Vissza a Főoldalra
 
Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Immúnis krakoch
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Nem tudni, hogy ez a vörösen pulzáló, mágikus entitás honnan érkezett, miből van, és mit csinál itt - tény, hogy a vadászó galetkik számára nem jelent könnyű prédát. Legyőzéséhez rafináltnak, körmönfontnak, tapasztaltnak és hatalmasnak kell lenned!" - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló
Megjelentek az új Alfa paklik!

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Versenykiírások

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47066)
Excelsior (1002)
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
Nézet:
Ez igen öreg, remélem nem fogalmaztad sokáig ezt a rendkívül mély tudást sejtető kommentet.

 
Annak idején a lapok erősségét én próbáltam számszerűsíteni valahogy - ez az összehasonlításhoz nagyon nagy segítség lett volna - és ott az egyik legfontosabb mérőszám az volt, egy lap mekkora lapelőnyt ad.

Pl. ha egy lény semlegesít, és kijátszáskor leszed egy lapot, és utána marad még egy lényed, akkor az 2 lapelőnynek felel meg. Ez az az érték, ami nagyon kezdett már elszállni, különösen azoknál a lapoknál, amelyek körönként húznak, kánterelnek. Régen ha egy kántercsatát megnyert valaki, akkor utána még semmilyen lapelőnye nem lett, mondjuk előtt ő is 2 kántert, meg az ellenfél is, létrejött a végén a lapja, még nem történt semmi, ha ez egy lény volt, ment, ütött.
Most viszont, ha egy 3-4 lapelőny értékű lap létrejön, onnan már nagyon nehéz visszafordítani a játékot, mert ugye a realizált lapelőnyben levő lapok további lapelőnyt termelnek. Ez az, amiben pl. érdemes lenne visszább lépni. De az elemző cikk részletesebben fog majd ezzel a témával foglalkozni.
 
Az a baj, hogyha meg nincsenek 0-ás kánterek akkor meg a 2. körben a 3 vs 1 mana miatt leszel előnybe/bajban. ÉS erősen meccsdöntően kb mint egy vesztes kánter csata után, csak itt fix a dolog.
A probléma inkább az, hogy már nem vegytiszta a dolog. Az erőforrás nem csak erőforrás, hanem kánter és/vagy leszedés is egyben.
De ennek oka is ugyan oda vezethető vissza. Az igényhez, mert ugye ha csak leszed vagy csak kánterel akkor a 4 lapos kezdésnek nem sok esélye lenne az 5 lap ellen.
 
" Szerintem még mehetne feljebb a lapok erőssége nyugodtan."

"Nagyon kiábrándító lenne, hogyha ezt teljesen tönkrebasznátok csak azért, mert néhány pesti meta-huszár aktuális kontroll deckje fél a random matchupoktól."

Ez igen öreg, remélem nem fogalmaztad sokáig ezt a rendkívül mély tudást sejtető kommentet.
 
Ha már szóba kerületk a tőrök meg a koncepciók...
Őket azért nem akartam felhozni, mert főleg kreátor követőivel játszottam őket és az ajándékozó kirotálása valószínűleg minden kreátor követői koncepciót megöl.
Az Ex-ben a járvány első hulláma előtt sikerült kétszer is a 3. helyre beérnem velük. Én inkább használtam a 2016-os tőrzsonglőrt meg pengeélezőt, mint a frissebben megjelent goblin kardnyelőt, Lady Mo'Nettát, Zilad-din parancsát vagy a magaslest. (A fegyverkovácsot meg Zordallt azért nem említem, mert nyilvánvalóan nem ehhez a deckhez készültek.)
Egyébként a teljesen rossz goblin kardnyelőn kívül mindegyik fent említett lapot kipróbáltam. És lássuk be, hogy a tőrzsonglőr nem egy jó lap.
Szóval ha lesz rotáció bele kell húzni. Mert kevés egy koncepciós decknek a kiegenkénti olyan 1-2 lap, aminek a fele semmire sem jó. Ha goblin kardnyelő 2018-ban gyak szint, a 2015-ös tőrkovácsnak UR-ként kellett volna kijönnie.
 
Manó, meg óriás koncepciókat kiüti nem sokan játszák de ezentúl 0ra redukálódik (nyilván egy tervezett rota strathoz nézve).
 
Az az igazi kérdés, hogyan lehetne esélyt adni pl. egy vesztes kánter csata után vagy egy létrejött erős lap után. Ha ehhez a rota kell akkor az, ha új fajta lapok akkor meg az.

Szerintem ebben a kérdésben az erőforrások nagyobb probléma mint a counterek. Azért nyer az aki megnyeri a counter csatát/azért ennyire nehéz visszajönni mert telis tele van a játék olyan lapokkal amiket ha 2 de akár 1 körig bevédtél vagy ami csak ha asztalt ér, szinte nem tudsz kikapni akkora előnyt termeltek. Ebben például sokkal szimpatikusabb nekem a magic standard, ott ugyanis eldöntheted hogy mibe állj bele és mibe nem feltétlenül kell (ezért is lenne jó egyébként ha manába kerülnének újra a counterek, a puszta lapelőny nem zárná ki az ellenfeledet a játékból) . A mai hkk ban nagyjából mindenbe bele kell állnod mert minden erőforrás olyan előnybe teszi az ellenfelet amiből alig/nem tudsz visszajönni.
 
jelenleg versenyen játszható paklit

Ez nem létezik.
Hogyha valakinek szar deckkel van kedve menni versenyre, miért ne legyen meg a szabadsága szar deckkel indulni?
Nagyon huszárkodtok a metán és ez egy nagyon rossz hozzáállás.
 
VIszont a marketinget támogatom bármilyen formában , mert jelenleg egyenlő a 0 val .
 
Tényleg jó lenne, ha lenne egy olyan fórum, ahol le lehet írni, hogy milyen paklit tesz tönkre a rota és ennek elé lehetne menni. Ha már előkerült, én írok kettőt is. A köd sík kirotálódása elég szopó a ködbörinek (nem mintha most adna annyi + a koncepció egy másik börihez képes, hogy érdemes lenne játszani) meg a köderdőnek is. Nem a ködvárost sírom vissza, csak legyen már egy sík, amin van ködikon, hogy az erdő le tudja vakarni a kincses szigetet, a börtön meg a késdobálót.
 
összegezve , Nem támogatom a rotációt !
 
Olvasd el még egyszer és maradj a saját példádnál.
Azért is erősödnek ezek szerint a lapok, hogy a motyid ne kapjon ki a full 0-ás káoszmestertől. Tehát jön az igény a 0-ás motyikra. Mi a különbség ha a lapokat egy szintre erősítjük(motyik 0-ásak) vagy gyengítjük vissza(káoszmester lapjai 1-esek)?
A játék élmény kb. ugyan az ha 3 kör alatt tudsz vissza jönni 1-2 cselekvés/kör, vagy ha 1 kör alatt de akár több 10 cselekvés után. A lényeg, hogy vissza tudjál egy szitu után jönni, vagy legalább legyen esélyed.
Ezen nem változtat, hogy mekkora az IK, mert akkor meg a 2. kör 2 mana előny miatt lesznek gondjaid vagy a 3-4-X. körös mana előny/hátrány dominál..

Az,hogy a lapok IK.ja mekkora kb. mind1, mert az alap helyzet, hogy nem lesznek egyforma erősek a paklik.Rota előtt és utána sem. Tehát mindig lesz igény az erősödésre, majd a válaszra és a kör be is zárult.

Tehát, hogy a vidámpark jó sokáig nyitva maradjon a rota csak az olyan nagy betegségekre gyógyszer mint amit írtam.

Az az igazi kérdés, hogyan lehetne esélyt adni pl. egy vesztes kánter csata után vagy egy létrejött erős lap után. Ha ehhez a rota kell akkor az, ha új fajta lapok akkor meg az.

A rota ezt az alap problémát amit a lapok erősödésében látunk nem oldja meg.
 
Demetriusz: Miért lesznek egyre erősebb lapok? Gondolom, mert igény van rá, hogy ne csak a szerencse vagy a több lap döntse el a játék kimenetelét, vagy mert egy erős lapra kell megoldás. Tehát rotától függetlenül ez az igény megmarad.

Ezt leírtam lejjebb, az 58-as hozzászólásban. Ha nincsenek erősebb lapok, akkor előbb-utóbb kikristályosodik, melyek a nyerő paklik, és örökkön-örökké mindenki ugyanazzal játszik, a játék hamar unalmassá válik, kell a megújulás. Tehát nem az erősödés a lényeg, hanem a változás.

Alrond: Gondoltok ti a kispénzű játékosokra egyáltalán?

Igen, mivel ez a többség, fontos, hogy a játék számukra is játszható legyen. A rotáció számukra semmiféle negatívummal nem jár, sőt, inkább előnyös lesz nekik. Ha van egy paklid, ami vad formátumon működik, az a korábbiakkal ellentétben, most már nem fog elavulni pár év után, bármikor előveheted, játszhatsz vele. Az ÚN-re pedig ugyanaz igaz lesz, ami a korábbi rendszerre, van egy rakás játszható koncepció, ezek közül kiválasztod azt, amelyik könnyebben beszerezhető, és játszol azzal. Nem kell minden lapot legyűjteni, csak ami az adott paklihoz kell. Korábban is pont ugyanezt tetted, a lapok erősödése miatt akkor se tehetted meg, hogy évekig ugyanazzal jártál a versenyre. Egyébként amiket írsz problémákat - sok felesleges szabály, counterek stb - ezeket a rotáció pont, hogy meg fogja oldani.

kisfec: Véleményem szerint az aktív rotával megszűnnének a kreatív deckek és rendkívül egysíkú lenne a játék.

Tudnál írni konkrét példákat? A legnagyobb segítség az lenne, ha akár össze tudnánk szedni az összes jelenleg versenyen játszható paklit, és megnéznénk, mi az, ami a rota után már nem játszható, mert annyi lap kerül ki belőlük, hogy az új kiegekben levő lapokkal sem pótolhatók. Nekem egyébként mindig volt kb. 20-25 paklim összerakva. Amikor egy új kieget kezdtünk tesztelni, akkor elővettem ezek közül egyet, beleraktam az új kiegben levő, tesztelendő, oda illeszkedő lapot, és szinte mindig a legrégebbi lapokat szedtem ki. Kvázi "rotáltam" őket, kivétel nem igazán volt. A narancs lap volt, ami nem változott. Szóval a pakliépítés semmit nem fog változni a korábiakhoz képest, minden ugyanaz marad.

kisfec: A másik ellenvéleményem, hogy eddig sem volt tesztelhető sok kieg teljes mértékben, most még emelett előjön a másik probléma, hogy minek vegyek kieget, ha nem kap 2 éven belül támogatást a koncepcióm akkor felesleges elkezdenem.

Bocs, ezt nem teljesen értem, kifejtenéd? A koncepciók legtöbbje folyamatosan, minden kiegben kapott támogatást. Ahogy írtam fent, adott pl. egy Dobótőr pakli, kijön az új kieg, beraktad az új, táposabb Dobótőr lapokat, kiraktad a régi, elavultakat. Most ugyanez lesz, a kirotált lapok kikerülnek, viszont lesznek új lapok, amelyek másképp működnek, reagálnak az új metára. Nyilván nem fog minden koncepció támogatást kapni, de ez a múltban is így volt, amihez 1-2 évig nem jött ki lap, azzal már nem volt értelme játszani. Ebben a tekintetben semmi sem fog változni. Rotáció eddig is volt ugyanígy, csak a lapok folyamatos erősítésével értük el.
 
A rotáció teljesen felesleges hülyeség és nagyon ellenzem minden formáját (az egyedi versenyeken kívül).
Ritkán szoktam látni versenyeken a legutóbbi néhány kiegészítőnél régebbi lapokat és ez így teljesen rendben van. A tesztelői meta egyensúlyozás a gyakorlatban működik, soha sincs abból probléma, hogy régi lapok lennének a versenyen. A probléma MINDIG a legújabb 1-2 kieg lapjaival van. A probléma a ti házatok táján van, hogyha ez megnehezíti nektek a tesztelést. A játékosokat ez EGYÁLTALÁN nem zavarja.

Valamint teljesen vitatható az is, hogy van-e egyáltalán probléma a power creep-el. Én egyáltalán nem bánom, és teljesen kordában tarthatónak tartom, hogyha a laptervezésnél megtartotok egy mesterséges korlátot a lapokon szereplő képességek számára. A betűméret és a szövegdoboz mérete miatt erre amúgy is szükség van valamennyire, legyen ez a képességek felső korlátja! Szerintem még mehetne feljebb a lapok erőssége nyugodtan.

A játék legnagyobb előnye és vonzereje a hatalmas használható lapkészlet.
Nagyon kiábrándító lenne, hogyha ezt teljesen tönkrebasznátok csak azért, mert néhány pesti meta-huszár aktuális kontroll deckje fél a random matchupoktól. A rotáció a random pakliknak árt és a szájba baszott kontrollokat erősíti csak. Rotáció után a meta elemzésen fog múlni minden és csökkenni fog a paklik változatossága. Az epikus követők óta minden pakliból kontrollt akartok csinálni, és ez nagyon nem tetszik nekem.
El kellene gondolkodni azon, hogy a tesztelők és a profi liga nézőpontja nem az egyetlen elképzelhető nézőpont és ez hosszútávon árthat a játéknak.
Például a kezdőknek is könnyebb összevásárolni 1-2 cipősdoboznyi gyngyt és azzal menni versenyre. A rotáció a kezdők opcióit jelentősen csökkenti. Amatőröknél, újrakezdőknél és kezdőknél mindig több régebbi lapot lehet látni. Amíg lenne opció egy olcsó pakliba a régebbi lapokból, a rotáció után sok olcsó pakli meghalna a mesterséges időhatár miatt, mert az újabb lapokból nincs elég a deckbe. Csak a legújabb kiegek ritka lapjaiból építkezni egyrészt unfair, valamint kiszámítható és unalmas is. A Magic-et ezért is tartom (többek között) egy rossz játéknak és a HKK-t épp ezért tudtam eddig tisztelni. A rotáció a gyengék fegyvere.
 
Az esetlegesen felbukkano "van itt meg design space"- ill. "ez a lap meg nagyon eros" -hez meg annyit ne felejtsetek el: elkeszult mar 2 kieg (a HD meg a jovo nyari), amit meg nem ismertek, es szinten "minimalis powercreep" alapon ment. Vagyis nekunk 1 evre elore kell gondolkozni, elkepzelni az akkori metat ezzel a 2 kieggel egyutt, de mar most kesziteni az uj lapokat.
Mindezeket merlegelve (es tobb eve tarto gondolkodas utan) ereztuk ugy, hogy itt most mar lepni kell. Ahogy Miklos is irta, a HKK fenntarthatosaga es hogy minel erdekesebb legyen a jatek hosszabb tavon is, ez volt a legfontosabb. Nem a "meguszas", hiszen nehez feladat lesz/lenne az elso rota kiegek minosegi megalkotasa. De megprobaljuk, beszelgettunk rola sokat, hiszunk benne, hogy meg tudjuk oldani ezt is.
 
Én a rotációval vagyok. Én is kezdem az elmúlt pár évben úgy érezni, hogy a lapok egyensúlya kicsit kezd eltúlozni mondjuk ez azért is lehet, mert azóta kiprobáltam más tcg játékot is! Lapok használta szerintem elég könnyű megoldani. Megnézed teszem azt egy lapnak a legújabb kiadását kiszámolod, hogy az volt már-e 4 éve ha nem akkor használhatod és kész. A követök és szabálylapok nem rótálását én is támogatnám!
 
Nem szabad kiindulni abból, ami eddig volt. Eddig azért jelent meg ennyi epikus, mert az új fajok szélesítették a metát (vagy ha azt nem is, de növelték a koncepciók számát), nem azért mert a tesztelők szíve csücske (pontosabban: megoszlanak a vélemények), amire szükség volt design space terén.

Semmiképp sem szeretnénk full 5 lap metát (egyébként is csökkenő ütemben jöttek az utóbbi időben epikusok), ezért sem szeretnénk, hogy rotálódjanak a narancs lapok.

Előző hozzászólásodhoz: igen, valóban nem értük el a plafont, tényleg nem durva egyik lap a másikhoz képest, de már az nagyon sokat mond, hogy ennyiszer muszáj volt belenyúlni a játékba (szabályváltoztatások, nerfek, tiltások), mert egészségtelen volt. Nincs a játékon belül decision making, az nyer aki több countert húz.

Persze lehetne 0-ért lapot semlegesít lénybe építve és K-ra lapot húz, tehát elméletileg van feljebb, de azt a játékot én nem szeretném már játszani. Aktívan magicezek online (arena) évek óta, többször is kiütve az ottani legendet, és ami miatt van kedvem grindolni azt a játékot az pont az, hogy számít a döntés nagyrészt - ez pedig a lapok költségének köszönhető. Persze nem cél a 6 manás lap visszahozatala, de az igen, hogy ne kapj ki azért, mert felhúzol 4 db 1 manás lapot (káoszmestered vs én motyim, full szar élmény volt a túloldalról is egy ennyire faceroll meccset letolni).

Demetriusznak: Szagos majd mást tud, picit gyengébbet, de ha bűzös már nem lesz használható, akkor berakod őt - az értelme pedig a lapok fokozatos, kisebb gyengítése, ezáltali élmény növelése.
 
Narancs lapok , ultrák ne legyenek piszkálva

A többibe úgy érzem ugy sincs beleszólás mondhatnak itt bármit a játékosok ...

Ki kell tenni szavazásokat és döntsön a többség mindenröl ha már mi alkotjuk a hkk t ...

Szép Napot !
 
Fec +1, azzal, hogy nekem tök mindegy, hogy lesz-e rota, legyen játszható a játék ehhez viszont több forrás kell a tesztelésre.

Ha lesz rota meg kell nyerni a játékosokat, ez meg csak úgy megy, ha kevesebb lap jelenik meg, erősebb zénekkel. Ha lesz rota, akkor a rota előtti kiegeknek szerintem sok a 4 év, elég lenne 3 is, az UR-eknek is (a rota utániaknak lehet majd 4 évük).
 
Sziasztok!

Sajnos én is a rota ellen vagyok, jelenleg nem látom, hogy az megoldás lenne (korábban is jeleztem, most is, ha az lenne biztosan abba kellene hagynom a gyűjtést és játékot).

Véleményem szerint az aktív rotával megszűnnének a kreatív deckek és rendkívül egysíkú lenne a játék.

Most a legnagyobb erőssége a játéknak, hogy bárki kitalálha egy paklit bármikor ami működik.

A másik ellenvéleményem, hogy eddig sem volt tesztelhető sok kieg teljes mértékben, most még emelett előjön a másik probléma, hogy minek vegyek kieget, ha nem kap 2 éven belül támogatást a koncepcióm akkor felesleges elkezdenem.

Mint, ex-tesztelő nem tartom kivitelezhetőnek, hogy csupán hobbi és szabadidőben ezzel foglalkozó játékosok úgy teszteljék a kiegeket mostantól, hogy az előre 2 évre működjön, kapjon utánpótlást, működöképes legyen és legyen "X" használható koncepció.

Véleményem szerint ekkora játékosbázisra, jelenleg ennyi tesztelővel nem kivitelezhető.

Fec
 
Na ez így rohadt nagy szívatás lesz.
Gondoltok ti a kispénzű játékosokra egyáltalán?
Azokra, akik pár ezer forintot tudnak csak havonta hkk-ra költeni?
Akik szeretnének versenyekre járni, de a rotáció miatt még nehezebb lenne ezt elérniük?
Ne a top paklik agyon spoilerezett kártyásait nézzétek, hogy ők úgyis be tudnak szerezni minden lapot!

El lett baszva rendesen a dolog évekkel ezelőtt.
Sok felesleges szabály lett behozva, amivel csak komplikáltabb lett a játék. Mindent a counterek felé tereltetek. Játszható, játékos paklikat lehetetlenítettetek el, szüntettetek meg.
Lényes paklik már szinte nincsenek is!
De orrba szàjba jönnek új etnikumok, miközben nem kapnak megfelelő támogatást, erősítést a régi paklik sem, nem hogy az újak.
Egyszerűen túlzásba estetek!

Szeretem a hkk-t, de nem értem miért baj, hogy a jelenlegi lapokat szeretnénk hosszú távon használni? Túl erősödött a kártyák képessége? Túl egysíkú lett? Le kell most meg butítani?

A rotációs megfontolás 4 éve, hogy fog eltelleni?
Mert ne haragudjatok meg, de a 11. kiadás lapjait 4 év után nem lehetne használni, ugyebár ezek is erős lapok lesznek remélhetőleg az új kiadott lapokhoz képest!


Az én véleményem a következő lenne, figyelembe véve a kisebb anyagiakkal rendelkező játékosokat is.

Kezdjetek el új lapokat készíteni a lebutított terveiteknek megfelelően, DE!
Ne legyenek bekeverve rotálásos versenybe.
Nézzétek meg, melyik évtől szaladt el a ló veletek, fejlesztéseknek köszönhetően! Az akkori laplistából az értelmesebb lapok mellé kezdjetek koncepciókat kitalálni, új lapokat megalkotni. A jelenlegi trend szerinti évi 2 nagy kiegből 2 év alatt egy új hkk jöhetne létre.

A jelenlegit is hagyjátok meg, azzal a kikötéssel, hogy itt csak amatőr játékosok vehetnek részt versrnyen, míg az UN-ben a profik mellett bárki, de csak itt lennének nagy nyeremények, meg kvalifikációs versenyek. (Pénzdíjas versenyek)
Így akik eddig is csak kis anyagi ráfordítással tudtak paklit építeni, másod és harmad kategóriás lapokkal eveztek, a versenyeken továbbra is lenne esélyük versenyen részt venni. (Sokunknak azért vannak régi lapok a paklinkban, mert megfizethetőbb, mint a frissen kiadottak! ) természetesen ezekre nem jönnének ki új kiegészítők. Itt bezárulna a kör.

Szerintem ez reálisabb lenne.
 
Gondolom azért akkor évente több nagykiegre lehet számítani. Főleg 4 év mulva amikor rengeteg meghatározó lap esik ki...

A rota amúgy biztos megoldja a lapok erősödését vagy csak új alapokra hejezi? Gondolok itt pl eljön az ideje Bűzösnek, a hejére kellene valami ami pótolja a hiányt.
Kijön Szagos(és barátaira kell gondolni, nem csak ez a példa)Szagos vagy pontosan azt tudja amit elődje, hogy pótolja az űrt. Nincs értelme a rotának, hát minek venném meg ismét kb ugyan azt?
Ha többet tud, ugyan ott vagyunk. Ha kevesebbet tud vagy picit mást akkor meg ismét valami hiányozni fog...

Ha nem lenne igény arra, hogy a lapok erősödjenek, akkor nem jutottunk volna el idáig. Akár hogy gondolkodom nem látom, hogy megállítaná a lapok erősödését, főleg úgy, hogy a mostani alapból erős lapokat sokáig lehet használni.
Miért lesznek egyre erősebb lapok? Gondolom, mert igény van rá, hogy ne csak a szerencse vagy a több lap döntse el a játék kimenetelét, vagy mert egy erős lapra kell megoldás. Tehát rotától függetlenül ez az igény megmarad.

Amire viszont jó, hogy kivezesse az elhibázott régi dolgokat(pl semlegesítés, forrás immunitás, nem lehet rá reagálni stb) Erre viszont szinte csak ez a megoldás maradt. Talán ez a játék nagyobb problémája és nem az, hogy körönkét mindenkinek csak 2 lapra van erőforrása vagy 55-re.


Sok a kánter?Ugyan úgy kijöhet most is olyan lap ami ha kap egy kántert akkor huzat pl 2 lapot. Erre fog jönni az igény, hogy ok de akkor legyen olyan lap ami kánter után huzat 2-tőt. Tehát ez az öngerjesztő folyamat megmarad, pusztán azért mert az újra és az új dolgora mindig lesz igény. Erre pedig jönni fog a válasz is...
 
Annak aki eddig is megvette 120k ért félévente a playsetet az új kiegből a rotáció egészen pontosan 0 hátránnyal jár, hiszen ez semmivel sem lesz drágább ezután sem. Annyi a különbség hogy 4 év után nem azért maradnak a mappában azok a lapok (vagy a lapok 90%-a) mert már játszhatatlan hanem mert tiltott.
Azok a lapok amik ilyen powercreep mellett 6+ év múlva is játszhatóak maradtak (kivétel persze 1-2 olyan lap ami tényleg a mechanikája miatt mint pl az esszenciakapocs, de ezeket akár ki lehet adni újra mert kevés van belőlük) , nevetségesen túl erősek voltak mikor kijöttek(kyorg, soli aura, jónéhány UR). Olyat meg úgyse szeretnénk többet mert rossz design.
 
Annyit fűznék hozzá a lentebb leírtakhoz, hogy a készlet szűkítése (ha úgy tetszik: a valamivel kisebb merítés) elősegítheti azt is, hogy azokkal a lapokkal is játsszanak a játékosok, amelyek a jelenlegi rendszerben nem nagyon érnek fel a versenyasztalokig.
 
Ugyan ezt érzem amit leírtál, Ákos. Ettől még nem biztos, h igazunk lesz... Ha nem lennék benne biztos h az értéke felénél is kevesebbet kapnék a gxűjteményemért, már hírdetném.
 
Itt nem arról van szó, hogy "félünk-e, hogy ki menne a rotára". Hanem arról, hogy egy 50-50%-os rendszer nem működőképes.

Röviden összefoglalva azért nem, mert mert ez kétféle fejlesztési irányt igényelne. A rotára fejlesztett lapoknál nyilván az a hosszú távú cél, hogy a további extrém erősödésnek valahogyan gátat szabjunk, sőt, egy kicsit vigyük visszább az erősséget. Erről írt Miklós a cikkében. A wild formátumokra viszont olyan lapokat kéne kiadni, amelyek még mindig valamilyen formában - ha mást nem oldalirányban - erősítik a jelenlegi koncepciókat. Ez a kettő egy kiegen belül lehetetlen. Max az lehetne megoldás, ha külön kiegek lennének rotára meg wild formatra, de ez meg egy teljesen irreális gondolat, gyakorlatilag kapacitás szempontjából vállalhatatlan.

Ezért kell mindenképpen egy irányba elmenni. Ha ez a rota, akkor persze fennmaradhatnak a wild formátumok, de azért nem 50-50%-ban. A Beholdernek el kell köteleznie magát valamelyik irányba.

Ezenkívül jó okai vannak, hogy ez a profi-amatőr kategória megvan, én semmiképp nem változtatnék rajta.
 
Azért gondolom ezt,mert kb csak epikusok jelennek már meg. Ez nekem nem úgy tűnik,mintha el akarnák őket felejteni
 
Amúgy én maximálisan tudom ezt támogatni úgy, ha végre nem babázunk beholderes versenyen... legyen amatőr meg profi kategória helyett wild meg rota és akkor mindenki boldog... Persze... ha féltek, hogy rotára senki sem menne, akkor nem szóltam XD
 
Miért gondolod ,hogy maradnának az epikusok?
Azok is kirotálódnának ugyanúgy.

Sőt, ha növelni akarunk az átlag IK-n akkor az epikusokat el is kell felejteni, túl nagy előnyt adnának.
Szerintem most kicsit úgy gondolsz erre ,hogy eltűnik pár deck és amúgy minden marad ugyanígy(egy ideig így is lenne), de alapvetően nem ez a cél szerintem.
 
Úgyse bírja addig(ès nem is kell )
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.