az én általam felvázolt javaslatban ha már az kezdő 5 lapjába behúzta ezt a két lapot ok akkor még tud további pár lapot cserélni(3 lap ellen),de már akkor amúgy is vszeg elment a hajó,de ha nem húzta be(lássuk be erre sokkal nagyobb az esély) kisebb esélyel húzza be a kívánt Ultimate side lapot.
 
Tökéletesen igazad van.

A kevéslapos kezdésnél hatékonyabb a mulligan, mint az 5 lapos kezdésnél... HA a saját játékom szempontjából nézem az újrahúzást.

Nem ezzel van baja itt senkinek, hogy a 1-2-3 lapos kezdésnél szar a kezdőkezem, akkor mekkora eséllyel húzok jobbat. Ez tény. Jóval nagyobb eséllyel, mint az 5 lapos kezdésnél.

A probléma ott van, hogy a kevéslapos kezdésnél arra játszom, hogy sarokba szorítom valahogy az 5 lapos paklit, gyorsan, mielőtt érvényesíteni tudná az előnyét. Ehhez az kell, hogy erre lehetőleg legyen 1-2 köröm, mielőtt a lapelőny ledominál. Az 5 lapos kezdésnek pedig az a játéka, hogy megpróbálja útját állni ennek, kifogni a szelet a vitorlámból, és kialakítani a lap és erőforrásfölényt.

És ITT van a kutya elásva. A fenti taktika a kevéslapos kezdésnél halálra van ítélve, ha az 5 lap kétszer húz kezdőkezet, és szinte biztosan "bekeresi" azt az ellenlapot, ami azelőtt viszi be a kegyelemdöfést, mielőtt még akár mozdulni tudnék.

És nem az a baj, hogy nem fogják ezentúl a perem, vagy ha úgy tetszik all-in paklik lerohanni az ellenfelet, hanem az, hogy ez is a játék része. Ez is a taktika része. Ez is a HKK része, de a mulligan egy brutálisan hatékony eszköz ellenük, és így ez az egész játékstílus és taktikai opció fog elveszni.

Ezzel van itt baja mindenkinek. Ez egy sötét jövőkép a kevéslapos kezdőkézzel induló deckeknek, de nagyon is reális. Remélem, hogy nem lesz igazam.

Persze lehet, hogy jobb lesz a játék a szélsőséges deckek nélkül. De hogy egyúttal szürkébb is lesz ezáltal, az biztos.
 
Félre kellene tenni a valószínűségszámítást és azt a részét megérteni, hogy azok a koncepciók, amelyek kevesebb lappal kezdenek, sokkal sebezhetőbbé váltak.

Mi történt a legutóbbi versenyemen?

Főparancsnokkal játszottam és szembe jött egy Lassan járj + Sárkány úrnő pakli. Első meccset nyerte, a másodikban kezdőkézre jött a térfixáló és lepörögtem, a harmadikban pedig újrakeverés után jött és újra lepörögtem.

Szerintem azok a koncepciók, amelyek kevesebb lappal kezdenek, sokkal ritkábban akarnak újrakeverni, mert eleve az összes lapnak jónak kell lennie a koncepcióhoz igazodva, nem igazán fér bele a rossz húzás. Viszont ellenük jó dolog újrakeverni, mert nagyobb eséllyel húzom be a megoldást, ami gyakran parkolópályára teszi az egészet.

Nem szívesen vinnék így egy 3 vagy kevesebb lappal kezdő koncepciót versenyre. Egyébként sem tettem és számomra kedvező a változás, de megértem azokat, akiket ez frusztrál.
 
Ezt elég sokszor leírtam már, a logikáját is, a számításokat is mellékeltem, hogy a mulligant pont a kevesebb lappal kezdő pakli tudja jobban hasznosítani... Nyilván ez nem vonatkozik arra, aki 0 lappal kezd, de azok a paklik meg amúgy sem arra alapoznak, amit felhúznak.

De amíg nem számolsz utána te magad, és nem próbáltad ki, nincs értelme a győzködésnek. Az alternatív javaslatod biztosan rossz, hiszen akkor ha 5 lappal kezdek, és abból csak 3-at keverek újra, akkor 2 jó lap behúzásánál is optimálisan tudom a kezem javítani.
 
Az én szívemhez is közel áll, hogy szívassunk mindent, ami nem kontroll - örülök, hogy a kiadó és ezt a hitvallást képviseli

Cserébe így nem lenne exploitolható annyira ez a mechanika (bár valóban jobb lenne, ha egyáltalán nem lenne)
 
Ez is jobb opció mint a jenlegi bár itt is hátrányba kerül a kevés lapos kezdés,de tény kevésbé.De miért akarunk bármilyen paklitípúst(főleg messze nem olyat ami tier 1-2 lenne) alapból büntetni? Ezt furcsálom ebbe az ötletbe.
 
Vagy mondjuk mi lenne, ha csak és kizárólag az első játékban lehetne mulliganezni?

Az tényleg csökkentené a szélsőértékeket, hogy ha a leggittebb lapokat húztam be egy adott matchupban, akkor lekeverhetek.

De side után már - ideális esetben - nem nagyon lesznek gittek, amiket felhúzhatnék
 
Muligan a jelenlegi formájában teljes marhaságnak hat távolról is.Hála ég még nem volt szerencsém megtapasztalni,de sajnos alapból kizárja a kevés lapos kezdéseket a versenyről(nem fognak velük indulni ill sokkal kevésbé).Tesztelni is csak úgy tudnám elékpzelni, hogy max annyi lapot ujrakeverni amennyit a kevesebb lapos kezdés tudna muliganozni,de még lehet ez sem egészséges,de ezt legalább próba kép eltudnám képzelni, hogy nem inkorrekt.Így még elmernék indulni egy 5 követővel vagy 3 erdő+követővel. Anélkül teljesen felesleges.
 
A mulligan csak valószínűségszámítás, azt azért könnyebb kiszámolni egy adott pakli mellett, hogy milyen esetekben érdemes használni, mikor javul a kezünk.

Én egyébként már évek óta keresem a "szent grált", egy módszert, ahogy számszerűsíthetnénk a lapok erősségét, legalább megközelítőleg, óriási segítséget jelentene a tesztelésben is. Még nem adtam fel

A Lassan járj mindig is egy nehéz eset volt, mert az első meccsben nagy előnye van, a 2. 3. meccsben viszont brutálisan rá lehet sideolni. A legjobb lenne, ha az első meccsben nem lenne ekkora dominanciája, viszont ennyire erősen se lehetne sideolni rá.
 
Teljesen igazad van, én rota ellenes voltam, de úgy tűnik ezt el tudtam fogadni végül.
A rota elvárásaim nem teljesülnek akkor, mikor ezeket kiírom magamból.

Szerencsére amíg olyan bomb lapok vannak deckek ellen, mint az Ősmágikus térfixáló, illetve a Zoárd itala, addig a mulligan igenis a szélsőséges esetek számát fogja növelni, és igen ezt valóban nem fogod tudni matematikai módszerekkel kiszámolni, de úgy látom amikor a lapok erősségéről van szó nincs tökéletes matematikai módszer, mikor a húzott lap erősségéről van szó akkor pedig van, ki érti ezt?

Fec
 
Köszönöm a visszajelzést! Minden kiegészítőben voltak és lesznek erősebb, és gyengébb lapok. Amíg nincs egy tökéletes matematikai módszer / képlet a lapok algoritmikus összehasonlítására, addig csak a teszteléssel, tapasztalati úton lehet az erősségüket egyensúlyozni, és ez módszer sosem fog tudni tökéletesen egyforma erős lapokat létrehozni. Az, hogy a lapok gyengülnek, azt jelenti, hogy az átlagos erősségük csökken minden évben, attól még lesznek maximum és minimum értékek. Mondjuk te mintha pont rota-ellenes lettél volna (elnézést, ha tévednék), akkor viszont a te elvárásodnak pont az kéne, hogy megfeleljen, hogy jöjjenek a kiegben erős lapok is. A lapokat egyébként maximális alapossággal teszteltük ki (az alább említett lapokat is beleértve). A mulligan egyébként a szélsőséges esetek számát csökkenti, nem pedig növeli. De ezt hosszabb idő után fogod látni, nem néhány lejátszott meccs után.
 
Kis apró megjegyzés a nagyerdeműnek, a "verseny tapasztalata" alapján :
- a Földanya ereje teljesen inkorrekt lap lett, főleg járj ellen
- a Gyémántfésű lower than no risk, high reward kártya szerencsére minden ellen jó és sose blank
- a Valfar nagyon kellett a játéknak, negogy majd végre kikpojon a Rücskös
Köszönjük a spike-okat, és hogy fontosabb a szabályokat csesztetni, nem pedig a lapokat kitesztelni!

Fec

Off: a mulligan talán a legnagyobb hiba volt eddig szerencsére még tovább növelte a szélsőséges esetek számát
 
Játékban lévő jelző.
 
Melák az óriás jelzőit duplázza a Drakolder csapás?
 
Az arochos jelzőket nem lehet másolni...
 
Igen, a 17 szélsőérték, mint pl egy ítélőszékes pakliban, ahol 17 fehér lappal játszom, legtöbbször ez kevesebb, és ha össze tudom rakni úgy a paklit, hogy pontosan ugyanannyi legyen mind a 3 színből, akkor már ugyanazok az erősségi szintek, mint a sokszínnél, igazad van. Egyébként ettől a beszélgetéstől megjött a kedvem a Sokszínhez, rég játszottam vele Nagyon jó kis pakli, mindig más lapok jönnek fel, minden szituációra van megoldás, sose ragadsz be 3 egyforma blank lappal.
 
Igen, a 20 ÉP kezdéssel megszűnt az epikusok szinte minden hátránya. Bár azon a versenyen mező targetelés volt a célom, szóval jó eséllyel ezzel a szabállyal sem tettem volna mellé semmit.
 
Mondjuk az új epikus szabállyal minimum 1 Ulkort bármilyen 5 lap mellé simán oda lehet tenni. Nincs semmi hátránya de simán lehet hogy lesz lehetőség +1 lapra elhúzni néhány dermesztés jelzőt.
 
Nem jo a matekod a Sokszinre.
"mint egy másik színből a 17. legerősebb"
Semelyik szinbol nem kell a 17.-et berakni normal deckben. 3 szint hasznalsz, nem 1-et.

Amugy, 9+1 szint nezve, mert szintelen-Bufabol is van 1-2 eleg jo lap :

- sima deck: a 3 legjobb szint valasztva + szintelen, beraksz mondjuk 3-fele legjobb szintelen/Bufa, meg 5-5-5-fele legjobb lapot a 3 szinbol, ez 18x3=54 lap.

- sokszin: berakod ugyanezt a 3 szintelent/Bufat, meg az osszes szinbol a legjobb 5-ot, meg csak 9x5+3 = 48 lapnal vagy.

ES nyilvanvaloan, amikor a 3 legjobb szint kivalasztod, akkor annak az 5-5-5 legjobb lapja erosebb lesz, mint a tobbi szineke, azert valasztottad. Nincs tokeletes eroegyenloseg a szinek kozott. Szoval a hagyi (sima 5 lap) deck lapjai atlagban erosebbek lesznek, mint a Sokszine.
Cserebe kap ugye plusz EP-t, meg van 1-2 lap, ami oda jobb picit. (persze olyanok is vannak, amik oda gyengebbek, pl. nem tudsz etnikum szinergiakat olyan konnyen osszehozni igazan top lapokbol)

Kek ceh: azt kene nezni, ha mar versenytapasztalatokra ternenk at, es nem elmeletre, hogy az igazi profik, akik mondjuk felso 20%-ban vegeznek profiban/vagy legalabb egy komolyabb vegyesben, es jatszanak kekkel, milyen %-ban hasznaljak. Gondolom, van errol stat a paklibekuldesek alapjan?
 
Hát akkor én butaságot csinálok, mostanában nem használtam a kék céhet semmibe. Többet számít, hogy a fontos lapokat jelentősen nagyobb eséllyel behúzzam, mint hogy egy néha elhúzódó játékban valamit 1-2 körre ledermesszek. Ettől függetlenül persze csatamezőben, ahol a lapok erőssége homogénebb, oda alap, mint sok más univerzális spoiler is.

Sokszínűség: a 9 szín 50 legerősebb lapja átlagban van-e olyan erős, mint a 3 szín 17 legerősebb lapja. Már csak az elemi logika is azt diktálja, hogy igen, sőt. Ha minden színből berakom az 5-6 legerősebb lapot, a 6. legerősebb jó eséllyel erősebb lesz, mint egy másik színből a 17. legerősebb... szóval a lap semmiképp se hátránya az, hogy gyengébb lapokkal kell játszanod. Kombó paklit nem tudsz építeni, de egy univerzális kontrollt igen. A Sokszinűségnek, az epikus követőkhöz hasonlóan, egy komoly hátránya van: hogy nem tudsz helyette egy még erősebb narancslapot használni. Ja, és jóval több idő 50+30 különböző lapot összeválogatni, mint 17+10-et
 
Ja és a Sokszín erős pakli, persze nem domináns, de a lényeg most csak annyi, hogy VAN komoly hátránya. Minél több különbség van a rotációban bent lévő lapok (top 53-59 lap) erőssége között, annál nagyobb aktuálisan ez a hátrány.
 
Azok az újdonságok, amik közül egyértelműen muszáj használni valamit, mert ha nem használod egyiket sem, akkor kimondottan hátrányba kerülsz, ott azért eléggé kilóg a paytowin lóláb . Szerencsére a narancslapok még sok év után sem ilyenek, a 30-50-100 erősebb - gyengébb választás között 1-nek még mindig kb korrekt a "semmit se használok". Szerintem kék céhet viszont butaság nem használni, ha játszol a színnel.
 
Nem, ilyen nagyon régóta nincs már, hogy nem játszik semmilyen narancslappal valaki, ne vicceljünk már...


Én a márciusi Behos kétszínen elindultam narancs lap nélküli 5 lappal. 3/5-öt mentem vele, "nem jó, de nem is tragikus". Picivel több szerencsével(főleg a sorsolás terén) lehetett volna 4 is könnyen. Szóval nem elvetendő egyáltalán, ha pl ötlapozni akarsz, de nem akarod a döntetlenek miatt 30 ÉP-ről indítani a játékot. Illetve az olyan lapok mint Perzselő homok, Lohd Haven vaházslata stb is jobb, ha nem rakod 30 ÉP-re az ellenfelet.
 
Nem, ilyen nagyon régóta nincs már, hogy nem játszik semmilyen narancslappal valaki, ne vicceljünk már...

Minden narancslap nettó előnyt jelent a használójának. Nincs ilyen, versenyen használt narancslap, aminek összességében pont annyi hátránya van, mint előnye.

A Sokszínűséget meg végképp hagyjuk, annak már jó ideje nincs mérhető hátránya, sőt, amióta 4 helyett csak 3 színt lehet használni, az előnye csak tovább nőtt.
 
a misztikus sötétségkőről nekem a fájdalom szépsége jutott az eszembe. Ja h az most kapott nerfet. (megj. Mivel érezhető a manatermeléses lapok visszafogásán is a lassítás a+2 vp/nagykör is megérheti pároson+4 vp)
 
Szerintem arra gondolt a kollega, hogy _ahhoz kepest, ha semmit nem hasznalsz_ nincs hatranyuk.
Mig azoknal a narancslapoknal, amikert -1 lapot huzol, ez egy igen komoly hatrany a "nem hasznalok semmit"-hez kepest. Amikert nem huzol kevesebb lapot, ott pedig szerencses esetben maga a narancslap tartalmaz valami _komoly_ hatranyt (pl. Sokszinusegnel).

( Hasonlo a problema-felvetes, mint a kek ceh eseteben, ahol mar nagyitoval eszreveheto a hatrany de meg csak azzal. A tobbi ceh eseten is letezik ez, csak ott mivel mas, kijatszott-hasznalt-"be kell huzni" lapra szukseg van, sokkal-sokkal kisebb az elony is )
 
Szóval a meta "színesítésének" a sok kombinációnak jelentős ára van, a "kő-papír-olló" hatás, és az, hogy brutálisan megnehezíti a lapok kitesztelését, nem biztos, hogy ezt az epikusok mellé is be kéne kutyulni.


Nem, tényleg nem
 
Az epikus követőknél a "stabilitásnak" ára van, a törhető követőkhöz képest marginális dolgot csinálnak. Nem mind1, hogy körönként 1 etnikum lapot olcsóbbithatsz, VAGY bármennyit, és emellett még reagálni, célozni is drágább őket, körönként kapsz 1 lapelőnyt stb. Valójában a követők is ugyanolyan lapok, mint a többi, van egy "költségük" és egy "hatásuk", a kettő arányban áll egymással. Szóval ha mellérakok egy szabálylapot -2 kezdőkézért cserébe, akkor azt kell mérlegelni, hogy az a szabálylap megér-e ennyit (egyébként valószínűleg van olyan, ami igen).

Nem annyira jó irány az előnyt adó (vagy éppen korlátozó) narancslapok bevezetése, aminek totál semmi hátránya nincs

Ára, "hátránya" mindennek van. Óriási ár, hogy nem használhatok mellette (helyette) egy másik, sokkal erősebb követőt ill. szabálylapot. Ha igaz lenne, amit mondasz, akkor mindenki ilyenekkel játszana, hiszen "csak előnyük van" a többi narancslappal ellentétben. Ha csinálnánk lebutított verziót a szabálylapokból, amit csak a lebutított követő mellé lehet használni, ez a hátrány továbbra is meglenne (amellett, hogy ők még a kezdőkezet is csökkentenék 1-gyel). De talán valóban túlzás lenne emiatt új narancslapokat kitalálni.
Azt egyébként leszögezhetjük, hogy követő mellé általában nem azért akarok szabálylapot használni, mert ettől még érdekesebb, kreatívabb, teljesebb játékélményt kapok, hanem mert ennek köszönhetően még stabilabban tudom az ellenfelek jelentős részét ellehetetleníteni, földbe döngölni (bevállalva, hogy más pakliktól meg, mint pl. a csatamező, még stabilabban fogok kikapni). Szóval a meta "színesítésének" a sok kombinációnak jelentős ára van, a "kő-papír-olló" hatás, és az, hogy brutálisan megnehezíti a lapok kitesztelését, nem biztos, hogy ezt az epikusok mellé is be kéne kutyulni.
 
Mivel a jogos sírások jelentős része abból fakad, mennyire rossz ha már a narancs lapok felfedésekor eldől néhány meccs, jó lenne minél kisebb jelentőségű narancsok felé haladni inkább. Ezek a RF darabok már pl. egész emészthetőek.
 
 | 1 | 2 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2022
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.