Vissza a Főoldalra
 

Hírek
Mi is az a Battletech?
Háttértörténelem
Battletech univerzuma
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
Battletech könyvek
Írások, novellák
Linkek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Pusztító arzenál
Küldd el képeslapként!
Nincs fenségesebb látvány a pusztítás megannyi fegyverével felszerelkezett, halált osztó csatamechnél, amint gigászként tornyosul a csatamezőn.
Nézz szét a galériában!
Könyvismertető - Michael A. Stackpole: A pusztítás hercege
Könyvismertető - Thomas S. Gressman: A háború árnyai
Könyvismertető - Michael A. Stackpole: Veszélyes feladat
Könyvismertető - Thomas S. Gressman: Vadászok

A lista folytatása...
Battletechről általában (1300)
Bem Hussars (964)
Hogy tetszenek a Battletech regények? (115)
Szerinted lehet jó filmet forgatni a Battletech világában történtekről? (94)
A kötelesség szava (59)
Loren L. Coleman: A győzelem illúziója (26)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Battletech - A csatamechekről

A Csatamechek a legfélelmetesebb fegyverek az emberiség történelmében. A legelsőt földi tudósok és mérnökök fejlesztették a XXV. század közepén. Hatalmas hadigépek ezek; gyorsabbak és mozgékonyabbak, mint a többi harci jármű. Pusztító fegyverzetükkel és masszív páncélzatukkal a harcmezők vitathatatlan urai.

A csatamechek energiaforrása egy kicsi, de igen nagy teljesítményű fúziós erőmű, így a gép szinte soha nem fogy ki az energiából. A fegyverzet az egészen hagyományos rakéta- és tűzfegyverekből, nagy tűzgyorsaságú gépágyúkból, lézerekből és részecskeágyúkból áll. A mecheket a legkülönfélébb környezetekben használják, a jégmezőktől az izzó sivatagokig...

Encyclopedia Galactica, 3060

Az első mech, amit gyártottak a Mackie becenevű típus volt. Mai szemmel ez a gép lomha és alulfegyverzett; a kor viszonyai között viszont részecskeágyújával és lézereivel komoly harcértéket képviselt. A Mackie után gőzerővel megindult a mechek fejlesztése.

A Csillagliga ideje alatt több száz típust hoztak létre, ezek egy része az utódlási háborúk alatt végleg elveszett. Csak a XXXI. század elején kezdődött el újabb mechek kikísérletezése, és saját típusok létrehozása. Ilyen új csatamechtípus például a Fejszés vagy a Holló. Hasonlóan nem Csillagligás technológiát képviselnek a klánok omnimechjei: hosszas fejlesztőtevékenység eredményeként jöttek létre, akárcsak az elementál páncélzat, a legjobb gyalogos védőpáncél, amit valaha is létrehoztak.

A mecheket fúziós erőforrás látja el energiával. Ez az energia szolgál a fegyverzet ellátására és a mech mozgatására. A mozgatórendszer hasonlóan épül fel, mint egy ember teste: a belső "csontozatra" mesterséges, myomerből készült izmok kapcsolódnak. Ezek elektromos áram hatására összehúzódnak, és hatalmas erő kifejtésére alkalmasak. Az izomzatot a páncélzat borítja, ami régebben acél-ötvözetből készült, de már rendelkezésre áll az a technika, amivel acélszálas páncélzatot építhetnek fel a gépre. A belső vázrendszer is titán-acél "csontokból" épül fel, de használnak könnyebb endoacél vázat is, ami főként a klánok mechjeire jellemző.

A fegyverek és a myomer-izomzat működtetése során jelentős mennyiségű hő termelődik, így a mechek több hűtőegységet is használnak ezek elvezetésére. A hűtőegységek kapacitása a mechek egyik fontos paramétere, hiszen jelentősen befolyásolják a használhatóságot.

A nagyobb mozgékonyság elérésére egyes típusokat ugrórakétákkal szerelnek fel. Ezek a hátra vagy lábra szerelt egységek 50-200 méterre repíthetik a fémóriást, jelentős taktikai előnyökhöz juttatva használójukat. Hátrányuk, hogy jókora hőmennyiséget termelhetnek, és a levegőben a gép kiszolgáltatottabb lehet, mint a földön.

Hogy bármilyen környezetben használhatóak legyenek, fülkéjük teljesen hermetikusan zárt, és rendes létfenntartó rendszerrel rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy a világűrtől kezdve az ellenséges atmoszférákig mindenhol bevethetőek legyenek.

Felépítésükre nézve a csatamechek általában humanoid alkatúak, de akadnak szép számmal madárszerű lábakon egyensúlyozó típusok, sőt négylábú mechek is. Kétségtelen azonban, hogy a humanoid felépítés a legnépszerűbb.

Fegyverzetük meglehetősen változatos lehet. A legáltalánosabbak a különféle lézerek, melyek a XX. század óta ismert lézer-effektus szerint működnek. Általában a hatótávolságuk szerint sorolják őket a könnyű-, közepes- és nehézlézerek osztályába. A klánok fejlesztették ki az impulzusüzemű lézereket, melyek kisebb hőtermelés mellett pontosabb lövések leadását teszik lehetővé. Vannak ezenkívül ún. megnövelt hatótávolságú lézerek is.

A másik általános fegyver a rakétaindító. Kétféle rakétatípus létezik: az NHR (nagy hatótávolságú rakéta) és az RHR (rövid hatótávolságú rakéta). A rakétaindítókat a kilőtt rakéta típusa szerint, valamint az egyszerre indítható darabszám szerint osztályokba sorolhatjuk. A klánok használnak ún. Streak RHR rakétákat is, melyek nagyobb hatótávolságúak, és jobb célkijelölő elektronikájuk van.

A gépágyú az egyik legkonvencionálisabb fegyver a mecheken. Többféle lőszerrel üzemelhetnek, de az elvük ugyanaz. A kaliberük szerint szokás őket besorolni, ami fordított arányban áll a lőtávolságukkal. (AC2, AC5, AC10, AC20). Már léteznek ún. Ultra AC-k, melyek dupla tűzgyorsaságúak, valamint speciális LB-X rendszerűek, melyek cluster-lőszert alkalmaznak.

A gépágyúk felváltására tervezték a Gauss-ágyúkat. Itt a lövedéket mágneses tér gyorsítja nagy sebességre, ami kiemelkedő rombolóerőt biztosít a fegyvernek. Bár a lőszer nem robban fel, a feltöltött tekercsek, ha eltalálják őket, szétrobbanhatnak. A Gauss ágyú előnye, hogy alig termel hőt, és nagyon pontos, jókora lőtáv mellett is.

A részecskeágyú, vagy PPC a mechek egyik legveszedelmesebb fegyvere. Felgyorsított részecskéket használ a rombolóhatás elérésére: hatalmasat üt, és képes a mech páncélzatának megolvasztására is. Eközben azonban jó sok hőt termel, ami a használatát némileg limitálja.

Ezeken kívül is előfordulhatnak különféle fegyverrendszerek és kiegészítő elemek a mecheken, mint például célmegjelölő egységek, felderítő rendszerek, izomösszehúzódás gyorsítók stb. Egyes gépek még tüzérségi fegyverekkel is fel vannak szerelve, mint például az Arrow IV nagy hatótávolságú rakétafegyver. Sok mechet a gyalogosok ellen nagy tűzgyorsaságú gépfegyverekkel is felszerelnek.

A mechek komplex mozgását és fegyverzetét a pilóta egy speciális eszközön keresztül kezeli. Ez a neurosisak, ami "olvassa" a mech-harcos gondolatait, és közvetíti akaratát a gép számítógépébe. Így a csatamech egészen komplex mozdulatokra is képessé válik, és fegyverzetével különösen pontosan célozhat. A klánok kísérleteznek olyan rendszerekkel, melyek szükségtelenné teszik a neurosisak viselését, de ez a technológia még gyerekcipőben jár.

A felszínen harcoló csatamechek analógiájára kifejlesztették a légűrvadászokat is. Ezeket is hasonlóan építik és fegyverzik fel, mint a mecheket, és az irányításuk is hasonlóan, neurolinken keresztül történik. A légűrvadászok igen veszedelmesek, hírhedt mech és űrjáró pusztítók lehetnek.

A mech technológiában az egyetlen fontos előrelépést a klánok által létrehozott omnimech jelentette. Az omnimechet a fix fegyverzet helyett fegyvertárakkal szerelik fel, amibe bármilyen, a helyzetnek megfelelő fegyverrendszer beszerelhető néhány óra alatt. Az omnimech teljes fegyverzete így kicserélhető órák alatt, akár két csata között is. Ez félelmetes alkalmazkodóképességet jelent ezeknek a gépeknek, ami jelentősen növeli taktikai értéküket. Az omnimechekhez hasonlóan a klánok omnivadászokat is kifejlesztettek, bár itt jóval kisebb az alkalmazkodóképességre való igény.

- Az írást a battletech.rpg.hu oldalról vettük át.

Létrehozás: 2003. október 20. 19:07:46
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:20
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.