Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Kalmárok itala
(Ősök Városa varázsital)
Küldd el képeslapként!
Aki a szint boltosával előnyös üzletet akar kötni, annak igencsak fel kell kötnie a felkötnivalóját! A legtöbben persze inkább mágikus segítséghez folyamodnak, és megisznak egy adagot ebből a csodás varázsitalból...
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019
Országjáró feladat 2023

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (2)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
HKK kérdés? (47084)
Lapötletek (64958)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Versenybeszámolók (19284)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Nézet:
Az egy masik, joval megosztobb topic.

Itt most _ujrakiadando legfontosabb gyngy-k_ pls (ill. barmi, ami konkretan az eredeti felveteshez "miert nem jonnek at a kezdok/amatorok a Ligarol a nagy versenyekre" kapcsolodik)
 
Ha a nagy tobbseg ugy erzi, lehet akar 6-8 is az a 3-4, de azert en ovatosabb lennek ezzel. Amikor a Blogon volt errol szo, sokan nem akartak tul sok 'blanket' bontani meg a gyngy-kbol sem. (meg az oslichen is mekkora para volt ).
Es azert 1-2 token is van mindig.
 
Hagyjuk egyelore az alappaklit sracok. (mar itam: _ugyanazok_ a ritkak voltak a Vegzetur kiegben es alappakliban, uj, frissen megjelent lapok es megsem vettek az alappaklit).

Koncentraljunk a kiadando (?) 3-4 gyngy-re.
 
Valóban nem vásárolják, mert nincs kinek eladni! Van egy-két új játékos? Alfa-paklikkal kezdenek. (hozzáteszem, nagyon helyesen)
Tíz éves, elavult lapokból álló paklit ki vásároljon?

Másfelől: De bizony vásárolnák, ha jó ritka lapokat lehetne bontani belőle! (Ahogy JuFe is írja)
A 10-es alapkiadásba bele kell tenni meglévő és majdani spoilereket és vinni fogják, mint a cukrot!

A gy-ngy lapoknál szerintem a 3-4 helyett inkább 6-8 lapban kellene gondolkodni. Ennyi minimum van a jelenlegi metában, ami már nem hozzáférhető erős gy-ngy.
 
Ebből 3-4 tényleg fontos, a maradék fölösleges vagy nem szennyezném vele a játékkörnyezetet (Elmecsapda, Délibáb).
 
Balázs ha beleteszel az említett spoilerekből 10 db-ot és 10 db közepes nem bonthatót erős ritkát és 40 új lapot hidd el viszik majd mint a cukrot.
 
Az alappaklival az a baj, hogy a jatekosok sajnos nem vasaroljak. Meg amikor a Vegzetur alappakli konkretan jobb volt ar/ertek aranyban, akkor is inkabb a kieget vettek .

Egyes gy-ngy -k ujrakiadasatol nem zarkozunk el, ahogy eddig sem. Itt mondjuk erosen megosztott volt a HKKs tarsadalom. Azonban ha sikerul nagyjabol megallapodni max. 3-4 gy-ngy lapban, ami _valoban_ kellene (es a tobbseg tamogatja), felvetem tamogatolag a tesztelesen.
 
Ezt én is tudom támogatni.
 
Ehhez a témához nem szívesen szólok hozzá, mert eléggé speciális a hozzáállásom, DE

Csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy hiánytalan gyűjteményt építsenek. Ez egyrészt sokba kerül, másrészt (és ez szerintem legalább ekkora para) nagyon sok idő. A lapok menedzselése, adása vétele, csereberéje, a fórumok állandó szondázása... Plusz ezt általában csak régebbi gyűjtemények felvásárlásával lehet megcsinálni, aminél a lapkészlet tárolása, szortírozása, és a felesleg visszaforgatása iszonyat energia. Ezt a részét csináltam, és soha többé!

Szóval nem gondolnám, hogy aki erre az érvre helyez hangsúlyt az egyrészt komolyan gondolja, másrészt saját nevében beszél. Ha igen, tisztelet a 0,1%-nyi kivételnek.

Ahogyan már lentebb is írtam, az viszont valós probléma, hogy vannak olyan gyngy lapok, amik nem vagy csak nagyon nehezen helyettesíthetők, nem lehet már őket bontani, és ha újrakiadású a lap, már felújítani sem. Az ilyen gyngy-ket csak úgy lehet használni versenyen, hogy 1) kölcsönkéred, 2) veszel egy régi gyűjteményt, másként esélyed sincs. Mivel a régi motorosok sem gyűjtenek le ezekből több szettet, csak egyet-egyet.

Simán össze tudnánk dobni egy 30-40 olyan gyngy-t, ami elő-elő fordul versenyeken, de már nem lehet bontani sehol. Összpontosítsunk erre kicsit, és ebből még talán lesz is valami.

Ha valós az igény, és nem csak én dimenzionálom túl, akkor nyisson valaki erre topicot, és dobjuk össze a hiánylistát. Én a sötétségszellemmel nyitnám a sort, de persze a cselvetés, az erős gyengéje, a délibáb... stb. is ott tolonganak az élen.
 
Tényleg ennyire baj az az 5 lap ami régi és beszerezhetetlen? (kyorg-soli-térszag-földanya ereje-erős, bár utóbbit 2x is kiadták szóval az még nem is passzol bele a listába)

Oké, ha nincs meg ez a 2, akkor a fehéret el lehet engedni, de a többi színből ez csak 1-1 lap, ezt én nem érzem akkora problémának.

Ha mégis: piros-fekete (ami kb top szín lett)-kék-rhatt-lila (még ha kicsit gyengébb is) érintetlenek, ez több mint a színek fele, simán lehet azokkal játszani.

Az meg, hogy drága a játék...azért a BDV óta egy fokkal megfizethetőbb. Gyakran kell járni ligázni, ott lehet a legtöbbet cserélni (több a kezdő/amatőr játékos, akiknek nincs meg minden), el kell cserélni azokat a lapokat, amivel nem játszik az ember olyanokra, amikkel szeretne
 
Tegnap az EX-ben az EGYSZÍNŰ versenyünkön rekord létszámmal 33-an jelentek meg.
 
Iszonyat régen jött ki alappakli.

Nincs semmi más feladat, mint átnyomni a Kiadón, hogy alappaklit adjanak ki legközelebb. Azaz a következő kiegészítő gyak-nemgyakjai nagyobbrészt ne új, hanem a korábbi kiegekből származó, beszerezhetetlen lapokból álljanak (Sötétségszellem és társai), továbbá ritkák közé be kellene tenni olyan spoilereket, amiket már nem lehet bontani, és csillagászati áraik vannak. Ennyi a megoldás.
 
@Dév: nagyjából ugyanarról beszélünk, a nagykieges ritkák újrakiadása szerintem huszadrangú, én elsősorban azt látnám fontosnak, hogy a Gy/Ngy -ok elérhetőek legyenek.
 
Nekem eddig a legyen minden ritka max 1000 ft a kedvencem iden, hihetetlenul aranyos. Amikor tankolok majd legkozelebb megprobalom, hogy "de legyen mar max egy liter benzin 50 ft"...

@Marci: arra, hogy bizonyos lapok megjelenjenek ujra tul sok eselyt nem latok, ahogy te is irtad egy gyujtogetos kartyajatek lenyege pont az, hogy osszegyujtsuk a lapokat. DE! Ami szerintem egy jarhato ut, ha bizonyos gyak-nemgyak lapokat pl alfa pakliban ujra megjelentetunk (Zanpok es haverjai pl, de itt a tervezoi oldalrol is meg kell feleni bizonyos kriteriumoknak), ilyen volt pl most az Ezustsereg. A ritkakrol nagyon sokszor volt mar szo, arra annyi eselyt latok (mondom ezt ugy, hogy most nem tesztelek, es ez csupan a sajat eselylatolgatasom), ha egyszer lesz egy 10. alapkiadas akkor ott fel lehet vetni bizonyos dolgokat megfontolasra.

Amugy minden lap beszerezheto, ket dolog a kerdeses: mennyi ido alatt es mennyiert. Ha a jatek alapjaival sem vagytok tisztaban teljesen mindegy, hogy megvannak-e ezek a lapok vagy sem. Amugy meg van kb 30-40 kulonbozo koncepcio, amivel versenyen eredmenyt lehet elerni, es nem mindegyik kezdodik ott, hogy Terszaggatas/Kyorg.

Bocsi az offert,
D
 
Nekem hirtelen ezek jutottak eszembe, hogy miért játszák kevesebben a játékot (fiatalok és öregek egyaránt)

1, Már sokan leírták, de a dolgozó embernek sokkal értékesebb a szabad ideje, mint hogy egy egész napot mesekártyázással tudjon tölteni. Hétköznap munkából lemegy pár fordulót nyomni, valamit nyer is, mindenki boldog (ezek az emberek 98%-a nem a hkk-ból fog élni, az a 90-es - 2000-es évek elején volt tömeges). Rövid kikapcsolódás után hazamegy és az estéjét a családjával tudja tölteni.
2, Persze jó lenne fiatalokat bevonni, de pontosan semennyire nincs megcélozva ez a korosztály (vagy egyáltalán nincs kommunikálva). Amikor a Pitypangban mentek a szakkörök, ott is volt 1-2 tök ügyes gyerek (fél- egy év után egy 10 éves gyerek el tud jutni), de komolyabb anyagi befektetés nélkül nem lehet játszani ezt a játékot. Általános, középiskolás léptékkel mérve 10-20 ezer forint is annak számít, és ebből max egy darab tier2v 3 -as decket tudsz összerakni. Ami után egyből megunja a játékot, mert ezeknek a gyerekeknek kézzel foghatóan nyerniük kell valamit, hogy a haverjukat elgyepálják... Nem attól lesznek boldogok, hogy kijött a végtelen az első körben.
Persze Zsolti is meg Dávid is csinált kezdő projektet, de azért ott eléggé sokat számított a deck összecserélésénél, hogy a hkk-s társadalom prominens személyei, így a cserepartnerek félig karitatívan állva a dologhoz inkább magukat húzták le picit (rádobtak/ elhoztak egy csomó gyngy-t, amit kezdőként nem tudsz beszerezni, mert senki nem túrja fel a gyűjtijét 15 Ft-os sértékért). Ehhez képest pár jó lappal leszabadult kisgyereket a D-ben kb. 15 perc alatt lekopasztják a cápák. (Marcika cough, cough...)
3, A játék fejlesztési iránya unalmassá teszi a játékot (erősen magánvélemény hosszasan fognak gondolom érvelni az ellenkezője ellen). Egyszerűen meg lehet már nyerni az első- második körben a játékot a kezdő 5 lapból. Mielőtt konkrét kombókat kértek tőlem, játék technikailag akkor is nyertél, ha innentől minden lapját megfogod az ellenfélnek, vagy bármit kirak leszedem, tehát egy végkimenetele van a játéknak. Jó pár TCG-vel sikerült már játszanom komolyabban, vagy kevésbé komolyabban, de minden játékban, ahogy a HKK (h?)ős korában is az volt az igazán élvezetes, amikor sok apró jó döntés miatt tudtál nyerni. Így van ez a többi, hkk-nál jóval sikeresebb játékban is. Míg most, sokkal inkább csak (igen, tudom hogy most is tarthat egy meccs 30 percig) egy kulcs döntési szituációd van. Meg tudom fogni az erőforrását? Vagy ő az enyémet? (egyszerűsített példák). Igen---> van még esélyem/a tempo előny elég, hogy a köv körig eldöntsem a javamra a játékot... Nem ---> még szenvedhetünk 3-4 kört nettó 20 percet, de lényegében már most kikaptam.
Összegezve a sok apró döntési elágazás élvezetesebb, mint a néhány markáns döntés. (számomra mindenképpen).
4. Kicsit a 2-es ponthoz visszautalva a BDV rendszer remek ötlet volt a behon keresztüli vásárlás ösztönzésére. Csak a BDV-s lapok túl erősek lettek. És úgy, hogy csak ilyen módon lehet beszerezni őket, így egy kezdő (mondjuk a példa kedvéért legyen 15 éves) számára kb. elérhetetlenek. Ez pedig nagyon nem vonzó. Amatőr versenyen sok mással egyetemben biztosan tiltanám ezeket a lapokat.

5. Ezt már egyszer a blogon is megírtam, és akkor is érzelmi érvek mentén sokaknak nem tetszett (hátha majd most). A játékot sokkalta könnyebb lenne fejleszteni, ha blokkosítva lenne. Az állandó érv ez ellen, hogy szegény gyűjtőknek elértéktelenedne a gyűjtije, ha nem játszhatna bármelyik lapjával versenyen. Egyrészt a nagy gyűjtemények lapjainak kb. 85-90%-nak (lehet még több, nyilván mérettől függ) a használati értéke most is kereken nulla. A használt lapok döntő többsége a legújabb három kiegészítőből kerül ki (a fejlesztés miatt ezek sokkal erősebb lapok, mint az elődjeik). Marad az a néhány lap, ami ennél régebbi de állandó versenylap, ennél fogva sokat érnek. Ezeket tényleg elveszítenék, akik beszerezték ezeket a lapokat. Jellemzően a Kyorg tudás, Megsemmisítő csapás, Sötét mágia típusú lapok ezek, amik a saját kategóriájukban messze a legjobb lapok a játékban. Ezeket nyugodt szível ki lehetne tiltani mindenhonnan, mert a nyers erejük túl nagy a többi laphoz viszonyítva, ennél fogva játékélmény romboló hatásúak.
Ha mérleget vonunk, akkor a fenti elbaltázott lapokon kívül most is a legújabb 3 kieg lapját használjuk. Csak óriási különbség van játékos és kiadó részéről is a között, hogy azért játszom ezekkel a lapokkal, mert ezek a legkeményebbek és mindig meg kell vennem az újat, mert bár ugyanazt tudja funkcióban mint a 3 évvel ezelőtti, csak éppen egy manával olcsóbb. A másik oldalról nézve meg muszáj kiadnom egy egy manával olcsóbbat a leszedésből, mert különben senki se veszi meg a kieget.
Ezzel szemben egy blokkosított játékban a blokkon belül bármennyire lassíthatom a játékot, mert a lapoknak egymáshoz viszonyítva kell balanszosnak és érdekesnek tűnniük. Egy blokkban nyilván kevesebb féle deck lehet életképes, de biztosan olyan nagy baj ez, hogy nem 40 koncepció ellen kell készülnöd, hanem tudod a 10 legstabilabb koncepciót és ezek mellett bevállalhatsz marginális all-in deckeket is?
Hogy ciklikusan mindig bele kell rakni a játékba így egy versenyjátékosnak több-kevesebb pénzt? A beholdernek ez aligha lehet baj. A jelentős mennyiségben vásárló profik/ lelkes amatőrök most is az új kieg megjelenésénél 2-3-5 displayel (20-100 ezer) betáraznak az új lapokból, így nekik költség szempontjából mindegy. Aki ennek a töredékét költi a játékra az ezt a pénzt így is el tudná költeni, csak talán egy ilyen kevésbé diverz metában egy jól felépített deck többet érhet.
A "de én akarom használni a gitongáimat is biza versenyen" típusú embereknek pedig lehetne tartani olyan formátumú versenyt, ahol az összes megjelent lapot lehet használni. (a 11 pesti versenybe belefér; a vidéki közösség pedig úgyis a saját igényére alakítja a versenynaptárt)

Már így is nagyon hosszú lett, úgyhogy a többit inkább máskor.

DM
 
Neharagudj már Nika, muszáj ezt a kötözködő-tettetett-értelenséget tettetni? Mond azt, hogy nem akarod, hogy a beho újra kiadja a Solisar/Kyorg/Térszagi -t, de ne azt, hogy nincs befolyása az árakra. Köszönöm.
 
Én kb 1/2 éve kezdtem újra a HKK-t, amikor megjelentek az alfa-paklik. Csatlakozott hozzám két haverom is, de ők megmaradtak hobbi játékosnak. Ami azt jelenti, hogy játszunk az alfákkal (ritkák nélkül-az alfás ritkák teljesen tönkre teszik a játékot!) egy hónapban egyszer. Nyáron, amikor már kezdett unalmas lenni a dolog, pont kapóra jött a nagy Zén-es akció (50 Ft/csomag) úgyhogy azokat is lehet használni és ez elég nagy löketet adott a dolognak. Szeretném megosztani veletek, hogy ők miért nem léptek tovább és én miért.

Én egyszerűen azért léptem tovább, mert egyrészt találkoztam JuFe-val és szerelem lett az első látásra, másrészt kapható volt még az Alanor alvilága zén, amiből össze tudtam rakni egy olyan deck-et, ami hozott két győzelmet. Nekem innentől nem volt megállás.

A többbieknél mi volt a baj? Az, hogy hiába tetszett meg nekik egy "olcsó" koncepció, a nem kapható kiegek gy/ngy lapjai és a nem kapható zének nehezen beszerezhetőek voltak. Szerintem elengedhetetlen, hogy legyen sok olyan koncepció, amivel egy kezdő játékos is elindulhat és ha nem is versenyt nyer, de nem csak kikap. Vannak ilyen koncepciók, de miért kell ezeknek az összerakását azzal nehezíteni, hogy gy/ngy lapok nehezen beszerezhetőek? Egy profi az új nagykieg gy/ngy lapjainak a 90%-ára csak legyint, kuka, gitt. Miért nem lehet a már nem bontható, de még mindig használható gy/ngy-okkal feltölteni ezeket? A már nem bontható zének kulcslapjait is újra ki kéne adni. Így nem okoznak gondot egy "mezítlábas" Rox, mérgező, ében íjász, stb. deck összerakása.

Nem nagy nyeremények kellenek, hanem örömjáték. Szerintem nem elkülöníteni kell a profikat meg az amatőröket, hanem összehozni. Én olyan versenyt szerveznék, ahol az utolsó 3 kieg meg a még kapható zének lennének használhatóak, vegyes kategóriában. De ehhez az kell, hogy az utolsó 3 kieg gy/ngy lapjai között ott legyenek a játszható koncepciók gy/ngy kulcslapjai.

Azonkívül tudom, hogy ez egy gyűjtögetős kártyajáték, de azt azért kerülni kell, hogy egy versenylap beszerezhetetlen legyen. Mondom ezt úgy, hogy megvan a 3 kyorg/ térszagim.

Üdv.: Marci
 
Én személy szerint az osztályomban kezdtem terjeszteni a HKK-t. 2 éve indult a dolog, amikor is egyiküknek a fülébe jutott, hogy játszom és megkeresett, hogy áruljam már el a szabályokat, mert vett egy IV-t és nem érti.
Szépen lassan elkezdett játszogatni és egyre többjüknek tetszett a dolog. A 2 év alatt többen becsatlakoztak, kicsatlakoztak, abbahagyták stb., de jelenleg azt hiszem 8-an voltak már ligázni, 5-üknek egész jó kis gyűjtije van, 2 már profipontot is szerzett, 1 pedig aktívan jár nagyobb versenyekre is.
Szerintem ez az a korosztály, amit érdemes célozni, az általános iskolák felső tagozata. Itt már megértik a játékot, egész jó matematikai képességekkel rendelkeznek, és lefogadom, hogy a felük játszik (játszott) stratégiai és/vagy gyűjtögetős kártyajátékkal, legyen az Hearthstone, Clash Royal, stb.
 
Sziasztok,
Megpróbálok válaszolni a saját szemszögemből.
Egyszerűen túl drága ennyi formátumra felkészülni. Adjátok össze a top paklik értékét, ezt nem csak a fiatalok,de sok felnőttnek sem fér bele.Anélkül meg nagyon nagy mák kell, hogy jó eredményre esélye legyen.
Kicsit vissza kellene szoritani az árakat.
Egy op ritka is max 1000 ft-t érjen. még akkor is simán benne van 70k-ba minden formátumra erős paklit összerakni.
Ur se menjen 3-3,5k fölé.
Aztán majd ha egyszer gyűjtői értéke lesz már más kérdés,de amig verseny erős nem kellene elszállni az árakkal.
Ma már akad simán annyi verseny erős pakli, hogy még változatos is legyen, ha mindenki megfizethető áron be tudja szerezni amit akar.
Engem speciál ez riaszt el
 
Meg rengeteg pénz/felkészülés is.
A felkészülés miatt rengeteg idő még a versenyen kívül is.
(hacsak nem olyan az ember, mint én, hogy ugyanazzal a paklival játszik éveken keresztül.)
 
Az utobbiban elegge biztos vagyok. Amiota ilyen sok verseny van, meg a legelszantabbak is konnyebben kihagynak 1-et, 2-t.

Gondoljatok meg, aki Pesten minden versenyre elmenne, az:
- 4 Liga
- 2 Exi
- 1 Beho
- 1 Blog
- 1 Dungeon
- 2 BC-kedd (ha jol tudom)

11 verseny / ho, az mar eleg fanatic mode .
 
Egy hónapban 40-50 amatőr játékos fordul meg a Ligában, szóval ennél többről van szó.
A visszajelzések alapján tényleg azt tudom mondani, hogy sokan egyszerűen nem szeretnének rászánni erre egy napot.
Kíváncsi lennék amúgy, hogy ha kevesebb lenne a "nagy" verseny (= nagyobb lenne az "exkluzivitása"), növekedne-e az átlagos létszám...
 
valószínűsíthetően, ha egész héten dolgoztál/tanultál akkor nincs kedved a hétvégédből egy napot HKK-ra áldozni a szó legszorosabb értelmében.

Ezért van sztem igazából leginkább létjogsolultsága az Ex és hozzá hasonló versenyeknek.

Jobb egy 2-3 óra hosszúságú verseny, ami az esti órákat terheli, mint sem egy olyan, ami a hétvége egyik elgértékesebb napját veri keresztbe.
 
Mondjuk ezt szavazással lehetne kideríteni. Reálisan felmerülő opciókkal (nincs kedvem/időm/pénzem/lapkészletem) és egy egyéb lehetőséggel, ahol megindokolhatná, hogy mért (pl simán lehet, hogy valaki a ligát lazának tartja, de egy egész napos versenyen feszültebb, ezért kerüli el. kezdetben ezzel én is így voltam, ma már nem tetszenek annyira a side nélküli versenyek, ezért (sem) járok ligázni).

És igen, egyébként marha bonyolult a játék, talán lassan egyszerűsödik, de ez is (itt most az újakról beszélek) elrettentő lehet.

(no meg akad egy réteg, akinek annyit nem ér az egész, hogy versenyezzen, inkább csak otthon eljátszogat, tudom, mert nekem is van ilyen haverom).
 
Amit Krisztian ir, az egy nagyon fontos kerdes (idorol-idore felmerul, spec. en a jatek bonyolultsagat is problemanak erzem, elriasztja a kezdok egy reszet).

Az eredeti kerdes ettol majdnem fuggetlen: az a kb. 30 kezdo/amator, aki azert a Ligan kb. fixen ott van, miert nem jon el a szombati versenyre? (nem csak a Behosra, masra se)
 
A HKK nagy problémája, hogy kevés és egyre kevesebb a játékos.

Nem szabad csak abból kiindulni, hogy a pénteki liga-versenyeken 30-40 játékos van, mert szép, de ez összlétszám a 3 kategóriában. Nem várható el, hogy ők mindannyian a szombati versenyeken is ott legyenek. A hétvége a fiatalabb korosztályé kell(ene), hogy legyen!

A fő gond az, hogy a fiatalabb korosztály gyakorlatilag nem is létezik a HKK-ban! Semmiféle utánpótlás nincs a játékosbázisban. Legalábbis a versenyezni járók között. Havonta vannak ugyan páran, akik megismerkednek a játékkal, de ők többségükben (talán) megmaradnak alkalmi hobbi-játékosoknak.

Hónapról-hónapra feltűnnek nálam a Dungeonben régi játékosok,- akik újra elkezdenek játszani mert most már nem zsebpénzből, hanem a saját keresetükből tudnak régi hobbijukra áldozni. Közülük egy páran a versenyeken is feltűnnek, de főleg csak a pénteki ligán.

A nagyobb versenyek létszáma (Beho, Blog, Dungeon) az utóbbi időben elmarad a korábban megszokottól!

De mégis, mit kellene csinálni?

Valamit kell, ez biztos! Az elmúlt 20 évben sosem kongattam vészharangot, de most "rámarkoltam a kötél végére!"

1.:
A jelenlegi játékosok megtartása érdekében, bizony "ki kell nyalni a feneküket", mert ők is elhagynak minket.
Meg kell hallgatni az észrevételeiket, ki kell elégíteni az igényeiket! (pl.: verseny-helyszínek, nevezési díj, verseny-időpontok, nyeremény típusok, új honlap, laptervek, tesztelés, szabályok stb.)

Ezek főleg a Beholder Kft kompetenciái, tőlük várok / várhatunk megoldást.

2.:
A játékosok számának növelése érdekében sok mindennel próbálkoztunk már az elmúlt évtizedben és semelyik sem ért célt.

Én most egy újat fogok ajánlani, ne kövezzen meg senki érte: ingyen kell adni a HKK-t! Elsőre horrorisztikusan hangzik ez Magyarországon, de nyugi, nem ment el teljesen az eszem, hiszen kereskedő vagyok magam is.

Nem kell mindenkinek, mindenféle kártyát ingyen adni, nem. A 11-17 éves korosztálynak kell eleinte ingyen kínálni a játékot - és persze nem a top-kigeket vagy csúcs spoilereket. Csúnya hasonlattal élve: mint ahogy a filmekben terítik a kábítószert a fiataloknak, először ingyen, aztán ha rákaptak, akkor már lehet a HKK-ért pénzt kérni.

Ez nem csak a Beholder Kft. "dolga" lenne, hanem a meglévő játékosoké is. (pl.: Az utcán a hazafelé sétáló srácoknak a kezébe nyomsz egy szabálykönyvet és 100 lapot: "...tessék, ajándék! Próbáljátok ki, mert király!)

Amit a Beholder részéről várnék: a raktárban álló, kb. már "halott pénz" Zu'lit kincse, Misztikus erők, Újjászületés, Elözönlés, Tengermély, HKK-Junior csomagokat ingyen osztogassa a KEZDŐ játékosoknak! Találjon / találjunk rá alkalmat: játék expo, állatkert, ligeti hétvége, strand, vasúttörténeti park vagy akármi más!
Én magam is vállalok -"0" forintért - ilyen "osztogatós munkát"

Amit én tettem / teszek a játékért-játékosokért:

1.: Meghallgattam a játékosokat és elfogadtam, tudomásul vettem, hogy szar állapotban van a Dungeon. A felújítás már második hete tart- , nem 2 Ft-ba kerül, másra is el tudnám költeni... - de remélem, hogy öröm lesz beülni hátra, ha teljesen(!) készen lesz! (Ez kb. tavasz vége-nyár eleje.)

2.: Krisz fiam az iskolában a Karácsonyi vásáron és most Húsvétkor is HKK-t "árul" a többi általános iskolás gyereknek! Két display HKK-Alfa már elment de azóta voltak "utánrendelések" is. Ez semmiségnek hangzik tudom, de ha MINDENKI csak ennyit tudna hozzátenni, rövid időn belül újra nagyon sok HKK-játékos lehetne!

Szeretnék ősztől az iskolájában HKK-szakkört indítani, az előző, Pittypang-utcai suli szakkör mintájára. Ehhez várom a majd segédkezni tudó jelentkezőket is!

Tehát, szerintem van / lehet megoldás a jelenlegi létszám és egyéb problémákra, csak kezdjük el végre a megvalósítást!
 
De ha a "hosszú verseny nem jó" jönne ki a "piackutatás" eredményeként nyilván meg kell próbálni pl az amatőröknek egy rövidebb versenyt tartani a nekik jobban megfelelő idősávban az adott profi verseny időtartamán belül persze.
 
Sztem nem engem kell erről megkérdezni hanem azokat akik nem voltak ott. Én csak okoskodnék mint bárki más.
 
Neked van erre teoriad? (az ismert 'rovid erseny jo, hosszu verseny nem jo'-n kivul)
 
Neked mindegy, te ugysem jatszol
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.