Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Asztrálcsata
(Kalandok Földje)
Küldd el képeslapként!
A mágikus teremtmények elleni harcban semmi jóra nem számíthat a magunkfajta kalandozó. Ha nem vagy felvértezve elegendő védőmágikus tudással, nem sok esélyed marad az asztráltestű szörnyetegek ellen.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló
Megjelentek az új Alfa paklik!
Új Alfa paklik a lapkeresőben
Alfa videók és hétvégi verseny
Ajándéksorsolás március + februári eredményhirdetés

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló (1)
Versenybeszámolók (19283)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8115)
Áprilisi beholderes verseny (10)
HKK Alfa paklik: Boszorkányok, Druidák, Mágusok (15)
Ősi Káosz ritkák (12)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Az elsö hozzászólásomban rögtön leirtam azt a problémát amit itt hajron is és ami megmutatja miért kamu a matek

az elöbb is a fórumtopikhoz szóltam hozzá és cenzurázva lettem

Közben jön a személyeskedö big brother duma hogy igen te látod ki vagyok amivel dobálódzni azért fel vet néhány kérdést

Amikor elöször leirtam hogy mi a baj a matekkal akkor is segitségnek szántam és azt kaptam válaszul hogy nem értem a táblázatot szóval nem tudom hogy jön ebből hogy én nem adtam meg a minimális tiszteletet
 
Igen, amire szintén az a válasz, hogy nagyobb valószínűséggel lesz jobb a kezed újrakeverést követően 5 lap esetén a 4 laphoz képest.

A narancslapos rész kapcsán annyi jutott még eszembe, hogy az epikusok ilyen értelemben 6 lappal kezdenek, később pedig esetleg még plusz lapelőnyt is adnak. Emellett a legnagyobb valószínűséggel húznak jó lapot kezdőkézre vagy újrakeverésre.
 
Hajron: Nem arról vitázunk, hogy a játék elején ki mekkora eséllyel húzza be a jó lapjait, hanem arról, hogy mekkora valószínűséggel tudod egy mulligan segítségével javítani a kezedet az induló lapok függvényében. De visszatérve arra, hogy mennyivel van jobb esélye annak, aki több lappal kezd: elvileg semennyivel. Azért játszol narancs lapokkal, mert úgy gondolod, a paklid így is kellően esélyes a többi pakli ellen. Ahogy írtam, figyelembe kéne venni azt is, hogy aki kevesebb lapot húz, az azért teszi ezt, mert van egy narancslapja, ami szintén egy lap, ami előnyt ad számára, és úgy gondolja, hogy a kapott előny elég nagy ahhoz, hogy emiatt lemondjon 1 lapról, és helyette fixen ezt húzza be. Ha nem lennének narancslapok, és az egyik játékos 5, a másik 4 lappal kezdene, természetesen igaz lenne, amit írsz, az 5 lapos játékos előnyben lenne, ez magától értetődő. De az előnyök számításánál nem mondhatjuknem hagyhatjuk figyelmen kívül a narancslapokat.

Nika: erről is írtam korábban, ha a narancslapokat leszedhetetlen bűbájokhoz hasonlítjuk, lesz közte olyan, ami vmi kis dolgot csinál, és cantrip, meg lesz olyan is, ami valami komolyabb előnyt ad, de nem adja vissza magát. Ezt mérlegeled pakliépítéskor, melyik narancslapot éri meg neked használni. Ha egy narancslap jelentősen gyengébb a többinél, azt úgysem fogják használni.

kenderfa: teljesen felesleges mindenféle alternativ usereket beregisztrálni ahhoz, hogy engem vagy másokat lehülyézz, attól még tudni fogjuk, ki vagy. A HKK-val játszol, közös a hobbid a többiekével, itt senki sem ellenséged, ezért kérlek, add meg a minimális tiszteletet a kommunikációdban.
 
Látom már annyira problémás az önigazolás hogy totál egészséges nyelvezetű de nem bólogatójános fórumhozzászólás is nyomnélküli """moderálásra""" kerül
 
Mindkettőnk táblázata alapján a 5 lapos kezdés (B oszlop) jobb esélyekkel húzza be a jó lapokat, mint a 4 lapos kezdés. Összességében az 5 lapos kezdésnek jobb esélyei vannak a kezdőkéz felhúzásakor és ez akkor sem változik, ha újrahúzza, hiszen egymástól független a két esemény.

Ha csak ezt a részét nézzük, akkor a szabályváltozás annak a félnek kedvez, aki több lappal kezdi a játékot.

Behozhatod ezt az új szempontot, hogy a követő / szabálylap az tulajdonképpen egy fix jó lap, de ez nem változtat azon, hogy a szabályváltozás annak kedvez, aki több lappal kezdi a játékot. Arról nem is beszélve, hogy miért lenne fixen jó lap? Játszok 3 Bűvös erdővel, de az ellenfelem Villámháborúzik, vagy Lassan járj! + követő, de a Semleges csatamező kikapcsolta. Akkor már fix rossz lap lett behúzva, amit vissza sem keverhetek, nemde?

Egyébként ez nem feltétlen baj, csak ne akarjunk úgy tenni, mintha nem így volna.
 
Egyébként a táblázatban az is látszódik, hogy alapvetően az 5 lapos kezdés nagyobb eséllyel húzza be a jó lapokat, mint a 4 lapos.


Ld. a 60-as hozzászólásomat: a 4 lapos az 5. lapját, a követőt / szabálylapot mindig behúzza, és az mindig jó lap számára, ha nem mező ellen játszik. Tehát a fenti állításnak az ellenkezője igaz, innen gondold tovább.
 
Tessék, erre gondoltam:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xZWwCDEiZAy0nOEegkWs-PGWLlc43M6EUKRhNS0zgwE/edit? usp=sharing

Kékkel jelöltem a cellákat, amelyeket az eredetihez képest módosultak a megfordítást követően.
 
Ez csak egy része a "HKK-egyenletnek", mert ahogy többen is leírták, eltérően vannak összerakva az egyes koncepciók és más lapkészlettel gazdálkodnak.

Egyébként a táblázatban az is látszódik, hogy alapvetően az 5 lapos kezdés nagyobb eséllyel húzza be a jó lapokat, mint a 4 lapos. Ha pedig tovább csináljuk a táblázatot, akkor látszik, hogy a 4 lapos nagyobb eséllyel húzza be a jó lapokat, mint a 3 lapos.

Az is látszódik, hogyha csak egyetlen jó lapot húznak fel kezdőkézre, akkor nagyobb eséllyel lesz rosszabb az újrakeverés a 4 laposnak, és még nagyobb eséllyel lesz rosszabb a 3 laposnak.

Ez igaz az összes kombinációra.

Azért jött ki nagyobb érték az F oszlopban a 4 lapos kezdés esetén, mert nagyobb eséllyel húzz 0 jó lapot, mint az 5 lapos kezdés. Ez egyben meg is kérdőjelezi, hogy mégis mit akar jelenteni az F oszlop?

Ha megfordítjuk, hogy vajon jobb lesz-e, akkor nem pont azt mutatják a számok, hogy az 5 lapos kezdés nagyobb eséllyel javítja a kezdőkezét? Trükkös.
 
harigeri: kérlek, próbáld még egyszer értelmezni ezt a mondatot: "kevés lapos kezdés nagyobb eséllyel tud javítani a kezén". Mindenképp javaslom, hogy nézz rá erre a táblázatra:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FZc9lBr9nan4kH77nNHCNhPT9wpjXaWRcE_4ftP3cJ4/edit#gid=0
készíts róla másolatot, variálj a számokkal.
Ha a valószínűségszámításban nem vagy annyira járatos, egy versenyen, amikor összefutunk, szívesen elmagyarázom, hogyan kell ezt kiszámolni, miért van ez az egész így. De ha visszanézed a témához kapcsolódó fórumot, ott szöveges magyarázat is volt már rá, ahol ez a dolog józan paraszti ésszel, komolyabb matektudás nélkül is értelmezhető.

kisfec: az ötlet érdekes, köszönjük! A következő kiegészítő lapjainak tervezésekor mindenképpen fel fogom vetni.
 
@Miklos: “kevés lapos kezdés nagyobb eséllyel tud javítani a kezén stb.”

Ez tárgyi tévedés.

Egy 5 lapos kezdésnek 40%_al több esélye van behúzni az optimális lapo(ka)t, mint egy 3 laposnak.

Ezt a különbséget tovább növeli, hogy a 3 lapos kezdésnek kontroll ellen nincs annyi optimális side lapja, mint a kontrollnak a 3 lapos kezdés ellen.

Ezért a mulligan miatt nem éri meg 4 lapnál kevesebbel kezdeni.
 
Ezt én is szeretném leszögezni, hogy ilyen típúsú lapot, mint az Ősi mágiazabáló én sem szeretnék, nem szeretném ezeket a fajta exploitokat előszedni.

De az alábbi képesség tetszene, kérlek fontoljátok meg:
"Karma: amennnyiben ellenfeled több lappal kezdte a játékot, 1 VP-vel kevesebb, amennyiben kevesebb 1 VP-vel több az iudézési költsége."
Laptervezési feltétel lenne hozzá, hogy MINIMUM 2 VP-s IK-ra lehet csak rátenni.
Úgy gondolom, ezekkel lehet nem kontroll lapokat teremteni.

Kösz,
Fec
 
HD: Én nem azt mondtam, hogy a mulligan az 5 laposnak szar. Csak annyit mondtam, hogy kevés lapos kezdés nagyobb eséllyel tud javitani a kezén, ha ugyanannyit tud sideolni, mint az ellenfele (de persze az, hogy mennyivel - lapok súlyozása - már nem ilyen könnyen számolható). A mulligan ugyanolyan szabály, mint a többi, azt, hogy mekkora előnyöd van belőle, nagyon sokban befolyásolja, hogy mivel játszol, mennyi sidelapod van az adott ellenfél ellen, mennyi alapban jó lapod van stb. Nem preferál vagy sújt a szabály senkit, egyszerűen csak, a többi alapszabályhoz hasonlóan, beépül a játékba, elsődleges cálja, hogy csökkentse a szélsőségesen rossz kezek esélyét.

kisfec: A járj az 1. meccsben nagyon erős, átlagosan az ellenfél lapjainak 84%-át drágítja, így jelentős előnye van. Ezt egyensúlyozza az, hogy minden ősmágia lap potenciális sidelap ellene, és a játékosok többsége sok ilyet rak be a kiegészítőjébe, mert különben a 2. meccsben sem lenne esélye. Elvben lehetne csinálni még az ősi mágiazabálóhoz hasonló ellen-ellenlapokat, de ezt meg átborítaná a mérleget. Ha az 1. meccsben megmarad a járj dominanciája, és a 2. meccsben akár csak 50%-os esélyt el tud érni sidelapokkal, akkor túl erős lenne. Arról nem beszélve, hogy a sidelapoknak adott koncepciók ellen kell lenniük, nem univerzálisan a pakli ellen használható side lapok ellen.
 
+1
Már írtam máshol is,de ide is hozzáfűzöm.A rotába a gyngyk közé sokkal több valósan használható side lap kiadása lenne kívánatos.
 
Megjegyezném a rota, egyáltalán nem segített a side lapokon sem, arra a területre igen kevés figyelem jutott
 
A kevés lapos (pl 3 lapos) paklik jellemzően sokkal kohrensebben vannak összerakva, mint az 5 lapos kontrollok.
Itt ezt úgy kell érteni, hogy egy követővel felálló járj (ha már mindig ez van elővéve) nem engedheti meg magának, hogy olyan lapok legyenek a pakliban, amik nem jók a második körben. Csak olyan lapokat fogsz belerakni, amit a narancslapjaid mellett is ki tudsz rakni a második körben és jellemzően nagyobb impactja van vagy nagyon jó tempót ad.
Ebből az következik, hogy a 3 lapos járjban, ha súlyoznánk a lapokat, akkor nagyon közel lennének egymáshoz értékben, így nem fog tudni javítani a kezén muliganal sem.
Igen persze, amit matekoztál az igaz, abban az esetben, ha csak annyi (9-12, nem emlékszem már mennyivel számoltál) kezdőkézre kívánatos lap lenne a pakliban, mint amivel számoltál. De nem így van.
Ráadásul az ilyen pakliknak kevés lesz a blank lapja.

Ezzel szemben az 5 lapos kontrollnak lesznek lapjai, amik nem jók bilincs ellen, ami nem jó drágítás ellen vagy lények ellen vagy bármi. Így sokkal többet tud profitálni a muligan szabályból, mint bármi más. Hiszen neki van rá a legjobban szüksége, mivel neki lehetnek írtó blank lapjai bizonyos felállásokban.
És akkor még nem beszéltünk a sideról sem.

Az igaz, hogy ha húztál 2-3 ősmágiás lapot, akkor nem fogsz muligenezni a térfixálóra. És ebben (csakis ebben) az esetben valóban az ellenfél muliganaezhet a mágiazabálóra... és ha be is húzza hurrá.. lesz 1 lapja a 3 ellen. Kitünő kilátások!
De amúgy meg, ha azt feltételezed, hogy az 5 lap húzott ősmágiát ezért nem fog térfixre muliganezni akkor úgy fair, ha a járjnál is beleszámolod azt az esetet is, hogy húzott egy az átlagosnál minimálisan jobb meigndulást (pl Móka és kacagás) ezért nem fog mágiazabálóra tekerni egyet...
ha meg úgy számolunk, hogy az 5 lap se húzott semmit és a járj sem mágiazabálót, akkor azért könnyen belátható kinke jobb a dolog.

Én elhiszem, hogy a te matekodban az jött ki, hogy a kevés lapos kezdés mennyivel jobban jár a muligannel...de az arra az egyetlen egy esetre igaz, amit te kiszámoltál... van másik millió.
Ne állítsuk már azt, hogy a muligan még pont az 5 lapnak szar, mert kevesebbet tud profitálni a visszatekerésből... mert ez szimplán nem igaz, ezt mindenki belátja kb.

Sideolni mindenkinek szíve joga, úgy ahogy akar, de én azért fizetek egy rekesz sört annak, aki összerak egy 3 lapos lassan járjat, majd mutat 5 lapos kontroll ellen 20 side lapot, amit valóban be is fog sideolni...
Összehasonlíthatatlanul több side lapja van az 5 lap kontrollnak, mint bármi másnak!
 
Picit off:
1. De hála az új Földanya erejének pl. konkrétan nem éri meg betenni az Ősi magiazabálót paklikba sajnos

2. Szeretném ha felsorolnátok 10+ side lapot kontroll ellen?
Mert minden osmagias lap side lap lehet járj ellen, de mi az ellenkezője?
Valahol itt lehet a probléma gyökere ugyanis HA működik pl. A Járj ha már ennél a példánál maradunk, tehát az ellenfelem kontroll de nem mező, akkor a járj nem fog tudni side lapokat betenni.

De hallgatom a tippeket, mert nem láttam a ngy szekciót ilyen lapoktól nyüzsögni.

Fec
 
Nyilvánvaló, hogy mindenki azzal a deck-kel megy versenyre, amivel akar, és olyan side-ot épít hozzá, amilyet jónak lát.

Nem szeretnék károgni, hangulatot kelteni, se uszítani. Plusz simán lehet, hogy nincs igazam. Nekem az a sejtésem, hogy a kevés kezdőkezes paklik meg fogják sínyleni a mulligan szabályt. Ennyi.
 
Balázs: igen, még számottevő ősmágiás lap berakásánál is van esély rá, hogy nem húzod be őket. De itt a felvetés az ősmágikus térfixálóról szólt, hogy az elején rámulliganozok és megverem a járjt... Szerintem ez nem teljesen így van, mert ha az elején behúzok 2-3 ősmágiás lapot akkor esélyes,hogy nem keverem le őket csak azért, hogy hátha feljön egy térfixáló (amire jóval kisebb az esély, viszont lehet, hogy csak 0 vagy 1 ősmágiás lapom jön fel). A járj viszont ha pl. csak Ősi mágiazabálót sideolt, azt sokkal nagyobb eséllyel elő tudja pattintani a mulligan segítéségével.

János: A "kevés lapok kezdésű" pakliknál tisztázzunk egy félreértést. Ezek a paklik nem azért kezdenek kevés lappal, mert így szeretnének előnyt adni ellenfelük számára. Valójában ők is annyi lapot húznak, mint a másik játékos, csak ezek között van garantáltan 1 vagy több olyan bűbáj, ami nem leszedhető, nem kánterelhető, a 0. körben ingyen játékba kerülnek, egyetlen jelentős hátrányuk, hogy nem működnek, ha az ellenfél narancslapja a játék elején kikapcsolja őket. Ezekre már eleve nem kell mulliganozni, mert BIZTOSAN játékba kerülnek. Mindenki maga mérlegeli, hogy megéri-e neki egy ilyen "bűbájt" "berakni a pakliba", mekkora előny az, hogy az ellenfél minden lapja 1-el drágább, vagy nem használhat húzó forrásokat stb.
Illetve arra meg, hogy az 5 lapos pakli be tud sideolni egy csomót a 3 lapos ellen, fordítva meg nem. Miért is? Minden játékos maga dönti el, mi kerül a kiegészítőbe. Simán lehet, hogy valaki egyáltalán nem sideol a Korlátozás, vagy börtön ellen... És az is lehet, hogy berak +20 lapot az 5 lapos kontroll ellen... Igen, a mulligan adta előny változik attól, hogy hány lapot tudsz sideolni egy adott pakli ellen, de ez minden játékosnak a saját szabad döntése...
 
Ehhez nem batorsag kell, csak egyszeru logika.
Joparszor leirtam mar, de megint megteszem: a mulligan nagy atlagban pozitiv hatasu, hiszen mindenki kap eselyt h a rossz kezdokezen valtoztasson. Az viszont egyszeru TENY, hogy ez a valtoztatas nem ugyanakkora esellyel javit egy 5 lapos es egy 3 v 2 lapos kezdokezen. Nem tettem egyik iranyba se relaciot. De hogy ez az esely nem egyenlo az nem lehet vitaalap.

A keveskezes kezdeseknek az 5 lapok ellen eddig sem volt ugyanannyi eszkoze, mint forditva. Ezeknek a deckeknek az eszkoze maga a narancs lap kombinacio. Tehat a side egyetlen esetben segit rajtuk: ha ezaltal meg tudjak vedeni a narancs lapjukat. Erre csak nagyon korlatozott mennyisegu side lap alkalmas. Raadasul ezeknek tempoban is jonak kell lenniuk es letre kell jonniuk.

Ellenben az 5 lap csirio side lap kozul valogathat az osszes narancs lapkombinacio ellen. Radasul ezek kozt komoly atfedes van. Tehat joval konnyebben side-ol az 5 lap a 3 lapos kezdes ellen, mint forditva. Side utan tehat az eselyek eltolodnak az 5 lap fele, es ezzel semmi baj nincs. Eddig is igy volt. Es az 1-2-3 lapos kezdesek szamolnak ezzel a kockazattal.

De amig egy keves kezes kezdes side-jaban eleve kevesebb az alkalmas lap, kevesebb lapot tud lecserelni is. Azaz osszessegeben kevesebb lap kozul "valasztva" kell felhuznia azt az egyet,ami javit az eselyein. Az 5 lap tobb lapbol keresi az optimalis side lapot,eleve bovebb keszletbol meritve. Tehat az eselyei nagyobb mertekben nonek, mint ellenfelei.

Ehhez, mint mondtam, nem kell szamolgatni, egyszeruen belatjuk.

Es nem az agressziv dragitas+olcsobbitas kombokat siratom. Mert ezekkel ugyis kezdeni kellett volna valamit. De a mulligan szabaly nem csak ezeket szoritja vissza, hanem az osszes ilyet. Valogatas nelkul. Es a tobbsegeert igenis kar. Mivel a mulligan abba az iranyba tolja a metat, hogy csak 4+ lapos paklikkal szabad/erdemes versenyre menni. Persze lesznek mazochista kivetelek. En magam is szivesen/gyakran h..zok szellel szembe, es akar eredmenyek is kapcsolodhatnak ezekhez a probalkozasokhoz... de osszhatasat tekintve a meta szuksegszeruen szurkulni fog. Es nem csak a koros kombinaciok fognak kiszorulni, hanem minden egyeb is.

Reszemrol itt van az erveles vege. Ennel jobban/reszletesebben mar nem tudom kifejteni.
 
A Globalis felmelegedest nem en irtam, hanem Janos, tehat az o batorsagat becsulod stb . Keretik inkabb kulon valaszolni!

Jarj elleni Mulligan:
"Egy 4-5 lapos paklival jó eséllyel mulligan nélkül is be fogok húzni párat a besideolt 20 db drágítás elleni lapomból, nem kell (és nem is ésszerű) 2-3 ilyet visszakeverni annak reményében, hogy hátha húzok helyettük egy térfixálót."

54 lapos pakli, 18 side lap, 5 lap huzas:
0-t huztam ebbol eselye: 12%
1-et huztam: 33%

( https://www.mtgnexus.com/tools/drawodds/ )

Ezekben az esetekben, ami bizony a partik majdnem fele! siman megeri mulliganezni.
0 eseten ugye trivialisan nagyon megeri,
1 eseten pedig mindossze 12% hogy romlasz, 33%, hogy nem valtozol, es 55%, hogy komolyan erosodsz.

Nagyon fontos az erosodes MERTEKE. Ilyen szituban igen sokat szamit, hogy 0 vagy 1 vagy 2 ilyen eros fegyver van a kezedben kezdeskor.

Ehhez kepest a Jarj jellemzoen turot sem er a kontroll ellen a Mulligannel.
Eleve kevesebb/semmi igazan jo side lapja van, es a mondjuk 3 lapja cserelesevel jovan kisebb az eselye is, hogy barmit behuzzon, ami szamit. Vagyis nem fog EREZHETOEN erosodni.

A Jarj csak 1 pelda, rengeteg mas ilyen van. Es ezek kisebb mertekben (pl. Jarj kompatibilis / osmagias lapok behuzasa az 5 lapos kontroll altal), de alapbol is megvannak.
 
Ez attól függ, mennyi kontrollra számítasz. Ha nagyon sokra, és nem mezővel játszol, akkor lehet, hogy berakod. Én voltam mostanában több versenyen is, egyszer raktam be alapból, akkor is megbántam, az 5-ből két ellenfél ellen is nemhogy blank lap volt, hanem kifejezetten hátrányos.

A korlát vs kreativ termik pont rossz példa szerintem, mert eddig volt a teki bölcsi, amit a korlát ha behúzott, "nyert", most van erre egy ellenlap. Szóval lehet csak a korlát húzza be a bölcsit, lehet csak az ellenfél a termiket, lehet mindketten behúzzák a lapjukat vag egyikük sem, kb. így van egyensúly... Mondjuk egyelőre nem látom még, hogy emiatt hirtelen tömegek kezdenének Rhattal játszani (korábban a top50 lapban egyetlen Rhatt sem volt), szóval jó eséllyel a Korlátnak most sem kell nagyon aggódnia emiatt egyelőre.

Jancsár János: Persze ezt is lehet ugyanúgy tagadni, mint a globális felmelegedést... csak ugyanúgy nincs értelme.

vagy akár alá is támaszthatod az állításodat érvekkel Én ennyire nem mernék kijelenteni tényként olyan dolgokat, amik nagyon nem egyértelműek és nyilvánvalóak, sőt esélyes lehet akár az is, hogy az ellenkezője igaz, szóval becsülöm a bátorságod!
 
A lényeg, hogy az egyébként is kisebb eséllyel induló paklik esélyei tovább romlanak, az amúgy is esélyesebbeké pedig tovább javulnak.
Side-olástól függetlenül.

Persze ezt is lehet ugyanúgy tagadni, mint a globális felmelegedést... csak ugyanúgy nincs értelme.
 
A Termo alapból bent van a paklik nagy részében, nem side lap. (az a lap nem úgy erós, hogy bizonyos dolgok ellen azonnal 25%-kal növeli a nyerési esélyed, mint sok side lap, hanem hogy minimális hátrány ill. kockázat mellé elég komoly elónyt ad). A kontroll ellen (nem mező) sehol nincsenek olyan bivalyerős side lapok, mint a korlátozó szabálylapok ellen. Pl. Korlátozás ellen a Kreatív termik ilyen "kb. nyertem" szint, de nagyon sok erős van. A kontroll kb. leszarja, hogy mulligenezel-e ellene, minden ellen jó úgyis.
 
Minden ellen van side lap, még a kontroll paklik ellen is. Termomágikus indikátor, mező ellen még az Anbam is. A "sarokba szorított" kevés lapos ugyanúgy be tudja ezeket rakni.

A kiegészítő használata egy külön játék a játékban, fel kell mérned, mi mekkora fenyegetés számodra, mi mekkora eséllyel jöhet szembe a versenyen, és az ellen kell készülnöd. A példaként hozott drágítás nagyon sokaknak mumusa, épp ezért sok lappal készülnek ellene kiegészítőből. Egy 4-5 lapos paklival jó eséllyel mulligan nélkül is be fogok húzni párat a besideolt 20 db drágítás elleni lapomból, nem kell (és nem is ésszerű) 2-3 ilyet visszakeverni annak reményében, hogy hátha húzok helyettük egy térfixálót.
 
Bocsáss meg,de ennek utánaszámolnom sem kell annyira triviális.
Egy 4 lap vs 5 lap esetében még talán igazad is lehet,de egy drágítás ellen vagy teszemazt 5 követő ellen az 1-2 szem kulcslapodat akarod behúzni mindenáron az 5 lapoddal. Mert az a lap eszement mód megugrasztja a nyerési esélyed(térfixáló, vagy a sivatagi teki pl).
Az én általam felvázolt javaslatban ha már az kezdő 5 lapjába behúzta ezt a két lapot ok akkor még tud további pár lapot cserélni(3 lap ellen),de már akkor amúgy is vszeg elment a hajó,de ha nem húzta be(lássuk be erre sokkal nagyobb az esély) kisebb esélyel húzza be a kívánt Ultimate side lapot.
 
Tökéletesen igazad van.

A kevéslapos kezdésnél hatékonyabb a mulligan, mint az 5 lapos kezdésnél... HA a saját játékom szempontjából nézem az újrahúzást.

Nem ezzel van baja itt senkinek, hogy a 1-2-3 lapos kezdésnél szar a kezdőkezem, akkor mekkora eséllyel húzok jobbat. Ez tény. Jóval nagyobb eséllyel, mint az 5 lapos kezdésnél.

A probléma ott van, hogy a kevéslapos kezdésnél arra játszom, hogy sarokba szorítom valahogy az 5 lapos paklit, gyorsan, mielőtt érvényesíteni tudná az előnyét. Ehhez az kell, hogy erre lehetőleg legyen 1-2 köröm, mielőtt a lapelőny ledominál. Az 5 lapos kezdésnek pedig az a játéka, hogy megpróbálja útját állni ennek, kifogni a szelet a vitorlámból, és kialakítani a lap és erőforrásfölényt.

És ITT van a kutya elásva. A fenti taktika a kevéslapos kezdésnél halálra van ítélve, ha az 5 lap kétszer húz kezdőkezet, és szinte biztosan "bekeresi" azt az ellenlapot, ami azelőtt viszi be a kegyelemdöfést, mielőtt még akár mozdulni tudnék.

És nem az a baj, hogy nem fogják ezentúl a perem, vagy ha úgy tetszik all-in paklik lerohanni az ellenfelet, hanem az, hogy ez is a játék része. Ez is a taktika része. Ez is a HKK része, de a mulligan egy brutálisan hatékony eszköz ellenük, és így ez az egész játékstílus és taktikai opció fog elveszni.

Ezzel van itt baja mindenkinek. Ez egy sötét jövőkép a kevéslapos kezdőkézzel induló deckeknek, de nagyon is reális. Remélem, hogy nem lesz igazam.

Persze lehet, hogy jobb lesz a játék a szélsőséges deckek nélkül. De hogy egyúttal szürkébb is lesz ezáltal, az biztos.
 
Félre kellene tenni a valószínűségszámítást és azt a részét megérteni, hogy azok a koncepciók, amelyek kevesebb lappal kezdenek, sokkal sebezhetőbbé váltak.

Mi történt a legutóbbi versenyemen?

Főparancsnokkal játszottam és szembe jött egy Lassan járj + Sárkány úrnő pakli. Első meccset nyerte, a másodikban kezdőkézre jött a térfixáló és lepörögtem, a harmadikban pedig újrakeverés után jött és újra lepörögtem.

Szerintem azok a koncepciók, amelyek kevesebb lappal kezdenek, sokkal ritkábban akarnak újrakeverni, mert eleve az összes lapnak jónak kell lennie a koncepcióhoz igazodva, nem igazán fér bele a rossz húzás. Viszont ellenük jó dolog újrakeverni, mert nagyobb eséllyel húzom be a megoldást, ami gyakran parkolópályára teszi az egészet.

Nem szívesen vinnék így egy 3 vagy kevesebb lappal kezdő koncepciót versenyre. Egyébként sem tettem és számomra kedvező a változás, de megértem azokat, akiket ez frusztrál.
 
Ezt elég sokszor leírtam már, a logikáját is, a számításokat is mellékeltem, hogy a mulligant pont a kevesebb lappal kezdő pakli tudja jobban hasznosítani... Nyilván ez nem vonatkozik arra, aki 0 lappal kezd, de azok a paklik meg amúgy sem arra alapoznak, amit felhúznak.

De amíg nem számolsz utána te magad, és nem próbáltad ki, nincs értelme a győzködésnek. Az alternatív javaslatod biztosan rossz, hiszen akkor ha 5 lappal kezdek, és abból csak 3-at keverek újra, akkor 2 jó lap behúzásánál is optimálisan tudom a kezem javítani.
 
Az én szívemhez is közel áll, hogy szívassunk mindent, ami nem kontroll - örülök, hogy a kiadó és ezt a hitvallást képviseli

Cserébe így nem lenne exploitolható annyira ez a mechanika (bár valóban jobb lenne, ha egyáltalán nem lenne)
 
Ez is jobb opció mint a jenlegi bár itt is hátrányba kerül a kevés lapos kezdés,de tény kevésbé.De miért akarunk bármilyen paklitípúst(főleg messze nem olyat ami tier 1-2 lenne) alapból büntetni? Ezt furcsálom ebbe az ötletbe.
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.