Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Termékismertető - Alanori Krónika 139. (2007. július-augusztus)
Termékismertető - Alanori Krónika 132. (2006. december)
Termékismertető - Alanori Krónika 125. (2006. május)
Termékismertető - Alanori Krónika 149. (2008. november-december)

A lista folytatása...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

A kontroll pakli (Hatalom Kártyái paklileírás)

A mostani cikkem a HKK örök paklijáról fog szólni. Nem lesz konkrét paklilista, csak leírom azt, hogy én a lapokban mit látok, miért használom őket ebben az összeállításban. Nem fogtok kész paklit kapni, csupán benyomásokat, és majd ti eldöntitek, hogy berakjátok-e a lapokat vagy sem. Vágjunk is bele a közepébe!

Mindössze egyetlen pakli van amely lényegben 1995 óta létezik, és a mostani hagyományos verseny környezetben is nagyon durva tud lenni, ez a konroll. Régebben hívták mester-decknek, "good stuff"-nak később "dobató-kontrollnak" aztán még később "rovarsámános-kontrollnak". Most egyszerűen csak kontrollnak. Na de mik azok a lapok, amik ezekben paklikban láthatatlanul ott voltak, és vannak mind a mai napig, hogy aztán egy-két lappal kiegészítve, - amiket Mester büntetésének, vagy Rovarsámánnak hívnak - el tudják söpörni a többi versenypaklit? Nos, ebben a cikkben velük fogunk megismerkedni!

Legelőször is az ellenlapok; amik használata erősen akadályozza az ellenfelet. Ezek az azonnali reakciók (nem mind!), ellenvarázslatok vagy népszerűbb nevükön: counterek. Régen minden ilyen lap csak és kizárólag varázslatok ellen készült, pl. Ellenvarázslat, Manacsapda, Agybénítás, A Sötét Föld átka. Az első olyan azonnali reakció, ami már a többi lapról is "gondoskodott" az Azt mondtam, nem fantázianevű ultraritka lap volt. Manapság már a kontrollba csak egy-két lap van, ami nem lapot counterel. Hát igen! Meg kell hajlanunk az evolúció csodái előtt: régen négy varázspontért varázslatcounter, most nulláért lapcounter! (Végül is, ha így haladunk, akkor az én gyerekem Jedi-mesternek születik...) Szóval a jelen legjobban használható azonnali reakciói, rövid használhatóságuk áttekintésével!

Majd legközelebb (Megnéz): 0 VP, Bárd, lapcounter. Nos az értékek önmagukért beszélnek. A színe nem nagyon korlátoz abban, hogy bárhova berakd, és bármikor jól jöhet. A legjobb használhatósága abban rejlik, hogy bármit bele lehet vele magyarázni, csak győzzenek a bírók gondolkodni! A viccet félretéve, ez mind közül a legerősebb, tényleg túl erősre sikerült!

Zu'lit kísérlete (Megnéz): 5 VP, Fairlight, varázslatcounter, olcsón lehet kijátszani. Na ez azon varázslatcounterek közé tartozik, amit mindenkinek csak ajánlani merek. Még csak most jött ki, de egyből helyet követelt magának a Nagyok Panteonjában.

A hatalom torzulása (Megnéz): 1 VP, Halhatatlan, lapcounter. Általában csak a 0 és az 1 idézési költségű lapokra érdemes használni, de természetesen megkötés nincs. Spoi-ler!

A gyenge ereje (Megnéz) és Az erős ereje (Megnéz): 0 VP, Fairlight, Katona. Lehelet finomságú lapok. Ezeket érezni kell. És persze BEHÚZNI, méghozzá jó sokat a játék elején! Ezek a lapok kitesznek magukért, csak bízni kell bennük.

Solisar aurája (Megnéz): ? VP, Raia, lapcounter. Nos ezt már nem muszáj betenni, bár ajánlott. A paranoiások felejtsék el az előző mondatot! Vigyázzunk, hogy a két jó szín ellen használhatatlan, persze erre csak akkor figyeljünk, ha ellenünk használják, amúgy lepődjünk meg ha szólnak (ehe...ehe).

A hatalom szava (Megnéz): 1 VP, Chara-din, varázslatcounter. Nagyon erős lap, de van vele egy kis probléma: rajta kívül nincs a színben más használható kontroll lap, ezért ritkábban jut szóhoz. Szerintem erősebb a Zu'lit kísérleténél is, csak hát az a fránya szín...

Ezeken kívül még rengeteg lap színesíti a HKK azonnali reakció gyűjteményét, amiket most nem fogok felsorolni (fújjátok le a port a mappák "alig használt részlegéről" és egyből meglátjátok miről beszélek!). Az azonnali reakciók nagy része counter, de nem mind! Vannak olyan reakció lapok, amelyek megváltoztatják annak a kártyának a hatását amelyek után kijátszod (pl. A gyík lesújt) illetve olyanok, amik nem is a kártyára hatnak közvetlenül, hanem másra (pl. Manaégés). Nos ennyit róluk. Apropó! Még egy tanács: használj belőlük többet, mint az ellenfél vagy legalábbis legyen több a kezedben!

A most következő lapok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kontroll elérje, amit akar. Ezek az irtások vagy pusztítások. Ez "tisztítja" meg az utat a lény előtt, ami agyonveri az ellenfelet. Régebben ezek általában csak lényeket szedtek le, vagy nagyon drágán bármilyen lapokat (pl. Kisebb kívánság kilencért). Ez a paletta sokkal gyorsabban cserélődik, mint az előző, ezért jóval több is van belőlük, mint a counterekből. Az ősiekkel most sem törődünk, nézzük a most lapjait (a teljesség igénye nélkül)!

Nagy Limbó (Megnéz): X VP, Mágus, lényirtás. Szinte mindent leszed, nem áll meg előtte semmi. Reszkessetek galetkik, éjfattyak és bármi, ami akár egyetlen lényt is használ! Nagy előnye, hogy majdnem mindent egyszerre szed le. Hátránya, hogy el lehet dobatni Méonech fürkésszel (később szólok róla is).

A szkarabeuszok átka (Megnéz): 4 VP, Mágus, lapirtás. Olyan bármit leszedő lap, amit csak egyszer kell kirakni, utána már csak élvezzük az előnyeit. Sajnos azok a lapok (főleg lények) amik immúnisak a hatásokra, sokszor jelenthetnek gondot, ezért ez a lap inkább az ŐV-s kontrollokban szokott előtérbe kerülni. Másik hátránya, hogy sokszor az ellenfél körében is jó lenne, de sajnos akkor nem tudjuk használni.

Szomorú kötelesség (Megnéz): 3 VP, Raia, lapirtás. Ez a lap az ellenfél körében tud nagyon hasznos lenni, igaz hogy nem mi választjuk ki, hogy mit szedjen le, de olcsó, és a célozhatatlantól is éppúgy megszabadít, mint a legegyszerűbb tárgytól.

Méonech fürkész (Megnéz): 1 VP, Mágus, torzszülött, lapleszedés és még más is. Ez az egyik legerősebb lap a HKK-ban! Használjuk, amíg le nem korlátozzák, vagy be nem tiltják. Bár ez szerintem fölösleges, mert legalább belassítja a játékot. Mostantól mindenki kétszer gondolja meg a szürke/trafó deckeket!

Asylux átka (Megnéz): 3 VP, Elenios, lényirtás. Ez a lap a szó legteljesebb értelmében nem lényirtás, bár nem nagyon szokták leszedni. Végül is nem az a lényeg, hogy kikapcsolsz vele egy lényt, hanem, hogy drágítod az ellenfél lapjait, ezért minél gyorsabban rakod ki, annál több gondot okoz az ellenfélnek. Sokkal durvább, mint amilyennek először látszik, csak hát sajnos a színe miatt inkább bűbáj deckekbe láthatjuk viszont.

Energiacsóva (Megnéz): 3 VP, Katona, azonnali. Nagyon egyszerűen szed le bármilyen lapot, sőt a nagyon nagy ÉP-s lényekkel is el tud bánni, csak sajnos nem a játék legeslegelején. De ne legyünk telhetetlenek! Amúgy ez a lap is főleg az ŐV-s kontrollokban kap helyet.

Dióhéjban ennyit a legjobb irtásokról! Próbáljátok ki mindet, és a legjobbaknak tűnőkből bátran alkalmazzatok hármat, míg a kevésbé használhatókból kevesebbet, vagy éppen egyet sem! Természetesen még rengeteg pusztítás létezik, még csak nem is soroltam fel minden színből, de az én tapasztalataim alapján ezek voltak a legjobbak. Ha pl. Sheran befér a paklidba akkor a Visszavágás is elég spoiler tud lenni, és még sorolhatnám. Talán ennyi elég is volt az irtás szektorból, nézzünk körül az erőforrásoknál!

Hát igen, a mai kontroll nem létezik ezek nélkül. Ha valaki megpróbálja ezeket helyettesíteni mondjuk leszedéssel, vagy counterrel, az már régen rossz, sajnos muszáj őket használni. Ezek felpörgetik a paklidat, és talán megmentenek, amikor már biztosra veszed a vereséget. Ezek a lapok varázspontot termelnek, lapot húzatnak, gyógyítanak egyszóval az erőforrásaidat növelik. Persze óvatosan kell őket használni, de valahogy mindig jó hét-nyolcat húzni, amikor az ellenfélnek és neked is négy-négy lapod van. Nézzük meg őket közelebbről!

Energizáció (Megnéz): 5 VP, Mágus. Nos hajdanán ő volt az egyik legerősebb lappótló, de mostanra megkopott a fénye. Én ma már nem használnám, bár sokan esküsznek rá.

A múlt tükre (Megnéz): 3 VP, Halhatatlan. Ez a lap, amíg teszteltük 2 VP-ért jött. Csak a tesztverseny után lett megváltoztatva, mivel úgy erősebb volt. A sors különös fintora, hogy vele együtt jött ki a Méonech fürkész is, ami így már nem tudja eldobatni. Valószínűleg ugyanolyan használható lenne úgy is, de mi azért így jobban örülünk neki. Egyébként sokkal jobb, mint a korábban említett kollégája, hiszen gyorsabban húz és még gyógyít is.

Lélekgyűjtő (Megnéz): 2 VP, Leah. Speciel ugyanazok a szavak jutnak eszembe, mint a fürkésznél, ezért azokat képzeljétek ide. Amíg viszont a fürkész már az első körben terrorizál, ez azért korán sem. Persze később, hasznosabb, mint a fürkész. Egy dologban meg kell különböztetnem a többi erőforrástól: ez AZONNAL húz. Legnagyobb bánatunkra a tesztelők nagyobb része gyűlöli az azonnali laphúzást, mert nem szeretik a pasziánsz paklikat. Azt nem veszik észre, hogy rengeteg lapot kiadtunk ellenük, és hogy a húzás mit sem ér mana nélkül, de hát a többség szava szent, így nekem is meg kell hajolnom előttük. Talán ennyi elég is volt erről a gusztustalan tápról!

Manasajtolás (Megnéz): 6 VP, Katona. Mi kell, sok lap, vagy inkább sok varázspont? Ha mind kettő, akkor ne habozz berakni ezt a lapot sem! A 4 ÉP-s sebződés ma már jelentéktelen, főleg hogy A múlt tükre begyógyítja nekünk, ezért mondhatjuk, hogy semmi hátránya nincs. Ja, de mégis van egy: 6 VP-be kerül. Ha pl. egyért ellenvarázsolják akkor nem biztos hogy jól járunk.

Leah hatalma (Megnéz): 3 Vp, Leah. Ez már jóval speciálisabb, mint a fent említettek, bár kétségkívül ez is a tápok közé tartozik, főleg ha a gyűjtőt is tudjuk valamilyen módon hasznosítani. A legnagyobb királyság ebben is, hogy egyből húzza azokat a lapokat.

Meglehetne említeni még pár lapot, de sajnos a HKK könyörtelen, ha nyerni akarsz csak a legjobbakat használhatod vagy nem nyersz lócitromot sem! Én most megadtam a savát-borsát, azt ami a krémek krémje, amit nem elég csak berakni egy pakliba használni is tudni kell őket. Aki most azt hiszi, hogy ezeket összerakva egy pakliba bármilyen versenyt meg tud nyerni, azt ki kell ábrándítanom. Ehhez a paklihoz rengeteg tudás szükségeltetik, nem elég hogy ott a counter meg a nyerőlap a kezedben, hiszen az ellenfél mindig előrukkolhat valami durva dologgal, ami alapjaiban borítja fel az elképzeléseidet. Ez a pakli pont attól jó, hogy elméletileg minden ellen fel van készülve. Hiszen varázslatokat mindenki használ, és ha használják, akkor meg lehet őket counterelni. Ha meg nem, akkor az egyéb lapjait is meg lehet, vagy le lehet szedni az asztalról. Talán a legnagyobb hátránya a paklinak, hogy rendkívül drágák a counterek és az erőforrások. Nem, nem sok VP-be kerülnek, hanem sok pénzbe. Ez van, ezt kell szeretni! Vagy megadod az árát, amit megkérnek, vagy nem nagyon fogsz ilyen deckkel játszani. Remélem mindenki kedvet kapott arra, hogy lekontrolállja az ellenfelét, ezzel boldog perceket szerezve önmagának, mert hogy az ellenfél nem fogja élvezni, arra mérget vehettek.

Pár szót még a Kontroll nyerő lapjairól. Régebben ugye ilyen lapok dívottak, hogy A Mester büntetése, Pszí-elementál, Rovarsámán stb. Manapság a Rovarsámán még előfordul néha, a többiek helyett azonban más lapok kerültek a csúcsra. A teljesség igénye nélkül pár: Holtak serege, Bestia, Élőholt pöffeteg, A mágusok átka és Nagyobb halálvarázs ŐV-s környezetben. De ezek mellett van még választék bőven.

Írta: Báder Mátyás
A cikk az Alanori Krónika 99. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 251 szavazat alapján 6.2)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Tárgyas pakli (Hatalom Kártyái paklileírás).

Létrehozás: 2005. január 31. 12:00:44
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.