Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

A légió megérkezett (Battletech novella)

Cassandra őrnagy olyan erővel csapott öklével az asztalra, hogy a rajta álló kávéscsésze a levegőbe emelkedett, és hangos csörrenéssel törött darabokra a földön.

- Nincs az a pénz, amiért a századommal lemennénk abba a pokolkatlanba! Semmi esélyünk a túlélésre!

- De őrnagy, ha ön nem teszi meg, a Légió harcoló alakulatai megtizedelődnek! Szükségünk van a mechjeire, hogy ki tudjuk hozni az őrnagyot abból a kavarodásból, a klánosok közül. Ha nem akarja, hogy mindannyian meghaljanak, azonnal le kell dobnunk a segítséget.

- Nem küldhetem a halálukba a mech-harcosaimat, ezredes. Ön sem tenné, és én sem vagyok képes rá.

- De... - Bo Hellum ezredes felnézett a monitorról, amely a szomorú valóságot közvetítette az odakint folyó eseményekről: McDermott őrnagy erejét majdnem egy galaxis nagyságú Jáde Sólyom egység próbálta meg átkarolni. Az őrnagy egyelőre még kitartott, de nyilvánvaló volt, hogy a hatalmas nyomás alatt nemsokára össze fog omlani a szárnya, még akkor is, ha több mint másfél zászlóaljnyi erővel védelmezte Barcelona városát.

Alison hadnagy, aki eddig szótlanul figyelte a beszélgetést, hirtelen felállt és megszólalt:

- Ezredes, dobja le az én századomat. Mi már harcoltunk azelőtt is ezekkel a klánosokkal, és készen állunk rá, hogy újból megtegyük. Ha tud némi támogatást nyújtani, az nagyszerű, de ha nincs más megoldás, vessen be anélkül minket.

Az ezredes szemlátomást zavarba jött a közbeszólástól. Alison hadnagy volt a parancsnok az Oisin Légió egyetlen megmaradt, könnyű és közepes mechekből álló egységének, és különösen meghökkentő volt, hogy jelentkezik a feladatra, mivel néhány hónappal ezelőtt kimerítő, elhúzódó ütközetet vívott a Jáde Sólymokkal. A nő puszta elszántsága tartotta csak vissza az összeomlástól a harcosokat, és végül sikerült a mechek felét eljuttatni a gyülekezési pontra - az egyik gépet ő maga vontatta odáig. A Hunchback pilótája elveszítette az eszméletét, miután egy rakéta a fülkébe csapódott, és a hadnagy több mint két kilométernyit vonszolta a kivonási pontig.

Amint a két könnyű és közepes mecheket, valamint egy nehéz páncélosokat álló szakaszokat tartalmazó század az őrnagy utolsó ismert pozíciójától néhány mérföldnyire földet ért, Allison hadnagy rögtön kiadta az utasításokat maroknyi csapatának. CTF-3D Cataphractjával szembefordult az embereivel, és ismertette a feladatokat.

- Uraim, nem azért vagyunk itt, hogy hősökké váljunk. Van egy bő zászlóaljnyi menekülő mechünk, McDermott őrnagy parancsnoksága alatt. Keményen szorongatják őket, és kénytelenek folyamatosan harcolva visszavonulni. A felállás a következő: Echo szakasz, maguk lesznek a felderítők. Körülbelül három kilométernyivel előttünk fognak haladni. Ha harcba bocsátkoznak, próbáljanak meg kitartani, de ha nem megy, akkor ott leszünk önök mögött. Angyal szakasz, a páncélosaikkal támogató tüzet fognak biztosítani. Ha lehetséges, a könnyebb mecheket célozzák meg, a gépágyúikkal súlyos sérüléseket okozhatnak nekik. Nyeregbe emberek - rúgjuk seggbe a klánosokat!

Allison bíztató szavai után nem egészen egy órával az Echo szakasz már rá is bukkant az ellenségre. A kis behatoló erő előtt haladó felderítők jelentették, hogy látják a Jáde Sólymok hátvédeit.

Allison hadnagy százada meglepetésből rontott rá a klánosokra, és rögtön sikerült is áttörni a vonalukat. Az egyik mech, melyet a számítógép Szitakötőként azonosított, szembe fordult Allison Cataphractjával. Azonnal tüzet nyitott RHR-jeivel. A rakéták a hadnagy mechjének bal karjába csapódtak, a végtagról eldeformálódott páncéllemezek hullottak a földre. A rakéták után a dupla félnehéz impulzus lézerek következtek.

Allison LB 10-X gépágyújából viszonozta a tüzet, miközben folyamatosan balra mozogva próbált kitérni a támadás elől. A lövedékek nagy része a célpont mellébe csapódott, páncélszilánkokat szórva minden irányba. A hadnagy félnehéz lézereivel is megdolgozta ellenfelét. Az egyik rubinvörös sugár néhány méterrel elvétette a célt, de a másik a kisebb mech karjába fúródott. Allison homlokán verejtékcseppek gördültek lefelé, miközben a hűtőegységek megpróbálták helyreállítani a pilótafülke normális hőmérsékletét. Bár az Oisin Légió már birtokába jutott valamennyi, a klánosok által is alkalmazott dupla kapacitású hűtőberendezésnek, a hadnagy Cataphractját még nem szerelték fel velük. Ez azt jelentette, hogy folyamatosan szemmel kellett tartania a belső hőmérsékletet, nehogy túllépje a biztonsági határt, és a mechje leálljon.

Simon csillagparancsnok átkokat szórt a vele szemben álló stravag mechre. Mindent megtett az ellenséges gép pusztulásáért, de az esélyek nem neki kedveztek. Negyven tonnás felderítő mechjével legfeljebb az lehetett a sorsa, hogy jóval nagyobb, hetven tonnás ellenfele dicső prédájává váljon. Ismét tüzet nyitott minden fegyverével. RHR-jei spirális pályán közelítették meg a Cataphractot, és belefúródtak annak bal torzójába. Két félnehéz lézere szintén a nehéz mech mellpáncélját gyengítette meg, géppuskájának sorozata viszont annyit ártott a páncéllemezeknek, mint vízcseppek a sziklának. Hirtelen elhatározással beletaposott az ugrórakéták pedáljaiba. Mechje felemelkedett, magasan a Belső Szférás gép fölé került. Végignézett az odalent tomboló harcon, és kapcsolatba lépett parancsnokával, Helmer csillagezredessel.

- Csillagezredes, igencsak szorongatnak minket. Az ellenséges mechek áttörtek a vonalunkon. Nem sokáig tudjuk feltartani őket. Várom az utasításait.

- Csillagparancsnok, ön a Jáde Sólymok harcosa. Vissza kell tartania azokat a szabadszülött Belső Szférás erőket. Ha nem sikerül, nem fogja megérni a győzelmünket. Pusztítsa el őket egytől egyig! Értette a parancsot, pozvál?

- Poz, csilagezredes. A Delta binária mindent megtesz.

Miközben a csillagparancsnok csaknem kétszer olyan súlyos ellenfeléhez közeledett, meghallotta a rituális szavakat, melyek azt jelentették, hogy a stravag Belső Szférás harcosok megtörték a civilizált harc szabályait, és több mechre is tüzet nyitottak. Néhány másodperccel később ráállt a Cataphractra, és újabb sorozatot adott le impulzuslézereivel. A mech lábába csapódó sugarak cseppfolyóssá változtatták a végtag páncélzatát; a fém úgy párolgott el, mint a gőzzé váló jégtömb. A folyékony fém beledermedt a lábízületbe, jelentős mértékben korlátozva a gépezet mozgását.

Hirtelen erős rázkódást érzett, ahogy gépe vékony hátsó páncélzata találatot kapott. Sisakkijelzőjén figyelmeztető fények villantak, mechjének vázlatos ábráján vörös pontok tűntek fel. Az érzékelők tájékoztatták, hogy két Démon nehéz tank célozta be. Halvány villanást látott, ahogy a harckocsik Gauss ágyúja működésbe lépett, és egy másodperccel később már érezte is a mechjébe csapódó kosárlabda nagyságú nikkellövedékek megrázó erejét. Takarásba húzódott az őt támadó harckocsik elől, és újból megkereste előbbi ellenfelét. A Cataphract megingott a felsőtestébe fúródó iker lézernyalábok hatására. A páncéllemezen olvadt szélű lyukak tátongtak, és a csillagparancsnok műszerei azt mutatták, veszélyesen megugrott a mech belső hőmérséklete is. Ellenfele valóban nagyon felhevülhetett, mert nem viszonozta a tüzet. Gondosan becélozta ellenfelét a fegyvereivel, és várta hogy a számítógép befogja a célt.

De amint felkészült, hogy bevigye a halálos csapást, a parancsnoki csillag egyik Óriás Farkasa megnövelt hatótávolságú iker PPC-jével tüzet nyitott a Cataphract lábára. A masszív végtag elszárad faágként pattant ketté. A csillagparancsnok elkeseredett üvöltéssel vette tudomásul, hogy a másik harcos megfosztotta jogos győzelmétől. Ha kitakarították ezeket a szabadszülött harcosokat a bolygóról, az Egyenlők Körében fogja felelősségre vonni tettéért az Óriás Farkas pilótáját.

Allison hadnagy elfintorodott, ahogy törött neurosisakján keresztül por szitált az arcába. A jobb karja felől sugárzó fájdalom egyértelműen törésről árulkodott. Lerángatta magáról az esetlen sisakot, és hagyta hogy a fülke padlójára essen. A rádió eközben folyamatosan közvetítette az eseményeket.

- Itt Johnson törzsőrmester! A hadnagyot lelőtték, átveszem a parancsnokságot! Biztosítsák a hadnagy mechjét!

Allison még hallotta a század irányítását átvevő tiszthelyettes elvakkantott parancsait, azután a lassan magába nyelte a sötétség; elvesztette az eszméletét.

Johnson törzsőrmester végignézett a harcmezőn. Az egysége meglepetésből rajtaütött a Jáde Sólymok szárnyán, és sikerült szétzilálniuk az ellenség sorait. Ám az ütközet előrehaladtával a nehezebb, lassabb mechek is megfordultak és harcba bocsátkoztak a támadókkal. Éppen látta, hogy egy száztonnás Daishi harcképtelenné teszi Allison hadnagy Cataphractját, olyan könnyedén választva le a mech lábát a gép törzséről, mintha csak egy korhadt faágat roppantana ketté. A parancsnok a földön is maradt, ami azt jelentette, hogy elveszítette az eszméletét vagy meghalt. Ekkor döntött úgy, hogy az egység aktív tagjait a hadnagy védelmére rendeli. Néhány hónappal korábban a klán invázió első hulláma idején Allison vonszolta vissza a mechjét a kivonási pontig. Elérkezett az ideje, hogy viszonozza a szívességet. A parancsnoki frekvenciára váltott és mély lélegzetet vett.

- Minden egységnek! Szakadjanak el és vonuljanak vissza a hadnagy pozíciójáig. Kivisszük innen Allisont. Johnny kilép.

Miután megszakította a harcérintkezést egy jóval könnyebb Pumával, Johnson törzsőrmester gyorsan sarkon fordult a Hunchbackjével, és teljes sebességgel e gyülekezési pont felé indult. A sisakkijelzőjére vetett pillantással felmérte, hogy körülbelül egy kilométerre lehet a földre zuhant mechtől. Amint a Hunchback lomha ügetésbe kezdett, zúgást hallott a feje felett, és a következő pillanatban előbbi ellenfele pont az orra előtt landolt. Mielőtt még gépágyúját az alacsony építésű mechre emelhette volna, az mindkét PPC-jéből tüzet nyitott. A sugarak a bal karjánál keresztezték egymást, használhatatlanná téve a végtagba épített fegyvereket. Miközben ellenfele az újabb lövés lehetőségére várt, a Johnny viszonozta a támadást. Gépágyújának ereje pusztító hatásúnak bizonyult: a sorozat szinte átszakított a kisebb mech mellét. A hőérzékelő kijelzője egyből megugrott, és a klános gép pilótája is érezhette, hogy vége a játéknak, mert a katapultülés egy éles villanás kíséretében már távozott is a mechből. A mech fehéren felizzott, amint a hajtómű egy kisebb nukleáris detonáció keretében megsemmisült, majd rögtön el is halványult, megmutatva a kiégett mech maradványait. A törzsőrmester további szemlélődés helyett folytatta útját a megjelölt találkozási ponthoz.

Amikor megérkezett, utasította a többieket, hogy vegyék körül és folytassanak védekező harcot. Mechjének kezével megragadta parancsnoka gépének magmaradt lábát, és vonszolni kezdte a nehéz mechet. A század visszavert néhány gyenge támadást, és csak aránylag enyhe veszteségeket szenvedett. A klánosok hagyták visszavonulni az ellenfelet.

Mire elérték az űrjárókat, Johnnson egysége megfogyatkozott, de még mindig egyben volt. A törzsőrmester felnyitotta a pilótafülke tetejét és a kötéllétrán gyorsan lemászott a földre. Sebes léptekkel a Cataphracthoz sietett, és kinyitotta annak kabinját. Parancsnoka nem volt eszméleténél, és a karja is eltört; a nyílt törés akkor következhetett be, amikor a Daishi lövése után a mech a földre zuhant. Nem csoda, hogy elájult. A tiszthelyettes a válla köré kanyarította a hadnagy ép karját, és kiemelte a nőt a pilótaszékből. A mech még helyrehozható, ahogy hajdanán az övét is kijavították, és most sikerült visszafizetnie a tartozást is. Megviselt Hunchbackjét figyelte, miközben az orvosok a műtőbe cipelték Allisont. Megrázta mechjének állapota. A gép egyik karja mindössze néhány myomerszálon függött, láb- és mellpáncélzata pedig inkább nézett ki sajtnak, mint egymásra rétegelt fémlemezeknek.

De ami a legfontosabb, a század aránylag kis veszteséggel megúszta, és a zűrzavart kihasználva MCDermott őrnagy zászlóaljának is sikerült kisurrannia a klánosok gyűrűjéből. Az őrnagy komoly veszteségeket szenvedett, az űrjárókhoz a két zászlóaljnak mindössze kétharmada érkezett meg.

A Légió most visszavonul, esküdött meg magában a törzsőrmester, de néhány hónapnyi pihenés és újrafegyverzés után vissza fog térni, hogy újra harcba bocsátkozzon a klánokkal.

Fordította: Woof
A cikk az Alanori Krónika 73. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 19 szavazat alapján 6.3)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Hóvihar (Battletech novella).

Létrehozás: 2003. november 21. 12:43:04
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.