Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Hány darabos asztali Puzzle a kedvenced? (33)
Melyik képből legyen puzzle... (45)
Hány darabos internetes puzzle a legjobb? (34)
Hatalom Kártyái Puzzle (97)
Elindult ingyenes, internetes puzzle játékunk! (21)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Bár én azok táborát erősítem, akik szeretik az epikusokat és jó döntésnek tartják a létrejöttüket (gondoljunk bele, előtte sokszín és életenergia volt az 5 lap, még az a 12 db etnikum kártya SE volt különböző a deckek között), én is a hordaparancsnokokat tartom a legjobb, legegészségesebb megoldásnak.

DE ezek tervezési lehetősége abszolút véges, mert mechanikák és nem etnikumok az alapjai. Van már dobatás (edra), kezdésképp lapelőnyt adó (együgyü), leszedéseket elősegítő (tarrgeth), agresszív (magirox csonti termelései), meccs közben lapelőnyt adó (mindentudó) stb, szóval erősen fogynak a lehetőségek, akármennyire is szereti a tesztcsapat is ezeket.

Szerintem az olcsóbbítás elhagyása épp elegendő lesz, épp ezért én a narancs lap rotára szavaztam, menjenek ki az olcsóbbítók. Így a drágító szabálylapokat is indirekt erősíti, meg a tesztelést is könnyíti (tudnátok mennyit szenvedünk ezekkel a lapokkal amik epikusba túl erősek, máshova be se fér, nehéz kibalanszolni). Bár érdekesség hogy kezdetben úgy tudom (még akkor nem teszteltem) hogy pont azért jöttek ezek hogy 1-nél drágább lapot is lehessen tervezni, ezt kétségtelenül megengedték, szóval szerintem megtették amit kellett, de visszafele haladva az erőszintben talán lassacskán amúgy is beférhetnek 2 manás lapok paklikba.
 
A hozzászólásod döntő részével egyetértek, ennek fényében csak arra a pár félmondatra reagálok, amiben különbözik az álláspontunk.

A "kezdünk-e velük valamit, ha igen, mit?" eredője, hogy a játékosok jelentős részének nem tetszenek ezek a követők. Azért fontos tisztázni, hogy ha nem szeretik, mit nem szeretnek bennük, mert ez adhat irányt arra nézve, hogy mit kéne rajtuk változtatni.

Csak idézni tudom az előttem szólókat, - köztük téged - mert nagyon szépen összeszedte a nép a gondolatokat:

- 5 lap vs 5 lap = kockadobás életérzés
- olcsóbbítás = nem jó

"A tempót adó (Vp-t, komponenst termelő, vagy olcsóbbító) követők azonban, akár törhető, akár epikus, problémásak. És itt nincs semmi különbség az epikus és a törhető verzió között. Ha nincs ott a követő, az etnikum pakli tempót veszít, és így a melléjük tervezett lapok ereje is változik." - ezzel nagyon egyetértek!

"A másik kérdés, hogy mi történne, ha a tempót adó követők eltűnnének? A drágább etnikum lapok kispadra ülnének, mindaddig, amíg ezek olcsóbbítását pl. kötelék vagy lapkombinációk segítségével meg nem oldanánk valahogy."

Most is vannak a játékban nagyon jó lapok, amik etnikumok számára adnak tempót. Ott van a Hívó kürt és a Manamorf. Mindegyik baromi jó lap, mégsem használják egyiket sem. Egyszerűen azért, mert a követő megadja a tempót, nincs szükség ilyen lapokra a pakliban. Ha nem lennének olcsóbbító követők, rögtön előkerülnének a mappából. Ez két létező példa, új lapot még nem is mondtam.
Az is figyelmet érdemlő, hogy a lapkereső szerint 2018 óta mindössze 2 db lap jött ki, ami nem követő, és a hozzá tartozó etnikum lapjait olcsóbbítja. A farkasgazda felújítása, meg a Rabu-thin főbiztos - amit nem az olcsóbbítása miatt tennék pakliba.
 
Ha ez epikus követők mindegyike egyedi dolgot tudna, és ez nem a kedvelt lapok uniformizált olcsóbbítása lenne, akkor senkinek nem lenne egy szava sem ellenük.

A kérdés tehát nem az, hogy kellenek-e epikus követők, hanem, hogy pontosan milyen elvárásaink vannak velük szemben.

Azzal egyetértek, hogy a törhető követők esetében nagyon nagy a differencia a két szélsőérték között. Ha fenn van a követő túl nagy előnyt biztosít, ha nincs fenn, túl nagy a hátrány, amit a hiánya okoz. AMENNYIBEN a követő olcsóbbít. Egyéb esetekben, pl. egy Főparancsnok esetében, ami szerintem az egyik legjobb törhető követő a tempón nem változtat az állapota. De ide lehetne sorolni még egy marék jól kitalált követőt is, amelyeknek az a célja, hogy az adott lénycsoportot megvédje.

Azokat a törhető követőket, amelyek nem adnak tempót, nem bolygatnám, mivel ezek a lapok költségét, és így azok erejét nem befolyásolják.

Azok az epikusok, amelyek szintén nem adnak tempót, ugyancsak ingerküszöb alatt maradnak nálam. A tempót adó (Vp-t, komponenst termelő, vagy olcsóbbító) követők azonban, akár törhető, akár epikus, problémásak. És itt nincs semmi különbség az epikus és a törhető verzió között. Ha nincs ott a követő, az etnikum pakli tempót veszít, és így a melléjük tervezett lapok ereje is változik. Nem is beszélve róla, hogy milyen nehéz melléjük lapot tervezni.

Számomra az egészséges középutat a hordaparancsnokok jelentenék. Esetükben a kezdőkéz mérete és az induló max. Ép meghatározása, valamint az, hogy nem lehet mellettük másik narancs lap, elegendő lehetőséget ad a balanszolásra. Nem lehet őket letörni, cserébe nem adnak akkora előnyt, mint a törhető követők, és természetesen kimaradnak a tempóból is.

Namost az a kérdés, hogy lehet-e elegendően sokféle ilyen követőt alkotni a tempót nyújtó követők helyére. Meggyőződésem, hogy lehet.
A másik kérdés, hogy mi történne, ha a tempót adó követők eltűnnének? A drágább etnikum lapok kispadra ülnének, mindaddig, amíg ezek olcsóbbítását pl. kötelék vagy lapkombinációk segítségével meg nem oldanánk valahogy.
A harmadik kérdés, hogy mi történne a drágító környezetet felépítő (értsd: drágító szabálylapos) paklikkal, ha az olcsóbbító követőket kivonnánk az egyenletből? Nos, a természetes ellenség kiiktatása megerősítené őket, ezért ezek kezelésével is törődni kellene.

Összegezve: ez egy nagyon komplex kérdéskör, és ebből kifolyólag nincs rá egyszerű megoldás. Ami tény: hogy az epikus követők "kedvelt lap:" képessége nincs rávezetve a lapokra, az szabályszinten kezelt, azaz nagyon könnyen megváltoztatható, ahogyan az "epikus jelzők" működése is. Az is szabályszinten kezelt, hogy az epikus követők hány lappal és max. Ép-vel kezdenek. Egyetlen "gombnyomásra" quwasi hordaparancsnokká minősíthetők. Ezzel el lehet engedni a fix 5 lapos kezdést, az epikus jelzőzgetést. Akár rájuk vezethető - szabályszinten - a megszüntetés, és a más narancs lapokkal való kombinálás lehetősége is.

Tehát nem az a kérdés, hogy miért szeretjük, vagy nem szeretjük őket? hanem, hogy akarunk-e kezdeni velük valamit, és ha igen, akkor mit?
Uff
 
Ha azt mondod, hogy ne legyenek epikus követők, akkor azzal majdnem azt mondod, ne legyenek etnikum paklik sem.

Na itt vannak a gondok, ez a mondat nem egyezik meg a valósággal.
Igenis rengeteg etnikum paklit, pörgetek, pörgettem, úgy érzem vannak tanuk is a paklijaimra, de egyszer sem éreztem, hogy 5lapozni szeretnék, hogy azzal felvegyem a versenyt.
Minden alkalommal vmilyen másfajta hátrányból próbáltam az ellenfelet térdre kényszeríteni. ( 5lapos deckkel szerintem nem is nyertem versenyt XD )
Egész egyszerűen nem tartom kreatívnak az 5lap v. 5lapot és annak érmefeldobását.
 
Nem tisztem megvédeni az általam nem ismert hozzászólót de a "ha törhetőként jönnének ki..." rész nem arra utal, hogy a _már létező_ ilyeneket nem tesztelnétek, hanem hogy szerinte ha új törhetőket adnátok ki az epikus helyett, többféle új pakli jöhetne létre (amiket nyilván tesztelni is kell).
 
„ugyanakkor egy átlagos epikus nem nagyon tartalmaz többet 9-15 etnikum lapnál.”

Az etnikum paklinak szerintem is ennél jóval több etnikum lapot kell tartalmaznia. A szavazásban ez benne is van, lehetne olyan szabály, hogyha nincs minimum (pl 20) etnikum lap a paklidban, akkor csak 4 lappal kezdesz.

„A csatamező egyébként külön jó példa itt, hiszen szépen megmutatja, hogy a hatásáért -1 lappal fizetek és azzal, hogy az ellenfelem 7 lapot kivehet a deckemből. Ellenben nekem effektíve nem ad előnyt a lap, csak megóv a másik szabálylapjából/követőjéből eredő hátránytól.”

A csatamezőt szerintem ne bagatellizáljuk el, sokkal több panasz jött rá (és sokkal több versenyt nyert), mint az epikusok az elmúlt időszakban. Pedig az csak egyetlen koncepció, míg az epikus egy rakás pakli gyűjteménye. Erre írtam, hogy a narancs lap előnyeit és hátrányait egyensúlyba kell rakni. Az, hogy semmilyen narancs laptól nem kell aggódnod, nem fognak drágítani, korlátozni stb ezért a 4 lapos kezdés és a 7 lap kivétele sokak szerint még túl csekély ár is.
 
A csatamezős felvetésedre a válasz 1997-ből érkezik, az Alanori Krónika III. évfolyam 8. (32. szám) 33-ik oldalról.

"Õsi rúna (4): Szerintem az Ezüsthajnal megjelenésével kialakulnak olyan
erõs paklik, amelyek erõsen alapoznak a szabálylapokra (elsõsorban A bõség zavarára). Ha ilyen paklik
lesznek az élmezõnyben, akkor elengedhetetlen lap lesz az Õsi Rúna is."

(Akkoriban 5 pont volt a top, amit egy lap kaphatott értékelésnél)
 
Messze nem kizárólag az epikusok mellé teszteljük az etnikum lapokat, a burástyákat pl teszteltük(és teszteljük most is), keltető és zarknodos szabálylapok mellé. Ha van egy koncepciónak régi, lőhető követője is az epikus mellett, azzal is mindig kipróbáljuk. Más kérdés, hogy a versenygyakorlat általában az epikus verziót igazolja.
 
Sziasztok! Szerintem nem csak az epikusokkal van baj, hanem az egész "narancslap" részleggel. Hiába vannak köztük olyanok amik színesebbé, szórakoztatóvá tennék a játékot, ha jellemzően a játékélményt rombolókat forgatják leginkább. Emiatt is szélsőséges egy-egy koncepció eredményszórása és emiatt tud kiábrándító lenni ez a játék. Egészen más, amikor az asztalon dől el a meccs és egészen más, amikor a narancslapok kirakásánál. Hiába van kiegészítő pakli és ellennarancslap, a játékosok is kényszerpályán vannak, annyira a naracslapokra épülnek vagy azoktól lehetetlenülnek el koncepciók. Majd ha nem éri meg csatamezőzni (természetesen nem a beleillő lapok tiltása miatt), akkor lesz jó a játék ilyen szempontból. Én kidobnám az összes korlátozó szabálylapot és az összes olcsóbbító epikust első körben, az így kieső koncepcióknak pedig keresnék alternatívát. Ez szerintem megoldaná a csatamezőt utálók problémáját (már aki nem amiatt utálja, mert nem egy jó nagy hátrányból induló ellenfélele szeret csak játszani ), és a csatamezőt használók is játszhatnának végre változatosabb paklikkal (ugyanis meggyőződésem, hogy aki azzal játszik, az többségben eredménycentrikus, és a játéktudásra szeretné bízni a meccseket, nem arra hogy első meccsen elver az ellenfél szabálylapja aztán imádkozik hogy húzzon a kiegészítő pakliból berakott lapot)
 
Nekem az epikusok elvben nem tetszenek. Kiadtok egy követőt és azt az etnikumot onnantól az beskatulyázza az 5 lapos kontroll irányba. Onnantól pedig csak azt vagytok hajlandóak tesztelni, hogy az új lapok abban az 5 lapos kontrollos verzióban hogyan néznek ki. A tesztelés kényelme a játékélmény és a gyűjtögetés rovására megy így.
4 lapos törhető követő, törhető követő + szabálylap, sok követő, kreátor követői felállások fel sem merülnek. Ha törhetőként jönnének ki a követők, akkor sokkal többfajta paklit össze lehetne rakni az adott etnikumokra. Ezért rosszak az epikusok az etnikumoknak. Ha éppen nem jó kontrollos verzióban az adott etnikum, akkor máshogyan már esélyem sem lesz kipróbálni őket és sokszor be sem szerzem az ilyen lapokat.
Az újabb etnikumok egyáltalán nem kaptak törhető követőket és csak akkor látom az embereket használni őket, amikor az adott versenyen és az adott metában éppen jó a epikusos verzió. De ki tudja, hogy hány tucatnyi másik felállásban lehettek volna még jók, hogyha úgy jöttek volna ki rögtön?

És azt már leírtam többször is más topikokban, hogy egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy szerinted a törhető követők reakciódrágítása és olcsóbbítása az erősebb. A lapelőny élesben többnyire erősebb szokott lenni a manánál, hogyha változatos a mezőny. Hogyha csak epikusok mennek egymás ellen a teszt meccseken, akkor nem csoda, hogy torz képet látsz az epikusokról. Gyere többet éles versenyre, Miklós!
 
A good stuff jelleggel nem az a baj, hogy jó lapokat raknak az emberek a deckbe, ez nyilván így van, hanem, hogy az a fő "érv" mellettük, hogy az etnikumokért léteznek és ezek nélkül az etnikumok eltűnnének - ugyanakkor egy átlagos epikus nem nagyon tartalmaz többet 9-15 etnikum lapnál.

A mező, börtön, bilincs,járj-jal kapcsolatban:

Szabálylapokat hasonlítunk össze epikus követőkkel, de sajnos kicsit torzított a kép.

A szabálylapok többségéért -1 lappal indulsz, ellenben az epikus követőkkel. A szabálylapok mindenkire vonatkoznak, míg az epikusok csak az egyik félnek adnak előnyt (tempó, lap, egyéb képesség).
A csatamező egyébként külön jó példa itt, hiszen szépen megmutatja, hogy a hatásáért -1 lappal fizetek és azzal, hogy az ellenfelem 7 lapot kivehet a deckemből. Ellenben nekem effektíve nem ad előnyt a lap, csak megóv a másik szabálylapjából/követőjéből eredő hátránytól.
 
Az epikus követők meghatározó többsége egy 5 lap good stuff kontroll, ami az olcsóbbításnak hála a kiemelkedően erős etnikum lapokat way OP-vé teszi és sokszor plusz lap- és tempó előnyt is generál a biztonság kedvéért

Értem, tehát az epikusok egyike nagy hibája - hogy ezek szerint más paklikkal ellentétben - ezekbe az emberek erős lapokat igyekeznek berakni? Na ne vicceljünk már... Minden narancs lap ad valami előnyt, ezért használják. A járj bedrágítja az ellenfél lapjainak 80%-kát 1 vp-vel... a bilincs/börtön letiltja az ellenfél lapjainak 20-40%-kát ill. legyengíti őket... A csatamező lekapcsolja az összes narancs lapot... stb stb.... Ezekhez képest elég szerény dolog, hogy itt csak a pakliban pár lapot olcsóbbítunk 1VP-vel. A vita max. arról szólhat, hogy ezek közül az előnyök közül melyikért mekkora árat / hátrányt vállalsz be. Lehet, hogy az epikusnak nem 5, hanem 4.8 lappal kéne kezdenie cserébe, csak ugye ez nem kivitelezhető.

Egyébként itt a logika ugye az, minél több "good stuff" és minél kevesebb etnikum lappal játszol, annál kisebb az esélye, hogy a követőd fog bármit csinálni. És minél több (1VP-nél drágább!) etnikum lapot préselsz be, annál jobban hígul a paklid a spoilerek kárára. De egyébként az egyik szavazás pont erre vonatkozik, hogy előírjuk-e, hogy tényleg sok etnikum lappal kelljen játszani.

Fec NEM az etnikumokra írt, hanem az Epikus követőkre.

Ha azt mondod, hogy ne legyenek epikus követők, akkor azzal majdnem azt mondod, ne legyenek etnikum paklik sem.

Hartner Geri pedig PÉLDÁT hozott, hogy miért túl erős egy Legendás pegazus,

Ez inkább arra volt példa, hogy miért erős, ha az 1. körben ki tudunk rakni egy 2VPs lapot úgy, hogy az ellenfélnek még nincs manája. De példaként irhattunk volna azt is, miért erős az, ha az ellenfél már az 1. körben be tud drágitani. Ezeket pedig más követők/szabálylapok is tudják, nem csak az epikusok. Annak idején, amikor számos követőnek volt olyan képessége, hogy (etnikum) lényeidre +1 VP reagálni, végül ezt egységesen megváltoztattuk, túl erős lett az, hogy már az 1. körben is reagálhatatlanok voltak a lények. Ugyanígy az epikusoknál is meg lehetne szüntetni ezt a spike-ot, hogy az 1. körben le tud jönni egy 2 VP-s lap úgy, hogy az ellenfélnek még nincs VP-je, úgy, hogy az 1. körben nem olcsóbbíthatsz. Ez most csak azért nem szerepelt az opciók között, mert ezt a dolog lehet, hogy más módon amúgy is meg fog oldódni.

Még egyszer: az etnikumokat támogató követőket nem lehet, és nem is akarjuk megszüntetni, balanszolni viszont lehet. Akár "helyes módszertanilag" megkérdezni a véleményeteket a felmerült javaslatokról, akár nem.
 
Nem igazán értem ezt a laphátrány dolgot kifejtenéd egy kicsit bövebben?

A rám vonatkozó hozzászólás másik részét sem igazán értem. Mit nerfeltek? A védekezést? A zanszilánk szabályt? Ezek minden paklira vonatkoznak...

Adtak ki ellene lapokat? Sajnos ez igaz. Egyébként szerintem ezekkel az új lapokkal (iusticia) önmagában nagyobb gond lesz, mint az epikusokkal, de ne legyen igazam...

Idegesítő az obszidián pegazus vagy a zytan epikus mellett? Igan az...

Mit lehet tenni ellene? Sokimndent!
 
Good Lord, mi megy itt.

Az epikus követők meghatározó többsége egy 5 lap good stuff kontroll, ami az olcsóbbításnak hála a kiemelkedően erős etnikum lapokat way OP-vé teszi és sokszor plusz lap- és tempó előnyt is generál a biztonság kedvéért (neadjisten még keres is emelett). What can go wrong?

Mellesleg érdemes lenne megnézni, hogy kinek a tiltásra felbujtó kommentjei kerülnek ignorálásra. Nagyon meglepődnék, ha nemzeti bajnokaink egy része és olyanok, akik ennyit (!) tettek hozzá ehhez a játékhoz SÍRNÁNAK, mert kikaptak 1-1 epikus követőtől (amennyiben mégis, vettem egy 100-as újrahasznosított zsepit a DM-ban, srácok, csak kérni kell).

A szavazás pedig módszertanilag több ponton is hibás, megtévesztő, irányított, az általa nyújtott statisztika torz. Nagyjából olyan, mint egy nemzeti konzultáció.

1-2 Megjegyzés:
Fec NEM az etnikumokra írt, hanem az Epikus követőkre. Erről a Ford szlogenje jut eszembe.

Hartner Geri pedig PÉLDÁT hozott, hogy miért túl erős egy Legendás pegazus, de nyugodtan mondhatta volna a 2. körös Zytan-t is.
 
Szerintem kulturáltan is lehet nemet mondani az epikusokra, én pl. ezt próbálom most megtenni.

Kultúráltan mondhatsz nemet az etnikumokra, csak nincs értelme, mert ez csak egyfajta gamer rasszizmus. Az etnikumok a kezdetek óta a játék részét képezik. Elhiszem, hogy van, aki nem szeret főnixekkel, orkokkal, quwargokkal stb-vel játszani, hanem jobban élvezi a csatamezőt, vagy a bilincset vagy még a sok más, nem etnikum pakli valamelyikét, és nem is szeretné, ha az etnikumoknak a versenyeken bármiféle keresnivalójuk lenne. De ettől még az is a játék része, ha nem lennének, attól a játék kevesebb lenne.

Már hogyne lenne jobb opció,sőt ki is találtátok.Úgy hívják kötelék!

A kötelék így visszanézve egy zsákutca volt. Az etnikum lényeknek már önmagukban kombót kéne alkotniuk, azzal, hogy erősítik egymást. Sajnos, született az utóbbi időben jópár olyan etnikum, amelynek a lapjai semmiféleképp nem kötődnek egymáshoz, csak a kötelék meg a követő által. Remélem, ezen tudunk változtatni a jövőben.
És persze ebből következik a következő kérdés, akkor miért nem csináltok egymással kombozó etnikumokat, minek mellé egy követő, ami még tovább erősíti őket?
Ehhez viszont a játék történetében kb. 20 évet kell visszanyúlni. Az etnikumokkal a kutya nem játszott, egyszerűen, nem voltak annyira erősek, mint amikor a játék leguniverzálisabb spoilereit összeraktad a megfelelő szabálylap mellé. Ha a teljes poolból tudod a legoptmiálisabb lapokat válogatni, ami kombózik a korlátozásoddal, bilincseddel stb akkor az mindig jobb lesz, mintha egyelőre megadott poolból választhatsz. Épp ezért kell ez a mankó ezeknek a lapoknak, hogy meglegyen az egyensúly.

Ha nem látod, hogy mennyire felborítják a játékegyensúlyt

Ezt egyébként tényleg nem látom. Főleg, mivel a versenybeszámolókon, és a publikus paklilistákon keresztül a versenyek statisztikái jól láthatóak, látszik, hogy mely paklik nyerik a versenyeket, az állításod könnyen cáfolható.

Azért csatlakoztam a tiltás szorgalmazók táborához, mert pontosan tudom, milyen játékélményt jelent egy első-második körös Obszidián pegazus.

Aha! Szóval ha az Obszidián pegazus erős, akkor nem azt kell nerfelni, mégcsak nem is a pegazus követőt. Hanem az összes epikust. Amelyek legtöbbjével most sem játszik senki a versenyen...

Tökéletes egyensúly egyébként soha nem lesz a paklik közt, de azért törekedni lehet rá. Annak idején a megszüntethető követőkre is óriási sírás-rivás volt, az epikusok erre születtek megoldásként. Nyilván nem tökéletes - soha semmi nem lesz az - de azért a régieknél jobb. A tesztelésről nem nagyon szeretnék spoilerezni, de pont most beszélgettünk az új óriásokról - mennyire erős Melák mellett mindegyik, és mennyire blank hulladék, ha leszedik a követődet. A megszüntethető követők olyan óriási szélsőértéket kreálnak a lapok számára, amit képtelenség kiegyensúlyozni. Sokkal jobban lehet tervezni szűkebb marginon belül. És megjegyzem, most, hogy már az átlag költség 1VP körül van, és egy 2VP-s lap 2x erősebb, mint egy 1VP-s, még a körönkénti 1VP-s olcsóbbítást is brutálisan soknak lehet érezni néha. De ha ez nem lenne, játszanátok etnikummal? Összeraknátok egy csatamezőt pl, amiben 25 főnix vagy pegazus van a rendes spoilerek helyett? Ugye nem.
 
Mivel magam is csatlakoztam a „ticcsuk ki” táborhoz, megszólítva érzem magam a hozzászólásodtól. A szavazásnál nem volt opcióként megadva a lehetőség, hogy legyenek tiltva az epikus követők, ezért nem láttam értelmét hossza indoklásnak – bár egy gondolattal azért leírtam, mit láttam üdvös iránynak. Mások az indoklást részletesebben is leírták.

„A játék szerves részét képezik az etnikumok, valamiféle támogatásra szükségük van…” Csak ismételni tudom az előttem szólókat: erre egy kiváló irány a kötelék! Ezt nem is a játékosok találták ki. Bár abban is biztos vagyok, ha csak egy nyitott kérdést kapna a közösség, hogy „szerintetek hogyan lehetne támogatni az etnikumokat NEM KÖVETŐ lapokkal?”, biztosan jönnének más ötletek is.

A fentiekből szerintem nem feltétlenül következik, hogy csakis a jelenlegi szisztéma finomítása az egyetlen lehetséges irány.

Ha szeretnénk megvizsgálni, ki miért nem szeret valamit, talán érdemes lehet megkérdezni az adott egyéneket. Ha prekoncepcióval él az ember, és előre megmondja, hogy valószínűleg azért, mert megverték (néhányszor) epikussal/nem szereti a paklit, az nem biztos, hogy jó irány.

A saját példámon szemléltetve: jellemzően helyi versenyeken indulok. Az elmúlt egy évben 25 versenyen indultam. Ezek közül 10 alkalommal nem végeztem dobogón, 5 versenyt megnyertem. Ennél jobb győzelmi arányt a régiónkban egy ember ért el összesen, a legtöbb dobogós helyezés viszont abszolút értékben és arányaiban is az enyém. Erre rámondani, hogy valószínűleg azért szóltam az epikusok tiltása mellett, mert kikaptam tőlük, elég offenzív. Főleg úgy az, hogy a legtöbb döntőt Életenergia és Korlátozás ellen buktam.

Azért is visszás ez a megközelítés, mert az esetek kb felében Semleges csatamezővel játszottam, a másik felében pedig Legendás pegazussal.

Azért csatlakoztam a tiltás szorgalmazók táborához, mert pontosan tudom, milyen játékélményt jelent egy első-második körös Obszidián pegazus. Ahhoz, hogy olcsóbbítsak egyet, aztán kitegyem a kezemből, semmi ész nem kell; ellenben jó eséllyel kezdheti az ellenfél a top deck fázist. Ez úgyis rohadt unalmas, ha nyerek vele.

Azért (is) támogatnánk legalább az olcsóbbító epikusok komoly revízióját, mert a létezésük önmagában durván korlátozza a dizájn szpészt – csak itt a játékosok pakliépítési lehetőségei szűkülnek. Értsd: semmi értelme összerakni egy krabber-motyogó-stb., nem olcsóbbító epikust egy olcsóbbítós ellen. Emellett a két olcsóbbító epikus egymás elleni játékába is sokszor pénzfeldobás élményt kínál.

Re Bon-Less:
Nem, a mező/átkozott követő sem jelent valódi megoldást! Épp be van szorulva a játék a Korlát/Életenergia/mező/olcsobbító epikus négyszögbe. Mivel jelenleg a Korlát/Életenergia van talán minimális előnyben, így elég hülye választás lenne laphátránnyal menni a másik 3 top pakli közül 2 ellen.

’A mező ellen is ment a sírás-rívás …” Igen, akkor kezdett kiszorulni a metából, amikor a fél paklit nerfelték. Párhuzamosan azzal, hogy a mező gondosan kiirtotta a korlátozó szabálylapok/követők nagy részét, így nyugodtan mehet az Életenergia. Meg kiadtak két olyan szabálylapot – a korábban meglévő kettő mellé -, ami 5 lappal kezd mező ellen. Hatalmas játéktudás ezek közül választani, amikor minden más paklival gyakorlatilag fixen kikapott az ember a mezőtől.
 
Szerintem tök jók az epikusok és semmi esély nincs arra, hogy néhány éven belül kivezetésre kerüljenek a játékból, ezért gondolom, hogy a szavazásban helyesen nem opció az erre történő voksolás.

Akit meg zavar az játszhat átkozott követővel, vagy csatamezővel.

A csatamező ellen is ment a sírás-rívás, hogy mennyire ellehetetleníti a játékot és mégis kiszorulni látszik a metából, mert a játékosok megtalálták az ellenszerét (5 lap, éltenergia, sokszín, hálócsapda, harangmester, iusticia. stb.)

Ugyanez a helyzet az epikusokkal is. Könnyebb siránkozni, hogy mennyire erős, ahelyett, hogy készülnétek ellene..
 
Miklós, ha komolyan úgy gondolod, hogy ha valaki az epikusok tiltása mellett szavazna az csak trollkodásból teszi, vagy mert kikapott tőle, akkor mit gondolsz azokról, akik még szabálylapot is használnának mellé?!
Eléggé magas lóról(próbáltam diplomatikusan fogalmazni) nézve tekinted azokat a játékosokat, akik lényegében fenntartják a játékot. Ha nem látod, hogy mennyire felborítják a játékegyensúlyt akkor azt hiszem nincs miről beszélni, de ebben az esetben a szavazásoknak sincs semmi értelme, kár kitenni őket. Elhiszem, hogy nehéz belátni ha valaki tévedett, de néha gyümölcsöző. Az etnikusok támogatására tökéletes volt a belőhető követő, mert az 4 lap kezdéssel az előnyeiket lehetett balanszolni(és azzal, hogy be lehet lőni őket).
 
"A játék szerves részét képezik az etnikumok, valamiféle támogatásra szükségük van, és a követőknél jobb formát erre az elmúlt 25 évben nem talált ki senki. Tehát a kérdés már csak az, hogyan lehetne a rendszert még finomítani, jobbá tenni."

Már hogyne lenne jobb opció,sőt ki is találtátok.Úgy hívják kötelék!
 
Az a válasz lehetőség, hogy nem szeretem őket, mert nem szeretek ellenük és velük játszani, emiatt nem támogatnám a továbbiak kiadását, véleményed szerint, már troll szavazat?
Ez egyértelmű torzítása a vélemények kikérésének.
Szerintem kulturáltan is lehet nemet mondani az epikusokra, én pl. ezt próbálom most megtenni.

Fec
 
A megszüntethető követőknél szó sem volt arról, hogy bármit változtatni akarnánk rajtuk (különösképp, kitiltani!). A szavazás egyszerűen csak egy véleményfelmérés volt, hogy mennyire zavar benneteket az a "pénzfeldobással döntsük el ki nyert" mechanizmus a játékban, amelyet a megszüntetés lehetőségének természetes velejárója.

Ez több szempontból is fontos volt, a tervezés szempontjából lényeges, hogy a játékosoknak mennyire prioritás, hogy a tudás, a pakliépítés számítson csak, és mennyire engedhetünk teret a szerencsének. És pl. az epikusok jövőbeli sorsának szempontjából is lényeges volt.

Az epikusokkal kapcsolatban viszont a visszajelzések alapján úgy gondolom, hogy érdemes lenne változtatni valamit. Természetesen a "ticcsuk ki" stílusú troll kommenteket ignorálom. A játék szerves részét képezik az etnikumok, valamiféle támogatásra szükségük van, és a követőknél jobb formát erre az elmúlt 25 évben nem talált ki senki. Tehát a kérdés már csak az, hogyan lehetne a rendszert még finomítani, jobbá tenni.

Ehhez persze először azt kéne megvizsgálni, aki nem szereti őket, miért nem szereti őket.
Biztos, hogy vannak jópáran, akik utálnak mindent, amivel ők maguk nem szeretnek játszani, de azért elég erős ahhoz, hogy egy versenyen néha megverje őket. Valószínűleg a "ticcsuk" ki emberek is zömében közülük kerülnek ki, velük sajnos nem lehet mit kezdeni, bármit változtatunk, továbbra is utálni fogják.
A többiek számára azonban összeszedtem az elmúlt 1 évben felmerült változástatási javaslatokat, ezek szerepelnek a szavazásban.

Egyébként soha senki nem mondta, hogy ezzel "horda paklikat akarunk támogatni". Az "etnikumoknak hordáknak kell lenniük" elképzelés már rég, az epikusok előtt elvérzett. Nagyon rég rájöttünk, hogy az etnikumokkal csak akkor lesz értelme játszani, ha meg tudják védeni magukat, tudnak akár húzni, leszedni, kánterelni, az ellenfél játékába beleszóni egy elhúzódó játékban.

Ha pedig tervezés szempontjából problémát okoz, hogy körönként tud 1 lapot olcsóbbitani, akkor az is bizonyosan hatványozott problémát okozott, hogy egy törhető követő meg bármennyit tud olcsóbbítani. Sőt, a megszüntethető követők jelentik az igazi testing nightmare-t, hiszen elvileg azt is be kéne lőni, hogy követővel, meg követő nélkül is működjön a pakli. És ezt nem írnám múlt időben, most konkrétan is láttuk pl. Meláknál, mennyire másképp működik ugyanaz az óriás lap, ha van követő, és ha nincs.
 
Minden eddigi epikust át kéne gondolni. Pl a tárgy epikus létjogosultsága rendben van, a régi követőjük brutál erős volt. Én pl támogatom, hogy olyan hordaoarancsnokok jelenjenek meg, mint a Mindentudó. Korrekt, tud pár dolgot, és teljesen nem törhető. Tárgyra és kb minden másra lehet hozni gyengített verziót, és mondjuk 3. körtől törhető.
 
Egyszerű: a cég elengedné a törhető követőket örökre,ahogy eddig is sok lépést tett már a kiherélésükért,hivatkozván a játék gyorsulására,desing space-re,pénzfeldobásra és ilyesmikre. Az epikus követőknél meg érzik a bajt,csak nem tudják mi lenne a jó megoldás,de semmiképpen sem az elengedésük,annak ellenére sem,hogy a játékos közösség 80%-a rühelli mindet. Tudom,hogy tudod,csak leírtam,mert ilyen kedvem van. Jó napot kívánok a mezőről.
 
Engem inkább az a része érdekelne, ha a törhető követőknél volt ilyen (ami jóval kevesebbet zavar be a metába, kb semennyit) akkor itt miért nincs?

Tihor Miklós amennyiben van rá mód, kérlek erre a commentre/kérdésre adj választ, elég sok embert foglalkoztat a kérdés, jogosan.

Köszönjük előre is,
Üdv,

K.D
 
Hol van az a szavazati lehetőség, hogy TAKARODJANAK az epikusok?
 
Lehet valóban szerencsés lenne újra kiírni a szavazást az elhangzottak fényében. Egy releváns eredmény mindenképpen jó lenne ebben a kérdéskörben.

Én is úgy gondolom, hogy jó lenne, ha olcsóbbító epikusok a jövőben nem jönnének ki. (Nem úgy, mint a szirén esetében.)
Én sem szeretem őket, a hideg kiráz tőlük.
 
Ahoy,

Ez a szavazás ebben a formában 1 vicc. Egyrészt az összes leadott szavazatot számolja 100%-nak (kommentem írásának idején 100,1% összeadva), úgy, hogy 1 ember több dologra is szavazhat. Ezzel szemben ezt úgy kellene kiértékelni, hogy az adott szavazati lehetőségeket egyenként kellene kiértékelni, minden esetben az összes szavazó ember számát 100%-nak venni. És ahhoz képest kellene mutatni, hogy 1-1 opció milyen támogatást kap. Jelen formában ez kiértékelhetetlen, elvi hibás szemét. Semmiféle releváns eredmény nem szűrhető le belőle.
Az, meg, hogy olyan opció van, ami tovább tápolná őket, de olyan meg nincs, hogy nem szeretem őket az előző, lőhető követős szavazás tükrében eléggé visszás. Ahol ugye a szavazati lehetőségek nagyobb része mutatott erre...

Ez a szavazás ebben a formában nem csak matematikailag elvi hibás de még csúnyán irányított is.

Üdv: Kyb
 
Nekem se tetszik egyik választható opció sem. Kicsit èn is Roland trollkodós szavazásan agyaltam, de basszus a a színtelen is tiltva lett 1 szín 1 lapról
 
Mehetnek a lecsóba ezek az epikus szarságok.
 
Azt nem tudtam, hogy ekkora demokracia van,
de ha lehet csatlakozni a “tiltsuk ki oket”
opciohoz, akkor oda +1.
Kb a Legfobb kaoszmester, ill a hideg kovetok
tudjak azt, amirol egy epikusnak szolnia kene.
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.