Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Rémháború július 20.
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
A pillanat képe
Lady Terilien
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
Ha gazdag nemesember vagy, könnyen elhódíthatod Lady Terilien atyjának szívét azzal, ha a lánya körül legyeskedsz. Ha azonban a lány szívére pályázol, ne legyél más, csupán egy ágrólszakadt tolvajfiú, akinek alvilági tetteit nemes elvek vezérlik, szavai romantikusak, lelke szabad.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny július 20. - Versenybeszámoló
HKK Új Nemzedék reakció lapok és erősségük 2021-2024
X. Kelet-Magyarországi HKK Találkozó: sok verseny, sok koncert
Zén bemutató – Rémháború
Varázsdimenzió paklibemutató: Sose halunk meg! (Egérút)

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
HKK Új Nemzedék reakció lapok és erősségük 2021-2024 (37)
Lapötletek (64989)
HKK kérdés? (47164)
Beholderes HKK verseny július 20. - Versenybeszámoló (5)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8193)
Legendás cél: 1000 lap (22)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

HKK retró kiadás - miért érdemes retró HKK-val játszani?


A párod születésnapját elfelejted, de mai napig tudod az Acélkolosszus kijátszási feltételét, pedig 25 éve nem láttál HKK-t? Rendszeresen kísért az a kellemes, nosztalgikus gondolat, hogy milyen jó lenne visszatérni fiatalkorod kedvencéhez? A játékhoz, ami negyed század után se megy ki a fejedből? Jó lenne újra HKK-zni, de azzal régi, egyszerűbb játékkal, amit értesz és amihez számos emlék köt?

Ha úgy érzed, hogy az előző sorok a szívedből szóltak, akkor a Túlélők Földje retró kiadás neked készült. A most megjelenő HKK retró kiadás a játék igazi hőskorát, a 1995-1999-es időszakot eleveníti fel, s annak a kornak számos népszerű, erős és izgalmas lapjait hozza el közénk.
A klasszikus HKK sokaknak 2000-ig tartott, amikor is megjelent az Ősök városa (ŐV) alapkiadás. Ekkor úgy tűnt, hogy az addig megszokott, megismert háttérvilág a Túlélők Földje (TF) lecserélődött az addigi HKK-sok számára nagyjából ismeretlen világra. Volt, aki emiatt hagyta abba akkoriban a játékot, másnak a suli, a család vagy csak maga a nagybetűs élet szólt közbe az első néhány év után, de mindenki számára megmaradt “régi szép idők” romantikus emlékképe erről a 2000 előtti hőskorszakról.

Ez az emlék - teljesen döbbenetes módon - nem fakult, sőt! Csak erősödött a régi játékosokban. Az eltelt 25 évben felnőttünk, családot alapítottunk, felneveltük a gyerekeket, de a HKK-s emlékek mai napig élénken élnek bennünk. A koronavírus során sokan előszedték régi hobbijukat: elkezdtek gyűjtögetni, vagy játszani a régi lapjaikkal, s rövidesen kialakult egy lelkes, mai napig aktív és egyre bővülő retró HKK közösség.

A retró HKK versenysorozatot Poroszkai László hívta életre, havi egy versennyel, ahol gyakran 20 fő feletti az indulók száma - ami egyáltalán nem csekélység, tekintve hogy ősöreg, pincékben és padláson porosodó kártyákat kellett összevadászni.

A közösség növekszik, az igény nőtt arra, hogy a játék hozzáférhetőbb legyen, hisz legbelül tudjuk hogy ez az “igazi HKK”. A kiadói felmérések is ezt igazolták: nem csak néhány lelkes játékos fantáziaképe és nosztalgkus elvágyódása a régi HKK - valós igény van rá. Hosszú hónapok előkészítő munkája után megszületett a retró kiadás.

Ha a nagy visszatérésen gondolkozol, akkor könnyen lehet, hogy a modern játékot elsőre bonyolultnak és gyorsnak fogod találni. Nincsenek hozzá fűződő emlékeid, más a hangulata és a játékosokat sem ismered. Elsőre soknak érződik az egész.

Ezzel szemben a retró HKK egy gyorsan áttekinthető, lassabb tempójú, “emberközelibb” játékot kínál, ahol sok régi arc is feltűnik. És az sem elhanyagolható, hogy a lapok nagy részét még ekkora kihagyás után is ismered.

Ráadásul ez a hobbi nem követel meg annyi időt, nem kell állandóan naprakésznek lenned, mert ez a játék, lezárt, kész van. Nem lesznek változások, új kiegészítők. A lapjaid nem évülnek el és az se gond, ha pár hónapig épp nincs időd foglalkozni vele, nem fogsz lemaradni.

Mindennek ellenére a játék nem fáradt ki, több mint két éve vannak retró versenyek. Még ennyi idő után is vannak felfedezetlen lapok, kombók. Még mindig minden versenyt más paklival nyernek. Ráadásul számos izgalmas, kreatív versenyformátum is gondoskodik a változatosságról.

Ha a modern játékkal játszol, akkor elsőre a játékot nagyon lassúnak és egyszerűnek fogod találni. Nyilván nagyon más a dinamikája a játéknak, de az csak a látszat, hogy egyszerű - valójában más jellegű módon bonyolult. Mivel sok szempontból szűkebb a lapkészlet, a legtöbb funkcióra csak kevés jó lap létezik, nincsenek univerzális, sok funkciós kártyák, bizonyos problémakörök áttolódnak a pakliépítésbe.

A lapok egyszerűbbek, kevesebb mindent kell fejben tartani, sokkal ritkább hogy azért vesztesz, mert egy képességet elfelejtettél. A játék kimenetele sokkal inkább a döntéseiden fog múlni, ráadásul lehet hogy a döntésed következménye csak körök múlva jelenik meg.

Ami nagyon vonzó lehet: nincsenek narancslapok - legalábbis nincs olyan, amit ha meglátsz, azonnal fel is adhatod a meccset. S mivel lassabb a játék, nem fogsz az első körben behalni mert rosszul húztál, vagy mert lecountereltek. Persze itt is gond lehet ha lecounterelnek, de messze nem okoz akkora problémát. Csak apránként lehet építgetni az előnyt, s nem nagyon lehet pörgetni a paklit. Emiatt sokkal kiegyensúlyozottabb a játék, s az se ritka, hogy ide-oda fordulnak az erőviszonyok a meccs során.
A kiadásba elsősorban a leghasználhatóbb és legérdekesebb lapok kerültek be. A népszerű, univerzális és erős lapok néhány kivétellel mind benne vannak. Emiatt nagyon könnyűvé teszik a játék és versenyzés újrakezdését.

A teljes laplistát itt találod.
Más kártyajátékokhoz, hobbihoz viszonyítva szerintem egy relatív olcsó játék. A játszható ritka lapok kb. 500-2000 Ft közti ártartományban szoktak gazdát cserélni. A gyak-nemgyakok közt is rengeteg a játszható lap, ezért nem kell teletömködni drága ritkákkal a paklit. Vannak versenyerős koncepciók, ahol 3-6 ritka is elég lehet.
Persze léteznek jóval drágább ritkák is, ezek szinte kivétel nélkül csak gyűjtői ritkaságok, a játékerejük nagyon kicsi.
Hogy ezt hogyan befolyásolja az újrakiadás - jó kérdés. Én arra tippelnék, hogy az újranyomott lapok ára lejjebb megy, s a kiadott ritkák sem lesznek túl drágák. Viszont az újrakiadásban nem megjelent lapok értéke várhatóan feljebb megy majd, hiszen számíthatunk arra, hogy többen nekivágnak a retró HKK-nak és a versenyeknek.
Ha csak felelevenítenéd a régi emlékeidet, találkoznál régi ismerősökkel, akkor gyere el a Túlélők Földje retró kiadás frissen bontott versenyére.
Ha fontolgatod, hogy visszatérnél a játékba, februárban lesz egy válogatós verseny (draft) és tartunk egy olyan hagyományos versenyt is, ahol csak a Túlélők Földje újrakiadásban is megjelent lapokkal lehet játszani (de az újranyomott lapok eredeti verzióját is lehet használni).
Ezek mellett Pesten 1-2 hetente szoktunk klubnapot tartani (jellemzően szerdán vagy csütörtökön), ahova akkor is le tudsz jönni, ha nincsenek lapjaid - mindig több pakli van nálunk, hogy ilyen esetben se kelljen valakinek csak nézőként ülni a kispadon.

Retró HKK blog
Retró HKK Facebook csoport

A játékot a modern HKK frissített szabálykönyve (HKK kódex) alapján játsszuk - de néhány kivétellel. Ennek az az oka, hogy amennyire lehet, szerettük volna a régi idők hangulatát és környezetét megtartani.

Retró HKK versenyszabályok

Várunk a szombati versenyen!

Baross Ferenc

Létrehozás: 2024. január 24. 11:46:03
Utolsó frissítés: 2024. január 24. 15:33:27
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.