Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek
Mi is az a Shadowrun?
Chat, üzenõfal
Fórumok
Shadowland
Szavazások
Ismertetők, írások
Kaladmodulok
Novellák
Cikkek a Krónikából
Shadowrun könyvek
Linkek
Letöltés
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Arc
Küldd el képeslapként!
Az arc az árnyak simanyelvű harcosa. Számára semmit sem jelentek a fegyverek, a mágia, vagy a kiberverek. Az ő eszközei a stílus és a karizma.
Nézz szét a galériában!
Játékost keresek! (105)
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal (15)
Online Shadowrun project (69)
Shadowrun 4. kiadás (151)
Magyar Shadowland (2074)
Árnyvadászat (293)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Épületek védelme (Shadowrun)

Az épületek védelme akkor kerül a képbe, amikor a behatoló átjut a peremvonali védelmen, és eléri a területeden elhelyezkedő épületek egyikét. Az épületek védelmét ellátó eszközök a külső és belső falak, ablakok, ajtók, zárak, valamint egyéb, a behatolók akadályozására szolgáló módszerek. A precízen megtervezett külső falak és ablakok a bejutást nehezítik meg; a belső falak, ajtók, zárak és egyéb módszerek pedig akkor válnak lényegessé, ha a behatoló már bejutott, és éppen a fontosabb területek felé halad.

Az egykori, könnyen átjárható ablakokkal szemben a mai nyílászárók gyakorlatilag betörhetetlenek. Az ideális ablak szívós anyagból készül, egyéb fizikai akadályok nehezítik meg a hozzáférést, erős zárral rendelkezik, és szerves részét képezi a biztonsági rendszernek.

A keret, az ablakszárnyak, és maga az ablaktábla is készülhet olyan anyagból, amely lényegesen nehezebbé teszi a bejutást. Az üveg ablaktábla, mely egykoron az épület biztonsági rendszerének leggyengébb pontját képezte, mára már a múlté. Az olyan anyagokon kívül, mint az edzett-, biztonsági-, páncél-, vagy szénszálas üveg, az ablaktábla készülhet műanyag-rost alapú, polimer-alapú átlátszó műanyagból.

Az ablakok tervezésénél a szilárdságon kívül fő szempont, hogy ellenálljanak a hőnek, tűznek, és a fagynak. Legolcsóbb a biztonsági üveg, de nagy súlya miatt nehéz beépíteni. Könnyebben kezelhető a drótozott üveg, amelyben drótszálak tartják össze az esetleg betörő ablaktáblát, ezért hosszabb ideig tart rajta átjutni. A páncélüveg szinte teljesen törhetetlen, de nehezebb, és sokkal drágább a biztonsági üvegnél. Az edzett üveg jelentősen könnyebb, de kevésbé hatékony; cserébe viszont megvédi a mögötte tartózkodókat a szilánkoktól. A legjobb befektetés azonban a szénszálas üveg; bár könnyebb, mint a többi, a legtöbb lövedék számára mégis áthatolhatatlan. Igaz, nem olcsó, mégis jobban megéri, mint a hasonló szintű védelmet nyújtó többi típus.

Az ipari műanyagokat már a múlt század második felében is alkalmazták ablakoknál, de szélesebb körben csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. Leghatékonyabb a műanyag-szálas megoldás, amely két-három éve tört be a piacra, és azóta már szélesebb körben elterjedt. Jelentős szilárdságával és könnyű kezelhetőségével ideális választás. Üvegvágóval nehezebben penetrálható a többi anyagnál, és több fajtája az áramot is vezeti. Így egy megfelelő érzékenységű biztonsági rendszerbe illesztve hatékony biztonsági egységként üzemel. A Knight Errant szakértői szerint érdemes az ablakok kereteit és nem-üveg részeit is nagy ballisztikai ellenállással rendelkező anyagokkal megerősíteni, így téve őket valóban áthatolhatatlanná.

Az ablakokat védő fizikai akadályok akkor igazán hatékonyak, ha integrálva vannak a védelmi rendszerbe. A rács vagy drót ugyan nyújt némi védelmet, de ezek önmagukban nem elégségesek. Csak akkor képezhetnek valódi gátat, ha egyéb biztonsági eszközökkel együtt működnek, így válva a biztonsági rendszer részévé.

Az egyirányú ablak hatékony védelmet biztosít mágikus támadások ellen - a mágusnak ugyanis látnia kell célpontját a sikeres varázsláshoz.

A külső- és belső falak, valamint ajtók biztonsági szempontból hatalmas kihívást jelentenek. A külső falak anyaga beton vagy műbeton, a belsőké pedig a legszilárdabb elérhető anyag legyen. A belső ajtók keményfából vagy ballisztikus anyagból készüljenek, a külsők acélból, műbetonból, vagy a kettő kombinációjából. Az ideális ajtókeret szabvány, egy darabból kialakított 12-es vagy 16-os acél, melyet gyakorlatilag lehetetlen kifeszíteni. Az ajtónak pontosan kell illeszkednie a keretbe, a zár és az ajtófélfa között maximum 0.325 centiméteres rés engedélyezett, hogy a célszerszámokkal ne lehessen hozzáférni. A megrendelő kívánságára a Knight Errant szakértői meghatározzák az épülő létesítmény céljának leginkább megfelelő anyagokat. Már álló objektumoknál is érdemes a falakat és nyílászárókat nagy ballisztikai ellenállással rendelkező anyagokkal megerősíteni.

Az ajtók megerősítésének mértéke attól függ, mennyire gyakran, és milyen célra használják őket. A vészkijáratok például nem mindennapos használatra valók, ezért elég, ha belülről nyithatók. A külső szerelvények eltávolítása nem zavarja az épület mindennapos forgalmát. Ezzel szemben a főbejáratoknak mindkét oldalról nyithatóaknak kell lenniük. Sűrűn használják őket, különösen bizonyos napszakokban, mint például a munkanapok kezdete és vége, valamint a műszakváltások. Mivel ezeknek az ajtóknak könnyen kell nyílniuk, és állandó használatban vannak, az egyedüli módszer őrzésükre a képzett biztonsági személyzet alkalmazása.

A külső ajtóknak a legerősebb fizikai behatásokkal szemben is állniuk kell a sarat. Azonban a vészkijáratoknak elég könnyűnek kell lenniük, hogy akár egy ember is könnyen tudja őket működtetni. A speciális zsanérok és súlyozott ajtók használatával azonban ez a probléma megoldható. Talán említeni sem szükséges, hogy a használaton kívüli ajtónyílásokat beton vagy műbeton fallal érdemes lezárni.

A mai világban sajnos tény, hogy nem minden alkalmazott becsületes. Ezért a belső ajtók és egyéb védelmi berendezéseknek célja a behatolók visszatartása mellett a lopások megakadályozása is. A munkáltatónak meg kell találnia az egyensúlyt, hogy védje értékeit, ugyanakkor a munkájuk elvégzéséhez szükséges szabad utat biztosítson dolgozóinak. Mindezek miatt a belső falak és ajtók védelmét az egyes helyiségek célja, illetve a bennük elvégezni kívánt munka típusa szerint kell meghatározni. Egyik cég sem akarhatja, hogy a biztonsági intézkedések akadályozzák a cég működését; az ilyen fajta védelem nem éri meg a profitveszteséget. A Knight Errant szakemberei ezért szívesen szolgálnak tanácsadással az optimális védelmi rendszer kialakítása érdekében.

Természetesen bármelyik ajtó vagy ablak csak annyira biztonságos, mint a rajta lévő zár. A számítógépes rendszereknél a zárak egyben azonosítóként is működnek - elektromos zárak, számzárak, leolvasók, letapogatók, hangfelismerő-rendszerek stb. Legszélesebb körben azonban ma is a minőségi lakatokat és hengerzárakat használják. Mindkettő olcsó, és működésükhöz nem szükséges elektromosság; ezáltal egy áramszünettel nem lehet őket kiiktatni. A lakatok ezen kívül könnyen cserélhetők.

Az ideális lakat teste egy darabból, nehéz, korrózió-álló anyagból készül, edzett acél, minimum 1.3 cm vastag nyelve pedig mindkét végén záródik. Kulccsal zárható; a számzáras gyártmányok kódját egy ravasz behatoló könnyen megtudhatja. A lakat általában edzett acél hevederpánthoz csatlakozik, mely úgy van kialakítva, hogy zárt állapotban csak a lakattest legyen hozzáférhető, így a lakat csak nagy nehézségek árán távolítható el az ajtóról. Kisebb lakatokat ablakoknál is alkalmaznak, egyedüli zárként, vagy akár megerősítésként. A kis számú kulcs hozzáférhetőségét rendszerint szigorúan szabályozzák. Ajánlott a megkülönböztető jegyekkel ellátott lakatok használata; némely bűnözök ugyanis saját lakatjukkal helyettesítik az eredetit, hogy a későbbiekben könnyebben bejuthassanak.

A hevederzár, melyet 1861-ben talált fel Linus Yale Jr., egyeduralkodó volt egészen a 21. Század elejéig, az elektromos zárak megjelenéséig. Egy precíz hevederzár azonban még ma is kihívást jelent a behatolók számára. A legtöbb otthonban, és a régebbi irodaépületeknél még mindig ezeket használják; mégis, nagyon kevesen tudják, pontosan hogyan is működik.

A lakat és a hengerzár kevésbé alkalmas sűrűn használt átjárók biztosítására, mint például az elektromos zár, egyéb célokra azonban nagyszerűen megfelelnek. Kiválóan használhatók félreeső raktárépületeknél, a lakatokat pedig alacsonyabb biztonsági igényű telephelyek peremvonali védelménél is gyakran alkalmazzák. Vészkijáratok és ablakok is zárhatóak lakattal, feltéve, hogy a kulcsok helyét csak néhány megbízható személy ismeri. Ha a kulcsok valamelyike felhasználásra kerül (például vészkijárat használata esetén), utána rendszerint új helyet találnak neki, természetesen csak a néhány beavatott tudtával. A potenciális kiszivárogtatás miatt ezért a vészkijáratok lezárására sokkal jobb megoldás az elektromos zár.

Az utolsó védelmi vonal a legmakacsabb - vagy legszerencsésebb - behatolók semlegesítésére. Útját állják a betolakodónak, mielőtt elérhetné a kényesebb területeket. Ezek az eszközök csapdába ejtik, vagy megbénítják őt a biztonsági személyzet megérkeztéig.

Ezek az intézkedések csak akadályozzák a behatolót, de fizikai sérülést nem okoznak neki. Népszerű megoldás a behatolót érzékelő szenzorok jelzésére az ajtónyílásokban lehulló acélrács; még a legmodernebb szerszámokkal felszerelt bűnöző sem tud elég gyorsan meglógni a helyszínre siető biztonságiak elől. Másik elterjedt eszköz a hálóvető. Könnyebb telepíteni az acélrácsnál, és a mennyezetről a legváratlanabb pillanatban lő ki könnyű, de magas szakítószilárdságú műanyag-szálas hálót a mit sem sejtő áldozatra. A betolakodó képtelen kiszabadulni a rátekeredett hálóból, mely jelentősen akadályozza mozgását.

A Knight Errant jó néhány semlegesítő szolgáltatást kínál, legtöbbjük időlegesen mozgásképtelenné teszi a behatolót anélkül, hogy maradandó sérüléseket okozna. Természetesen a Knight Errant azokban a ritka esetekben is teljes körű szolgáltatást nyújt, ha határozottabb intézkedésekre van szükség.

Legelterjedtebbek a rejtett lőállások és a lézersugarak labirintusa. A lőállások különösen alkalmasak több behatoló egyidejű megállítására, a lézereket pedig lehulló rácsok, vagy bénítógáz-csapdák aktiválására használják.

A monoszálak hálója is hatékony megoldás, de óvatosan kell vele bánni. Könnyen megcsonkíthatja, vagy akár meg is ölheti a bűnözőket, ezért az ilyen eszközöket alkalmazni kívánó cégeknek tisztában kell lenniük a túlélési esélyek jelentette kockázattal. A legtöbb nagy cég területen kívüli státusza nyújt ugyan némi védelmet, de egy bírósági ügy végeredményét soha nem lehet előre megjósolni. A múlt század egynémely emlékezetes perében megtörtént, hogy betörőknek és tolvajoknak hatalmas kártérítéseket ítélt meg a velük szimpatizáló esküdtszék. Bár ilyesmi már ritkán történik a Shiawase-határozat óta, az esetek precedensként érvényben maradtak.

A kábítógáz használatával is ártalmatlanná lehet tenni a betolakodót, amíg a biztonsági őrség megérkezik a helyszínre. A gáznak több előnye is van; nem okoz maradandó sérülést - ezáltal elkerülhetők a nemkívánatos bonyodalmak -, olcsó, valamint a megfelelő ventillációs rendszer kialakításával megelőzhető, hogy a közelben tartózkodó ártatlan személyek is belélegezzék (ez persze a behatolás körülményeitől is függ). A legtöbb cég ezt a megoldást választja, mert az ideális gáznak nincsen szaga, egy pillanat alatt hat, és több évig is felhasználható marad. A megrendelő igényei szerint hatása korlátozható szűk helyre, vagy szétteríthető nagyobb területen. Az utóbbi esetben természetesen a Knight Errant garantálja, hogy minden, az adott területen tartózkodó betolakodó gyakorlatilag egyszerre kerül a gáz hatása alá. A KE szakértői teljes ismertetést nyújtanak megrendelőik számára a szóba jöhető anyagokról, beleértve a hatóidőt, az idő elteltével bekövetkező minőségcsökkenést, speciális hatásokat az emberi és metahumán szervezetre stb.

A fény és a hang is hatékony semlegesítő eszközként működhet, ha megfelelően be van illesztve a biztonsági rendszerbe.

Bár a védelmi technológiák folyamatosan változó arculata magára irányítja a figyelmet, az emberi tényező legalább ilyen fontos része minden biztonsági rendszernek. A riasztóberendezések, a peremvonali védelem, a feltartóztató intézkedések stb. önmagukban még képtelenek a behatolók megállítására; azonban elég ideig feltartóztathatják őket, amíg a biztonsági személyzet eléri a helyszínt, és kezeli a problémát. Semmiféle biztonsági berendezés nem tudja ellátni a feladatát megfelelően kiképzett személyzet nélkül. Ebbe a kategóriába tartozik az egyszerű biztonsági őröktől kezdve, az őrjáratokat vezető tiszteken keresztül egészen a feldrótozott gyors-reagálású egységekig mindenki.

A Knight Errant minden biztonsági őre - beosztásától függetlenül - teljes körű alapkiképzésen vesz részt, melyen a legmodernebb felszerelések használatát, és harci technikák alkalmazását sajátítja el. Folyamatos, egyre szélesebb körű "fegyverkezési versenyt" folytatunk a bűnözőkkel; semmi, ami feltűnik az utcákon, nem érheti váratlanul a KE alkalmazottait. Embereink teszik, amit minden biztonsági dolgozó tesz a fizetéséért: felkészülnek a meglepetésekre, és folyamatosan kézben tartják a dolgokat.

A különböző szintű kiképzésben részesülő biztonsági őrök természetesen más-más áron elérhetők a megrendelő számára. Igény szerint lehetnek minden beültetés nélküliek, vagy bármilyen kiberverrel felszereltek (fegyverkapcsolat, huzalozott reflexek, taktikai számítógép stb.). Olyan cégek számára, akik kevésbé értékes létesítményeiket szeretnék megvédeni, a kiberver nélküli, vagy kevés kiberverrel - huzalozott reflexek, vagy bőrpáncélzat - felszerelt őrség foglalkoztatása javasolt, a nemkívánatos látogatók elriasztására. A nehéz bőrpáncélzat rendszerint csak elriasztásra szolgál; a könnyebb típusok rugalmasabbak, és nagyobb biztonságérzetet nyújtanak a potenciális megrendelő számára. Ha az adott telephelyen drága felszerelést, vagy fontos adatokat tárolnak, legjobb megoldás a kiberverekkel rendelkező őrszemélyzet alkalmazása; a magasabb költség megéri azt az extra védelmet, amit az ilyen biztonsági őrség nyújtani tud.

Ezekhez az előnyökhöz képest elhanyagolható annak esélye, hogy az őrség valamely tagja veszélyeztesse a komplexum biztonságát. Mindazonáltal a kockázat fennáll, ezért a megrendelőnek alaposan át kell gondolnia, milyen biztonsági személyzetet alkalmaz. Még a leghűségesebb őr is csak ember, és engedhet a csábításnak, ha egy bűnöző a megfelelő eszközökkel ösztönzi. A Knight Errant intenzív szűrésén ugyan csak igen csekély eséllyel juthatnak át olyan antiszociális egyének, akik a bűnös utat választják a becsületes munka helyett, de a tökéletes eredmény még így sem garantált. A Knight Errant megítélése szerint a dolog megéri a minimális kockázatot, de ezt minden illetékesnek saját magának kell eldöntenie.

Állatokat is gyakran alkalmaznak az őrszolgálatban, akár egyedül, akár gondozójukkal együtt. Különböző paraállatok is használhatók ilyen célra; a megrendelő kérésére a Knight Errant biztonsági szakértői teljes listát készítenek az elérhető állatokról, és alkalmazási területükről. A nem-mágikus természetű állatok közül legelterjedtebb a lúd és a kutya. A ludak azonnal hangos gágogásba kezdenek bármilyen ember megpillantásakor, így biztosítanak megfelelő korai jelzőrendszert az objektum számára. Ezenkívül rendkívül erős bennük a területvédés ösztöne; bárkit megtámadnak, akit ellenségnek vélnek, csőrükkel fájdalmas sebeket okozhatnak. Az alkalmazott kutyafajták közül a dobermann és a németjuhász a leggyorsabb, bárkit pillanatok alatt megtalálnak a senki földjén. A masztiff súlyával akár egy trollt is képes ledönteni, a pitbull harapása pedig még a könnyű, vagy közepes páncélokat is átszakítja. Mindegyik, fentebb említett fajta igen intelligens, nagyszerűen tanítható. Emberi őrséggel együtt alkalmazva őket, kompenzálják azok érzékszervi hiányosságait. A kiképző jelenléte garantálja, hogy az állat nem esik pánikba, vagy nem válik irányíthatatlanná lőfegyvertűz hatására. Ha a kiképző mágikusan aktív, segíthet leküzdeni az állatnak a rá irányított varázslatokat is.

Fordította: Lombardi
A cikk az Alanori Krónika 46. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 7 szavazat alapján 7.1)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Fizikai védelem (Shadowrun).

Létrehozás: 2004. július 12. 11:02:04Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.