Vissza a Főoldalra
 

Hírek
Mi is az a Battletech?
Háttértörténelem
Battletech univerzuma
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
Battletech könyvek
Írások, novellák
Linkek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
A csillagok ura
Küldd el képeslapként!
Izgalmas csatajelenet a mechek összecsapásával A csillagok ura című könyvből.
Nézz szét a galériában!
Battletechről általában (1300)
Bem Hussars (964)
Hogy tetszenek a Battletech regények? (115)
Szerinted lehet jó filmet forgatni a Battletech világában történtekről? (94)
A kötelesség szava (59)
Loren L. Coleman: A győzelem illúziója (26)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Mindig lesznek esetek, amiket a Kódex nem kezel. Valójában az egész Kódex úgy jött létre, hogy leírtuk az összes szabályt, és utána elkezdtük beleírni azokat az eseteket, amik még kimaradtak belőle

Amikor a 3. lépést végrehajtod, akkor a Trikornis alap idézési költsége 3 VP.

Itt a hiba egyébként. A lapkijátszás során nincs olyan, hogy a Trikornis alap idézési költsége mindentől függetlenül 3. Csak olyan van, hogy még nincs meghatározva, meg olyan, hogy már kiszámoltuk. Mint ahogy leírtad, a 4. lépésnél számoljuk ki, előtte értelemszerűen nem tudjuk, mennyi, tehát azt sem fogjuk tudni eldönteni, tud-e kánterelni a góliátra vagy sem. Szóval itt csak annyi a kérdés, hogyan és hol kell ezt a (szerintem egyébként teljesen egyértelmű) dolgot a Kódexbe beleintegrálni.
 
Igen, lehetne így is, de a Kódex nem ezt írja.

Ugyanis:

21.1.1. A lapok kijátszása meghatározott logikai sorrendben végrehajtott lépésekből álló művelet. A folyamat egyes lépései egymással nem cserélhetők fel, és nem hagyhatók el.

Amikor a 3. lépést végrehajtod, akkor a Trikornis alap idézési költsége 3 VP. Tehát abban a pillanatban reagálhatsz vele a Hegyi góliátra.

A 4. lépésben pedig kiszámolod az alap idézési költségét az adott szituációra vonatkozólag.

Nincs olyan, hogy "nyilván előtte ki kell számítani annak a lapnak az idézési költségét..", hiszen a Kódex egyértelműen leszögezi, hogy a lapkijátszás folyamata előre meghatározott és az egyes lépések egymással nem felcserélhetőek, azaz nem hozhatod önkényesen előre a 4. lépés egyik részét.

Számomra az egyetlen kérdés az volt ebben, hogy a 4. lépést követően újra kell-e vizsgálni a 3. lépést - amit elvileg nem lehet -, vagy a Trikornis így megfogja a Hegyi góliátot, esetleg a Trikornis így nem fogja meg, csak szimplán létrejön (mintha egy forrásra immunis lapot céloztam volna).

Egyébként Jánossal azonos álláspontra jutottam, hogy a lapkijátszás jelenlegi folyamata szerint meg fogja fogni a Trikornis a Hegyi góliátot.

Egyébként nem a Hegyi góliát veti fel a kérdést, hanem a Trikornis (és a hasonló lapok, mint pl. A sors keze vagy a Léleksorvasztás).
 
Bocs János, nem szívesen mondok ellent, de ha 2 különböző színű lap van játékban, a Trikornis alap idézési költsége 3-2=1. Tehát nem lehet vele a Hegyi góliátra reagálni.

Ahhoz, hogy tudjam, egy ilyen lapra lehet-e reagálni vagy sem egy adott lappal, nyilván előtte ki kell számítani annak a lapnak az idézési költségét...

Én még azt se mondom, hogy itt van ellentmondás a Kódexszel.

3. lépés: a célpontválasztás, és a kijátszáshoz szükséges egyéb döntések meghozatala

Nekem ide tartozik az is, hogy megnézzük, lehet-e reagálni az adott lapra vagy sem - és ha ez megköveteli előfeltételként a költség kiszámítását, akkor azt már itt, előre ki kell számolni.
De nekem az is ok hogy a 4. ponthoz hozzátoldjuk, hogy előfordulhat, hogy a lapkijátszás ezen a ponton illegálissá válik (mert pl. ilyen költségű lappal nem lehet reagálni vagy hatni az adott lapra), akkor a lapkijátszást vissza kell vonni.

De ha kell a Kódexben valamit változtatni, írd meg János, és belerakjuk.

Btw ilyen lapok voltak már régen is (pl. Bosszúálló sün, 2018 ).

Ui: blackdiablónak már válaszoltam, de leírom itt is, ha az ÉP költségben szerepel, az mindig áldozás, nem pedig sebződés.
 
Nos, a legegyszerubb megoldas, h maradunk azoknal a szabalyoknal, amik a Kodex-ben szerepelnek. Ezek szerint valoban az jon ki az egyenlet vegen, h az ilyen szituaciokban kizarolag azt vizsgaljuk, hogy milyen szam szerepel a lap bal felso sarkaban. Ha ott - mint a Trikornisnal is - 3 all, akkor nem szamit h kesobb ez mikent modosul, lehet vele reagalni a goliatra. Es ennyi a megoldas, meg akkor is, ha reflexbol maskent iteltem volna.
 
Megfogtal. Meditalok a kerdesen.
 
A 4. lépés részletes kifejtése (21. az alap idézési költség kiszámításával kezdődik, tehát a HKK kódex szerint igenis ki kell számítani, nem csak "rá van írva a lapra".

Be lehet toldani plusz egy lépést a 2. és 3. lépés közé, de akkor a 4. lépés részletes kifejtését is módosítani kellene.

Viszont ameddig nem történik meg a módosítás, addig a HKK kódex alapján lehet-e reagálni a Hegyi góliátra a Trikornissal, vagy 4. lépést követően vissza kell vonni a lapkijátszást?

Ugyanis a folyamat lépései szekvenciálisak és a 3. lépésként már vizsgáltra került, hogy kijátszhatom-e.
 
Igazad van, valoban be kellene toldani egy pontot a kijatszas 2. es 3. lepese koze, az alap idezesi koltseg megallapitasarol. Az idezezt lepesek az altalanos lapkijatszasra vonatkoznak, ez meg egy specialis helyzet, a valtozo ik-u lapokra. De tenyleg igy lenne teljesen korrekt.
 
A görbe tükör mutogatós költségénél a 2 ép alap esetben mit jelent? Áldozz fel 2 épt vagy sebződsz 2 ép-t? A pajzsgólem miatt érdekes h ingorája e sebződést.
 
Szerintem ellentmondás van a válaszod és a HKK kódex között, így utóbbi módosítására lenne szükség, ugyanis:

7.7.2. A kézben, pakliban, gyűjtőben (Semmiben) lévő változó idézési költségű lapok alap idézési költsége mindig a lap bal felső sarkában szereplő konkrét érték. Az alap idézési költség pontos kiszámítását kizárólag a lap kijátszásakor kell elvégezni.

21.1.1. A lapok kijátszása meghatározott logikai sorrendben végrehajtott lépésekből álló művelet. A folyamat egyes lépései egymással nem cserélhetők fel, és nem hagyhatók el.

21.2. A lapkijátszás lépései

1. lépés: a lap kijátszásának bejelentése, és a lap megmutatása (felfedése)
2. lépés: a kijátszási feltétel teljesítése
3. lépés: a célpontválasztás, és a kijátszáshoz szükséges egyéb döntések meghozatala
4. lépés: az idézési költség kiszámítása
[...]

Amennyiben mégsem szükséges a módosítás, szeretnélek megkérni, hogy vezesd le, hogyan van összhangban a válaszod és a HKK kódex.
 
Majdnem. A lap koltsegenek a kiszamitasa az alapkoltseget modosito koltsegek kiszamolasat jelent. Az alapkoltseget nem kiszamitjuk, hanem ra van irva a lapra. Ha pedig valtozo alapkoltsegu laprol van szo, akkor a koltseget a kijatszassal egyidejuleg egyszeruen megallapitjuk es a lap mar igy kerul felfedesre.

Tehat nem. A Trikornis alapkoltsege a vazolt szituacioban 1, es ezert em reagalhatsz vele a goliatra.
 
Egy Hegyi góliátra szeretnék reagálni egy Trikornissal úgy, hogy van 2 különböző színű permanens a játékban.

A Trikornis alap idézési költsége a kezemben 3 VP, tehát reagálhatok vele a Hegyi góliátra, mert a pontos kiszámítást csak a lap kijátszásakor kell elvégezni, méghozzá a 4. lépésként.

A 4. lépést követően azonban a megállapított alap idézési költség 1 VP lett. Ezzel viszont nem reagálhatnék a Hegyi góliátra.

Mi fog történni?
 
Sajnos ez nem így megy. Ha lényből lénnyé, vagy bármi mássá, de nem varázslattá alakul a sárkány, akkor a kombó működik háló mellett is. Ha viszont varázslattá alakul, akkor az kézből kijátszás lesz, mert a varázslatok gyűjtőből kijátszása kézből kijátszás.

4.22.1. A varázslatok bármilyen módon gyűjtőből történő kijátszását; [...] minden esetben kézből kijátszásnak kell tekinteni.

Amikor a sárkány varázslattá alakul: az a varázslat kijátszásának minősül. Mivel a gyűjtőből játszottad ki, ezért a fenti szabály szerint ez kézből kijátszott varázslat lesz.

Tehát a háló megfogja ezt a kombót.
 
Gyengék fegyvere...
 
71.2 alatt a kiegészítés: "A háló csak azt korlátozza, hogy a játékos megpróbálhat-e kijátszani lapot, vagy sem..."
Ha a lapkijátszás folyamatának az elején a Zansárkány még lény (márpedig ezért lehet kijátszani az ellenfél körében VH mellett), akkor miért hat a háló arra, hogy játékba hozzuk? Oké, hogy a háló melletti két lapba beleszámít, de amikor a kijátszásának a lehetőségéről kell dönteni, akkor még lényként viselkedik, a háló pedig nem is feltétel, amit az alakváltó lapnak teljesítenie kell.
B-kérdés: Lehet-e a Zansárkánnyal az ellenfél körében általános varázslatokat, tárgyakat, építményeket másolni, ha Villámháborúval játszunk?
 
...vagy kap egy Mome-t és hősünk sírva fakad.
 
Koszonom!
 
Maga a kombó működik, egy Ősi halálmágia és 2 db Zansárkány kell hozzá.

Megnyomod az Ősi halálmágiát, utána másolod a Zansárkánnyal, amivel egy Zansárkányt játszol ki a gyűjtődből, és csiki-csuki ott az egész paklid a gyűjtőben.

Háromlapos kombó révén, ami elvérzik, ha az ellenfélnek van egy reakciója, nem olyan könnyű ezt összehozni (ha költségben 0 is). Meglátjuk majd, a versenyeken ez mekkora karriert fut, tény, hogy színben és lapban és kompatibilis az egyébként erős gyűjtőgennel. Ha nagyon problémás, akkor nyilván lehet nerfelni.

Annyit megjegyzek még (köszönöm Jánosnak az észrevételt!) hogy varázslatot bárhogyan játszol ki, gyűjtőből is, az mindig kézből kijátszásnak számít. Tehát egy háló (is) megfogja ezt a kombót.
 
Az Osi halalmagiaval es Zansarkannyal kapcsolatban kernek hivatalos allaspontot, hogy mukodik-e, illetve hogyan mukodik a 0 vp-s “legenelem a deckem” mechanika?
 
Nem. A halálsikoly akkor lép működésbe, ha a lény egy forrás hatására kikerül a játékból vagy a tulajdonosa irányítása alól. Jelen esetben a forrás az lesz, ami leszedi a bűbájt, de ez a forrás nincs hatással a lényre, a lényt nem a forrás szedi le.
 
Akkor mivan, ha van egy halálsikolyos lényem és mondjuk egy bűbájom az asztalon ami ad minden lényemnek +1 ÉP-t. Harci fázist a lényem 1 ÉP-vel élte túl. Majd 2. főfázisban ellenfelem lelövi a bűbájt. A lényem meghal, vajon kisül-e a halálsikoly?
 
Ez egy nyomatékosítás. Régebben a szabály kicsit bonyolultabban volt megfogalmazva, és a képességekben nem mindenütt szerepelt a kettőspont. Olyankor a feltételes módú megfogalmazás (feltételes toldalékkal, vagy "ha akarod" kitétel kiírásával) tette aktiválást kívánóvá a képességet. Ez a beidegződés megmaradt még a fejlesztőknél, illetve a kijelentő mód használata kétségeket ébresztene, és bizonytalanságot szülne. Épp ezért inkább így szerepel a lapokon. Biztos, ami biztos alapon.
 
Értem. Még egy kisebb észrevétel: Ha aktiválandó, akkor nem fölösleges a feltételes mód ("küldhetsz"), hisz ha nem akarok gyűjtőbe küldeni valamit akkor szimplán nem aktiválom a képességet, viszont a feltételes mód meg teljesen jól illlene egy automatikus képességhez. Mindenképpen létrejön a képesség max nem lövök le semmit (így elkerülve azt is hogy saját lapot kelljen kényszerből, ha ellenfélnek nincs lapja)
 
Az aktiválást kívánó képességek nevében benne van, hogy aktiválni kell őket. Vagy aktiválod, vagy nem. Ez mindig a játékos döntése, maguktól nem aktiválódnak az ilyen képességek (mert ha igen, akkor már automatikus képességekről beszélünk).

Tehát a kérdésedre a válasz, nem: nem rakhatja rá ingyen a xenót, hiszen csak 1 aktiválást kívánó képességed jött létre. A második nem jött létre, mivel azt nem aktiváltad.
 
Értem és ha nem aktiválom, tehát nem lövök le semmit, akkor nem történt aktivizálást kívánó képesség használat. Beleszámít ez akkor a Xeno képességvadász ingyen kirakásához szükséges feltételbe? Pl ha már használtam egy passzivizálást igénylő valamit majd kirakom a Démonfattyat de nem lövök le semmit, akkor rám rakhatja az ellenfél ingyen a Xenót vagy sem?
 
Mivel van egy kettőspont a képesség szövegében, ezért ez egy aktiválást kívánó képesség. Ha ezt a képességet a kijátszásakor nem használod (nem kötelező), akkor a lehetőség elszállt.
 
A Démonfatty kijátszáskor lap lelövése az aktiválást kívánó képesség vagy automatikus? És ha aktiválást kíván akkor ha nem löttem vele akkor nem is aktiváltam? Xeno képességvadász miatt kérdem.
 
A kijátszásakor.
 
A görbe tükörnél mikor kell levizsgálni a passzív lapok számát a húzó képessége szempontjából? Kijátszásakor vagy a kör végén?
 
A reakciók előtt csak akkor jön létre egy kapcsolódó hatás, ha az "azonnal" kulcsszó szerepel a mondatban. Egyéb esetben megvárjuk a reakciók létrejöttét (sőt, ha az eredeti lapot / hatást nem akadályozták meg, annak sikeres létrejöttét is).
 
Hello

Reakciosorban mikor kapcsolnak be a kapcsolódó hatások amik pl lapdobasra vonatkoznak?
Reakciosorban egy különlegesség megcsufolasanak eldobok egy fagyoriast, mikor osztom ki a dermesztes jelzőket? A Reakciosor létrejötte után vagy közben?
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.