Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Termékismertető - Alanori Krónika 135. (2007. március)
Termékismertető - Alanori Krónika 123. (2006. március)
Termékismertető - Alanori Krónika 146 (2008. május-június)
Termékismertető - Alanori Krónika 145. (2008. március-április)

A lista folytatása...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

A Rendszer Azonosító Szám (Shadowrun)

Kisteréz Katalin: Először is szeretném megköszönni, hogy elvállalta ezt az interjú-sorozatot. Az első interjúnak akkora sikere volt, hogy a szerkesztőim ragaszkodtak hozzá, hogy újabbak is kövessék. A nézők/hallgatók/olvasók is számtalan kérdést küldtek, ezek közül kiválogattuk a legjobbakat. Remélem, nem jelent gondot, ha felteszem őket.

Cégféreg: Egyáltalán nem. Sőt, örülök neki, hogy az első interjút néhányan hasznosnak találták, és profitáltak belőle.

Kisteréz Katalin: A legutóbbi beszélgetésünk során érintőlegesen megemlítettük a RASZ létrehozásának és törlésének módjait. Ezzel kapcsolatban rengeteg kérdést kaptam. Egészen pontosan hogyan lehet RASZ-t létrehozni?

Cégféreg: A RASZ létrehozásához először azzal kell tisztában lenni, hogyan működik a RASZ a Mátrixon belül. A RASZ tulajdonképpen nem más, mint egy hatalmas index, mely az általa jelképezett adatokra való hivatkozásokat tárolja. A RASZ segítségével nagyon gyorsan meg lehet találni a RASZ tulajdonosának adatait a Mátrixban.

Kisteréz Katalin: Vagyis a RASZ az ember minden adatát tárolja?

Cégféreg: Nem egészen. A RASZ csak egy index, amely a szóban forgó adatokra mutat. Egy standard RASZ bejegyzés például valahogyan így fest:

7/1/55 16:38 Vak Bottyán és Tsa Rt: Tranzakció 44728 83-492371 9342-9348

Az első két tétel a tranzakció napját és időpontját rögzíti. A harmadik bejegyzés a tranzakció rövid leírása, illetve az a HTH szám, ahol rögzítették a tranzakciót. Az utolsó számsor annak a fájlrészletnek a címe, amely a tranzakció tényleges adatait tartalmazza. A fenti példabejegyzés egy elképzelt személy RASZ-ának a része és egy készpénz átutalást jelképez a Vak Bottyán és Tsa Rt részére. A RASZ nem tárolja a tranzakció pontos részleteit, csak egy hivatkozást tárol, amelyből azt lehet megtudni, hogy a pontos részletek honnan keríthetők elő a Mátrixból.

Kisteréz Katalin: Ha tehát valaki megszerzi a RASZ-omat, akkor hozzáférhet a mátrixban rólam tárolt minden információhoz, jóllehet maga a RASZ nem tartalmaz konkrét adatokat rólam, csak megmondja, hogy azokat hol lehet megtalálni?

Cégféreg: Pontosan. A RASZ egy nagy adatindex, ami segítségével egy dekás villámgyorsan nagy mennyiségű tényleges adatot halmozhat fel az adott illetővel kapcsolatban. Ezért szokták a RASZ-t általában biztos helyen tárolni.

Kisteréz Katalin: Hol tárolják a RASZ-okat általában?

Cégféreg: Az a szóban forgó személy fontosságától függ. A legtöbb bérrabszolga vagy alacsonyabb beosztású vezető RASZ-át két helyen tárolják, a saját cégük egy biztosított számítógépén és a helyi kormányzat biztosított számítógépén. A magasabb beosztású vezetők és egyéb fontos emberek RASZ-át általában hiperbiztos számítógépeken tárolják, és általában csak egyetlen helyen.

Kisteréz Katalin: Tehát minél fontosabb ember valaki, annál nehezebb hozzáférni a RASZ-ához?

Cégféreg: Így van.

Kisteréz Katalin: Én úgy tudom, hogy a legtöbb árnyvadász előbb vagy utóbb veszi magának a fáradtságot és törli vagy törölteti a saját RASZ-át. Hogyan történik a RASZ törlése?

Cégféreg: Erre valójában többféle módszer is létezik. A legegyszerűbb és legelterjedtebb módszert "árnyékosításnak" nevezik. Gyakorlatilag abból áll, hogy az ügyfél RASZ-ában megváltoztatnak egy jelzőbitet, amely halottá nyilvánítja az ügyfelet. Ameddig az ügyfél nem használja a jövőben az adott RASZ-t semmire, a mátrix úgy tekinti, mintha halott lenne.

Kisteréz Katalin: Miért könnyebb ezt megcsinálni, mint egyszerűen törölni a fájlt?

Cégféreg: Mert így nem kell ténylegesen hozzáférni a RASZ-hoz. Csak el kell küldeni a RASZ-nak egy módosítási kérelmet és a rendszer automatikusan halottá nyilvánítja az ügyfelet. A módszer előnye, hogy nem kell bejutni a biztosított céges vagy állami számítógéprendszerbe, hogy közvetlenül törölhessük a RASZ-t. A beavatkozás így kevéssé kockázatos. A módszer hátránya, hogy az ügyfél adatai továbbra is megtalálhatók és hozzáférhetők a mátrixban, hiszen a rendszer nem végez adattörlést, csak rányom egy képzeletbeli "elhalálozott" pecsétet az ügyfél képzeletbeli kartonjára. Ha például az ügyfél korábbi munkáltatójának jó oka van kételkedni az elhalálozás valódiságában, nagyon könnyen hozzáférhetnek az ügyfél minden adatához. Egy személy eltüntetésének tehát ez a legkevésbé hatékony viszont egyben a legolcsóbb módszere.

Kisteréz Katalin: Értem. Tehát ha az illető csöndben marad, és nem hívja fel a létezésére a figyelmet, mindenki azt hiszi róla, hogy halott. Milyen más módjai vannak a RASZ törlésének?

Cégféreg: A második módszer sokkal jobb, mint az első, de természetesen nagyobb kockázattal is jár a beavatkozást végrehajtó dekás számára. A dekás szaknyelvben "elásásnak" nevezik a módszert. Az ember fogja és törli a RASZ-t, vagyis magát az indexfájlt. Ehhez be kell hatolni a RASZ-t tároló céges vagy állami számítógéprendszerbe, de cserébe a módszer sokkal nagyobb védelmet nyújt, mint az árnyékosítás. Mivel eltávolítjuk a RASZ fájlt a mátrixból, az ügyfél adatait sokkal nehezebb lesz visszakeresni megfelelő indexfájl hiányában. Ha valaki egy RASZ-törlés után be akarja gyűjteni az ügyfélről tárolt adatokat, végig kell szimatolnia a mátrix összes eldugott sarkát, hogy kis darabonként összerakja a teljes képet. Egy elásott személy adatainak megszerzése tehát lehetséges ugyan, de nagyon időigényes, következésképpen költséges. Ha a beavatkozás után valaki a régi RASZ-on keresztül próbál hozzáférni az ügyfél adataihoz, a RASZ-t valaha tároló szerver számítógép egyszerűen visszaküld egy hibaüzenetet.

Kisteréz Katalin: Az elásás tehát jobb az árnyékosításnál, és feltehetően ennek arányában drágább is. Milyen más módszerek léteznek még?

Cégféreg: Még két másik általánosan ismert módja van a RASZ törlésének. A harmadik módszert "klónozásnak" hívjuk. Az ember fogja egy tetszőleges személy RASZ-át és megcseréli az ügyfél RASZ-ával. Célszerű egy már ténylegesen elhunyt személy RASZ-át kiválasztani a cseréhez, mivel egy aktív RASZ-t mindig könnyebb nyomon követni, mint egy már esetleg régóta változatlant. Ez a módszer nagyon hatásos tud lenni, hiszen ha valaki használni akarja az ügyfél RASZ-át, egy olyan személy valós, hamisítatlan adataihoz jut el, aki talán már évek óta nem is él.

Kisteréz Katalin: Az ügyfél adatai tehát továbbra is megtalálhatók a mátrixban, csak lehetetlen megtalálni őket? És mi a negyedik módszer?

Cégféreg: [Kacag] A klónozás után az adatok megtalálása nem lehetetlen, csak nagyon nehéz. A klónozás csak egy kicsivel jobb az elásásnál, mivel a RASZ után kutató személy valós RASZ-t talál, következésképpen semmi sem kelti fel a gyanúját, hogy valami illegális dolog történt. Csak éppen nem megfelelő adatokat talál. A negyedik módszert "teljes megsemmisítésnek" hívják. Az ember nemcsak a RASZ-t törli, hanem az indexfájlt által hivatkozott minden újabb indexfájlt és hivatkozási adatot is. A módszer minden utalást és referenciát eltávolít a mátrixból az ügyfélre vonatkozóan. Ez a módszer messze a leghatékonyabb RASZ-törlési megoldás, ami egyben nagyon nehéz és időigényes feladat, ami igen nagy kockázatnak teszi ki a beavatkozást végző dekást. Ennek megfelelően a teljes megsemmisítést csak nagyon ritkán alkalmazzák. Ugyanis méregdrága módszer.

Kisteréz Katalin: Akkor hát melyik módszert használják leginkább?

Cégféreg: Én személy szerint kizárólag teljes megsemmisítést végzek. Az én ügyfélköröm eléggé specializált, és olyan emberekből áll, akik hajlandók és tudnak is fizetni az extra szolgáltatásért.

Kisteréz Katalin: [Nevet] Ennek fényében érthető, miért akkorák az Ön díjtételei, amekkorák. A RASZ-törlés után akkor most beszéljünk a RASZ-létrehozásáról.

Cégféreg: A RASZ létrehozás sok tekintetben nehezebb, mint a törlés. Először is le kell gyártani mindazokat az adatokat, amelyekre a RASZ majdan hivatkozni fog, el kell helyezni őket a megfelelő számítógéprendszerekben, és csak ezután lehet létrehozni magát a RASZ indexfájlt. A hamis RASZ-ok egyik legnagyobb hátulütője az a jelenség, amit a szakmában "amnézia effektusnak" nevezünk.

Kisteréz Katalin: Amnézia effektusnak?

Cégféreg: [Nevet] Igen, annak. Gondoljon csak bele, egy átlagos ember hányszor használja a RASZ-át egy hónapban. Az indexfájlt állandóan karbantartják és frissítik a különféle tranzakciók. Egy hamis RASZ-t messze nem használnak olyan sűrűn, mint egy igazit. Ennek az az eredménye, hogy az indexfájlban lyukak keletkeznek: olyan időszakaszok, amelyeken belül nincsen egyetlen feljegyzett tranzakció sem. Leginkább erről lehet megállapítani egy RASZ-ról, hogy hamis vagy sem.

Kisteréz Katalin: Hogyan lehet elkerülni az amnézia effektust?

Cégféreg: A hamis RASZ rendszeres használata elkerülhetetlen a valódiság látszatának megőrzéséhez. Ehhez persze némi névleges díjat fizetni kell a RASZ-t megalkotó dekásnak, de ez igazán kifizetődő befektetés. Ha az ember nem frissíti a hamis RASZ-át, az nagyon hamar "veszít az értékéből", vagyis könnyen felismerhetővé válik.

Kisteréz Katalin: Az ember tehát nemcsak a RASZ létrehozásáért fizet a dekásnak, hanem azért is, hogy azt állandóan frissítse?

Cégféreg: Pontosan. A frissítés azonban meglehetősen egyszerű és kevéssé költséges eljárás, amely nagyságrendekkel kevesebb pénzbe kerül, mint maga a létrehozás.

Kisteréz Katalin: Tegyük fel, hogy létrehoztunk egy új RASZ-t. Hol tároljuk?

Cégféreg: Leginkább egy biztosított állami számítógépen. Ha az ügyfél azt kívánja, hogy az új RASZ azt tükrözze, hogy ő egy cégnek dolgozik, akkor a szóban forgó cég számítógépeire is fel kell vinni a RASZ-t.

Kisteréz Katalin: A cég nem jön rá egy idő után, hogy a RASZ hamis?

Cégféreg: Az ember úgy gondolná, hogy igen, de ilyesmi nem történik meg túl gyakran. Gondoljuk meg, hány bérrabszolgát foglalkoztat egy átlagos cég. Szinte lehetetlen mindegyiküket nyomon követni. Az a cég, aki ezt megpróbálja, hamarosan adattúlterhelési problémával fog szembenézni. Ha az ügyfél a rendszer szemében semmi feltűnő dolgot nem művel, a hamis RASZ évekig létezhet anélkül, hogy felfedeznék.

Kisteréz Katalin: Az indexen kívül még milyen adatokat kell legyártani ahhoz, hogy a RASZ meggyőző legyen?

Cégféreg: Ez teljes mértékben attól függ, hogy milyen személyazonosságot akarunk létrehozni. A legtöbb hamis RASZ-t úgy készítik, hogy az ügyfél független üzletember vagy biztonsági tanácsadó képében tűnjön fel, aki szabadúszó módon dolgozik különféle cégeknek. Ez megfelelő álcát biztosít a legtöbb árnyvadász számára, mivel ők általában jobban fel vannak fegyverezve, mint egy átlagos polgár. Néhány ügyfelem azt kérte tőlem, hogy az új RASZ segítségével egyes fegyvereket és hasonló tárgyakat közvetlenül a fegyvergyártóktól vagy a biztonsági cégektől legyenek képesek megvásárolni. Az ilyesmihez némileg többet kell dolgozni, mivel egy egész sor hamis bizonyítványt és engedélyt kell legyártani. Ez természetesen az ügyfél számára is megnövekedett kockázatot eredményez, mivel a cégek általában rendszeresen ellenőrzik az ilyen eladásokat és az is előfordulhat, hogy a következő ügylet helyszínére kiküldenek egy biztonsági osztagot. Az ilyesmi nem történik meg gyakran, de hát az ilyen kockázatok együtt járnak azokkal a hamis RASZ-okkal, amelyek széles mozgásteret biztosítanak a használójuk számára.

Kisteréz Katalin: Milyen egyéb dokumentumokat lehet hozzávenni még egy hamis RASZ-hoz?

Cégféreg: A szokásos csomagba fegyver- és kiberverviselési engedélyek tartoznak, amelyek segítségével a ügyfél zavartalanul átjuthat a szokásos ellenőrzőpontokon. A komolyabb illetve illegális kiberverekhez természetesen sokkal költségesebb RASZ szükséges, és az ilyen tárgyakhoz sokkal nehezebb hamis engedélyeket gyártani. A szokásos RASZ-igények közé még az alábbiak tartoznak: útlevelek, hitelkártyák, jogosítványok, diplomák és oklevelek, és egyéb hivatalos okiratok, amelyek könnyebbé teszik az ügyfél életét.

Kisteréz Katalin: Vagyis minél több engedélyt zsúfolunk bele a RASZ-ba, annál szélesebb a felhasználási köre, és ennek arányában annál nehezebb az előállítása is. Mennyire fontos, hogy az embernek hamis RASZ-a legyen?

Cégféreg: Nagyon fontos, hogy az embernek legalább egy hamis RASZ-a legyen. Ne feledjük el, RASZ nélkül még egy lakást sem lehet kibérelni. Az ügyfeleimnek általában azt javaslom, hogy használjanak több hamis RASZ-t, így a különböző típusú tranzakciókat a különböző RASZ-ok segítségével végezhetik el, és így egyik RASZ sem tartalmaz minden adatot róluk. Ha például az egyik hamis RASZ-t lakásbérlésre használja fel a ügyfél, akkor ellenjavalt ugyanazon RASZ használata egyes árnyékosabb ügyletek esetében. Ha ugyanis a rendőrség vagy akárki más lenyomozza az árnyékos ügyletet, máris megtudják a RASZ-ból, hogy hol lakik az ügyfél. Ami néha igen kellemetlen tud lenni.

Kisteréz Katalin: Azt el tudom képzelni. Akkor tehát milyen tanácsokat tud adni azoknak, akik a jövőben kívánnak hamis RASZ-t használni?

Cégféreg: Először is ne ezen akarjanak spórolni. Lehet, hogy drágább egy jobb RASZ, de hosszú távon mindenképpen megéri a befektetés. Véleményem szerint tanácsosabb néhány ezer nujennel több pénzt kifizetni a RASZ kreálásakor, mint a repülőtéri ellenőrzéskor rádöbbenni, hogy a RASZ nem fogja kibírni a biztonsági ellenőrzést, mert hiányoznak róla a megfelelő engedélyek.

Kisteréz Katalin: Még egy utolsó kérdés: van Önnek is hamis RASZ-a?

Cégféreg: [Nevet] Nem úgy, ahogy Ön azt gondolja. De hát végül is, technikai értelemben véve én nem vagyok árnyvadász.

Kisteréz Katalin: Nekem úgy tűnt, hogy mégis. Értsem ezt úgy, hogy már visszavonult?

Cégféreg: A megfogalmazás nem pontos. Többé már nem végzek mátrix-felügyeletet árnyvadász akciók alatt, de alkalmanként gyakorlom képességeimet az adatszerzésben. A mátrix-perszonám és a valós életbeli személyiségem teljesen elkülönül egymástól. Soha nem keverem a kettőt. Ennek eredményeképpen nincs szükségem hamis RASZ-ra, legalábbis nem abban az értelemben, amilyen értelemben Ön a "hamis" szót használná a RASZ-szal kapcsolatban.

Kisteréz Katalin: Úgy érti ezt, hogy az árnyvadász évei alatt soha senki nem látta az Ön arcát?

Cégféreg: [Nevet] Tudom, hogy nehéz ezt elhinni, de mindezidáig csak egyetlen embernek sikerült áthidalnia a szakadékot, ami a mátrix-perszonám és a valós identitásom között tátong. Az illető természetesen meglehetősen kivételes képességekkel rendelkezik és egyben nagyon jó barátom is. Évekkel ezelőtt, amikor még árnyvadászként ténykedtem, mindent a mátrixon keresztül intéztem. Ha beszélnem kellett a csapat valamelyik tagjával, egyszerűen felhívtam őt a mátrixból és megtárgyaltuk a dolgot úgy, hogy én csak a mátrix-perszonám képében jelentem meg.

Kisteréz Katalin: Mire jó ez a rendkívül szigorú elzárkózás?

Cégféreg: Én a titkokból élek, hölgyem.

Kisteréz Katalin: Világos. Felteszem, hogyt az évek során számos, igen hatalmas ellenséget szerzett magának.

Cégféreg: Valójában nem. És ez a dolog lényege. Nem hagyok hátra nyomot, amin el lehetne indulni. Persze pletykák szólnak egyes akciókról, amelyekben én állítólag részt vettem, de senki sem tudja bizonyítani sem a részvételem tényét, sem annak ellenkezőjét. És ha figyelembe vesszük, hogy a vadászatok szenvedő alanyai közül kikerülő potenciális ellenségeim nem tudhatják biztosan, hogy részt vettem-e az ellenük indított akcióban, valamint elgondolkodunk azon, mennyire nehéz engem megtalálni, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy egészen egyszerűen nem éri meg nekik velem foglalkozni. Így nyugodtan élhetem az életemet a névtelenség homályában.

Kisteréz Katalin: Ezért van az, hogy Ön ennyire zárkózott, ha Önről vagy az Ön által korábban végrehajtott akciókról kérdezik?

Cégféreg: [Nevet] Ön számára talán zárkózottságnak tűnhet, de számomra ez egy életmód. Csak technikai jellegű kérdésekre válaszolok, vagy olyanokra, amelyek módszerekre és eljárásokra vonatkoznak. Mivel az életem nagy részét ebben a szerepben töltöttem, nem esik nehezemre az Ön által "elzárkózásnak" nevezett hozzáállás.

Kisteréz Katalin: És ezzel az interjúsorozattal nem kerül túlzottan a rivaldafénybe?

Cégféreg: [Nevet] Bizonyos mértékig. De sose hagyjuk figyelmen kívül az emberi természetet. Még ez után az interjú után is lesznek olyanok, akik tagadni fogják a létezésemet, és azt állítják majd, hogy Ön csak kitalálta az egész interjút. Mivel nem vagyok a számukra látható és tapintható, nem hiszik el, hogy létezem.

Kisteréz Katalin: És nem zavarja Önt, hogy az emberek amolyan szellemnek tekintik?

Cégféreg: Hogy zavar-e? Épp ellenkezőleg, hölgyem, ez az a környezet, amelyben biztonságban érzem magam, ez a hit az alapja annak, hogy ne kelljen állandóan magam mögé lesnem. A legtöbb árnyvadász ott követi el a legnagyobb hibát, hogy túl feltűnő, túl nyilvánvaló módszerekkel dolgozik. Az ember jobban teszi, ha csöndesen tevékenykedik. A nagy fegyverek és a túl nagy felhajtás csak magára vonja a figyelmet. Az ember dolgozzon halkan és hatékonyan. Így sokkal tovább él, és több pénzt is keres.

Kisteréz Katalin: Ön tehát azt javasolja minden dekásnak, hogy váljanak külön a csapatuktól és csak a mátrixon keresztül kommunikáljanak?

Cégféreg: Nem, hölgyem, egyáltalán nem. Ennek az életmódnak is megvannak a hátulütői. Az én esetemben szükségszerűségről van szó, melynek okairól nem kívánok beszélni. Csak annyit mondanék, hogy az ember válogassa meg, kivel köt üzletet, és maradjon annyira névtelen, amennyire csak lehetséges. A hiányzó tapasztalatot egyedül a józan ész pótolhatja.

Kisteréz Katalin: [Nevet] Úgy érzem, ez kiváló végszó az interjú jelen részének befejezésére.

Cégféreg: [Nevet] Ön igen figyelmes hölgy.

Fordította: Sabc
A cikk az Alanori Krónika 29. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 11 szavazat alapján 7.4)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Mágikus veszélyek (Shadowrun).

Létrehozás: 2004. január 26. 09:35:47
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:10
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2023
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.