Vissza a Főoldalra
 

Hírek
Mi is az a Shadowrun?
Chat, üzenõfal
Fórumok
Shadowland
Szavazások
Ismertetők, írások
Kaladmodulok
Novellák
Cikkek a Krónikából
Shadowrun könyvek
Linkek
Letöltés
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Adeptus
Küldd el képeslapként!
Az adeptusok mágikusan aktív személyek, akik mágikus potenciáljukat saját belső képességeik feltárására fordítják.
Nézz szét a galériában!
A gyűrű - Shadowrun novella (2)
Játékost keresek! (105)
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal (15)
Online Shadowrun project (69)
Shadowrun 4. kiadás (151)
Magyar Shadowland (2074)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Megatársaságok - Ares Macrotechnology (Shadowrun ismertető)

Központ: Detroit, Michigan, UCAS
Elnök/Vezérigazgató: Damien Knight
Az igazgatótanács elnöke: Damien Knight
Vállalati forma: Nyílt részvénytársaság
Főbb részvényesek: Arthur Vogel (kb. 24.1%), Damien Knight (kb. 23.7%), Nadja Daviar (kb. 12.2%)
 
Főbb leányvállalatok:
Knight Errant Security; Központ: Detroit, Michigan, UCAS; Ügyvezető igazgató: Roger Szárnyaló Bagoly
Ares Arms; Központ: Baltimore, Maryland, UCAS; Ügyvezető igazgató: Guido Cantarelli tábornok
AresSpace; Központ: Houston, Texas, UCAS; Ügyvezető igazgató: Charles Pollack
Ares Global Entertainment; Központ: Párizs, Franciaország; Ügyvezető igazgató: Gustov Von Sydow
General Motors; Központ: Detroit, Michigan, UCAS; Ügyvezető igazgató: Eugene Fischer

Egyéb leányvállalatok: Ares Consumer Electronics, Ares Global Commsat, Ares Integrated Solutions, Ares Small Arms, Crystal Optics, Hard Corps, Leviathan Technical, Lifescape, Mostrans, NASA Consulting Inc., National Broadcasting Service, Osprey Technical Publications, Pratt & Whitney, Quick Trigger Systems, Silicon Valley/Apple Computer Products, Weapons World.

Mindenekelőtt engedjétek meg, hogy bemutatkozzak. A Mr. Johnson nevet használom, és a szakmában eltöltött 54 évem alatt a bizalom volt a fő munkaeszközöm. Újszülöttként szívtam magamba, kábítószerként osztogattam és hatékony fegyvert kovácsoltam belőle.

Több, mint öt évig dolgoztam az árnyakban egy professzionális csapattal. Egyik éjjel a csapatom csapdába sétált és megsemmisült, az akkoriban még csak a szárnyait bontogató Knight Errant pedig büszkén pózolhatott a média előtt, hatékonyságát és tettrekészségét bizonygatva. Csapatom feláldozásával helyet biztosítottam magamnak az Ares Macrotech céglegényei között.

Mint az Ares árnyékban dolgozó összekötője, feladataim 94 százalékát sikeresen teljesítettem, bár az általam felfogadott szabadúszók 89 százaléka már nem él, hogy ezt el tudja mondani. Az Ares számára ez az arány kiváló, bennem viszont kellemetlen érzéseket kelt: akárhány halálnak voltam is okozója, nem sikerült áttörnöm a 90 százalékos határt.

Talán már hallottatok rólam. Ha rajtam keresztül dolgoztatok az Aresnek, akkor 11 százalékos eséllyel olvashatjátok ezt a küldeményt. A többiek szerencséjére már nem is fogom javítani a statisztikámat.

Bizonyára gyanakodva találgatjátok az okokat, amiért kiteregetem ezeket az információkat. Vajon azért teszem, hogy segítsek nektek? Talán a leglogikusabb választásom, hogy az Aresen kívül önmagamat is elárulom?

Az okok kizárólag csak rám tartoznak. Egy azonban biztos - az itt szereplő információk nyilvánosságra hozatala elég ahhoz, hogy megpecsételjem a sorsomat.

Ezt elhihetitek nekem.

Az új évezred hajnalán egy Nicholas Aurelius nevű befolyásos embernek támadt egy ötlete, és rögtön hozzá is fogott álmának valóra váltásához. A General Motors egyik főrészvényeseként, és számos kisebb vállalat tulajdonosaként Aurelius összes vagyonát és ingatlanát összegyúrta egy olyan vállalkozás létrehozása során, melyet a világ később megatársaságként fog nyilvántartani: ez volt az Ares Industries. Az Ares villámgyorsan területen kívüli jogokat harcolt ki magának az Egyesült Államokban, majd nem sokkal később több más országban is. Mivel amerikai bázisú megatársaságról volt szó, a régi US kormánya gyakorlatilag szabad kezet adott neki, adókedvezményeket biztosított számára, és egyéb jogokkal ruházta fel, cserébe az otthoni és tengerentúli támogatásért.

Kortársai hibbant szerencsejátékosnak tartották Aurelius-t, de kockázatvállalásai szinte mindig kifizetődtek. Képes volt legfontosabb és legjövedelmezőbb tulajdonait felszámolni csak azért, hogy újak beszerzésével vagy feljavításával próbálkozzon; a pletykák szerint vaskézzel és kémkedéssel tört előre megállíthatatlanul. (Ez egyszer a híreszteléseknek van alapja: emlékszem rá, az Öreg Nick egyszer bedrogozott egy igazgatótanácsi tagot, aki nem akart beleegyezni cége felvásárlásába.) Nem mintha számított volna az igazság: amíg az US is profitált a dologból, addig ami jó volt az Aresnek, az jó volt Amerikának is.

Mint minden ragadozó, Nicholas Aurelius is a gyengéket és bénákat kebelezte be először. 2016-ban birodalmának jókora részét felszámolta (beleértve megbecsült General Motors részvényeit is), hogy az összeomló US kormányzattól felvásárolhassa a NASA-t. Hiába volt az Ares támogatása, az US egyre inkább széthullott a VITAS, az Ébredés és a Nagy Szellemtánc hatására, gazdasága pedig a tönk szélén egyensúlyozott. Garrety Elnök is szorgalmazta a NASA eladását, a Kongresszus pedig beleegyezett a teljes US űrprogram, a hozzá tartozó minden telephely, jármű és berendezés átruházásába. A szerződésben foglaltaknak megfelelően az Ares beleegyezett, hogy 2055-ben a berendezések egy részét visszaszolgáltatja a kormánynak - persze mire a behajtásra sor került volna, az US már rég halott volt, és el is temették.

Az Ares az új játékszerekkel jövedelmező újrahasznosító programba kezdett: begyűjtötték a műholdakat és egyéb orbitális pályán keringő működésképtelen eszközöket, és eladták a tulajdonosnak az új felszerelés árának töredékéért. A program lehetőséget nyújtott az Aresnek, hogy hozzájusson a legfejlettebb technológiákhoz, nem beszélve a felderítési adatokról és a műholdas kommunikációs infrastruktúra feletti ellenőrzés megszerzéséről.

A 2020-as évek elején Aurelius időlegesen Sakehisa Tajikára bízta a vezérigazgatói posztot, de nem hivatalosan továbbra is ő maradt birodalmának kormányzója. Tajika kiszélesítette Aurelius terjeszkedési programját, és az Ares vagyona tovább növekedett, 2024-ben pedig nevét átkeresztelték Ares Macrotechnology-ra. 2028-ban Öreg Nick ismét színre lépett, éppen időben ahhoz, hogy cégét átvezesse a ‘29-es Összeomláson. Inkább a szerencsének, mint az előrelátásnak köszönhetően Tajika létrehozott egy kicsi, de létfontosságú hálózatot az Ares létesítményeinek egy része között, mely nem állt kapcsolatban a világhálóval, így megmenekült az Összeomlást okozó vírus hatásától. Az itt tárolt háttérinformációk tették lehetővé az Ares számára, hogy versenytársainál gyorsabban magához térjen az Összeomlás okozta megrázkódtatásból.

Az Összeomlás átvészelése után Aurelius fáradtan, de elégedetten gondolhatott a visszavonulásra. A koronát Leonard fiára hagyta, és azzal a boldog tudattal élte le hátralévő éveit, hogy az ő kis Camelotja mindig is saját vérének kezében fog maradni.

2033. január 24-én, kb. 11:42:08-kor gondosan programozott számítógépek hálózata kapcsolódott rá a Bostoni Keleti Parti Részvénytőzsdére, és kevesebb mint egy perc alatt lebonyolított egy sor részvénytranzakciót. Kb. 11:43:11-re új játékos lépett a megatársaságok színpadára, mint az Ares Macrotechnology részvényei 22 százalékának boldog tulajdonosa. Ez a "Nanoszekundumos Felvásárlás" az egész világ figyelmét Damien Knight-ra, a cégcápára irányította.

Knight a felvásárlás okozta sokkot meglovagolva elbitorolta az Ares irányítását Leonard Aurelius-tól, és ő lett a cég új elnök-vezérigazgatója és az igazgatótanács elnöke. A következő két évtized folyamán elkeseredett versengés alakult ki a két férfi között, mely rengeteg belső konfliktus és árnyvadászat forrásául szolgált. (Jómagam személyesen több tucatnyi vadászt küldtem a halálba abbéli igyekezetemben, hogy megakadályozzam a kis házi szennyesünk kiteregetését.) Az eltelt idő legnagyobb részében Knight érezhette magát fölényben, bár 2049-ben Aurelius-nak sikerült elhappolnia az igazgatótanácsi elnöki széket.

Nicholas Aurelius természetesen soha nem nyugodott volna bele, hogy ez a szerencsevadász lenyúlja az Ares királyságot fiától és választott örökösétől. Lenny balszerencséjére azonban Apuci néhány hónappal a Nanoszekundumos Felvásárlás előtt megadta magát egy végzetes szívrohamnak.

Knight szerencséjének kulcsát természetesen a Dunkelzahntól kapott támogatás jelentette. A Nanoszekundumos Felvásárlásnak nem Knight volt az egyedüli nyertese: egy Gavilan Ventures nevű holdingcég is 12 százaléknyi Ares részvénnyel került ki az akcióból. Ahogy a végrendeletéből később kiderült, titokban Dunkelzahn birtokolta a Gavilan-t, és a cégen keresztül segített Knightnak az Ares feletti hatalom megszilárdításában... kivéve, amikor saját céljai érdekében kijátszotta Knightot és Aureliust egymás ellen.

Knight új magasságokba emelte az Arest, kiterjesztette titkos és nyilvános űrprogramját, az Ares Armsot pedig a pusztító játékszerek gyártásának ma már jól ismert egyeduralkodójává tette. Knight saját szülötte, a Knight Errant Security robbanásszerűen fejlődött, ma pedig már a világ bármelyik kormányának katonai szervezetével felveszi a versenyt.

Az Ares kulcsfontosságú szerepet játszott az UCAS-ban az elmúlt években történt események jó részében. Kiemelt figyelmet érdemel a Chicagót Rovarvárossá változtató katasztrófa (és utóhatásai), valamint a 2057-es elnökválasztás.

A 2050-es évek közepén a Knight Errant (talán Dunkelzahn közbenjárására) felfigyelt a rovarszellemek jelenlétére, főként azokra, amelyek az Egyetemes Testvériséget álcája mögé bújva tettek szert új gazdatestekre. Knight kidolgozott egy titkos programot a rovarok kiirtására, és a KE-t vetette be a rovarfészkek felderítésére és kifüstölésére. A művelet olajozottan haladt egyes városokban egészen addig, amíg a KE Chicagóban rá nem bukkant a főfészekre; balszerencsés akciójuk következtében rovarszellemek tömegei szabadultak rá Chicago mit sem sejtő lakosaira. A KE még egy taktikai atomtöltetet is felrobbantott a fészek belsejében - eredmény nélkül.

Miután az UCAS karantén alá helyezte Chicagót és fal mögé zárta szerencsétlen lakosait, kétségbeesett chicagói menekültek özönlötték el Detroit városát. A félelem hatására a feszültség egyre nőtt, minden menekültben rovarszellemet sejtettek, egyre gyakoribbakká váltak a tüntetések. A KE erők kegyetlen határozottsággal fojtották el a megmozdulásokat, és ezután sokan már csak pénzért felbérelhető, állig felfegyverzett bűnözőknek tekintették őket.

Az Ares tekintélye a mélypontra zuhant egészen 2058-ig, amikor is a biotechnológia legújabb terméke segítségével újabb chicagói műveletet indítottak. Az asztrálisan aktív testeket felfaló Strain-III baktériumnak az Elkerített Zónában való szétszórása után megjelentek az Ares csapatai, és véget vetettek a karanténnak. A falat lerombolták, mégsem volt minek örülni. Chicagóból romhalmaz lett, és senki sem tudta megmondani, valóban eltűntek-e a rovarszellemek.

Eközben Knight kivette a részét a 2057-es elnökválasztási kampányból is, szilárdan támogatva a Dunkelzahn/Haeffner jelöltpárost. Az Ares Global Entertainmenten keresztül népszerűsítette a sárkány programját, és kiállásával annak "új Aranykor" terve mellett sikeresen növelte cégének megtépázott tekintélyét. A sárkány meggyilkolása után az Ares erői segítettek országszerte kontrollálni a tömegmegmozdulásokat, a Detroitban alkalmazott brutális módszerek nélkül - helyreállítva ezzel az Ares népszerűségét a nyilvánosság előtt.

Dunkelzahn végakarata következtében Knight majdnem megszerezte az Ares Macrotech feletti teljes ellenőrzést. Gondos manőverekkel és óvatos alkudozással sikerült megszereznie Nadja Daviartól a Gavilan Ventures feletti ellenőrzési jogot, melyet a néhai Dunk ruházott a nőre. Knight a részvények segítségével eltávolította Aureliust az igazgatótanács éléről, és szertefoszlatta minden reményét, hogy valaha is újra elfoglalhatja az Ares trónját. Aurelius értett a szóból és elhagyta a süllyedő hajót, részvényeit pedig Arthur Vogelnek, a volt elnökjelöltnek és népszerű környezetvédőnek adta el, aki a sárkány végrendeletének köszönhetően igazgatótanácsi helyet örökölt az Aresben. Az üzlet megkötése után Aurelius bevásárolta magát az Ares egyre inkább előretörő riválisába, a Cross Applied Technologies-ba. Több évtizednyi színfalak mögötti viszálykodás után Aurelius végül feladta, nem játszotta tovább Knight nemezisének szerepét.

A Gavilan Ventures felügyeleti jogai a közelmúltban szálltak vissza Nadja Daviarra, így Knightnak ismét saját igazgatótanácsával kellett megküzdenie. A Dunkelzahntól és Aureliustól szerzett részvények következtében Vogel vált a többségi tulajdonossá, ha csak egy orrhossznyival vezetve is Knight előtt. Nyílt titok, hogy Nadja Daviar utálja Knightot, és a pletykák szerint alelnöki posztjának befolyását is arra próbálja meg felhasználni, hogy folyamatosan ellenőrizhesse a férfit. A másik oldalról viszont, Knightnak elég bábja ül az igazgatótanácsban ahhoz, hogy keresztülvihesse saját akaratát. Végeredményben, az Ares három játékossal talán stabilabban fog működni, mint tette azt kettővel... bár fogadni mernék, hogy a Fuchiról is ezt mondták.

Sajnos nem tudok mindenkiről mindent, de valószínűleg még így is több információval rendelkezem, mint ti. Íme a tények, ahogyan én látom őket.

Igen vad híresztelések forognak közszájon Damien Knight múltjáról. A felvásárlás előtti élete a rejtélyek ködébe vész; olyan ködbe, melyet ő maga is gondosan táplál.

A találgatások idejének vége. Bizonyítékaim vannak rá, hogy Damien Knight azonos David Gavilan-nel, az Összeomlás vírusa ellen küzdő Echo Mirage csoport vezetőjével. A fájlhoz mellékelt felvételen tisztán látszik, hogy Damien Knight "Gavilan" feliratú egyenruhát visel.

A fénykép Alice Haeffner felvételei közül való, aki az Echo Mirage tagjaként a vírus elleni harcban vesztette életét. Alice - ki nem találnátok - Kyle Haeffner-nek, Dunkelzahn kampánytársának és az UCAS jelenlegi Elnökének felesége volt. Knight kombinálta katonai tapasztalatait és számítógépes szakértelmét az óriássárkány erőforrásaival és géniuszával, hogy sikeresen lebonyolíthassa a hírhedté vált Nanoszekundumos Felvásárlást. Dunkelzahn szolgáltatta a másik bizonyítékot azzal, hogy kirakatcégét Gavilan Ventures-nek nevezte el.

Knight, már jócskán benne járva hatvanas éveiben, leonizációs kezelésnek vetette alá magát, és a méltóságteljesebb kinézet érdekében kis mértékben beőszíttette haját (miközben fizikuma olyan maradt, mint egy harmincéves olimpikoné). Jelentős erőfeszítéseket tesz playboy-megjelenésének megőrzésére, és folyamatosan látogatja a luxus-üdülőhelyeket, hogy más hírességekkel haverkodjon. Mindazonáltal az öregedés olyan probléma, amit még Knight sem tud legyőzni... fiatalsága nem tart örökké, és ezt ő is jól tudja.

Talán mert tisztában van vele, hogy ő is csak "ember", Knigh nagymértékű irigységet érez a Felébredtek iránt, ami az irányukban mutatott megvető magatartásában nyilvánul meg. Bármikor hajlandó mágiát alkalmazni, de igazán az evilági technikában bízik, bár szerinte a valódi hatalom a tudás, amivel megtartja vezető helyét az Ares ranglétráján. Knightnak jelen pillanatban Daviar és Vogel kivételével az egész igazgatótanács a zsebében van. Ígéretekkel, zsarolással, vagy fenyegetésekkel Knight elérte, hogy mindenki úgy táncoljon, ahogyan ő fütyül.

Knight figyel Vogelre, de nem túlságosan törődik vele. Eddig boldoggá tette Vogelt néhány régebbi leányvállalathoz való hozzáféréssel, amelyen elvégezte a szükséges módosításokat, hogy ne ütközzön a környezetvédő nézeteivel. Amíg Vogel a homokozóban játszadozik, addig ő zavartalanul tudja az Ares erőforrásait az űrkutatásra és fegyverfejlesztésre fordítani.

Knight legnagyobb gondja mostanában az a boríték, melyet Dunkelzahn Nadja Daviarra hagyott, és a sárkány hétéves tervét tartalmazza a nő 12 százaléknyi Ares részvényeire vonatkozóan. Ha a Daviar által betöltött pozíciókat vesszük figyelembe - a Draco Alapítvány igazgatója és az UCAS alelnöke, - Knight-nak minden oka megvan az aggodalomra. Nem mer mágikus kémkedést végezni Nadja után, mert fél, hogy az Alapítvány jelentős mágikus kapacitásával felfedné tevékenységét.

Arthur Vogel személye körül elég sok a kérdőjel. Jól nyomon követhető pályafutásával - elkötelezett öko-jogász - és zöldpárti kampányprogramjával úgy adta el magát a nagyközönség számára, mint a Földanya elszánt védelmezője. Még miután Dunkelzahn halálával bekerült az Ares igazgatótanácsába - és Aurelius részvényeinek felvásárlásával főrészvényessé vált, - az egyszerű emberek számára továbbra is ő maradt a bátor zöld harcos, aki belülről harcol a nagy, gonosz megatársaságok ellen.

Számos alkalommal találkoztam a fickóval, és azt kell mondanom, Arthur Vogel el is hiszi a róla terjesztett elképzeléseket. Valójában a tükör némileg torzít. Vogel ügyvéd, és ezen az sem változtat, hogy a fanyűvőknek dolgozik. Kétségtelenül sokat tett a környezetért, de hát neki ez a dolga. A felkapaszkodás közben túlságosan eltávolodott a frontvonaltól, már nem tudja, mi zajlik odalent nálatok, vagy ti miben hisztek. Igazgatótanácsi kinevezése még jobban elmélyítette a szakadékot közötte és az akciókat végrehajtó ökoterrorista szövetségesei között, akik egyre nagyobb vonakodással vállalták a tervei jelentette kockázatot. Egyre radikálisabb eszközöket kényszerült bevetni, hogy megtartsa a bizalmukat, így viszont az Ares igazgatótanácsával került összeütközésbe. Vogel előbb-utóbb választani kényszerül, ha nem akar felőrlődni szövetségesei között.

Az Arthur Vogel körülötti legnagyobb rejtély az, hogyan tudott előhúzni a mellényzsebéből több billió nuyent, amiből megvette Aurelius részvényeit. Ez a rejtély kimondottan szúrja az oldalamat. Remélem, ez a dokumentum a jövőben lesz annyi hatással az Aresre, hogy valaki veszi a bátorságot, és felfedi ennek a törpe öko-démonnak a valódi kilétét, felderíti, valójában kinek a bábja. Segítségül annyit tudok nyújtani, amit eddig magam kiderítettem.

Az Aurelius-Vogel üzletet megelőző hetekben Vogel egy egész Észak-Amerikát átszelő, a Sierra Incorporated által szervezett szokványos környezetvédő körúton vett részt. Az út során három előre be nem tervezett, titkos megállót tett: Everglades-ben (Karib Liga), Santa Fében (Pueblo Társasági Tanács), valamint Kalifornia Szabadállam felső karéjában (Mount Shasta mellett). A visszatérése utáni napon az üzlet megköttetett.

Azóta hét alkalommal kaptam utasítást Vogeltől árnyvadászok, illetve árnyvadász-csapatok felfogadására; minden alkalommal lezárt pergamentekercseket kellett elszállítaniuk különböző helyekre. Vogel a vadászok indulása előtt minden esetben személyesen találkozott velük, és sosem hallottam felőlük újra. Jómagam is feláldoztam néhány vadászt, hogy nyomon kövessek három ilyen küldeményt. Az egyiket a Pueblo Szektorig, Denverig sikerült lenyomozni, a másikat egy part menti repülőtérig a Karib Ligában, a harmadik pedig egyenesen az egykor Dunkelzahn tulajdonában lévő Prince Edward-szigetre ment. Az egyik vadászomnak sikerült is egy pillantást vetnie a tekercsre, ami a jelentése szerint valami különös asztrális védőburokkal volt lezárva.

Továbbra is rejtély maradt, egy vagy három különböző hatalom áll-e Vogel mögött. Ha három, akkor vajon együttműködnek, vagy nem is tudnak egymásról? Talán Vogel ravaszabb, mint amilyennek látszik, és támogatóit egymás ellen is kijátssza. Az igazság kiderítésre vár.

Akárki is rángatja a zsinórokat, Vogel még semmit nem tett annak érdekében, hogy drasztikusan csökkentse az Ares által okozott környezeti károkat. A központ helyett csak kisebb érdekeltségekre csap le, és könnyen kijátszható környezetvédelmi programokat dolgoz ki. Magas rangú tanácsadói és Sierrás cimborái csak megvetően legyintenek erre a "rövid távú segítség a hosszú távú gyógyulás érdekében" programra (hogy a törp saját szavait használjam), de a média még mindig beveszi a maszlagot.

Ha Damien Knight a lelkem mélyéig képes megdermeszteni, akkor Nadja Daviar az, aki egyetlen hipnotikus pillantásával darabokra zúzza jéggé fagyott testemet és lelkemet. Dunkelzahn keresve sem találhatott volna tökéletesebb személyt tervei végrehajtásához.

Daviar eddig még nem terítette ki a kártyáit. Knight 2059 augusztusában visszaadta neki a Gavilan Ventures részvények felügyeleti jogát, de azon kívül, hogy Knight tudomására hozta, az Ares Macrotechnology nem fog értékes erőforrásokat pazarolni a Leonard Aurelius elleni vendettára, Daviar látszólag egyáltalán nem törődik a céggel.

Számomra az egyetlen jele annak, hogy Daviar tesz valamit a hírhedt "hétéves terv" végrehajtása érdekében az, hogy az Ares Global Entertainmenten keresztül villámháborút indított a régi UCAS/Ares kapcsolatokra vonatkozó híresztelések ellen. Például egy sajtótájékoztatón, amelyen a cégek szerepéről volt szó a politikában, az egyik riporter kérdésére Daviar alelnök a következőt válaszolta: "Új éra az UCAS-nak, új Ares az UCAS-nak." (Ez a buzdító szlogen azóta már annyiszor elhangzott az esti trideoadásokban és az Ares műsorokban, hogy az embernek már hányingere van tőle.)

Talán Daviar szándékosan vesztegeti az idejét, amíg a Dunkelzahn akaratából általa szőtt szálak felveszik a megfelelő mintázatot, és akkor akcióba lép. Knight terveiben jelen pillanatban ő a bizonytalan tényező, rákényszerítve őt, hogy a szokásos módon intézze az ügyeit, mintha még mindig Dunkelzahn figyelő tekintete kísérné.

Már majdnem harminc éve folyamatosan Roger Szárnyaló Bagoly áll Damien Knight kedvenc részlegének élén. Nyílt titok, hogy Damien bábja, aki főként adminisztratív teendőket lát el, a kormány mellett még mindig Knight áll. Szárnyaló Bagoly felettébb unalmas élettörténetet tudhat a magáénak; megfelelően szerepel, de semmi figyelemre méltó.

Az intenzív keresés ellenére semmi olyan okot nem találtam, ami megmagyarázná, miért tart Knight ilyen befolyásos pozícióban egy jelentéktelen senkit. Szárnyaló Bagoly alkalomadtán valószínűleg bever néhány fejet a főnökével kapcsolatos üzleti ügyekben, de csak akkor, ha Knight módszerei nem alkalmazhatóak, vagy túl költségesek lennének. Amennyire én tudom, Szárnyaló Bagoly nyíltan soha nem szállt szembe Knightal.

A Knight Errant gyakorlatilag a kezdeti időktől fogva - amikor még első vonalas biztonsági szolgáltatóként funkcionált - folyamatosan terjeszkedik. Ma már a KE szolgáltatásai közé tartozik a városi rendfenntartás, válságkezelés, speciális műveletek, valamint lázadások megelőzése. Számos kormányzat a KE-t szerződteti a lázadók, felbujtók, és poliklubok elleni harcra. A KE különbözik a legtöbb zsoldos szervezettől, azoktól eltérően főként a korlátozott hatóerejű, háborús körülmények között végrehajtott műveletekre, és a jól megtervezett behatoló akciók sorozatára specializálódtak. Az elit KE "FireWatch" csapatok tagjai speciális kiképzésű kommandósok, akiket a legjobb kiberverek és a legerősebb varázslatok segítik.

A KE keretein belül nemrég alakult meg a Felébredt Figyelőközpont, miután felismerték, hogy a chicagói rovarszellem-invázió nem volt egyedi jelenség. Az ártalmatlan név mögött megbújó megsemmisítő osztagokat világszerte a stratégiai fontosságú pontokra telepítették, hogy azonnal felléphessenek bármilyen Felébredt fenyegetés ellen - természetesen nem ingyen.

A cég keményen dolgozik egy új, nem halálos fegyver kifejlesztésén, részben azért, hogy megkapja azt az orikalkumtömböt, amit Dunkelzahn a végrendeletében annak ajánlott fel, aki először előáll egy olyan nem halálos fegyverrel, amely száz méteres távolságból is pontos és hatékony.

Az utóbbi időben belső híresztelések kaptak szárnyra mágikus ügynökök egy csoportjáról, akik nagyon ügyesen képesek rejtőzködni. Állítólag egy olyan beavatott társaságról van szó, amit Knight a Draco Alapítvány és a Cross-féle Seraphim ellensúlyozására hozott létre. Némi utánajárás után hamisnak minősítettem a pletykát; az Aresen belül nem létezik ilyen csoportosulás.

Azonban felfedeztem valami mást. Először találtam két jelentést, melyek szerint ismeretlen álcázó metamágiát használó beavatottak dolgoztak a KE csapatain belül, vagy azokkal együttműködve. Alaposabb nyomozás után rábukkantam öt személyre - mindegyikük beavatott, és a sámáni tradíciót követik. Ez az öt ismeretlen pueblói, jakut, és más törzsi csoportokból érkeztek, és valamiféle munkakapcsolatban állnak a KE által alkalmazott indiánokkal. Kémek nem lehetnek, mert ahhoz túl közel állnak az Ares-hez, de alkalmazottak sem, mert ahhoz viszont túlságosan függetlenek. Inkább valamiféle jól képzett szabadúszók vagy szövetségesek, bár céljaikra nem sikerült rájönnöm. Sajnos a nyomozásom magamra irányította a figyelmüket, és a róluk összegűjtött adatok nagy része néhány nappal ezelőtt megsemmisült. Nem kétséges, szemmel tartanak.

Az Ares Arms mindenféle fegyvert gyárt, amit csak el tudtok képzelni, az önvédelmi pisztolyoktól a kardokon és a rakétákon át, egészen a tankokig. Vegyük hozzá még a kiegészítők és harci felszerelések minden fajtáját, merthogy azokkal is foglalkoznak.

Világviszonylatban az Ares Arms a legnagyobb fegyverterjesztő, egyaránt ellát cégeket, államokat, és lázadó csapatokat. Ez a részleg minden konfliktusban üzleti lehetőséget lát, és nem okoz neki lelkiismeret-furdalást egyszerre kiszolgálni a szembenálló feleket. Az Ares Arms marketing igazgatói az ellátás és az igények felmérésének géniuszai; az egyik oldalon a harci fegyverzet fejlesztésének szükségességéről beszélnek, ezzel kényszerítik a másik felet, hogy szintén új eszközöket vásároljon, és máris kész a fegyverkezési verseny.

A cég ügyvezető igazgatója még mindig Guido Cantarelli tábornok annak ellenére, hogy az öreg legalább annyira szétszórt, mint egy repeszgránát.

Az Ares Armsnál Troy Carpenter az, aki igazából diktál, de szerintem már nem sokáig marad a helyén. Carpenter már évek óta arra használja az igazgatóság ranglétráján elfoglalt második helyét, hogy átszervezze a gyártást és a terjesztést. Annyira sikeresen intézte az eladásokat - a legális és árnybéli vásárlóknak egyaránt, - hogy gyakorlatilag elárasztotta az egész piacot, csökkentve ezzel az Ares hasznát. Ha nem lesz óvatosabb, egyszer csak azon kapja magát, hogy a harmadik ember - Zachary Klausen tábornok - elfoglalta a helyét.

A NASA felvásárlásával az Ares a űrkutatás vezető helyén találta magát, és semmi jelét nem mutatja, hogy kiengedné ezt a pozíciót a kezéből. Az Aresnek jelen pillanatban öt működő űrállomása van, egy hatodik pedig építés alatt áll. Ezen űrállomások nagysága és funkciója széles skálán mozog, a szűk Artemis munkaállomástól kezdve, a Daedalus kutatóállomáson át a körgyűrűs, fél-kereskedelmi Icarusig. Ezek az űrközpontok - bár megdöbbentően drágák voltak - tetemes profitot termelnek az Ares számára, köszönhetően az alacsony gravitáción történő kutatásnak és termelésnek, a kommunikációs szolgáltatásoknak, valamint a globális időjárási és geológiai elemzéseknek. Az Ares tervezi az Icarus orbitális üdülőhelyként való megnyitását, konkurenciát támasztva így a Yamatetsunak.

A houstoni központban Charls Pollack igazgató a főhajcsár. Mióta két évvel ezelőtt kinevezték az AresSpace alelnökévé, átvette az Icarus építése feletti irányítást és két évvel előremozdította a holdi állomás terveit. Elődje, Dacia Lucas követte Aureliust a Cross Applied Technologies-hoz, Knight pedig amolyan "ússz, vagy fulladj meg" utasítással őt ültette a helyére. Pollack szerencsére megütötte a Knight által felállított mércét, igazgatóságának teljesítményét folyamatosan a maximális szinten tartja.

Ha láttátok már valaha az NBC hetente jelentkező tudományos műsorát, a "Végső határ"-t, akkor tudjátok, hogy az Ares telepített egy létesítményt a holdi Nyugalom Tengerére, az Apollo 11 leszállóhelye mellé. Az állomás orvosi, geológiai, és egyéb kutatótelepeknek ad helyet. De legfőképpen az Ares fő holdi programjának előretolt állásaként szolgál: az Aitken Bázis Programnak, melyet a Hold déli sarkának sötét oldalán fognak létrehozni. Ez a holdbázis - bármi legyen is majd a rendeltetése - lesz a későbbi tervek kulcsfontosságú eleme.

Öt évvel ezelőtt Gustov Von Sydow ragadta ki a North American Broadcasting Systemet (NBS) és érdekeltségeit - egy teljes egészében Ares tulajdonú vállalatot - a megsemmisülés széléről. A száraz hálózatból, mely addig csak unalmas céges propagandát okádott magából, Sydow izgalmas hálózatott hozott létre, ami ezentúl már érdekes céges propaganda okádására is képes volt. Ezzel a lépésével ő vált az Ares Global Entertainment új vezető honch-jává, amikor az addigi alelnök, Lakha visszavonult.

Az Ares PR számára katasztrófával felérő detroiti lázongások után Von Sydow belekezdett az Ares Macrotechnology teljes képének átalakításához. Elviselhetetlen francia csicskásával, Jean-Pierre Dupre-val együtt Sydow engedélyt kapott Knighttól, hogy a médiában való egyeduralom eszközével leheljen újra életet az Aresbe. Jean-Pierre-t Johnsonként használva Von Sydow árnyvadászok egész hálózatát alkalmazta a konkurens médiakonzorciumok elleni szabotázs és adatlopási műveletek elvégzésére.

Von Sydow célja egyszerű: bármi áron pozitív kép kialakítása az Aresről. Ha bármilyen alkalom kínálkozik az ellenfelek - különösen a Cross - befeketítésére, azonnal ugrik.

Meglepő, de Von Sydow egyik legveszélyesebb ellenfele az Ares-en belül található meg: Karen King, az Ares Seattle elnöke. Von Sydow akkor kezdte az ellenségeskedést, amikor egy általa szervezett seattle-i vadászat rosszul sült el, és valakinek el kellett vinnie a balhét. Ahelyett azonban, hogy Dupre-t hagyta volna főni saját levében (elvégre az ő hibája volt), Von Sydow Kingre kente a dolgot. King azonban tökös hölgy, aki nem szereti a szarozást, ezért egy szép napon elkapta Von Sydow-t a stúdióban, és a haverjai szeme láttára levetkőztette. Sydow rengeteg arcot veszített. Azóta Von Sydow mindent megtesz, hogy rossz hírbe hozza Kinget és az Ares Seattle-t, King pedig saját pályáján csinálja ki az AGE ügynökeit. Ha Knight nem lép közbe, el fognak durvulni a dolgok.

Egy már régen esedékes manőverrel, 2059-ben az Ares felvásárolta a General Motors részvényeinek többségét. A felvásárlás megerősítette Knigh Detroit városa feletti egyeduralmát, de súrlódásokhoz vezetett a közeli Ford Corporationnel, amely a GM-mel versengett az Ares szerződésekért.

A GM Aresbe való olvasztása olyan sajtóvisszhangot keltett (főként az NBS részéről), hogy még maga az Armageddon is a második oldalra szorult volna. Az Ares új GM Smartcar sorozata hasonló szenzációval járt. A reklámanyagok szerint ez az autó azért készült, hogy biztonságot nyújtson, és megvédje az átlagos UCAS családot a külső veszélyektől.

Eugene Fischer megtartotta pozícióját a GM élén az Ares-en belül is, de szerintem rövidesen vissza fog vonulni. Egyedül az ő kedvetlen hozzáállása miatt történt, hogy a Smartcar széria több, mint egy évig nem felelt meg az UCAS szabványoknak. Knight mindenkit gyűlöl, aki nem teljesít 150 százalékot, és már elkezdett felkészíteni Fischer munkájára egy Tobias Czank nevű ex-Fuchi alkalmazottat. Czank törp, zseniális mérnök, és kétségtelenül a világ egyik legnagyobb koponyája a VTOL technológia terén. Beszéltem vele a kimenekítése után, és úgy láttam, vonakodik otthagyni a műhelyt az iroda kedvéért, de valószínűleg jobban szereti a nuyent a tervezésnél.

A fentebb felsorolt részlegeken kívül az Aresnek számos helyi központú igazgatósága van: Ares-UCAS, Ares-CAS, Ares-Európa stb. Minden ilyen igazgatóság további aligazgatóságokra és leányvállalatokra oszlik. Például a Hard Corps, az Ares másodlagos biztonsági vállalata főként UCAS-központú, ezért az Ares-UCAS fennhatósága alá esik. Hasonlóképpen, az Ares Integrated Solutions, amely gépalkatrészeket és automatizált, mobil kézifegyver-készítő és javító üzemeket gyárt szerte Európában, az Ares-Európa alá tartozik.

Az Ares és alkalmazottai közötti viszony kifejezetten... amerikai. A tipikus Ares alkalmazott elválasztja egymástól a munkáját és a magánéletét, pedig a valóságban a kettő szorosan összetartozik. Az Ares dolgozóinak többsége nem az Ares társasági területen él és nő fel, de életük minden részében határozottan jelen van a cég: GM autóval járnak dolgozni és az NBC trideoadását nézik - rendszerint egy Knight Errant által védett városban (otthoni önvédelmi fegyverük pedig egy Ares Predator). Az UCAS számos területén, mint például Detroitban az Ares irányítja a várost - persze csak a háttérből, nehogy azzal vádolják, beleszól az UCAS belpolitikájába és programjába. Az Ares dolgozói azonban ezt nem tartják a cégtől való függésnek, sokkal inkább munkájuk megérdemelt jutalmának. Úgy tekintik, mintha a társaság léte függne tőlük, ezáltal sokkal lojálisabbak a céghez: "A legjobb formámat kell nyújtanom. A társaság számít rám". Az Ares pedig csak erősíti ezt a fajta céges patriotizmust, belekeverve egy kis UCAS sovinizmust. Ez a felfogás néhol még az árnyakban dolgozó céges alkalmazottakra is kihat.

Ti, akik ezt olvassátok, elégedettek lehettek, mert a legtöbb Aresnek dolgozó árnyvadász meg is éri, hogy élvezhesse a jutalmát. Az Ares azon megák közé tartozik, akiknek jó dolgozni, több okból is. A KE és az Ares Arms szívesen biztosít jó minőségű felszerelést az Ares által szponzorált műveletekhez. Alkalomadtán még prototípusokat is rendelkezésre bocsátanak "éles tesztelésre" cserébe azért, hogy a berendezés működéséről információkkal szolgáljanak a kutatási és fejlesztési igazgatóság számára. Az Ares előszeretettel fizet fegyverekkel, így a dokumentáció hiánya miatt nehezebb őket összefüggésbe hozni az illegális műveletekkel. Ezenkívül sokszor ajánlanak fel "alvállalkozóiknak" DocWagon karperecet a művelet időtartamára. A paranoiásabbak ellenőrizhetik a hitelességüket; én mindig a feláldozható készletemből adtam, de ha nem akartuk, hogy a fickó visszatérjen, csak hamisítvánnyal láttam el (biztosan láttátok már, mit meg nem mer tenni az ember, ha úgy gondolja, valaki vigyáz a seggére), illetve a nyomkövetős verzióval, ha arra gyanakodtunk, hogy megpróbál lelépni.

Az esetek nagy többségében az Ares-es Johnson mindent megtesz, hogy segítse felbérelt ügynökeit. De a többi megához hasonlóan, az Ares-nek is szüksége van feláldozható erőforrásokra, különösen olyan vadászok személyében, akik jóban vannak a riválisokkal, például a Cross-szal. Tehát ha az Ares-nek dolgozol, nyomozd le a Johnson-od, és győződj meg róla, hogy nem ő az utódom.

Írta: Lombardi
A cikk az Alanori Krónikában jelent meg, 2 részletben.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 15 szavazat alapján 7.8)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Megatársaságok - Aztechnology (Shadowrun ismertető).

Létrehozás: 2004. március 3. 12:42:15
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.