Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Zén Legendái: Rémháború július 20.
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
A pillanat képe
Ysmon
(Túlélők Földje kalandozó)
Küldd el képeslapként!
Ysmon, a több éve a Túlélők Földjét járó ember férfi, is egy Fairlight hívei közül, akik a mágia útján képesek táncra hívni a villámokat.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny július 20. - Versenybeszámoló
HKK Új Nemzedék reakció lapok és erősségük 2021-2024
X. Kelet-Magyarországi HKK Találkozó: sok verseny, sok koncert
Zén bemutató – Rémháború
Varázsdimenzió paklibemutató: Sose halunk meg! (Egérút)

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
HKK Új Nemzedék reakció lapok és erősségük 2021-2024 (37)
Lapötletek (64989)
HKK kérdés? (47164)
Beholderes HKK verseny július 20. - Versenybeszámoló (5)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8193)
Legendás cél: 1000 lap (22)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Bukottak és felemelkedettek – Roxat céhei


A HKK Blog nagyon régen elindított egy sorozatot, aminek lényege az volt, hogy egy idő után megnézzük, hogy melyek azok a lapok, amik jócskán alulteljesítettek az eredeti várakozáshoz képest, és melyek azok, amelyek előtérbe kerültek úgy, hogy igazából nagy reményt nem fűztünk hozzá. Ami miatt az új kiegészítőknél ezzel kicsit vártunk, az az, hogy azért lehetett sejteni, hogy ezek a lapok az új fejlesztési irány miatt nem azonnal fognak megjelenni a versenyasztalokon, így nem is lenne indokolt azonnal pálcát törni egy lap felett. Ugyanakkor a Roxat céhei és a Résföld esetén már elég hosszú idő eltelt ahhoz, hogy értékelni lehessen őket. A múlt heti, Résföld lapjairól szóló cikk után most nézzük, a Roxatból mely lapok azok, amik igazán erőssé váltak és mely lapok teljesítettek rosszabbul, mint vártuk.
Kovácsok céhe: Előzetesen az egyik legerősebb céhnek gondoltam, ami leginkább ott lehet a versenyasztalokon. A dolgok azonban másként alakultak: a körönkénti egy zanszilánk a legtöbb játékosnak nem ért annyit, hogy csak emiatt használják és vesződjenek az aktiválásukkal, a keresések közül meg a Moa homokfutón kívül nem nagyon akadt olyan lap, amit folyamatosan keresni akartak, és azért az is meglehetősen speciális. Így a céhekre épülő paklik inkább más céhek mellett döntöttek, és csak néhány goblinos-tárgyas pakliban bukkant fel, ami nem sok. Mindent elmond a lapról, hogy a Hkk Statisztika alapján az egyetlen céh, ami nem fért el a TOP100-as listán.
Szakavatott goblin: Tesztelésen a fenti két lap az egyik kedvenc párosításom volt, a Szakavatott goblin aktiválta a céhet, ami körönként egy lapot termelt a goblin segítségével. A versenyeken azonban ez a kettős szinte sosem került elő. Talán azért, mert a játék túlságosan elment a leszedések irányába, ami ellen a goblinnak nincs védelme, de lehet az is, hogy egyszerűen a szín nem volt elég erős. Mindenesetre tény, hogy ettől a laptól előzetesen sokkal többet vártunk.
Rundhal, a gyűjtögető: Képessége alapján a legerősebb céhaktivátornak gondoltam, hiszen az egyik legerősebb céhet aktiválja, és van egy nagyon jó kereső képessége. Végül azonban nem váltotta meg a világot. Egyrészt a Kereskedők céhe, bár hasznos céh lett, nem lett a legerősebb, másrészt ha már céheket akartak aktiválni, akkor a játékosok jobban preferálták a nehezebben megakadályozható, illetve a több céhet aktiváló lapokat, ezenkívül a játék nagyon eltávolodott az asztalra lerakott lapok irányából. Ezek pedig parkolópályára tették az amúgy nagyon ígéretes kalandozót.
Tündöklés: Nem titkolt célunk volt ezzel a lappal egy olyan kártya kreálása, ami akár a káoszmetában is megjelenhet és az egyik képessége az idő múlásával gyengül, míg a másik erősödik. Sajnos a korai szakaszban ebből nagyjából semmit sem láthattunk. Hiába tud adott esetben ingyen jönni, a Thu’zad utazása így is sokkal erősebb lap maradt, a visszavétele meg eleinte nagyon rizikós volt a viszonylag kevés 2022 vagy utáni lap használatával. Kíváncsi leszek, hogy a jövőben, amikor a második képessége erősödik, vajon kap-e új lehetőséget.
Xenomorf mételyező: A Xenó báb pótlására kitalált lap, ami azonban max. a cseremappában pótolta a kirotált xenó legendát. Talán így utólag túl nagy gyengítés volt, hogy nem mehet a költsége 2 alá, vagy a hármas költség volt elsőre sok, de tény, hogy igazából a saját paklijába sem került be, arra meg esélye sem volt, hogy máshol helyet kapjon.
Quwarg orákulum: Hasonlóan az előző laphoz, egy pakli húzólapjának szánt kártya bukásának lehetünk szemtanúi. Ez esetben talán két probléma volt magával a lappal. Az egyik, hogy maga a quwarg pakli nem ért el arra a szintre, ahol igazán számolni kelljen vele, másrészt pedig, hogy a Kreatív termik olyan pofont adott minden lapnak, ami csak dobatásra épít, amit nem sikerült neki sem kihevernie. Talán a jövőben valamikor.
Hólavina: A tesztelésen hatékony tömegirtásnak bizonyult mindenféle terülő pakli ellen. Csakhogy a meta egészen más irányba ment el. A hálós, varázslatos játék, ami kialakult, és amiben alig van asztalon maradó lap, egyszerűen feleslegessé tette a tömegirtásokat, bármennyire is jó egyébként ebben a műfajban a Lavina.
Ewgbert tornya: Az új Tleikan manapilonnak kiáltottuk ki, ennek megfelelően a kezdeti időszakban jó páran ki is próbálták. Később azonban a Lassan járj paklik megváltoztak. Egyrészt sokkal jobban ráépültek a varázslatokra, ami csökkentette a torony hatékonyságát, másrészt az, hogy az Írnokok céhe az elköltött vp alapján blokkol, abba az irányba vitte el a paklikat, hogy inkább manát termelnek és elköltik azt, és nem olcsóbbítanak. Ez pedig a tornyot is parkoló pályára tette.
A csatorna lakója: Egyik kedvenc tesztlapom volt, azonban mégsem tudta megváltani a világot. A gyűjtőből visszavétel leginkább a Zarknodos paklikban erős, oda viszont a színe miatt nem fért el, a keresése pedig ebbe a jelenlegi inkább good stuff, és kevésbé kombópaklikra épülő környezetben nem akkora fegyvertény. Így szerintem nagyon sokan már el is felejtették, hogy ez a lap létezik. Amit sajnálok, mert még mindig azt gondolom, hogy van benne lehetőség.
A Roxati céhtanács főtitkára: Előzetesen is számítottunk arra, hogy ezt a lapot fogják használni, de a mértéke meghaladta az elvárást. Gyakorlatilag tier1 paklik is jelentek meg rá, ráadásul rengeteg irányba elvitték a gyógyulós paklitól kezdve, a kontrollon keresztül egészen a blokkolásig. Egy új színt vitt a játékba, ami bár sokak számára nem egy szimpatikus irány, de az újszerűsége elvitathatlan.
Gyógyítók céhe: Előzetesen az egyik leggyengébb céhnek gondoltam, ehhez képest a legnépszerűbb aktiválandó céh lett belőle. Mentségemre legyen mondva, a tesztelés java részében 2 vp-ért húzott, ami azért nagy különbség. Ami azonban tény: az alternatív „majdnem háló” képessége nagyon sok paklinak jelentett stabilitást, az olcsón visszatermelhető lap pedig az egyik legerősebb § képességet jelentette. 1-2 helyről már hallottam olyan véleményt is, hogy tiltólistán lenne a helye, ez azért elég sok mindent elmond egy lapról.
Xodar: Itt nyilván nem arról van szó, hogy a Xodarból egetverő spoiler lett volna, mert nem. Ugyanakkor ez volt az a lap, amire előzetesen talán nem sokan számítottak, hogy bekerül pakliba. Hiszen egy céhet aktivál, azt is §-re, mire jó ez? Végül azonban megtalálta a helyét. A blokkoló Lassan járj koncepció megjelent az asztalokon, ott pedig egy 1-ért jövő céhaktivátor, ami ingyenesen aktiválja a paklinak legfontosabb céhet, miközben megfogni nehéz, és ő maga is blokkol. Aztán az Ewgbert tornyánál megjelenő okok miatt ő is kicsit kiszorult, de még így is többször megjelenik a versenyasztalokon.
Xeron, az agg: Egy újabb céhaktivátor. Ahogy korábban említettem, ha egy pakli igazán a céhek aktiválására épített, akkor a kicsit kevesebb előnnyel járó, stabilabb lapok jobban előtérbe kerültek. Ez pedig ilyen. A képességére csak nagyon kevés reakció jó (jövőre meg még kevesebb lesz), ráadásul a hálót is megkerüli. Ha meg nem kell az aktiválás, akkor nagyon jó az alternatív képessége is. Főleg az elmúlt időszakban előkerülő gyógyulós paklik találták meg magukat, de sok más helyen is jól működött.
Augur: Előzetesen az egyik leggyengébb ritkának tituláltam, de a játékosok másként gondolták. Hiába viszonylag drága, a tiszta zanszilánk költség ezen azért tud segíteni. A védelme miatt megoldani nehéz, ha pedig aktivál két céhet, onnan nehéz helyzetbe hoz bárkit. És akkor még nem beszéltünk a gyógyításáról és a hálójáról, amik szintén nem elhanyagolható képességek.
Nagyobb ködszilánk: Bár ez a lap a lapelemzésen magas pontot kapott – és ilyeneket nem szívesen teszek a listára – ám az, hogy összességében bekerült a 3 legtöbbet használt új lap közé, mégis indokolttá teszi, hogy ide kerüljön. A tiszta zanszilánk költség miatt gyakorlatilag sokszor ingyen jön, ha pedig egyszer működött, már biztosan megéri. Ha pedig nem sikerül, a kompenzációja vagy a halálsikolya miatt minimális előnyt akkor is termel. Ráadásul Lassan járj mellé is jó. Mi kell még?
Ködharcos: Újabb ködkeresés, ami nagyon sikeres lett, és azt gondolom, hogy ebben nagyon nagy része van a Nagyobb ködszilánknak is. Többfunkciós lap, egyik, hogy ködkeresésként elő tudja hozni a szilánkot, majd a belefektetett lapot rögtön vissza is tudja adni. De nagyon sokszor az ingyen zanszilánk és az építő is hasznos lehet, akár magának a Szilánknak is. Csatamezőkben meg más good stuff vonalban többször láttam, és ha kirotálnak lapok, további paklikban lehet perspektívája ennek a kettősnek.
Önbeteljesítő jóslat: A Nagyobb ködszilánkhoz hasonlóan ezt se gondoltuk rossz lapnak, de azért megvolt a félelem, hogy a leszedések a counter-dominálta játékban mennyire rúgnak labdába. Neki azonban sikerült. Az egyért két lap megoldása tud lapelőnyt generálni, az meg külön öröm volt benne, hogy ha meg is fogják, egy lapot akkor is leszed, így nagyon ritkán volt értelme lereagálni. A színe pedig igencsak népszerűvé vált, ami még inkább megadta neki a lehetőséget.
Fagyorkán: Őszintén szólva azt hittem, hogy ennek a lapnak akkor jön el az ideje, amikor A hely szelleme és a Tűztomboló kirotálnak. Ebben tévedtem. Noha a reakciók szerepe az elmúlt időszakban lecsökkent, előtte ezt a lapot nagyon sokan felfedezték. X-ért X-es lapot megfogni, ez azért sosem rossz üzlet. A sebző képessége pedig nem csak direktsebző vonalban lett jó, hanem akár Dobótőrök, Elektrogömbök, képességét is jelentősen erősítheti. Ezt azért elég sokan felfedezték.
Szabó András

Létrehozás: 2023. november 22. 10:11:54
Utolsó frissítés: 2023. november 22. 13:31:39
Nyomtatási forma

Az oldal új verziójának megtekintése


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.