Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Tárgyas pakli (Hatalom Kártyái paklileírás)

A tárgypakli mindig is ott volt a lehetséges paklik sorában, néha próbálkoztak vele versenyeken, több-kevesebb sikerrel. A nagy tombolás A sárkány kincse idején volt: ez a gyors erőforrás lap azonnal, szinte önmagában egyeduralkodó versenypaklivá tette ezt az alig használt összeállítást (így mutatva meg, mennyire kevésen múlik a HKK-ban, hogy egy pakli mennyire erős). A lap kitiltása után a tárgypakli ismét a móka-paklik közé süllyedt vissza, azok között viszont az egyik legjobb. Mostanában kijött néhány lap (meg még a közeljövőben is fog), melyek alapvetően erősítik, változtatják ezt a koncepciót. A legfontosabb ezek közül a Teremtő rakshallion. Végre a tárgypakli is kapott egy igen hasznos követőt, mely az alapvető gondot, a "de mi van, ha nem húzok csonttermelést, vagy túl sokat húzok" problémát enyhíti. Három varázspontért szörnykomponenst kapni nem olcsó mulatság, de a tárgypaklinak a VP nem annyira fontos, és ez a lehetőség mindig kéznél van (persze ha nem szedik le a követőt). Ha a második körben még nincs olyan lapunk, amivel csontot termelhetnénk (vagy esetleg csak A kincskeresés italát húztuk fel), akkor mindenképp érdemes egy szörnykomponenst csinálni, hátha eszébe jut az ellenfélnek leszedni a követőt. A laphúzó és a gyógyító képessége is rettentően hasznos. Lehetőség szerint érdemes három tárgyat kinn tartani már csak azért is, hogy húzhassunk a követővel.

A szabálylap kérdése problémásabb. A bőség zavara adódna, már csak a sok tárgy kiszórása miatt, de két probléma is van vele: ha lerúnázzák, csak három lappal kezdünk, ami azért már elég kevés; és az ellenfél is jobban behúzza lapcountereit és leszedéseit. Tehát némi töprengés után én nem használnám, de azért érdemes kipróbálni azzal is.

A következő igen hasznos új lap a 3 Kyorg managömb (F). A második körben, egy tárgyat dobva neki, szépen el tudunk indulni vele, de később is remekül használható erőforrás. Szintén Fairlight színű, és alapvető lap a 3 Villámhárító (F), mely nevével ellentétben nem hárítja, hanem lövöldözi a villámokat. Remek, hogy varázspontból is kirakható, de vigyázzunk, hogy csontból nem, csak áldozásból. Önmagával kombózó lap, legjobb lemásolgatni Duplikátumokkal, akkor igen gyorsan terminálható vele a játék. Ha nagyon kell, lapleszedésnek is jó, valamint kivégzőlap, ha leszedik a követőnket. Ha már beszéltünk róla, jöjjön 3 Duplikátum (D) és 3 Kisebb Zan (D). Ez utóbbi picit gyengébb, mert csak bizonyos lapjainkkal kombózik, viszont mindig figyeljünk, hogy az ellenfél lapját (pl. A szkarabeuszok átka, vagy egy nagy repülő lény) is másolhatjuk vele. Ezen a ponton még igen sokfelé elágazhat a pakli, rá lehet gyúrni a Villámhárítókra, az egy picit más pakli. A tárgypakli is alakulhat még sokféleképpen, én a lefojtás felé indulok el, ennek nagy hátránya, hogy ki kell hagyni Tharrt, kiváló Goblinjával és Goblin ügyeskedőjével. Azonban egy-két hamar kijövő Földanya amulettje, Ördögűző pálcával karöltve, a legtöbb pakli helyzetét igen megnehezíti. Úgyhogy Fairlight és Dornodon mellé Sherant és Raiát ajánlom, elsősorban e két lap miatt.

3 Földanya gyümölcsei (S). Nagyon kevés olyan lap van, mely körönként két varázspontot vesz el az ellenféltől, ennek is ez lesz a fő funkciója, de a csonttermelés is igen fontos tud lenni. Nagy ritkán, extrém helyzetekben varázspontot is termelhet, de ez nem jellemző.

3 Ördögűzo pálca (R). A gyümölcsökkel remekül kombózik, akár a második-harmadik körben kialakíthatunk egy olyan lockot, amelyben asztalon maradó lap nem lesz az ellenfélnél játékban. Adott esetben saját lapjainkkal is kombózhat, pl. Karmazsin tigrissel, Kisebb Zannal, vagy ha épp gyógyulásra van szükségünk, és van csontunk, bármely tárgyunkat visszavehetjük. A lefojtásban segédkezik még a 3 Nugman gyümölcs (S). Ez nem olyan erős, mint a Földanya gyümölcsei, de ÉP-ből is kijön (a gyógyulás miatt kettőből), ez fontos lehet.

Kell még szörnykomponens termelés, legjobb ezt is tárggyal megoldani: 3 A kincskeresés itala (F). Sajnos azonban ez tapasztalataim szerint kevés, a Kyorg managömbbel és a követővel együtt is, úgyhogy kénytelen vagyok varázslatot is használni, akkor legalább olcsót teszünk be, hogy az ellenvarázslásnál keveset veszítsünk: 3 Mohóság (D). Ezzel szintén lehet sebezni az ellenfélen, ha már nem kell a sok csont.

Nem árt húzás sem, a követő kevés lehet erre: 3 A kalmárok itala (F).

További lapelőny biztosítására kiváló 2 Az ősök könyve (S). Az 1 ÉP feláldozása nem lehet gond, amikor minden tárgyért 2 ÉP-t gyógyulunk.

Kikeresés is mindig jól jöhet, erre a célra is van alkalmas tárgy, a 3 Az utolsó mondások könyve (R), melynek nagy előnye, hogy kijöhet ÉP-ből is, ha épp nincs csont, és a követő mellett csak 2 ÉP-be kerül.

Mindenképpen szükség van valami jó kis általános lapleszedésre, erre a 3 A végzet talizmánja (F) szolgál. Igaz, hogy csak három körig működik, és kicsit VP igényes, de varázspontunk többnyire bőven van, a három kör pedig nem kevés idő. Ha pedig kifogyott, jöhet belőle Villámhárító vagy Kisebb Zan, de akár Ördögűző pálcával is visszavehetjük, és újra lerakhatjuk.

A kontroll jellegű paklik miatt nem árt egy kis védelem tárgyainknak a globális irtásoktól, erre a célre igazán jó tárgyat nem leltem, de van idekapcsolódó lap, a 2 Biztos pénz (F). Igaz, hogy varázslat, de nem lehet ellenvarázsolni, és egész kellemes kis védelem. Természetesen játékkörnyezettől függően ez a lap kiszorulhat a side-ba, vagy akár három is kellhet belőle alapból.

Ha leszedik a követőt, nem árt néhány lap, amit behúzva nyerhetünk, ezek számát szaporítjuk 2 Karmazsin tigrissel (D), de ez a lap egyébként is jó lehet kivégzésre, Kisebb Zannal másolva, esetleg Ördögűző pálcával visszavéve.

Nem árt, ha van olyan tárgyunk még, amivel ölni tudunk, erre jó lesz 3 Animált kolosszus (D). Ezt lényként eléggé nehéz elpusztítani, egy Kyorg managömb segítségével már a második körben kirakhatjuk, és ütni tudunk vele.

Ez összesen 45 lap, ne is menjünk e fölé semmiképp. Konkrét kiegészítő paklit nem írok, mivel ez nagyon függ a játékkörnyezettől, oda leginkább ellen-, illetve védő lapok kellenek (pl. counter-mágusok ellen a régi jó Destabilizátor, vagy Földanya amulettje, de akár Fókuszált mágia is befér). A Fekete lyuk vagy az Ősi béklyó mint erős tárgy side-lapok, mindenképpen ajánlottak (ez utóbbi azért minket is zavarhat). Lények ellen Xilithin bélyege is erős lehet.

Egy-két dologról már szót ejtettem a pakli összerakásnál, még néhány jótanács:

A pakli többféleképpen működhet, ha úgy húzunk, lefojtásra mehetünk a gyümölcsökkel és a pálcákkal; más esetekben egész gyorsan ölhetünk Villámhárító-Duplikátum-Kisebb Zan kombókkal.

A második körben mindenképp igyekezzünk kipakolni (Kyorg managömb vagy ennek hiányában Mohóság, vagy követő + Kincskeresés itala segítségével), nagyon jó Földanya gyümölcseit kirakni (esetleg Duplikátummal), mert lefojtja az ellenfelet, és biztosítja nekünk a további (ingyen) csonttermelést. Természetesen soha ne felejtsük el használni, gyakran érdemes az ellenfél körére tartogatni, hogy az esetleges VP-termelése után működjön. Ez egy terülős pakli, nem érdemes aggódni Az erős ereje miatt, ha behúzta, hát behúzta.

Ugyanígy gyakorlatilag mindig érdemes termelni 1 VP-t a Nugman gyümölccsel az ellenfél köre végén, ha másra nem volt jó.

A követő képességeinek elfelejtése végzetes hiba lehet!

Mindig próbáljunk legalább 3 tárgyat kinn tartani, e célból kitehetünk akár egy felhasználatlan A kincskeresés italát, vagy Az utolsó mondások könyvét is (persze, ha ezek a lapok kritikusak az adott helyzetben, és félő, hogy az ellenfél saját körében leszedi, akkor ne!). Körönként két lapot húzva irdatlan előnyre tehetünk szert.

Passzív Villámhárítónkból is hozhatunk Kisebb Zannal másikat, ha van esélyünk így nyerni.

Ha nincs csont, és nincs követő, az Utolsó mondások könyvével leginkább Villámhárítót érdemes keresni, az elég effektív; esetleg Kyorg managömböt, ha azzal jól el tudunk indulni.

Mindig vizsgáljuk meg, lehet-e használni az Ördögűző pálcát saját lapunkra (pl. kifogyott A végzet talizmánja, passzív Villámhárító).

Hasonlóan, mindig nézzük, van-e az ellenfélnél vagy nálunk valami kellemesen másolható lap (Kisebb Zannal).

Ha az ellenfél sok lapcounterrel játszik, a legfontosabb tárgyainkat igyekezzünk olyankor kirakni, amikor nincs varázspontja (főleg, ha a követőt is leszedte), így nem kell aggódni A hatalom torzulása vagy Solisar aurája miatt. Ebben jól segíthet pl. a Nugman gyümölcs.

Optimális mennyiségű csontot kíván: Makó Balázs

A pakli:
Követő: Teremtő rakshallionMegnéz
3 Kyorg managömb (F)Megnéz
3 Villámhárító (F)Megnéz
3 Duplikátum (D)Megnéz
3 Kisebb Zan (D)Megnéz
3 Földanya gyümölcsei (S)Megnéz
3 Ördögűző pálca (R)Megnéz
3 Nugman gyümölcs (S)Megnéz
3 A kincskeresés itala (F)Megnéz
3 Mohóság (D)Megnéz
3 A kalmárok itala (F)Megnéz
2 Az ősök könyve (S)Megnéz
3 Az utolsó mondások könyve (R)Megnéz
3 A végzet talizmánja (F)Megnéz
2 Biztos pénz (F)Megnéz
2 Karmazsin tigris (D)Megnéz
3 Animált kolosszus (D)Megnéz

Írta: Makó Balázs
A cikk az Alanori Krónika 100. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 145 szavazat alapján 6.3)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Teknős pakli (Hatalom Kártyái paklileírás).

Létrehozás: 2005. január 26. 11:43:53
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.