Vissza a Főoldalra
 
Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
A káosz kapuja
(Túlélők Földje építmény)
Küldd el képeslapként!
A képen Chara-din sötét oltárainak egyike látható, melyet a Fény Szerzetesei megpróbáltak áttörhetetlen mágiával lepecsételni. A káosz terjedését azonban így nem lehetett megállítani, Chara-din nagyságát hirdető dicsfényben tért vissza az anyagi létsíkra, ahol pár nap alatt többszáz kalandozó tömörült köré, felesküdve a káosz istenének szolgálatára. A szekta pedig azóta is csak bővül és bővül...
Nézz szét a galériában!
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló
Megjelentek az új Alfa paklik!

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Versenykiírások

A lista folytatása...
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
HKK kérdés? (47065)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)
[HKK Piac] Eladó lapok (141662)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 |
Nézet:
Véleményem szerint el lehetne gondolkodni azon, hogy az angyal paklival mit lehetne kezdeni, mert kezd nagyon dominálni.

Kvázi 6 lapos kezdés 1 lapos végtelen kombóval úgy, hogy minden lapja külön - külön is versenyerős...
 
Akkor lehet, hogy Iustitia kap még egy esélyt?
 
Ez már kint van:

V'cz, a remete: A képessége erre változik: ellenfeled eldob a kezéből egy véletlenszerű lapot a Semmibe.
 
Még az sem biztos, hogy lesz nerf, egyelőre próbálgatjuk a lapot még.
 
Remete nerf mikortól lép életbe?
 
Persze, jó lap, az egyértelmű. Itt csak a kezdeti rettentően hüledező és felháborodott reakciókat piszkáltam kicsit.
 
Szerintem ez még korai. Jó lesz az ha kicsit visszadrágulnak a dolgok...
 
Aztán várlak Nemzetin!
 
haat, korabban elso olvasatra borzasztoan fel voltam haborodva a lapon, de vegulis lehet, hogy 2 VP-ert annyira nem durva, kicsit tultoltam ezt, megse bohoc minden tesztelo

 
Na ez 1 korrekt gondolat volt. Viccen kívül.
 
Akkor az elso embernek, aki beirja, hogy "haat, korabban elso olvasatra borzasztoan fel voltam haborodva a lapon, de vegulis lehet, hogy 2 VP-ert annyira nem durva, kicsit tultoltam ezt, megse bohoc minden tesztelo" fizetek 1 sört a Nemzetin. Nokappa, az ilyesmi ugyis ritka vendeg .

Ez nem a nerf ellen szol, konnyen lehet hogy 1 VP-ert dominans lenne/lett volna, es a Nemzeti miatt (08.06-os a hir) sok ido mar nem lett volna ezt kivarni.
 
Ezzel a Kristalytiszta dallammal azota nyert valaki valamit?
 
Köszi! Ez tök jogos alapvetően. Az egyetlen bajom vele, hogy a játék olyan szakaszában történik a dobatás, amikor semmit nem tudsz ellene tenni.
 
Több tucat lejátszott Korlát meccs után mondhatom, hogy ez az előny eléggé kirakat, nagyon ritkán sikerül ebből a játék eleji dobásból valódi, meccsnyerő előnyt kovácsolni. Leggyakrabban akkor, ha:

* eleve jó a matchup a Korlátnak, tehát már a narancs lapok felfedésekor látszik, hogy ez side előtt Korlát-favored meccs, tehát a Bölcsi dobatása csak megerősíti, hogy nem lesz az ellenfélnek komoly esélye
* de ekkor is lehet még, hogy a maradék két lapja a Korlátnak nem első körös indulás, hanem mondjuk Gárdista + Torony, itt a második körre elbuktad a játék eleji előnyödet
* ha bejön a jackpot, és 2 bölcsit dobsz el kezdőkézre (nekem ez kb 1/20 aránnyal jött össze), akkor is rengeteg pakli vissza tud még jönni: Járj, Bilincs, Börtön, Kreátor követői, megint igazából az epikusok és az Életenergia az, ami rosszul jár, de lásd 1. pont

A bölcsesség ebből a szempontból egy bosszantó dolog, de ha mondjuk összevetem a védekezés nerf előtti Kyorggal, közel sem annyira erős, és azzal se lett kezdve sokáig semmi. Még mindig erősebb kezdés a Manapilon vagy a Doboz pl., ami totál low risk, high reward minden esetben, MINDEN matchupban.
 
A tekibölcsi valódi kezelésének felvetésére én örülnék valami reakciónak. A korlát ugyanúgy el fogja dobni az elején, akármennyi lapot lehet vele húzni - és, hogy behúzza-e, na EZ coin flip, nem a törhető követők.
 
Lol
 
Mindig lesznek lapok, amik átcsusszannak az alapos tesztelésen, és röviddel a megjelenés után nerfelni kell őket. Mint pl. Kristálytiszta dallam. És lesznek lapok, amikről hosszabb játék után lesz nyilvánvaló, hogy nerfelni kell őket. Mint pl. Leira.

És ezekre persze mindkétféleképp lehet reagálni:
1.) Nagyon nem jó, hogy a lapot rögtön megjelenés után lenerfelitek!
2.) Jó, hogy ez még az elején kiderül, mielőtt sokan legyűjtik, becserélik stb.
Szerintem egy URt inkább az elején nerfeljünk, mint később, pont azért, ahogy az URek beszerzési és kereslet-kinálati görbéje kinéz.

Ugyanígy lehet mondani egy Leira szerű nerfre, hogy
1.) Ha már 2019 óta van, most minek nerfelni?
2.) Hogyhogy csak most lett nerfelve?
Erről meg az a véleményem, hogyha nem nerfeltük rögtön, akkor nem baj, hogy egy darabig lehetett vele játszani, mindenki untig forgatta, és megmutatkozott az igazi ereje...

A figyelőlista egyébként csak egy abszolút opcionális dolog, ami a közelmúltban lett bevezetve. Csak és kizárólag arra alkalmas, hogyha egy lapról azt látjuk, hogy ezzel gond lesz, és valamit kezdeni kéne vele, de magunk sem vagyunk benne biztosak, hogy mit, vagy úgy gondoljuk, hogy nem árt még előtte hosszasan tesztelni, akkor és csak akkor kerül fel erre a listára.

Ha valamilyen apropóból át kell gondolni, kell-e nerfelni valamit (pl. jön a Nemzeti), akkor átbeszéljük ezeket, és eldöntjük, érdemes-e rögtön nerfelni (ezt csak akkor, ha teljesen egyértelmű a konszenzus, hogy kell nerfelni, és ha igen, mit), vagy esetleg teszteljük, figyelőlistára rakjuk.

A nerfeknél egyébként mindig az a cél, hogy a lehető legminimálisabb és csak a legszükségesebb legyen. Mindig rengeteg lap van, amiről beszélünk, aztán végül nem történik semmi. Nem tudom, mennyire lenne jó, hogyha ahányszor valaki feldobja, hogy "nem kéne az X-et nerfelni?" felirni figyelőlistára, és riogatni vele a népet. De ha akarjátok, erről lehet szó, csak aztán majd jönnek a topikok, ahol már aról vitázunk, miért van az X lap a figyelőlistán
 
Korábban már írtam, hogy itt most ezt nem lehetett megcsinálni. Ugyanis októberben Nemzeti, amire a felkészülés már most elkezdődik. Hétvégén Kelet-Magyarországi Találkozó, utána Behos verseny, utána 2 héttel Nyugat-Magyarországi Találkozó, utána Hkk Kupa. Ha ezek után jönne egy nerf, akkor kb. az addigi felkészülését mindenki dobhatja a kukába.

Tehát vagy még a felkészülési időszak előtt lépni kellett nerfek ügyében, vagy azt mondani, hogy akkor a Nemzetiig maradjon minden úgy, ahogy van. Az előbbi mellett döntöttünk.
 
Úgy fogalmaznék, hogy minden erőnkkel és ötletelésekkel próbáltuk mérsékelni a powercreepet és közben eladható kieget (benne használható ritkákkal) készíteni. Ebből fakadtak, úgy hiszem, jó dolgok, és fakadt pár komplikáltabb lap, meg 1-2 túl erős is.
 
Szvsz az ÉI az elmúlt évek legerősebb kiegje. Az azt követőeken nem érződött annyira a powercreep, spoilerek sem jöttek ki tucatszámra. Ebből azt gondolnám, hogy a kiadó eddig is jól tudta, hogy probléma van a powercreeppel és igyekezett tenni ellene.

Szóval az, hogy "hirtelen" lesz a változás, szerintem erős túlkapás.
 
Igen megbantam, hogy belebonyolodtam ebbe a kerdesbe. Kar volt. Nem tisztem, es nem feladatom kommentalni a nerfeket, plane nem akarok mentegetozni. Megprobaltam ramutatni a miertre. A tovabbiakban nem kivanok foglalkozni ezzel a kerdessel. Talan lesz mas, aki szivesen polemizalgat meg rajta. En sok ertelmet mar nem latom.
 
+1, főleg a Leira 2 év után - a bölcsivel meg nem ez volt a fő problem
 
Tényleg érdekel: nincs fokozatosság? Mert ebből, amit irsz kb az látszik, hogy a kövi kieg kijön úgy, amellyel hirtelen egyszerre akartok lépni éveket.

Ha a 2022-es metában lehet vele gond, akkor nem most kellett volna figyelőlistára tenni? Mert akárhogy nézem, eddig senkinek nem fájtak ezek a lapok. Aztán hirtelen (egy verseny után szabadon) azonnali hatállyal kérdés nélkül nerfelve lettek. Ez inkább tünik ad hoc-nak, mint valami átgondolt, tervezett lépésnek.
 
"vagy egyszerűen a két képességből csak az egyiket sütheti ki egy játék alatt."

Elméletben ez jól hangzik, gyakorlatban viszont generálja a vitákat. Én eleve nem vagyok híve azoknak a lapoknak sem, amiknek olyan képessége van, hogy "ha a játék során" ez meg az történt, akkor történik valami. Persze, elfogadom, van köztük jópár hangulatos és egy nagyon érdekes taktikai eleme a játéknak. Viszont versenybíróként már volt olyan helyzetem, hogy olyan miatt hívtak, hogy az egyik játékos azt állította, hogy a játék során már megtörtént, aminek meg kell, a másik szerint meg nem. Én meg kb. néztem, mint a moziban, hiszen egy ilyen kérdés eldönthetetlen, ha az ember nem látta a meccset az elejétől a végéig.

Ez pont ugyanolyan lenne, mi van, ha az egyik azt állítja, hogy már elsült a képessége, a másik meg, hogy nem mert üresbe lett kijátszva. Nem mondom, hogy gyakran fog ilyen történni, de a probléma valós.

A cél valóban az volt, hogy a két képességéből mindkettő ne sülhessen ki, erre ez tűnt a legjobb megoldásnak.
 
Nem lehet baj az, ha a játékot metában és pillanatnyi lehetőségekben méri egy hozzám hasonló egyszeri játékos, hiszen a Nagy Képet én nem láthatom. Ezt Ti, tervezők, tesztelők teszitek, elsősorban Nektek kell rendszerben, távlatokban gondolkodni. Ennek én teljes mértékben alávetem magam (=elfogadom a döntéseket, még ha előfordul, hogy nem is tetszik egyik-másik). Amúgy a korábbi hozzászólásomban én is azt írtam, hogy Leira reakciója az, ami brutális, az esetek nagy részében el is dönti az aktuális meccset.
 
Amikor a jelenlegi keszlet keszult, meg nem volt szo rotaciorol, se a jatek visszahuzasarol. Ez egy olyan uj korulmeny, ami alapjaiban valtoztatja meg a jatekot.
Aki abban a tevhitben elt eddig, hogy a rotacionak nincs / nem lesz kihatasa a jelenlegi keszletre, az nagyon teved. Ahhoz h mukodjon a a jatek visszahuzasa a mindenkori keszlet folyamatos monitorozasa elengedhetetlen. Egyszeruen nincs ertelme maskent.
Bar perpill a fogadatlan prokator szerepeben irok, szoval be is fejezem. Talan ennyit is kar volt irnom. A lenyeg h nem, nem azert kellett Leirat megnyirni egy picit, mert "Miklos kikapott tole Vacon". Leirtam h miert kellett. Ha nem most, akkor legkesobb januarban ezt muszaj lett volna meglepni.
Na ezzel be is fejezem. Legyetek jok! Vagy rosszak...
 
Benéztem! Valóban.

Bár ettől függetlenül nagyjából áll, amit írtam, sok értelme nem lesz a rotációnak, ha folyamatosan lapokat kell így is nerfelni, legyen az akár UR, akár sima bontható ritka. Érthetően és érezhetően frusztrálja a közösséget, hogy lapokhoz közvetlenül a megjelenésük után hozzá kell nyúlni, arról nem is beszélve, ahogy ez prezentálva van.
 
Leira 2019-es.
 
És ez a mondat az, ami tökéletesen leírja, hogy mi a probléma a rotáció ilyen formájú bevezetésével.
 
Igen. Errol van szo. Leira megvegy evig velunk lesz az UN-en. Es muszaj visszahuzni, mert a 2022-es metabol meg inkabb ki fog logni.
 
 | 1 | 2 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.