Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Tetszik-e neked az az ötlet, hogy a HKK lapok alján legyen egy sorszám, amivel egyértelműen azonosítható, hogy az adott lap hányadik a kiegészítőben, pl. 015/160?

1.) Igen, jó ötlet! Segíti a gyűjtést.
2.) Szerintem felesleges.
3.) Nincs véleményem.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Megjelent kiegészítők
Kezdőcsomag szabálykönyve
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Módosított szövegű lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Boszorkánytánc február 22.
HKK - Zanuv Tresk - Zanszilánkok Cseh HKK február 11.
Hatalom Kátyái - Tükördimenzió november 23.
A pillanat képe
Vérzékenység
(Túlélők Földje életkép)
Küldd el képeslapként!
"Csak egy quwarg csípte meg, nem lesz semmi baja!..." - Zén: hogyan fogyott el az expedíciónk c. feljegyzéseiből
Nézz szét a galériában!
Beszűkült látókör - 2020. február 22.
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő a Boszorkánytánc!
Boszorkánytánc – Beharangozó
Új világ indulása az Argum Cityben!
Cseh HKK a webboltban!

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2019
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Hatalom Kártyái verseny - 2020. február 23., Vác

A lista folytatása...
HKK kérdés? (45076)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28244)
Lapötletek (64345)
[HKK Piac] Eladó lapok (141453)
Boszorkánytánc – Beharangozó (7)
[HKK Piac] UR lapok (10546)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hopp, ez az apró következmény senkit sem érdekel, hiszen ellentmondásra vezet, de nem okoz problémát... egészen addig, amíg egyszer csak de
 
[Kiegészítés]
Akkor tekinthető valamilyen körülmény az idézési költséget csökkentőnek, ha nélküle a módosított idézési költség több lenne, mint vele együtt.

Érdekes implikációja ennek a kiegészítésnek, hogy ha egy lapot több forrásból olcsóbbítok, többel mint amennyitől 1 alá menne a költsége (feltéve, hogy ilyen limit van az olcsóbbításokon), akkor egyik forrás sem számít idézési költséget csökkentőnek (mert egyesével egyik miatt sem lesz olcsóbb a lap).
Az ősmágia szempontjából ennek nincs relevanciája, mert a lap semmiképp sem drágul be, de érdemes szem előtt tartani ezt az ellentmondást.
 
Mindenkitol elnezest kerek. Tenyleg sajnalom, hogy felkavartam a sz@rt.

A Kodex-ben levo szabalyozas teljesen egyertelmu, nincs is mirol beszelni.

78.2.1. Az ősmágia képesség csak az idézési költséget módosító valamennyi körülmény összegzése után vizsgálható.

[Kiegészítés]
Akkor tekinthető valamilyen körülmény az idézési költséget csökkentőnek, ha nélküle a módosított idézési költség több lenne, mint vele együtt.
 
Az a szabályozás sem volt feltétlen "faék", nem véletlenül volt kismillió faq ebben a témában. Szóval ezen kár keseregni. Az új szabályozás jó, csak egy kicsit még mindig pontatlan.
A Kiadó szándéka teljesen egyértelműen a szabály egyszerűsítésére, és az ősmágia gyakorlatias használatára irányul. Ennek szellemében kell pontosítani a szabályozást, és akkor végre mindenki meg fogja érteni (még én is).
 
Mièrt nem volt jó amúgy az ősmágia ahogy volt? Bőven elég lett volna nem rárakni minden második lapra, és talán nem ölte volna meg a járjat. Emlékszem, hogy a Barti erdője kB mindent megvert, de, ha nem atombombával mentünk volna szarvasra vadászni akkor nem kellett volna számotokra is kB. átláthatatlanná tenni egy faék szabályt amit még én is megértettem.
 
Mindenesetre ezt a témát még taglalni kell, mert ha mi sem látjuk egységesen, akkor a többi játékos sem fogja egységesen látni, az biztos.
 
Egy picit most összezavartatok... De mind1 járjazni kell és akkor nincs kérdés.
 
Én egy másodpercig sem gondolom, hogy mindez egyszerű lenne, valamint főleg nem hibáztatlak semmiért. Csak ráleltem, mit írt erről Miklós anno a cikkben és beírtam - relevánsnak tűnt .
 
Es ezzel ismet bebozonyosodott, hogy mikepp lehet egy lap szoveget tobbfelekepp ertelmezni.
A veszettsegen nincs olyan szoveg, amit Miklos ir. Elfogadom, hogy azt akarjuk: igy legyen, es ez az akarat az erosebb, igy ez ervenyesul.
Sot ez a lap celja, szoval szuper, kar volt agyalni rajta.
Csak ne doljunk hatra, hogy na ugye, hat ilyen egyertelmu.
Mert nem ez van a lapon.
A nekronnal dragitas / olcsobbitas ugyan miben kulonbozik a Vp-vel dragitastol / olcsobbitastol? Hogy kevesebb lap tud ilyet?
Ennek a logikanak a menten haladva csak Vp-ert jovo lapot lehet Vp-vel dragitani / olcsobbitani?
Tehat ha van egy Jarj az ellenfelnel, akkor az epitoert, szk-ert es nekronert jovo lapjaimnak nem veszi el az osmagiajat az Osmagikus terfixalom?
Szuper, akkor nem szoltam. Azt hittem, ha 1 Vp-vel olcsobb a lapom, az csokkentes. De ezek szerint nem.
Mindenkitol elnezest kerek a flame-ert, megtepem a ruham es hamut szorok a fejemre. Mar megint rosszul gondoltam valamit.
 
gázolaj +1
 
Azert (is) jott faq hogy ne lehessen Veszettseggel inkorrekt elonyre szert tenni Jarj mellett
 
Amde az ehhez a topichoz tartozo cikkben (amiben Miklos az akkori osmagia szabaly valtozast magyarazza) konkrétan le van irva, hogy:
"
A végére írtam néhány példát is. Ezek mindegyike úgy néz ki, hogy kijátszok egy ősmágiás lapot, és neked van egy Lassan járj szabálylapod játékban:
1. Van játékban nálam egy Veszettség, ami egy nekronnal csökkenti a lapok költségét. Ha a kijátszott lapom költségében nincs nekron, ezért a költségét nem csökkentem, akkor az ősmágia működik, ha van nekron a költségében, nem működik.
"
 
Azzal, hogy tetszik vagy sem, nem tudok mit kezdeni. Nekem se tetszik a 400 ft-os gazolaj...

A fokuszos pelda azert rossz, mert az olcsobbitasok es dragitasok egyetemlegesek, koztuk rangsor, vagy sorrend nincs. Osszesiteni kell oket es a vegeredmenyt levonni/hozzaadni. Az eleve 0 koltsegu lapok 0-ert jonnek ha az osszesites vegeredmenye kisebb vagy egyenlo nullaval.

Na de a levezetesre.
Elore bocsatom h nem fogok kuzdeni azzal, aki nem akarja megerteni. Leirom meg egyszer, es befejeztem a papolast.

Az idezesi koltseg kiszamitasa egy viszonylag egyszeru feladat. Kizarolag az osmagia szabalya zavarja ossze. Ezert van immar a harmadik verzio, hogy a leheto legegyszerubb legyen.
Mielott nekifogunk esz nelkul szamolni mindenfele modositokat egy osszetett szituacioban, eloszor azt kell eldonteni h melyik modosito vonatkozik a lapunkra es melyik nem.
Megnezzuk az osszes modositot, ami a lapunkra vonatkozik. Ha van olyan hatasunk kozte, ami idezesi koltseget csokkent, akkor az osmagia kikapcsol. Ilyenkor tehat figyelembe kell venni az ellenfel dragitasait is. Ha ilyen nincs, akkor az osmagia mukodik, es az ellenfel dragitasait figyelmen kivul hagyhatjuk.
De itt meg a szamitas es ezzel egyutt a tenyleges olcsobbitas/dragitas meg a fasorban sincs...

Ha nem igy lenne, akkor ketszer kellene szamolni. Eloszor osszesiteni, majd megnezni h tenylegesen olcsobbitottam-e a lapomat, majd ezutan kiszurni a mar kiszamitott vegeredmenybol az ellenfel dragitasait, es ezutan ismet vegeredmenyt hirdeti.
 
Nekem sem tetszik a levezetés. Mert kb ugyanoda vezet, mint előtte. Attól, hogy valami képes olcsóbbítani, de ténylegesen nem teszi meg az nem értem miért rontana el bármit is? Jelen esetben a sziklavadász nem tartalmaz nekron idézési költséget, egy veszettség nem olcsóbbítja semmilyen módon. Ezen logika mentén, ha egy fókusz meglelésébe beteszek egy 0-ás ősmágiás lapot, akkor az drágul. Mert ugyan nem olcsóbbíthatja a szabálylap, de olcsóbbíthatná, s mivel 1 alá nem olcsóbbít, ezért a lap drágul 1-el.
 
Troll on:
Van 1 lapom, ami bűbájokat olcsőbbít. Ez nyilván nem rontja el az ősmágiát az épületemen. De ha lenne 1 olyan lap, ami azt mondja "minden épületedet kijátszhatod bűbájként, annyi vp-ért, amennyi építő a költsége", akkor már elrontaná, ergo most is.
Troll off
 
Jó kérdés.
Elsőre rávágnám, hogy nem, mert csak azokat a lapokat olcsóbbítja, amelyeknek eleve szerepel nekron a költségében.
De ha alaposabban megvizsgáljuk a szituációt, akkor csak azt kell vizsgálnunk, hogy képes-e olcsóbbítani a veszettség egy lapot. Igen. Bármilyen lapot képes olcsóbbítani. Ha lenne olyan lap, ami bármilyen lapnak az idézés költségét növeli 1 nekronnal, akkor ennek az olcsóbbításnak a nem-nekron költségű lapoknál is volna értelme. Így gyakorlati haszna ennek az olcsóbbításnak nincs.
Viszont a definícióból kiindulva a veszettség minden lapomat képes olcsóbbítani, azaz olcsóbbítja is azokat. Függetlenül attól, hogy nem volt nekron a költségükben, illetve nem drágultak nekronnal.

Tehát igen. A veszettség, az ősmágikus térfixálóhoz hasonlóan működik. Minden lapot olcsóbbít, azaz minden lapnak elrontja az ősmágiáját, ahogyan eredetileg is.

Bevallom, mindeddig én sem gondoltam végig ezt így, szóval köszönöm a felvetést.
 
És mi a helyzet a veszettséggel? Kikapcsolja az ősmágiát?
 
Rendben, köszi. Akkor ezt erősen félreértelmeztem anno. Ezúton is elnézést kérek Kristóftól, ha olvassa ezt.
 
Egyetlen kérdést kell feltenni az ősmágia kapcsán:

az olcsóbbításom képes olcsóbbítani az épp kijátszott ősmágiás lapomat? (magyarán: benne van a lap azoknak a lapoknak a csoportjában, amikre az olcsóbbításom vonatkozik?) ha igen, akkor nem működik az ősmágiája, függetlenül attól, hogy az olcsóbbítás ténylegesen működött vagy sem.

A példánál maradva: sziklavadász + a 7 törzs főnöke
A követő képes olcsóbbítani a vadászt, mert az egy altípussal rendelkező lény. Mindegy, hogy egyébként pl. van-e az asztalomon egy iszappolip-jelző, ami drágítaná szegény íjászt, és ezt a drágítást levenné-e róla a követő, vagy nincs ilyen jelzőm.

Azért van ez a szabály így kitalálva, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen döntést hozni az ősmágia működéséről vagy nem működéséről. Ha belekavarjuk, hogy ténylegesen olcsóbbítottam a lapomat vagy sem, akkor az már azt jelentené, hogy el kell jutnunk a számolgatásig. Akkor már egyetemlegesek az olcsóbbító + drágító hatások. Akkor onnan kiválogatni, hogy az ellenfél drágította, de az én forrásom olcsóbbította, de még így sem olcsóbbodott, és akkor az ősmágia működik, és akkor az ellenfél hatása még sem tudta drágítani... na ne, ez egy végtelen logikai anomáliához vezet.

A lehetőséget vizsgáljuk. Egy Szörnyidomítás vagy hét törzs főnök minden altípusos lényed ősmágiáját elrontja, egy Ősmágikus térfixáló meg minden lapodét. Tök mindegy, hogy volt-e bármilyen drágítás, és ténylegesen olcsóbbítottak-e vagy sem.
 
Ma versenyen feltettem a kérdést, hogy a hét törzs olcsóbbítása elrontja-e a Sziklavadász ősmágiáját? Én a szabályokból azt olvasom ki, hogy nem, mert a sziklavadászt nem olcsóbbítja a követő. Ellenfelem egyébként +2vel drágította volna.
Én itt azzal érvelnék, hogy nincs amit a 7törzs olcsóbbítson rajta, mert nem kerül manába, és 0 alá nem olcsóbbít a követő. A nekronra az volt a mondás, hogy ha nincs benne nekron, akkor a veszettség nem olcsóbbít. Ebben varázspont sincs.

De vágyom rá, hogy egy ésszerű indoklással kijavítsatok.
 
A próbaidőszak "meghosszabodik" addig, amíg a véglegesítésről szóló hír ki nem kerül. (nyár ügyileg lassabban pörögnek a dolgok kicsit, de tárgyalunk a dologról)
 
 
Most, hogy a próbaidőszak véget ért, és nincs új hír, a behos versenyen az eredeti ősmágia szabály fog élni, ugye?
 
Egy pillanatig sem merult fel amugy, hogy a 3 honapos osmagia teszt-idoszak kozben 'un-nerfelnenk' a Veszettseget (de inkabb azt mondanam, hogy osz-tel elott meg sem erdemes vizsgalni a dolgot).
 
OK, egyelore nyilvan maradni fog, hosszabb tavon (mondjuk 1 ev) pedig meglatjuk. Nem is konnyen vonunk amugy vissza nerfet-tiltast, mert nem szeretnenk, hogy megint problema legyen belole.
 
Szerintem nem korai. Ezzel a szabálymódosítással egyértelműen erősödött(és talán értékesebb is lett) minden ősmágiás lap. A 10. kiadás és a szabálymódosítás között van pár hónap,szerintem sok ősmágiás asztalon maradó papírral fogunk találkozni az asztalon addig. A Veszettség nerf pedig maradjon,az előbb említett okok miatt.
 
A vita-(szerűség) elsősorban arról szólt, hogy jelen formájában gitt-e a lap vagy sem.

Azt, hogy mennyi asztalon maradó ősmágiás lap lesz a metában, még korai megítélni (ez pl. attól is függ, mennyi általános/azonnali ősmágiás lapot adunk ki a 10. kiadásban).
 
Hali,

Szerintem is igaza van Zsoltnak. A tiltás oka sem főleg az ősmágia elrontása volt, hanem hogy ezt lapelőnyből tette.
Ezek után mivel a szabálymódosítás miatt valószínűleg több ősmágiás lap fog játékba kerülni, ez csak még durvább lenne. Gyakorlatilag minden olyan dekkbe, ami nem zarknodos, keltetős vagy nagyon nekronérzékeny, be lehetne rakni legalább 1-et csak, az esetleges ingyen laphúzás miatt.

Üdv: Kyb
 
Arra gondolok, hogy az aprilis 2-tol eletbe lepo osmagia szaballyal nem rontja el az osmagiat, mig elotte elrontotta. (kiveve azt az 1-2 nekronos + osamgias lapot).
 
Ugyanezt akartam irni.
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2020
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.