Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Annihiláció
(Ősök Városa varázslat)
Küldd el képeslapként!
Az annihiláció elmondása után a galetki előtt álló torzszülött testéből csupán egy fájdalomtól vonagló, egyszerre ordító és sipítozó görcs marad, mely molekulánként elhalványodik, és meglepően gyorsan átsüllyed a teljes nemlétbe.
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala
Legendák Viadala paklibeküldés
HKK Kódex változások

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (2)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
HKK kérdés? (47084)
Lapötletek (64958)
HKK online, TF online, Argum City (49)
Versenybeszámolók (19284)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Nézet:
Itt jegyzem meg h minden versenyszervezo eldontheti - ahogy eddig is - h a rotaciot hasznalja vagy sem. Egy probauzemet megerne.
 

D.K., és mindenki más, aki csak most "téved" ide!
Olvassátok vissza az első hsz-től, mert érdekes a téma, és sok mindenre választ is kaptok!


Részemről a rotáció mellett vagyok és szinte mindenben egyet értek Szabolcs (Kyb) meglátásaival.

6-8 éve említettem először -,aki hallotta, emlékezhet is rá - hogy változás kell a játékban. Nem rotációnak hívtam ugyan, de a lényege kb. ez lett volna.
 
Sok minden szóba került itt, ami nagyon fontos. Érdemi hozzászólások és építő jellegű kritikák. Sajnos rég nem volt ilyen a fórumon.
A rotáció játékfejlesztési szempontból garantálná a szinten tartást és a változatosságot. Sok problémát megoldana az biztos, de vajon mennyit szülne? A rotált lapok értéke nulla lenne a rotáció felé közeledő lapok pedig már két évvel korábban kezdenének bele a negatív árversenybe. Sokan nem nyelnék le ezt a békát.

Az, hogy kevesen voltak szombaton az amatőrbe csak azt jelenti, hogy már kiversenyezték magukat a srácok. Összesítsétek, h a pesti versenyeken összesen mennyien fordultak meg. Biztos szép számot fogtok kapni. Az is lehet, hogy csak jobb amott a hangulat. Rengeteg a tényező. A lényegeseket meg sok nagyágyú már le is írta.

Nem tudom kit mi riaszt el. Nálunk például (Szeged) a kezdő ligába sokkal többen járnak mint versenyre, de a lényeg, hogy legalább oda járnak. Támogatom is, hogy külön, szépen időt hagyva fejlődjön mindenki a saját tempójában. Nagyon nehéz felnőni egy profi játékoshoz. Nekem még mindig nem sikerült DK-hoz. Van aki egy két kudarc után sarkonfordul, pedig rocky már megmondta a frankót:
"A világ nem csak napfény és szivárvány. Ez egy kegyetlen, undok hely, és bármilyen tökös srác vagy, térdre kényszerítenek, ha hagyod, és soha nem engednek felállni. (...) Bírni kell a pofont, és muszáj menni tovább, csak így lehet győzni. Ha tudod, hogy mit érsz, menj és küzdj meg azért, ami jár, és közben viseld el a pofonokat!"


Az alapakli is járható út és közel se olyan érzékeny téma mint a rotáció. Valami köztes megoldást kell kitalálni. Legyen egy oldalas a tiltólista

Azt mondom nézzük meg mi lesz itt a nemzetiig. Vezessünk statisztikát. Addig is mindenki csiszolgassa az ötleteit. Lassú víz partot mos.
 
Én teszek rá egy kísérletet:
Az EMBER megújuló energia. Bizonyos emberek elmennek, mások pedig jönnek. Ez mindenre igaz, mindegy hogy az EMBER-t munkavállalónak, állampolgárnak, játékosnak, fogyasztónak, vagy egyszerűen csak ügyfélnek nevezzük.

A probléma ott van, amikor több ember megy el, mint jön. Az, hogy az ember abbahagy egy hobbit, természetes. Az, hogy mások nem kezdik el, az már nem. Miért nem kezdik el? Azért, mert a Z-generáció lenne a célközönség, akiknek el kéne kezdenie. De ők nem kezdik el, mert túl sok pénz-, energia- és időbefektetést igényelne részükről.
Ők nem ehhez vannak hozzászokva:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Z_gener%C3%A1ci%C3%B3
Egy mai általános-/középiskolás elvárja azt, hogy életében először betéved egy konditerembe péntek délután 5-kor, és este 7-kor szénnégyúrva jöjjön ki onnan. Felháborodik ha ez nem sikerül, és nem érti mi bajod van neked az ő hozzáállásával.

Ez így működik manapság. Ez nem a mi hibánk, nem a kormányé, nem a Behóé, hanem a komplett globális társadalomé. Mi ez ellen tenni nem tudunk, nem is érdemes, már öregek vagyunk hozzá, és nem csütörtök este egy fórumon fogjuk megoldani.
 
Valaki elmagyaràznà egyèbkent pàr szóba hogy mi a baj most a hkk-val mert en nem ertem. Lehetőleg olyan aki ert is hozzà kicsit mert a siras nem erdekel abbol van sok.
 
Most làtom mi folyik itt nagyjâbol gondolom hogy miröl van szo biztos nemfogom vègigolvasni de komolyan ezen megy a siras hogy most vèletlen 10en voltak csak amatőrbe? A verseny alatti szunetekbe egy csomo ujrakezdővel sefteltem csak epp nemjatszottak ezert vagy azert. A kartyanak szerintem most elèg jo piaca van ami azt jelenti hogy semmi para nincsen nem mindenki akar vagy epp tud versenyre jârni nincs ezzel semmi gond. Szegeden ugyan ez a helyzet. Jatszanak de versenyre csak a fele jàr. A rotâlàsrol meg annyit ha jönni fog akkor 18ev utàn elfogom adni a gyűjtit mert nem vârom meg hogy elertektelenedjen (ràmrohadjon) es ezzel mas is igy lesz ugyhogy ezt jol gondoljatok meg. Aki meg sir hogy ilyen meg olyan dràga menjen el nèzzen magànak egy màsik hobbit ès nèzzük meg melyikre nem kell költeni sulyos ezreket...
 
Részben igazad van, de miért is csak részben:

Nem akarok nagyon mélyen belemenni, de a piacgazdaságra is sok tényező hat pl állam( esetünkben a kiadó) stb.
Amit írtam, hogy elszálltak az árak, igen ilyen a piac, de lásd pár éve amikor a bankok (esetünkben a nagyobb dílerek) túlfújták a lufit szépen ki is durrant(esetünkben elfogy vagy kevés játékos mert nehéz megfizetni)
Ennek a kezelése elég összetett esetünkben is, de nem is ez volt a kérdés.
Csak egy szerintem nyomós okot írtam le és nem megoldási javaslatot
 
Az mennyire megvalósitható, hogy a rotálás bevezetése utáni néhány évben megjelenő lapok ne legyenek erősebbek, de gyengébbek se, mint a mostaniak? Egy részük pótolhatná a kitiltódott régebbieket, lehetnének azokhoz nagyon hasonlóak játékerőben és konkrét funkcióban is. Ezeken kivül, hogy legyen újdonság is egy-egy kiegben, lehetne teljesen új koncepciókat teremteni, amik nem erősebbek a meglévő pakliknál/lapoknál, hanem mások. (Mint pl. mostanában az ében ijászok).
 
" ez csak azokra a paklikra igaz, amiknek _szignifikans_ reszet alkotjak az 5 evesnel regebbi lapok. Erzesem szerint ilyen paklibol nagyon keves van most."

Ez szerintem nem igaz. Nincs egyetlen olyan pakli sem aminek "szignifikáns részét" lecseréled egy új kieggel. (Tematikus zént kivéve, de az más téma.) Általában 1-2 olyan lap jön ki egy új kieggel amivel a pakli gerinclapjait érdemes cserélni és 1-3 kiegészítő lap amivel a körítést variáljuk. Utóbbiak formátumtól, metától stb. is erősen függnek. Na most az utóbbi 2 jellemes verseny top 10 dekkjéből mindegyikben minimum 1 db de inkább több 2013 előtt lap volt. (Fürkész, Erős, Soli, Térszag, Kyorg stb. főleg kiegészítő lapok illetve egyes dekkeknél koncepciólapok is.)
A kieső kiegészítő lapokat muszáj valamivel pótolni. Lehet, hogy lesz néhány pakli ami teljesen érintetlen marad és nem fogja zavarni az, hogy 2013 előtti lapot nem lehet benne használni, de én őszintén szólva a good stuff Lassan Járj!-on kívül nem láttam más ilyen dekket az utóbbi 3 nagy verseny top 10-ében. Szívesen veszek _konkrét_ példákat. Ha van is ilyen pakli, akkor egyszerűen annyi a megoldás, hogy az nem kap lapot a köv. kiegben. Ha van olyan játékos aki csak és kizárólag ilyen paklival játszik (side is számít ám!) akkor ő majd nem vesz új kieget. (Szerintem ilyen ember nincs, de ha van akkor valszeg nem az vágja majd földhöz a Behót anyagilag.)

Szóval nem, nem kellenek erősEBB ritkák. Erős ritkák kellenek. Annyi hirtelen eltűnő versenylap lesz, hogy szerintem bőven elég hely lesz így az új spoilereknek.

Írok pár beszédes nevű példát, szín laptípus és altípus szerintem egyértelmű lesz:

Panatán aurája
1Vp 1 Zsz

Ősmágia, védekezés
Semlegesítés: lap
Kapsz egy kisebb angyal tokent aktívan a tartalékodba.

Kisebb óhajtás
2 Vp 1 nekron
Kikereshetsz a paklidból egy max 2-es, fix Ik-jú lapot és ebben a körben ingyen kijátszhatod.

Hiénakutya
1Vp 1 Nekron
Szárnyak
Feltámad
Idézési költsége nem mehet 1 nekron alá.
Kijátszásakor dobj 3 lapot célpont pakli tetejéről a gyűjtőbe. Újrahasznosítás:1
2/1

Bélszaggatás
1 Vp 2 Nekron
Semlegesítés: lap. Idézési költségéből az 1. körben 1 Vp-t helyettesíthetsz 3 Ép feláldozásával.
Kijátszásakor kapsz egy dobótőr tokent.

Binigan manadesztillátora

3 Vp

Kijátszásakor kapsz 3 Vp-t, 2 szk-t és a kör végén húzz 1 lapot Vagy Szétoszthatsz lényeid között 3 Izomjelzőt és a kör végén húzz egy lapot. Idézési költsége 1-el kevesebb, ha mutatsz a kezedből 1 db 1-es, 2-vel ha 2 db 2-es és 3-al ha 3 db 3-as ik-jú lapot.

Ezek közül melyik az amelyik erősebb, mint a mostaniak? És melyik az amelyik a jelenlegi 4 évnyi lapkészlet mellé téve nem kerülne be azonnal a paklijába?

Krounk hsz-éhez: Igen, úgy gondoltam az 5 éves Rotát, hogy a jelenlegi kiegmegjelenési ráta marad, azaz évente 1 új nagykieg, 5-6 Zén és 2 alfa, Kb.

Üdv: Kyb
 
Egy új blokknak azért veszed a lapjait, mert nem tudsz mással versenyezni, ez ilyen egyszerű. A nagy blokkosított játékokban is, ha abszolút értékben nézed az összes laphoz viszonyítva az erejüket egy új kieg lapjainak, akkor mindegyik egy rakás szemétnek tűnik. Nagy riktán egy-egy befér az "örök" formátumú deckekbe. Ezek, ha túl erősek a blokkon belül is (mert nem valamilyen hiányzó eleme egy régi decknek), akkor egyszerűen kitiltják (meglepő módon senki nem jár tüntetni, hogy a legjobb lap egyik napról a másikra kitiltott lett és hátlapnak jó
maximum).
Az 5-6 éves rotának akkor van értelme, ha úgy maradna a dolog, hogy évente jelennek meg a kiegek. Nyilván, ha fél évente, akkor 3 éves rota kell. Egy kb. 1000 lapos készlet kell a kellően sokszínű meta kialakításához.
 
A kiegek valoban jol fogynak, ez nagyon fontos. Nagy gaz tehat (szerintem) nincs. De a hosszutavu tervezes miatt kellenek az uj jatekosok, az uj versenyzok is. Valamint kozben a 'lapok erosodese' problema is idekeveredett .
 
Van racio abban, amit irsz (Miklossal is hasonlot beszeltunk).
En azert latok problemakat is - az 1. ilyen kiegrol beszelunk alapvetoen, es legyen mondjuk 5 eves 'rotalas'. Rovidebbnel konnyebbedik a helyzet.

- ez csak azokra a paklikra igaz, amiknek _szignifikans_ reszet alkotjak az 5 evesnel regebbi lapok. Erzesem szerint ilyen paklibol nagyon keves van most.

- ha az uj kiegben csak ezeknek a regi, kieso lapoknak a potlasa van ritkakent (kicsit gyengebb verzioban, vagy ugyanolyan erosen), akkor jatekoskent, ha nem szeretnek beruhazni az uj kiegbe (direkt eltulzom, hogy jobban lathato legyen) :
- fogom barmelyik masik paklit (amibe ugye nem jottek ki must-have eros ritkak) es azzal versenyzek boldogan tovabb. Az a par masik pakli inkabb gyengult, tehat azok nem lesznek ellenfelek. 3-4 kieg mulva ez mar nem fog menni, de _most_ siman. Miert vennek uj kieget?
Szoval _kellenek_ azok az uj, erosebb ritkak az 1. kiegbe...
Es akkor innentol teljes indukcio...

Valahogy ugysesen otvozve az "uj, erosebb ritkakat" es a "gyengebb, kieso spoilerek potlasara szolgalo ritkakat", talan...
 
semmi bántás, de a gyűjtőgen iránti utálatod és frusztrációd annyira kiütközik ezen az öteleten, ami amúgy még jó is lenne...
 
Sziasztok!

Én is bedobnám az én 2 centemet.

Szóval először is regálni JJ kommenjére, hogy kezdők miért nem járnak versenyre.
Magam részéről (újra kezdőként) Behos verseny vidékről nem megtérülő befektetés. (Pesti út 10 -re felérni nem ismerem a metát nincs verseny tapasztalatom stb stb). Ami kezdőként nagyon csábító lenne az a Kezdő ligák, de azok is pesten vannak.
Szóval fentiből is látszik engem szomorúan érint hogy a környékemen (Veszprémben) konkrétan kihalt a HKK verseny, és még a játék kedv is mert konkrétan egy másik újra kezdővel tudok most csak találkozni).
Ebből a problémából fakad egy másik is, hogy a csere még nehezebben jön létre. Számomra teljesen beszorult egy ilyen leveles cserére a történet aminek eredménye képpen elég nehéz következő versenyre egy közel értelmes koncepciót össze cserélgetni.

Szóval ha lehetne valami módja annak hogy Beho néha elmozdítsa ezen versenyek székhelyét pestről akkor akár vidékiek is jobban mennénke (ez csak tipp és nem is biztos hogy valid).
A kezdő pakliknak jó a koncepciója. Bennem egy olyan merült föl hogy kezdők számára lehetne ilyen versenyt indítani amiben kötelezően alfás lapokkal lehet indúlni pl 50% ig. Ezzel sokkal inkább szorítanánk a játékot a tudás és nem a birtoklás irányába ami a kezdők esetén úgy is jobban számít.

A díjazásról annyit emlékeznék meg hogy így kívűlről az hangzik a legjobban hogy bontanak packokat és azon ritkáit elosztják (kezdők esetén még a gyngy-k is értékek) helyezés fv-ben.

Bocsi a hosszú postért.
Itt egy krumpli: ...
/
|
.../
 
Hello,

Balage nincs igazad. Nem kell, hogy erősebb legyen, alapvetően tévedésben vagy. Az legszebb az egészben, hogy saját magát oldja meg a probléma. Ugye, ha most az én hszemben írtak alapján a köv kiegtől fogva nem lehetne használni semmit ami 2013-nál régebbi, akkor rengeteg jelenleg pótolhatatlannak látszó lap esne ki amikhez _hasonló_ de _kiegyensúlyozottabb_ verziót lehetne kiadni az elvesző _funkció_ pótlására. Azaz NEM kiadjuk újra a térszagot csak most pirosban vagy a Kyorgot Rhattként, hanem funkciókat pótlunk. Senki sem tehetné meg aki aktívan versenyez, hogy nem vesz új kieget, mert a kieső lapkészletet minden dekk megérezné. Lehet lenne pár olyan amit nagyon vagy alig érintene, de lenne sok-sok másik ami újra versenyerőssé válna.

Mondom a példákat.
A fehér elveszti az Erős-Soli-Panatán countereket. Ki lehetne adni neki egy 1 Vp 1 Zsz-es spell alapú lapcountert. (Védekezik, ősmágiás és ad 1 kisebb angyalt vagy valami ilyesmi.) Ez nem erősebb, mint a jelenlegi hasonló lapok, sőt... de pótolta a kieső funkciót színen belül és új. A játék pedig nem lett gyorsabb tőle és szerintem bárki örömmel forgatná aki szereti a fehér dekket.

A gyűjtőgennek rengeteg gerinclapja kiesik. Ezzel egyrészt megoldódott az a súlyos probléma amit ez a dekk jelent, másrészt lenne hely újfajta lapoknak a pakli egy korrektebb változatához. Tehát ki lehetne adni hozzá korrekt és kiegyensúlyozott lapokat, amiket el lehet tolni az elmúlt kiegek mintájára az altípusok felé. Pl. Dögevő farkas ami 1vp 1 nekronért (nem mehet az ik-ja 1 nekron alá) generál gyűjtőt kijátszási feltételből vagy Hullarabló vámpír, Királyi kórboncnok fehér kalandozó stb. Rájuk kell pakolni valahogy pár laphúzást vagy korlátot, hogy a pakli ne tudjon 100%-on dolgozni börtönben és bilincsben, azaz megszűnjön inkorrektnek lenni.
Végig kell nézni milyen lapok és így milyen funkciók esnek ki és azokhoz hasonló de lágyabb lapokból tökéletes 1. nagykieget lehet alkotni szerintem. A hirtelen eltűnő lapok óriási fejlesztési teret adnának.
A pihenő régebben felvetett felújított verzióját ki lehetne adni, ahol hangolható a lap képessége.
Végre lehetne rendes 3 Vp-s lapokat is kiadni, mert nem lebegne ott a Manakonzerv. Kiesik a Mangó-Molgan. Kiesik az Akmal. Kiesik az Életadó. Kiesik a Kreatív affinitás. A Rox csúnyábbik fele. Csupa olyan lap ami a saját paklijának vagy koncepciójának ellehetetlenítette a rendes új lapok kiadását, mert ő maga túl erős volt.

Nyilván ez nem kis feladat, de amennyi extra munkát jelent, annyival könnyebb is a tesztelés, mert megvannak az irányok (A fehérnek kell 2-3 ellenfél körében kirakható megoldás, a pirosnak erőforrások stb.) És mert egy fix 4 éves lapkészlethez kell az 5. évet kitesztelni, nem pedig 21 évhez a 22.-et. Sokkal könnyebb szűrni a dolgokat. Van remek tesztelőcsapat szerintem megoldjátok.

És végül, végtelen mennyiségű új koncepció alakulna ki azonnal. Rengeteg olyan lap van, ami az elmúlt kiegekben jött ki, nagyon hangulatos és érdekes, és ha nem lenne az a pár régebbi fixen jobb lap, akkor sokan játszanák is. (Még a végtelen kombók szerelmeseinek is van új: 2 Veremmester + Sziturena, csak minek ilyenekkel szórakozni, amikor börtönfarkas mindent visz?)

Üdv: Kyb
 
Bellarchon: ez is egy nagyon jó gondolat, hogy a hiány-gyngy-k köré alfát építeni, és úgy kiadni.

De ha csinálunk új alappaklit, az akár megoldhat minden ilyen problémát, de alappakli csak akkor lehetséges, ha abban ritkák is vannak újrakiadva.

Egy alappaklival egyébként az is kontrollálható, hogyha egy lapot szeretnénk a metában tartani, de kirotálódna, akkor ki lehet ott adni.
 
Jo kis osszetett topic lett
1 technikai kerdest nem (se, ) latok: _elvileg_ ha _valaha lenne_ rotalodas, mit csinalsz az 1. ujonnan kiadott kieggel? Ez ugye kicsit gyengebb kene legyen, mint az elozoek... akkor viszont kutya nem veszi meg. Nem varhatod meg, hogy 3-5 ev alatt kirotalodjanak az eros lapok, es majd akkor megveszik visszamenoleg kenyszerbol ezeket is...
 
Azert nem jonnek uj jatekosok rendes mennyisegben, mert ennek a jateknak zero a marketingje, en nem latok sehol sem online, sem offline hirdetesek, pedig amennyit en keresek erre a szora a facebooknak meg a googlenek dobalnia kene az ajanlatokat. Nincs egy 21. századi honlapja sem.
Amikor bejott a HKK raadasul meg lehetett kapni konyvesboltokban es egy csomo helyen is.
Plusz amikor eloszor lementem kartyalapokat nezni a dungeonbe kis koromban, a szuleimmel mentem. Amikor legkozelebb akartam menni, azt mondtak, hogy csak nem abba a szakadt lebujba akarsz menni.

Szerintem ezeken kellene dolgozni egy kicsit,

Senki nem akartok megserteni, ne vegyetek magatokra, de en igy latom.
 
Kyb: nagyon jó a poszt amit írtál, köszönöm! A rotálódás már többször felmerült, mint egy eszköz, amit más kártyajátékok használnak. Mi ezt mostanáig mindig elvetettük, mondván, hogy a lapok amúgy is erősödnek, amúgy se akarja senki a régi lapok nagy részét használni, ez csak egy felesleges korlátozás lenne.
Viszont írtál pár dolgot, ami szöget ütött a fejembe, és mégis értelmet adhat a rotálásnak, különösen így együtt nézve:
1.) Azért van jópár régi lap, ami még mindig megállja a helyét, sőt! Fontos eleme bizonyos pakliknak.
2.) Egy kezdő játékos számára tényleg zavaró lehet, hogy ezeket nem tudja beszerezni.
3.) A követők, szabálylapok jó része nem fog elavulni.
4.) A rotálódás növeli a tervezői szabadságot sok szempontból.
Szóval én azt mondom, a te posztodnak köszönhetően, elkezdhetünk gondolkodni a rotáláson: de persze ez abszolút azon múlik, Ti, játékosok mit gondoltok erről.
 
Az új játékos kérdésben szerintem a legfontosabb a reklám. A mai világban ahol minden 10+ éves gyerek a telefonját bújja az online reklám nagyon fontos. Az kell hogy a facebook mutogassa neki és előbb-utóbb rá fog nézni mi az. Jelenleg a hkk olyan mint a népmese, szájról-szájra terjed. Nyilván fogalmam sincs hogy ez milyen kiadásokkal járna, nem is az én dolgom kiszámolni hogy mennyi új játékos kell ahhoz hogy visszahozza mondjuk a fb reklám árát.
A gyngy lapok újra kiadását támogatnám, de csak az olyanokét amit nem lehet berakni valamilyen alfa pakliba. A zanpókos sötétségszellemes vonalat szépen tegyék bele egy mérgezős alfába. Sokkal jobban tetszik az hogy veszek egy alfát és fixen megvannak a lapok plusz még bonthatok mellé egy használható ritkát. Ében íjász detto, mehet alfába ében íjjal, darkronnal. Cselvetés, fürkész meg mondjuk kövi kiegben. Kyorg és társai témában komolyan már-már szánalmasnak tartom hogy néhány ember azt hiszi hogy ezek a lapok=versenygyőzelem. Meg amin tényleg felnevettem "több ember járna versenyre ha lenne kyorgjuk" mivan??? lényeg hogy szerintem nem kellenek újra ezek a lapok, sőt kicsit vissza kéne venni a tempóból(gondolok itt a 0ás lapcounterekre)
 
Ha nem 5 hanem 6 év, akkor felőlem mehet.
 
Hello Srácok,

Nagyon sokat gondolkoztam, hogy írjak-e ide bármit is, végül úgy döntöttem leírom a véleményem, mert szerintem nagyon sokatok tévúton jár. Nem sértésnek szánom, inkább gondolatébresztőnek. Végigolvastam az összes hozzászólást, és ahogy látom, az egyes lapok újra kiadása miatt főleg olyanok sírnak, akiknek csak néhány paklira korlátozódó vagy folyton rotálódó gyűjteménye van. Előbbiek igénye az újra kiadásra a tapasztalatlanságukból utóbbiaké pedig üzleti érdekből fakad. A tapasztalatlanok azt hiszik, hogy azért verik meg őket, mert nekik nincs Kyorg, Térszag stb. Ez alapvetően hibás hozzáállás és még csak nem is igaz. Azért kaptok ki, sokszor nagyon komoly Ur-ekkel is megtűzdelt dekkekkel játszva is, mert nem tudtok még jól játszani. Figyelmetlenek vagytok, nem olvassátok el a lapokat, sokszor a saját lapjaitokat sem ismeritek, rosszul lövitek be a metát, nem tudtok rendes sideot építeni stb. (Persze ott van az is, hogy rád védekezték a Kyorgot de akkor sem azért kaptál ki mert neked nincs, hanem mert az ellenfélnek volt!) És mint mostanában mindenki a megoldást azonnal és kézzelfogható módon akarjátok. Erre pedig remek cél a beszerezhetetlen csodakártya a Kyorg tudás. Aki pedig botor módon eladta ezeket a lapokat régen és most látja, hogy az áruk megsokszorozódott sír azért, hogy ő megint olcsón szerezhesse be. Csak azt nem látjátok, hogy ugyan az fog történni, mint az elmúlt újra kiadások esetén (a nemgyakokra ez sokszorosan igaz). Senki nem fogja használni, mert addigra a kötelező evolúció miatt lesz majd jobb. Lásd Pihenő. És a beho félelme ebből a szempontból maximálisan megalapozott. Tegye fel a kezét aki akarta Pihenő újra kiadását és után örömmel bontotta és használta, vagy az Ezüstsereget.

Én azon szerencsés/megszállott játékosok közé tartozom akinek az elmúlt 10 évből gyakorlatilag minden nem UR (verseny)lap megvan, és elég sok verseny UR-ből is minimum 1. Illetve 95-ig visszamenőleg kb. minden használható lap. Tehát ha tehetném bármilyen lapot használhatnék, bármilyen paklit csinálhatnék -igyekszem is mindig mással játszani. DE! Azoknak a gyngy-knek amiket úgy hiányoltok, a 90%-nak már legalább 1 éve nem látom szükségét semmilyen dekkben. (Kivételek vannak, de minimálisak és egyik sem pótolhatatlan. Sötétségszellemből pl. van 3 db a cseremappámban 1 éve és a kutyának nem kellett.) A ritkák közül, pedig a Kyorg tudás egy játékmechanikai hiba (és a jelen játékkörnyezetben már nem is annyira jó, mint hiszitek) a térszaggatás pedig egy jó-közepes counter, ami igazán már csak a saját színdekkjébe fér el, vagy side lap. A többi említett ritka szót sem érdemel, ha valaki az erős ereje újra kiadását felveti az csak kiállít magáról egy "0 kreativitásom van és nem értek a játékhoz igazolványt" vagy újrakezdő aki nem ismeri az új lapokat.

A jelenlegi dekkek kb. 90 %-a szerintem kizárólag 5 éves vagy attól fiatalabb lapokat használ. A maradék lapok vagy valamilyen elvetemült játékromboló kombó (délibáb) részei, vagy szintén elvetemült elrontott nyerstáp spoilerek (Kyorg) esetleg UR-ek. Ezekre a lapokra szerintem nincs szüksége a játéknak. (Itt jegyzem meg még több 0-s counterre se!) És itt most nem szeretném azt az aggasztó trendet boncolgatni, hogy egyre több UR jelenik meg kötelező szinten a versenypaklikban. De ez is megérne egy hasonlóan hosszú hsz-t.

Szerintem a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából eljött az idő amikor be lehetne és kellene vezetni az 5 éves rotálódást. Azaz a hivatalos versenyeken Csak 5 éves vagy attól fiatalabb lapokkal lehet játszani. (Kivéve követő és szabálylap.) És évente lenne mondjuk 2-3 retro verseny ahol mindent szabad. Mondom ezt úgy, hogy sokatokkal szemben ez engem tényleg komolyan érintene, lévén nekem tényleg "elértéktelenedne" a gyűjteményem jókora része.

A jelenlegi lapkészlet nagyon jónak mondható. Az utóbbi 3 nagykieg kiválóra sikerült, minden funkció le van fedve rengeteg dekk játszható csak az új lapokból is. A gyngy szekció szintén nagyon nagyon jó. Már nem minden dekk úgy kezdődik, hogy végy 3-3 10-15 éves spoilert (Cselvetés, Gyenge, Erős stb.).
Most lenne itt a lehetőség arra, hogy a lehető legfájdalommentesebben bevezesse a behó a rotálódást. Ezzel meg lehetne menteni a játékot a még további eszement gyorsulástól. A játék jelenleg ott tart, hogy az esetek 85%-ban az első 1-2 körben eldől. Nincs élvezetes adok-kapok. 1-2 Vp-ből behozhatatlan előnyt vagy nyerő kombókat lehet összehozni. Sokszor a narancslapok felfordításánál eldől a játék. Ez nem jó irány, mert minden megoldási próbálkozás csak űberelés lehet, azaz belekerültünk egy folyamatosan erősödő spirálba. Lásd Jagumir vs. NTI.

Az 5 éves rotálódás megoldaná az összes jelenlegi és jövőbeli problémáját a játéknak: gyűjtőgen, Kyorg és társai stb. Az új játékosok bevonzása sokkal könnyebbé válhatna. A fejlesztésnek pedig lehetőséget adna arra, hogy a lapok átlag idézési költsége szép lassan újra elérje vagy akár meg is haladja a 2 Vp-t.
Remélem mások is hasonlóan látják és felül tudnak emelkedni a saját kicsinyes érdekeiken a HKK jövőjének érdekében. (huhh leszállok a magas lóról mert töri a demagógia a fenekem )

Üdv: Kyb
 
Azert en meg nem zarnam le szomorkodva a beszelgetest

Pl. kevesen adtak eddig konkret javaslatot a gyngy lapokra...
 
Hát igen én is erre utaltam már. Amíg nem lesz egy rendes piackutatás addig csak okoskodás megy(ezt ami itt megy ebben a topikban egy olyan honlapon amit a HKK társadalom szűk része használ nyilván kicsi értékkel kecsegtet).
 
Ahogy irod is, mindig, mindenben fontos az aktiv jatekosok velemenye. Csakis ugy szeretnenk uj embereket szerezni, hogy kozben nem veszitjuk el a regi, megbecsult jatekosainkat.
 
Hát, amikor egy sok-sok éves gyakori lap még annyira erős, hogy alap nagyon sok versenypakliba (a fürkészre gondolok), akkor inkább azon gondolkodnék el, jól tettük-e, hogy visszengedtük De ilyen sötétségszellem szintű lapokból nem lehet baj. Ritkát változatlan formában semmiképp sem adnék ki, ennek tényleg nem volt jó visszhangja gyűjtői szempontból.

Az alappakliról, én szívesen csinálnék, de tény, hogy az alappakli a kezdőknek van alapvetően kitalálva, és nekik most csinálunk alfa paklikat. valójában, az alfa paklik tervezése, tesztelése és gyártása el is veszi azt a kapacitást, ami egy új alappaklihoz kellene. De ettől függetlenül, szerintem is lehetne egy új alappakli majd, de idén már biztos nem fog erre sor kerülni.
 
arról már nem is beszélve, hogy minek megalkotni egy új "méonech fürkész"-t mikor a lap tökéletes. Az új úgysem lesz jobb... Akkor nem értem. Ha kiadunk helyette egy másik, hasonló lapot, ami gyengébb, akkor is a fürkészt fogom használni... Komolyan nem értem a fanyalgókat.

Egy drafton, frissen bontotton erős lapokat szeretnék használni. Az újra kiadni javasolt lapok mind ebben a kategóriában vannak. Hol a probléma? Hogy 6-8 gittel kevesebb lesz a mappában?
 
Arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon miért nem jönnek az új játékosok? A megkérdezésük nélkül arról vitázni, hogy mi lenne a jó nekik...

Ami jó egy kezdőnek, újrakezdőnek az nem vagy nem biztos hogy jó a profi versenyjátékosoknak. Ez axióma. Kár is róla vitát nyitni.

Ha a kezdőknek, újrakezdőknek akarunk vonzó alapkészletet kiadni, akkor nem vagy csak mérsékelten fontos, hogy az aktív versenyjátékosok ehhez hogyan viszonyulnak.

Ha pedig a versenyjátékosoknak akarunk lapokat kiadni, akkor ez nem vagy nem feltétlen segít a kezdőknek/újrakezdőknek.

A Kiadó azért van nagy bajban ilyenkor, mert mindkét célközönséget ugyanazokkal a lapokkal, ugyanazzal a kiegészítővel akarja kiszolgálni.

A lapok újrakiadásának kérdésében az a cél, hogy a kezdő/újrakezdő játékosok is hozzájuthassanak a korábbi, már nem bontható lapokhoz, ezért e tekintetben nem lehet szempont, hogy ehhez az aktív versenyjátékosok hogyan viszonyulnak.

Szerintem.
 
Engem abszolút nem zavarna, ha cselvetést/fürkészt/sötétségszellemet bontanék, pedig nekem megvannak, tudván, hogy sokakhoz eljutnak ezáltal (a félny oltára mondjuk nincs, az még külön öröm lenne). Szerintem ezzel sokan vagyunk így, úgyhogy ne tartson vissza, akár 6-8 is lehet. Ha mégis úgy érzitek, hogy ez már túl jelentős hányada, akkor lehetne zénenként mondjuk egyet berakni azokba, úgyis az a tendencia, hogy van 1 versenyerős lap, van 2-3 ami side lap vagy pár paklis és a maradék sose kerül elő. Ha a maradék 5-6 lap "rovására" egy felujitott gy ngy lenne, az is teljesen jó megoldás.

Az őslich más kérdés, az tényleg sokak tetszését nem nyerte el (enyémet se).
 
Ez az újrakiadós móka azért elég necces. Nem gyaknál még működhet is, de ritkát sztem semmiképp se. Emlékszünk még a Pihenő, Béklyó, Bufa kódex esetre? Kb értéktelenné tette ezeket a lapokat és nem használták őket sokkal többet mint azelőtt.
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.