Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
A háború árnyai
(Könyv)
Küldd el képeslapként!
Csatamechek csapnak össze A háború árnyai című könyv borítóján.
Nézz szét a galériában!
Céhek átmeneti tiltása Új Nemzedékről
HKK Zsákbamacska a júniusi Beholder találkozón
Varázsdimenzió ritkák
Titanitdukát aukció - 2024. nyár
Befizetési Akció 2024.06.07. - 2024.06.21.

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Tudati gyorsítás IV. (562. tudati képesség)
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
Lapötletek (64978)
HKK várható módosítások, nerfek (július 1.) (53)
Új HKK kiegészítő: Varázsdimenzió (127)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8164)
TF help (6657)
HKK kérdés? (47109)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Tolvajakció profi módra
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
Köszönjük a kedves szavakat, nagyon jól esik! Egyébként Lady Olívia és Niagren két full art képe együtt egy nagy közös képet alkot, ha már szerelmespár
Erről lehet szó, a zsákbamacska 3. oldalról (3 foil zsákbamacska) bármire szívesen becseréljük, amikor amúgy is lehetőség van cserére, ha úgy érzed, hogy nem tudtad a lapot versenyen kihasználni, mert nem a megjelenés után szerezted be, hanem csak a közelmúltban.
Teljesen hasztalan egyébként nem lett, mivel csak Új nemzedékről tiltottuk a céheket, de elismerem, hogy ettől az értéke / használhatósága jelentősen csökken.
Abszolút megértem az aggályaidat!

Nem tudom megnyugtat-e valamennyire, de ez utóbbi években minimális mennyiségű nerf és ban volt csak, ez most azért más, mert a céhek tiltásával együtt több, hozzájuk kapcsolódó, akár ritka lap sem lesz versenyerős. Azt hangsúlyozom azért, hogy ez a tiltás kizárólag csak az Új nemzedék formátumra vonatkozik, más formátumokon a céhek továbbra is használhatók lesznek, és elköteleztük magunkat amellett, hogy a jövőben minél több káosz versenyt is támogassunk.

Ha a paklilistádat átküldöd privátban, szívesen megnézem, segítünk, hogyan lehet további befektetés nélkül átalakítani céhmentesre úgy, hogy az erőssége megmaradjon az új metában.

Bannolt / tiltott lapok beváltása. Ez ez jogos felvetés, volt már rá példa, hogy lapot így beváltottunk, amikor egy ritka lapot nem sokkal a megjelenés után tiltani voltunk kénytelenek.
Ha azonban az adott lap már sok éve óta használható versenyen, illetve csak bizonyos formátumokról van tiltva, másokon használható, akkor nem szokott lenni ilyen csereakció. Persze ha pont előtte szerezted be a lapot, akkor nyilván megértem, hogy nem nyugtat meg, hogy 3 évig lehetett pl. egy leirával játszani. De a Kárhozott bájolást is csak az Új nemzedékről fogjuk tiltani.
Köszönjük szépen
Erre a lapra, hol van ráírva, hogy őt magát ki lehet játszani semlegesítésként/reakcióként?

A 2. mondatban

Próbáld úgy olvasni a 2. mondatot, hogy nincs köze az első mondathoz, hanem csak a lapnak az asztalon lévő képessége.

Értem, mire gondolsz, és igazad van, még egyértelműbb lett volna, ha az egészet egy hosszú mondatba írjuk. Szerintem a tesztelés és lektorálás során ez azért sem merült fel, mert 1.) a másoló lapok eleve a teljes lapot másolják, nem maradnak meg a korábbi képességeik, és ennek köszönhetően teljesen egyértelmű, hogy a 2. mondat mire vonatkozik és 2.) a 2. mondatnak önálló képességként az égadta világon semmi értelme nem lenne. Nézz meg pl. egy Alakváltó ősködöt. Azon is 4-5 mondat van, mégis nyilvánvaló, hogy mindegyik a másolásra vonatkozik, nem valami külön képesség mindegyik.
De aláírom, hogy attól persze még bele lehet kötni, jogos!
A játék szabályai kellően komplexek, ezért még a Kódex sem feltétlenül fed le minden speciális esetet, de amikor előjön egy ilyen kérdés, természetesen megpróbáljuk beépíteni, hogy többet ez a kérdés ne jöjjön elő. Addig meg az ilyen esetekre a józan ész szabályai érvényesek.
Minden lap, amit ki lehet reakcióként játszani, reakció, amikor akként játszod ki.

Egy semlegesítéssel bíró lap is reakció, amikor semlegesít, hiába nincs ráírva a "reakció" altípus.

Remélem így már érthető.
Persze, kijátszhatod azonnaliként, mint ahogy ha van áramlása, eláramolhatod, vagy akár eldobhatod egy Kertészek céhének. És varázslatnál nem értelmezhető az, hogy "átkerül hozzád" szóval ilyenkor az ellenfeled egyszerűen ráfaragott, hogy rossz lapot adott a kezedbe (mint ahogy már velem is történt, hogy az ellenfél odaadta a Rovarsámánt, aztán csodálkozott).

A káosz igazi arca: ha teljesítetted a kijátszási feltételt, ami valamilyen cselekvés végrehajtását igényelte, nem vonhatod vissza a lapkijátszási szándékot! Jól néznénk ki, ha Lidércharcosnál dobnál 5 lapot a gyűjtőbe, aztán mégse játszanád ki...
Ne haragudj, de még mindig nem értem, mi a gond.

A lap szövege számomra teljesen egyértelmű, hol tud ez mást, mint amit akartunk?

Ez másolni tud egy épületet, és akár semlegesítésként (azaz reakcióként) is kijátszhatod, ha semlegesítést másolsz. Ez van ráírva, és ezt is tudja.
Nem. A megfogalmazás így pontos.

Egy másoló lapot alapban nem játszhatsz ki reakcióként, ha ő maga nem reakció! Mert reagálni csak reakciókkal lehet, és a másolás csak azután történik meg, hogy már egyáltalán ki tudtad játszani a lapot. Ezért nem tudsz pl. az Alakváltó ősköddel sem semlegesíteni.
Új kétszín szabálynál, ha jól értettem és figyeltem a fórumon, akkor pakliépítéskor mondom meg, hogy az adott lap milyen színű. Ilyenkor például az Árnyékláng-nál meg kell vizsgálni, hogy az adott kétszínű (Dornodon+akármi) lény éppen Dornodon-e vagy sem? Vagy a kétszínű lényeket is fogja, ha az egyik színe Dornodon?


Az, hogy "meg kell mondani, milyen színű" csakis a pakliépítésre vonatkozott.

A lap egyébként továbbra is kétszínű, tehát egy Dornodon-Leah lap egyszerre Dornodon és Leah.
Ami a Dornodon lapokra hat, az hat rá.
Ami a nem Leah lapokra hat, az nem hat rá.
Ezzel annyi csak a probléma, hogy azért törekszünk a lapokon a magyar nyelv, és a magyar nyelvtan használatára. Helyes: nem Dornodon lény. Helytelen: nem-Dornodon lény.

Félreérteni bármit lehet, ha egy lap szövege tényleg félreérthető, az valóban gond, akkor faqzzuk is. De ha valaki csak exploit célból akar valamit nagyon erőltetve, a magyar nyelvet megerőszakolva belemagyarázni, az azért nem annyira vészes, ilyen próbálkozások mindig lesznek, akármit akárhogy is írunk
Rögtön javítjuk! Köszi, hogy jelezted.
Csak az életmentő hatás, ami a lény ÉP-jét növeli. A sebzés nem ilyen.
Az, hogy az ÉP-jével mi történik, csak egy lénynél értelmezhető, egy nem lény lapnál nem.

Hasonló kategória lenne a "ha a csere fázisban mozog" "ha az ütés fázisban sebzést okoz" "ha megnérgezik" stb stb. Bármi, ami az adott laptípuson nem értelmezhető.
Mindenképp!
Ha egy képesség cserénél egy lap értelmezhetetlen képességet kap, azt ignoráltuk eddig. Bár erre konkrét szabály nincs, csak precedenciák, de elég ésszerű értelmezés, ezért a szabályokba is be fogjuk emelni.
Meg se próbálhatod.
A szöveg szerint áldozástól sem kerülhet a gyűjtőbe, tehát feláldozni sem tudod, mivel a zsz áldozás egy költség, amit ilyenkor nem tudsz kifizetni.
Az mennyire valid hogy mondjuk bele sebzek 4-et. Ugye akkor úgymond -3 az ép-je. aztán rágyógyitok 3-at ugye akkor 0. Meghal?


Bár a szöveg szó szerint azt mondja "0-ra csökken" de szerintem igen, ha 0 lesz az ÉP-je (akár úgy is, hogy -3-ról felgyógyitod 0-ra), akkor meghal.
Ez is csak egy képesség letiltás. Ha a képességét nem veszítheti el, akkor a termik se veheti el. Ld. Kódex 99.1. kiegészítése.
Robi, kövesd az oldalunkat, és választ kapsz minden kérdésedre!

https://www.beholder.hu/blog/hkk_versenybeszamolo_2024_aprilis

Viszont kérlek téged is, meg más is, hogy ne úgy hívjon engem, hogy "a kiadó", van rendes nevem is. Én se úgy hívlak téged, hogy a blogger. Köszi
Igen, ilyesmi az elképzelés! Ugye ez a behemótok azért lett hordaparancsnok, mert akkor még nem döntöttünk erről.
Az a baj, hogy itt nincs igazán törtszám

5 lapos kezdés túl sok, a 4 lapos meg túl kevés!

4 és fél lenne az ideális
Pár gondolat a témához. Az "epikus" kifejezést sikerült démonizálni, igazándiból bármit meg lehet utáltatni vagy szerettetni, ha elég sokáig sulykolod az emberek elméjébe. ld. rasszista és politikai irányzazok, vallások stb.

Pedig valójában az "epikus" és "nem epikus" között csak nüansznyi vagy még annál is csekélyebb különbség van, a vita kb. annyi körül forog, hogy a narancslap által adott előnyök megérnek-e egy lapot, vagy sem. És eredetileg pont az volt a gond, hogy ugyan a követő nagy előnyt adott, de ha lekapcsolták, akkor maradt a laphátrányod meg a szuboptimális lapjaid egy csokor spoilerrel szemben. Ezért próbáltunk a koncepcióval inkább stabilizálni, a kisebb előnyért cserébe nagyobb esélye van a paklinak akkor is, ha a követőt lekapcsolják.

Az epikusnak 3 másik dolog "vethető a szemére", az egyik, hogy vannak olyan epikusok, amik nem azt támogatják, hogy egy adott etnikummal játssz, hanem valamilyen más koncepciót, és amellé még az a kis előnynek gondolt is túl sok, főleg, ha az akár 1 lapot is jelenthet. Azért ebből nem feltétlenül van olyan sok, a Semmi mestere, az Ulkor vagy a Mennyek úrnője is ilyen volt pl. De a többséggel nem volt ilyen probléma. Szóval amikor azt mondod "nem szeretem az epikusokat" akkor esélyes, hogy nem a ganüid, főnix, elementál stb epikusra gondolsz. Szóval ezzel az erővel mondhatnád akár azt is, "nem szeretem a szabálylapokat" ahelyett, hogy mondjuk a bilincses gyűjtőgenre gondolsz.
A másik probléma, hogy már megszoktuk, hogy a követő adott valami giga-mega bónuszt, ha megdobtuk a kezdést, durr-bele, szerencsés esetben jött az 1-2. körös nyerés, a követő önmagában győzött a lapoktól függetlenül, ez jó érzés volt még akkor is, ha az ellenfél kezdett vagy lemezőzött akkor meg szétkenődtünk a betonon, jó kis blackjack feelinget adott a játéknak. Ehhez képest az epikusok bónusza nagyon lightos, "uncsi" - de balanszos. Nem a narancslap nyer önmagában, hanem a pakli.
A harmadik gond pedig hogy nem lehet mellé szabálylapot használni, nem lehet összekombózni. Ez valóban egy érdekes színfolt, és pont ezért döntöttünk amellett, hogy érdemes lenne ezt továbbra is lehetővé tenni, a megszüntethetőség okozta rizikó nélkül. Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy a sokkal nehezebb tesztelhetőség mellett vannak első pillantásra nem kívánatos kombók. Pl. amikor neked minden lapod 2vp-vel olcsóbb, az ellenfélnek meg minden lapja 1vp-vel drágább, az egy olyan extrém előnyt ad pusztán a narancslapokból, ami már önmagában arra kényszerít embereket, hogy mezővel játsszanak, vagy eleve a fél paklit ősmágiásra rakják össze. Ezt már a Kragoru nerfnél is nemkívánatosnak nyilvánítottuk, ez a Melákra is ugyanúgy igaz, ezért lett belőle epikus.
HKK mögött néha egész komplex matek van, lehet számolgatni egyes lapok várható értékét, és onnan látszik, mennyire erős.

Kárhozott bájolás:
1.) ellenfélnek legkedvezőbb eset, ha meg tudja akadályozni.
Mivel 1 VP-ért jön, ha 1VP-ért csípem el, akkor még nem buktál semmit. 0-ért kell megfogni, hogy hátrányba kerüljön, de azért az nem olyan gyakori.

2.) ha csak leszedés van rá, akkor már visszaadta magát, tehát akkor termelt 1 lapelőnyt biztosan.

3.1) ha nincs leszedés, és feláldozom saját magát, és dobatok egy lapot akkor az ugyanúgy 1 lapelőny.

3.2) ha valami tókent vagy egyéb szutykot áldozok neki, akkor az már 2 lapelőny, mivel utána ugyanúgy meg kell oldani, ha nem akarom, hogy a következő körben dobasson megint.

3.3) ha nem dobatok, hanem ki is játszom a lapot, na akkor isten irgalmazzon az ellenfélnek, akkor a kijátszott lap is tud adni 1 vagy több lapelőnyt, onnan game over. Emlékszem amikor egy versenyen a KB-val az ellenfél kezéből kivettem az övét, és kijátszottam azt is... azonnal bedobta.

Konkrét várható értéket nem tudok számolni, mert ahhoz a fenti esetekhez valószínűséget kellene rendelni, de elhanyagolható kockázatért cserébe óriási potenciális lapelőny van benne.

Ha egyébként nerfelni akartuk volna, én valószínűleg azt szedem le róla, hogy a dobatott lapot ki lehessen játszani, az, ami rögtön nyerni szokott.
nem tudom, erről volt-e szó az élő fórumon - de szerintem volt - hogy mi is szeretnénk visszahozni a régi típusú követőket, amik nem az epikus szabály szerint működnek, hanem 4 lappal kezdenek, és lehet melléjük szabálylapot használni. Jövőre már fognak is ilyenek jönni! Az egyetlen csavar, hogy ezeket nem lehet megszüntetni. A régi megszüntethető követőknek ez volt a fő rákfenéje, az ellenfél kezdett, megszüntette, és lekánterelt mindent. Arra jutottunk, jobb, ha nem lehet őket megszüntetni, és cserébe nem lesz annyira atombomba képességük (de azért megéri a -1 lap kezdést).
temporal glitch volt csak, elnézést kérünk. már javítottuk!
Egyetértek, hogy lehetne nerfelni is ban helyett, de mivel tényleg már csak egy fél éve van hátra, nem érdemes vele kísérletezni már, jó eséllyel nem fog hiányozni senkinek így sem.
Mi arról tudunk, hogy tegnap este romlott el valami, azt javítottuk is. Ha bárhol bármi nem jelenik még meg, kérlek jelezd nekünk!
Termik: ez már maga a "reagálás" a dobatásra... egyébként ilyen mechanizmusok régen is voltak már, Ősöreg Dorka és társai azokra se lehetett reagálni. Mint ahogy pl. a kompenzációra meg sok más dologra sem lehet... Szóval én ezt azért nem hívnám "kivételnek".

a kezemből az asztalra kerül egy lap, de az nem kijátszás

de, kijátszás. Pl. Régi szép idők mellett nem lehet kirakni a termiket...

ez nem tűnik jó üzletnek egyik epikushoz képest sem.

A cél pont az volt, hogy érdemes legyen sok óriással játszani a pakliban, és kombózzon a koncepció. Vannak óriások, amik dobásra csinálnak valami hasznos dolgot, szóval én a helyedben nem ítélkeznék addig, amíg nem láttam a kész paklit.

Erre azért talán érdemes lett volna erőforrást delegálni.

Sajnos ennyire szűkösek az erőforrásaink Borzasztóan sokféle narancslap és pakli van, amit ki kell tesztelni, és ahhoz, hogy egy koncepció normálisan ki legyen próbálva, nem elég néhány meccs. Muszáj szelektálni.

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.