Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek
Mi is az a Shadowrun?
Chat, üzenõfal
Fórumok
Shadowland
Szavazások
Ismertetők, írások
Kaladmodulok
Novellák
Cikkek a Krónikából
Shadowrun könyvek
Linkek
Letöltés
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Jármű rigó
Küldd el képeslapként!
Akár volán, akár botkormány, a rigó el tudja vezetni. Ha nem ismeri a járművet, akkor is.
Nézz szét a galériában!
Játékost keresek! (105)
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal (15)
Online Shadowrun project (69)
Shadowrun 4. kiadás (151)
Magyar Shadowland (2074)
Árnyvadászat (293)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Rovarokról egymás közt (Shadowrun szösszenet)

Fájl fejléc sérült

Kezdő adatok elvesztek 0000 <mennyiségük ismeretlen

mint aki megijed a saját árnyékától. Szóval, mit találtok odakint? Mennyire veszélyesek? Mit tegyünk?

Mittudomén kinek hála, szerencsére nincs annyi rovarszellem a világban, mint ahány rovar, de azért épp elegen vannak ahhoz, hogy minden más élőlényt komolyan veszélyeztessenek. Miért? Azért, mert ezek nem törődnek azokkal, amik nem rovarok, és mert 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000

A rovarszellemeket általában csak két dolog érdekli: az evés és a szaporodás. És kész. Bár van néhány rovarszellem, amely a saját, számunkra felfoghatatlan terveit követi, a többségük azért alapjában véve buta. Ne vezessen félre benneteket a hangyák szervezett viselkedése - az egyes hangyaszellemek buták és ösztönvezéreltek.

Ja és igen, a rovarszellemeket bizony meg kell idézni. Ami azt jelenti, hogy végső soron egyetlen ember felelős az egészért. Valamikor, valahol, valaki meghallotta e szellemek hívását és válaszolt rá. Minden rovarsámán azt hiszi, hogy uralma alatt tarthatja a szellemeit és saját céljaira használhatja fel őket, de minden egyes alkalommal kiderül, hogy ez téves elképzelés. A sámán királynőket vagy nőstényeket idéz meg, hogy saját hatalmát növelje, de hamarosan rá kell döbbennie, hogy nem tudja irányítani a teljesen kifejlett szellemet. A rovarszellem hamarosan úgy dönt, hogy a sámán csak arra jó, hogy egyre gyakrabban és egyre több rovarszellemet idézzen meg. Egy idő után a sámánra már nincs is szükség. Nem hallottam egyetlen olyan esetről sem, hogy egy rovarsámán egy teljesen kifejlett, jelentősebb méretű bolyt vagy fészket irányított volna.

Összeszedtem egy kis információt a különféle típusú rovarszellemekről, mármint azokról, amikkel össze lehet futni a Zónában. Igyekeztem annyira pontos lenni, amennyire tudtam; értesítsetek, ha valamiben tévedtem, vagy valamit rosszul írtam volna.

0000 0000 0000 0000

Nem vagyok nagy mágiaszakértő, de valaki egyszer azt mondta, hogy létezik egy hely az asztrális síkon túl és onnan jönnek a rovarszellemek. Ismerek néhány "metafizikailag felébredt" embert, és ugyan a fele dumájukat sem értem, annyit azért biztosan tudok, hogy ők sem tudnak egyezségre jutni a rovarok származását illetően. Van, aki azt mondja, hogy ez a rovarvilág elemi energiából áll, hasonlóan ahhoz a nagyszámú világhoz, ahol az Ember akarata és vágyai energiaként jelennek meg. Van, aki csak legyint erre és azt mondja, hogy létezik egy Rovarok Tartománya, ugyanabban az értelemben, ahogy az Állatok Tartománya (vagy valami ilyesmi) létezik, mármint az a hely, ahol a totemek laknak (bár egy harmadik barátom szerint minden totem a saját külön Tartományában létezik). Személy szerint nekem az az elképzelés tetszik a leginkább, hogy a rovarszellemeket egy másik világból idézték meg. Az első elmélet, még amit az előbb elmondtam, abból indul ki, hogy semmi sem létezik addig, amíg egy varázsló meg nem formázza. A varázsló rovarszellemet akar, az akarata és a világegyetem pedig szinkronba lép vele. Az elmélet szerint végső soron az emberiség a bűnös ezért az egészért. Én inkább abban hiszek, hogy létezik valahol egy külön világa ezeknek a micsodáknak, mert így az emberiséget nem lehet felelőssé tenni.

Senki sem tudja biztosan, miért jöttek ide a rovarok. Az egyik elmélet szerint mindig is itt voltak. Egy másik elmélet szerint azért, mert megtehették. Megint mások szerint azért, mert mi hívtuk őket. Akárhogyan is 0000 0000 0000 0000 Szóval itt vannak, ez a lényeg.

Miért vannak itt? Ez olyan kérdés, amire vagy születik válasz, vagynem. Én úgy tapasztaltam, hogy a rovarszellemek pontosan úgy viselkednek, mint a hétköznapi rovarok. Egyedül azok a szörnyű félig ember félig rovar példányok az intelligensek közülük, azok, amelyekben maradt egy kis nyoma az emberiességnek (amit nem érdemes megkeresni). Úgy mesélték nekem, a királynők és egyes idősebb nőstények igen magas intelligenciaszinttel rendelkeznek, és ezt el is tudom képzelni. Az átlagos rovarszellemek azonban - a dolgozók, a katonák, vagy akármik - buták, akár egy kupac bogár. Nem értik sem a technológiát, sem azt, hogy mire való és általában nem félnek tőle, csak akkor, amikor már túl késő. Jó az érzékelésük, de gyakran a legegyszerűbb trükköknek is bedőlnek.

Mint azt korábban már megemlítettem, a rovarszellem létezésének látszólag két célja van, a szaporodás és a táplálkozás. És a táplálkozásnak is az az egyetlen célja, hogy biztosítsa a szaporodást. A rovarszellemek egyszerűen csak még több rovarszellemet akarnak csinálni. Amennyit csak bírnak. Ez a fő célja a királynőknek, az anyáknak és gyakorlatilag az összes többinek. Ez a fő célja a rovarsámánoknak is, annyira, hogy ez náluk szinte a megszállottságig fokozódik. Két rovarsámánnal találkoztam életemben és mondhatom, mindketten totálisan őrültek voltak. A véleményem szerint az ilyen közveszélyes őrültekkel kapcsolatban a legjobb bánásmód egy golyó a fejbe.

A rovarsámánok nem olyanok, mint mi, cimborák. A saját elferdült világukban élnek. Ahogy a sámán által irányítottnak vélt királynők vagy nőstények hatalma egyre nő, a sámán egyre jobban eltávolodik emberlététől. Végül eljön a pillanat, amikor már nincs rá szüksége az idősebb szellemeknek, és a bogarak szétcincálják. Azon a ponton a boly vagy a fészek már a sámán nélkül is kiválóan elboldogul.

A legjobb tanács, amit adhatok az, hogy tartsátok magatokat távol a rovarszellemektől. Most ezt elég könnyű megtenni, mivel a legtöbbjük alszik, feltehetően a városközponttól északra történt nagy robbanás következményeképpen. Szerintem biztonságban vagyunk, ha alva maradnak, ha viszont ez a hatalmas tömeg rovarszellem egyszer felébred... nos, el lehet képzelni a pusztítást. Fidel barátom sajnos rámutatott egy ijesztő dologra: Chicagóban valósággal hemzsegnek az alvó bolyok és fészkek. Ha egy ilyenbe botlotok, legyetek szívesek, és ne bolygassátok fel! Okés? Köszi.

Egyes rovarszellemek, mint például a hangyák és a darazsak, bolyokban illetve kolóniákban élnek. A hétköznapi ember számára ez a kettő ugyanazt az ocsmányságot jelenti - egy hely, ahol tucatjával, esetleg százával nyüzsögnek a rovarok. A legtöbb rovarbolyban csak egy királynő él, de a rovarszellemek fajtája vagy a boly célja esetleg egynél több királynő jelenlétét is igényelheti. Néha különböző típusú rovarok élnek és működnek együtt egyetlen bolyon belül. Azt beszélik, hogy a Chicagóban elpusztított két hatalmas fészek mindegyike ilyen vegyes típusú volt. Ezenkívül azt is hallottam, hogy valami közük volt az Egyetemes Testvériséghez, de ezt azért nagyon nehéz elhinni.

A bolyon belül világosan elkülönülnek a szerepek. A különféle típusú rovarszellemek különböző dolgokat csinálnak. Egyesek élelmet/áldozatokat gyűjtenek, mások magára a bolyra vigyáznak. A legtöbb boly-központú rovarszellem meglehetősen csökevényes az agyi területen - de az intelligencia hiánya egyben arra is enged következtetni, hogy a királynő illetve a sámán parancsait igen kiválóan hajtják végre.

A magányos rovarok - szúnyogok, csótányok és hasonlók - fészkeket alakítanak szaporodás céljára. A fészek általában egy vagy több nősténynek ad otthont, amelyek szinte mindig ugyanahhoz fajtához tartoznak. (Még sosem hallottam, hogy... nos, ez azért nem igaz. Hallottam már egy hangyabolyon belüli bogárfészekről, úgyhogy hagyjuk.) A nőstények vadul védelmezik a gubókat az idegen behatolóktól és ebben a más szerepet betöltő rovarok is segítenek. Ezek normálisan élelmet szállítanak a fészekhez a szaporodó nőstények számára. A nőstények csak nagyon ritkán hagyják el a biztonságos fészket. Még sosem hallottam róla, hogy négynél több nőstény élne egy fészekben, ez persze nem jelenti azt, hogy ilyesmi nem történhet meg.

Ezekről tudok a legkevesebbet. Az imádkozó sáskák például sem fészket, sem bolyt nem hoznak létre, hanem inkább amolyan kisebb "törzset" alkotnak, mely egy domináns nőstényből és az ő "asszisztenseiből" áll. Róluk még később lesz szó.

Van egy dolog, amiben minden ismert rovarszellem megegyezik, függetlenül attól, hogy a földi rovar megfelelőjük milyen módon szaporodik - ez a dolog pedig az, hogy mindannyian valamiféle "gubót" használnak szaporodás céljára. Minden egyes ismert esetben a szellem kiválaszt egy jobb sorsra érdemes embert befogadónak, begubózza, majd a testébe idéz egy új szellemet. A megidézés időbe telik és a születésig eltelő "inkubációs" idő rovarról rovarra változik. A gubó-fázis a rovarszellem életének legsebezhetőbb szakasza. Ha gubókat találtok, semmisítsétek meg őket!

A gubóban a befogadó testet a tojásrakáshoz hasonló módon kapcsolják össze az új szellemmel. Az anya vagy a királynő legtöbbször "rámászik" a befogadó testre és "megfertőzi" az új szellemmel. Nem szükséges fizikailag behatolni valahol a testbe (a darazsak és szúnyogok azért ezt teszik), de az idézéshez szükség van erre a "rámászós" pozícióra. A dolog horrorisztikus és obszcén, ha már láttatok ilyet...

Az emberi testhez kapcsolt rovarszellem vagy valódi alakot vagy emberalakot ölt. A valódi alak olyan szellemforma, ami egy olyan rovart jelent, ami úgy néz ki, mint a földi párja, de ember méretben. A hasonló fajtához tartozó rovarszellemek között előfordulhat, hogy kicsit különböznek egymástól és esetleg más képességekkel is rendelkeznek. A lényeg az, hogy a valódi alakú rovarszellem igazából szellem, amelyik képes fizikai formát ölteni és tudja mindazt, amit a többi szellem általában. Általában a valódi alakúak az okosabbak, bár senki sem tudja, miért. És gyorsak is, akár szellem formát, akár fizikai formát öltenek. Nagyon veszélyesek és mivel szellemek, nagyon nehéz fizikai eszközökkel harcolni ellenük.

Az ember alakú szellemek elferdült ember-rovar keresztezéshez hasonlítanak. A konkrét megjelenési formájuk keltetéstől és rovartípustól függően változik, de mindegyikük úgy néz ki, mintha valami különösen visszataszító horrorfilmet nézne az ember.

Az emberalakok az emberéhez hasonló gyorsasággal mozognak, de hiányzik belőlük a valódi alakok intelligenciája (és egyes boly-típusú rovarok esetében ez bizony sokat elmond). Egyesek még embernek is elmennek, ha vastag ruhát vagy valamilyen álcát viselnek. Még arról is hallottam, hogy egyes rovarsámánok varázslatot raknak az emberalakokra, hogy álcázzák a kinézetüket.

A rovarszellem minden esetben elnyeli a befogadó ember elméjét, tudatát, lelkét, szellemét - akárhogyan is nevezzük. A befogadó életét - az életet most a mi fogalmaink szerint értelmezve - kiszívja.

Írta: Serflek Szabolcs
A cikk az Alanori Krónika 38. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 8 szavazat alapján 7.8)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Megatársaságok - Seader Krupp (Shadowrun ismertető).

Létrehozás: 2003. december 9. 15:23:37Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.