Vissza a Főoldalra
 

Hírek
Mi is az a Battletech?
Háttértörténelem
Battletech univerzuma
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
Battletech könyvek
Írások, novellák
Linkek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Eridani Könnyűlovasság
Küldd el képeslapként!
Az Eridani Könnyűlovasság az egyik leghíresebb és legfélelmetesebb zsoldosapat a Belső Szférában. Jól felszerelt mechjeik és remek pilótáik minden csatában megállják a helyüket.
Nézz szét a galériában!
Battletechről általában (1300)
Bem Hussars (964)
Hogy tetszenek a Battletech regények? (115)
Szerinted lehet jó filmet forgatni a Battletech világában történtekről? (94)
A kötelesség szava (59)
Loren L. Coleman: A győzelem illúziója (26)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nézet:
Elsőre a megszokás miatt, hogy eddig mindig kellett mindkét színt használni, most meg nem, nekem is kevésbé tetszik a módosítás. (azért lesz dolga a pakliszerkesztőnek ellenőrizgetni szerintem!)
De amúgy meg én örülnék, ha visszajönne az, hogy 4 színt lehet használni (már csak a draft anomália feloldása miatt is, szerencsére én még nem néztem be, de több rutinos játékos már igen és csak 3 színt szedett drafton), ezzel pedig "félig" visszajön, szóval emiatt meg valamelyest mégiscsak tetszik.
 
Amennyire én emlékszem, a kétszínű lapok eleve nem azért lettek visszahozva, mert egy fontos egyensúlyi, kiegészítő elemet jelentettek a játékban. Pusztán hangulati elemként szolgált az egész, régen is milyen jól néztek ki, most is mutatósak lennének, kb. ennyi volt az indok.

De az biztos, hogy az új formában több létjogosultságuk lesz, mint a régiben, mert pont esetleges egypaklis lapokból tud kétpaklisat csinálni. A példám lehet nem volt érthető, nem arról van itt szó, hogy a quwarg pakliba beférjen egy Rhatt lap, hanem hogy a quwarg pakliba beférjen még egy quwarg. Pont az élő fórumon volt erről szó, hogy jó lenne, ha minden etnikum több lapot kapna. De emellett azért nem nagyon szűnnének meg etnikumok. Triviális megoldás erre az, ha vannak lapok, amik jók 2 etnikumba is, és ebben nagy segítséget jelent a fenti változás.
 
Azt leszámítva (a quwarg-ganüid példánál maradva),hogy egy quwarg deck így be tud rakni egy "4." Rhattot vagy a ganüid egy "4." Dornodont,ez a kétszínű dolog így már nem csak egy teljesen fölösleges dolog,ami még inkább bonyolítja a játékot?
Nem lett volna egyszerűbb inkább elengedi ezt az egészet (ha már a saját bevallásod szerint sem számít a lapok ereje szempontjából),mint ez a bohóckodás a lapszerkesztővel meg h trükközgetek h melyik az "alapszínem" és hasonlók?
 
Az utolso mondatbol azert kovetkezik, hogy "de, eleinte, a KL-nel ezek picivel erosebb lapok voltak, mint ha egyszinuek lettek volna"


Szerintem meg nem, de ezt nagyon egyszerűen tudod ellenőrízni. Szűrj rá a Kristályláz ritka lapjaira a lapkeresőben. És kezd el őket pontozni. Nézd meg, az egyszínű lapok milyen átlagpontszámot kapnak, és a kétszínűek milyet. Nálam a kétszínű lapok átlagerőssége nem igazán haladja meg az egyszínűekét. Vannak erős kétszínű lapok, de találunk pont ugyanekkora, vagy nagyobb sztárokat egyszínben is (katapultőr, életkristály stb).

Az, hogy kétszínű egy lap, nem az erősségét befolyásolja, hanem hogy hová tudod berakni. Egyszerűen nem akartuk, hogy egy őrangyal beférjen minden pakliba, ami Rhattot használ, és még van pár ilyen lap.
 
Világos. Köszi.
 
Az utolso mondatbol azert kovetkezik, hogy "de, eleinte, a KL-nel ezek picivel erosebb lapok voltak, mint ha egyszinuek lettek volna"
Kesobb ez mar nem lett kovetve ezek szerint - hanem csak "valami" alapjan lett egy lap 2 szinu vagy sem.

(egyebkent volt mar ilyen "tomeges buff nemregi, versenyeros lapokra", az epikusok 20 EP-rol kezdese, bar az 99%-ig buff "csak")
 
JuFe, erre csak azt tudom mondani, szerintem elég alaposan átgondoltuk és kiteszteltük ezt, bízz bennünk kérlek! Ahogy írtam lejjebb, már másfél éve így játsszuk a játékot, ezalatt brutálisan sok meccs ment már le így, és minden rendben volt a szabállyal.

Illetve hogy visszareflektáljunk a régi tesztelésre meg a mostanira, ezt is írtam itt lejjebb, hogy a kétszínű szabály a lapok erősségét nem befolyásolta igazán, max hogy hányféle pakliba rakhattad be. Ezért ez nem minősíti se a régi, se a mostani tesztelést, az adott lap akkor jó volt azokba a paklikba, ahová befért. Meg persze pont ezért húzzuk meg a határt, hogy a Kristályláz még nem.
 
Ezt próbáltam az alábbi posztomban elmagyarázni, de akkor ezek szerint nem volt teljesen érthető, próbálom másképp:

Ha a paklidban nincs 3 féle egyszínű lap, akkor a kétszínű lapoknál gyakorlatilag te döntöd el, melyik színe "számít" (a pakliszerkesztő is lehetővé teszi ezt majd).
Tehát pl a paklidban vannak Rhatt, Raia lapok, és van benne egy Elenios-Leah. A lap mellett ráböksz a Leahra, és akkor az lesz a 3. szined (és akkor ilyen céhet rakhatsz be).
Ezt persze a program is eldönthetné helyetted, végigpróbálgatva, hogy valamelyik szín megfeleltetéssel tud-e valid lenni a paklid, de így lesz a legegyszerűbb, így teljes marad a te kontrollod a dolgok felett.
 
Jónak hangzik ez a kétszínű lap szabály buff. Valóban csak emiatt nem játszottam sok lappal, amik jók lettek volna amúgy a paklikjaimba. A szűkülő lapkészletnek ez jót fog tenni.
 
Amire próbáltam a cikkben és itt is rávilágítani, hogy egy lap erőssége nem igazán változik attól, hogy egyszínű, vagy kétszínű. A lap ugyanazt fogja csinálni. Csak az változik, hogy attól, hogy kétszínű, kevesebb (vagy az új szabály szerint több) pakliba rakhatod be. Pl. a fehér-kék, fehér-vörös, kék-vörös főnixeknél teljesen mind1, hogy kétszínűek, ugyanúgy beférnek a pakliba. Mint ahogy egy fekete-kék főnix meg jó eséllyel nem férne, bármit is csinálna. És lehet, hogy a legelső kétszínű lapok némelyikénél volt ilyen elképzelés, hogy ezt most akkor emiatt erősebbre csináljuk, de a lapok 95%-nál erről nincs szó. Egyszerűen csak 1 helyett 2 színű lett.

A másik felvetésed pedig, hogy "a kétszínű lapoknak nem sok értelme maradt". Pont ennek az ellentéte igaz szerintem. Így egy Dornodon-Rhatt ganüid-quwargod BIZTOSAN be fogod tudni rakni mindkét pakliba. Nem kell a ganüid pakliba a pirost csak azért beszuszakolni, mert a nagyobb univerzalitás miatt ez a lap két etnikumot kapott. Egy sidelap pedig sokkal több pakli side-jába berakható lesz így, mintha egyszínű lenne. Ez a 2 kategória, amihez leginkább jók a kétszínű lapok. Nem a lapok erősségének egyensúlyozására használjuk a két színt, mert arra amúgy sem alkalmas a fenti miatt!
 
A cíkk maga amúgy hangulatos,a grafikák nagyon tetszenek, deck borító parádés. Tehát köszi a munkát!!!
 
Bocs ez inkább nyilván Miklós felé kérdés,de Balázs véleményére is reflektál azért arra válasz...
 
Első körben leszögezném, hogy MINDEN TISZTELETEM A TESZTELŐKÉ!!! Köszönet minden percért amit beletesznek a játék fejlesztésébe.


Viszont nekem is hasonlóan rossz a szájízem a módosítás kapcsán. Maga a dolog elképzelhető, hogy jól sül el és ez mondhatni kicsit elkezd vissza gravitálni a 3 színű deckekről a 4 szín deckek felé(nyilván erős túlzással még persze),ami akár a rota fényében még hosszútávon meg is fontolható. Viszont az, hogy egy szabály ilyen szintű módosítása is belefér az az eddigi tesztelési munka minőségét kérdőjelezi meg valamelyest. Vélhetőleg nem voltak elég komolysággal kezelve a 2 színű lapokra kitalált tervezési szabályok, de azért bennem a kisördög ott motoszkál ez vajh egyedi probléma vagy egy rendszerszintű dolog ami máshol is kiütközhet. Ezt felülvizsgáltátok, amikor rájöttetek ezen problémára?
 
Értem. Akkor erre az a válasz, hogy a színszabály szempontjából csak az egyszínű lapok számítanak?
De ha nagyon sarkítani (és nem kötözködni!) akarok akkor persze ez se jó, mert:

csak az elméleti példa kedvéért, ha lila-fekete-kék paklit rakok össze, de egyetlen egy egyszínű lap sincs a paklimban (és megtehetem ezt, mert perpill 56-féle olyan kétszínű lap van, amin ez a három szín szerepelnek), akkor gyakorlatilag bármilyen színű céhet használhatok.

Vagy ha számítanak a kétszínű lapok is a színkorlát szempontjából, akkor hogyan fogjuk egy ilyen paklinál meghatározni, hogy a pakli melyik három színt használja? Megszámoljuk, hogy melyik színből van a legtöbb, második legtöbb, és harmadik legtöbb? Vagy hogyan? És ha pont egyenlő szám jön ki az első négy helyen?

Mondom, elméleti a kérdés, és nem a kötözködés vezet, de a színkorlátozás szabályát modernizálni kell és felokosítani majd ehhez a buffhoz.
 
De azert azt latjuk, hogy most hirtelen 46 lap lett buffolva, ugye?

Vagy korabban voltak gyengebbek, mint kellett volna, vagy most lesznek erosebbek, mindkettot azert nem lehet kizarni. Persze lehet mondani, hogy "erossegi hibahataron belul maradt", de nem vet jo fenyt a tesztelesre szerintem ez.

Plusz a ketszinu lapoknak igy nem sok ertelme maradt, hiszen az lett volna az ertelmuk (es remlik, hogy actually tortent is ilyen), hogy egy koncepiot tobbfele szinben is ossze lehessen miattuk (is) rakni. A szabalyvaltoztatas inkabb azt segiti, hogy tobb pakliba hasznalhassak ugyanazt a lapot, ami ellene megy annak, hogy minel tobb lapot hasznaljanak. Ha nem ereztetek jonak (mar!), inkabb el kellett volna engedni a keszitesuket.
 
Nem biztos, hogy értem a kérdést, de azért megpróbálom megválaszolni.

A pakliban használt 3 színt alapvetően úgy állapítjuk meg, hogy megnézzük, milyen egyszínű lapokat használsz a pakliban, és a kétszínű lapok egyik színe megfelel-e ezeknek.

Amennyiben egyszínű lapokból összesen csak 1 vagy 2 féle van a paklidban, akkor kvázi megmondod a pakliösszerakásnál, hogy a kétszínű lapoknál melyik legyen az összerakásnál figyelembe vett szín, és így megadható a 2. ill. 3 színed.

A céheknek az így kialakult 3 szín valamelyikének kell megfelelnie.
 
És ez a buff hogyan fog hatni a céh-szabályra?
 
Ezt azért igyekeztünk elég tudományosan csinálni. Összeírtuk az összes kétszínű lapot, egyenként megnéztük, milyen impactja lenne, épp ezért jutottunk arra, hogy a Kristálylázas kétszínű lapokat nem kéne még megváltoztatni (gondoljunk pl az őrangyalra). Viszont az utána jövőkkel már nem lesz gond. Azt is megmondom így előre, hogy mi a legnagyobb spoiler tesztelésen a kétszínű lapok közül, a léleksorvasztás. Egy 1VP-s lapkánter, ami reakciódrágítva van, és néha még húzni is lehet rá, elég sztár. De tényleg ez a legextrémebb talán. És ugye idén már úgy terveztünk, hogy ilyen spoilereket már nem rakunk kétszínbe.
Viszont tervezésben óriási könnyebbség, nem kell minden sidelapot bufába meg színtelenbe rakni pl., nyugodtan lehet a sidelapoknak 2 színt adni, ez sokkal nagyobb variációt ad a játéknak.
Mi már másfél éve így játszunk, biztosan látjuk, hogy ezzel a változással nincs gond.
 
Eleg durva "upnerfnek", "boostnak" tunik a ketszinu szabaly megvaltoztatasa. Igy a ketszinu lapok eddigi hatranya elonnye valtozik, mikozben a _2022-tol mostig megjelent 46 db. ketszinu lap_ tesztelese soran a lapok ereje nyilvan a hatranyhoz lett belove.

Szerintem nem volt meg pelda a HKK-ban _par even belul megjelent lapok_ ilyen egyertelmu, tomeges erositesere, nekem ez nagyon furcsa.
 
Jelenleg az az elképzelés, hogy egyszerűbb a szabályt megjegyezni és kezelni, ha egységesen működik mindenhol. És a káoszon amúgy is "mindent szabad" jó eséllyel ezen már nem fog ott múlni semmi. De ezt még a következő félévben fogjuk véglegesíteni, még az is lehetséges, hogy káoszon marad a régi szabály.
 
Mivel az új kétszín szabályt csak 2025-ben vezetik be az erős kétszínű lapok miatt lehet hogy káoszon a régi szabály lesz érvényes a pakli összeállítasnál?
 
Igen, az új Melák epikus lett.

És igen, Új nemzedékről (de csak onnan) valószínűleg a megjelenés után bannoljuk a régit, ahogy az a változások listájában szerepel is, egyszerűen azért, mert elég sok, erős óriás jön ki, és a régi követővel ezeket már nem is teszteltük.
 
Régi Melák bannolva lesz?

Új Melák epikus lett?
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.