Vissza a Főoldalra
 
Május 18-án szombaton részt vennél-e egy HKK versenyen, amit a Board Game Expo-n rendeznénk a ComicConon? (Belépő van, nevezési díj nincs, nyeremény van.)

1) Igen, megyek a rendezvényre, szívesen részt veszek a HKK versenyen is.
2) Megyek a rendezvényre, de a HKK versenyen nem indulok.
3) Nem megyek a rendezvényre.
4) Nem tudom még.
5) Nem érdekel.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Solisar aurája
(Túlélők Földje varázslat)
Küldd el képeslapként!
Solisar druida nagyhatalmú varázslata egy szikrázó aurát von elmondója teste köré. Ez a mágikus képződmény még a legvédtelenebb mágustanoncokat is képes megvédeni bárkitől.
Nézz szét a galériában!
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló
Megjelentek az új Alfa paklik!

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47065)
Lapötletek (64943)
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (29)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)
[HKK Piac] Eladó lapok (141662)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Nézet:
Wekerlén szerintem minimálisat, a versenyzők 80%-ának ez 30-40 perc oda és vissza is, BC2 pedig biztos nem adja oda a péntek estét ezért (ami gondolom teltházas ott ilyenkor).
 
Egy próbát megér. Lehet teltház lesz és kiderül hogy tényleg csak ennyi volt az indok amiért nem jöttek annyian (és akkor elfelejthetjük a többi részét).

Ha nagybetűkkel benne lesz a versenyhírdetőben, akkor tuti népszerű lenne
 
ki kellene esetleg próbálni, hogy egy péntek délutáni estébe nyúló verseny milyen érdeklődést vonzana.
 
Meg az eredeti problemahoz 1 aprosag: arra gondoltam, hogy a marciusi (amator) porgos versenyunkon elore meghirdetve 7 fordulo lenne, igy 1/4 11-es kezdessel szamolva kb. 3/4 2-re veget erne (= felnapos verseny).
 
(újra)Kezdőként én is szembesültem a top spoilerek előnyeivel. (a másik fél által játszva) Persze, elismerem nem az hozza a jó szereplést egy versenyen, de nagyban megdobja a deck erejét.
Az elmúlt pár hónapban elég komoly összegeket áldoztam ezen lapok beszerzésére. Ha most egy ilyen korlátozást bevezetünk a rendszerbe számomra egy igen komoly anyagi veszteségként fog lecsapódni. (hisz a versenyen használhatatlan drága spoilerek el fogják veszíteni az értéküket).
Ismerek olyan játékost aki hasonló cipőben jár mint én.
Nem biztos, hogy ez a jó irány. Egyértelműen inkorrekt megoldásnak tartanám.
 
Tudom, pont én javasoltam, hogy a kezdő versenyen csak a bontható kieg.-et lehessen használni, de szerintem ennek az előfeltétele a másik általam javasolt dolog lenne: a régi gy/ngy-ok újrakiadása. E nélkül félő, hogy pont a visszájára fordul az egész. Olcsó koncepciók gyengülnek és kontrollok erősödnek. Nem biztos, hogy így lesz, de félő. Szerintem ezt a tendenciát is figyelni kéne és ha így lesz, akkor inkább egy ügyes tiltólistát összerakni és nem a nembontható kiegek lapjait tiltani.
 
Nem értem, hogy a kevés amatőr induló probelmatikájából hogy jutottatok el addig, hogy "rotáljatok" mint vmi földműves a kiskapával?

Amúgy sztem a legjobb megoldás az lenne, hogy az amatőr kategóriában 3-9 lapot lehessen cinkelni. (Színes nyomtatás etc)

Igen tudom, mindjárt jönnek, hogy hát az nem éri meg a kiadónak blabla. De legalább belátnák, hogy nem "csak" a spoiler számít.

Függetlenül az ötletemtől még mindig tartom magam ahhoz, hogy a legnagyobb baj az időponttal és a versenyek hosszúságával van. Legjobb példa a sikerességre az általunk megvalóstott Ex sorozat a Wendsday night. Értsük meg, hogy sok embernek nem ér ez a játék annyit, hogy egy teljes napot beáldozzon a hétvégéjéből.
 
Persze.
De a Beho versenyein ugye külön kategória van, ott a profikra tett szigorítás az amatőrök szempontjából közömbös.
Abból a szempontból lenne csak érdekes mégis, hogy meg lehetne vele előzetesen szondázni egy esetleges rotáció várható hatásait a versenymetára...
 
Szerintem meg talán teljesebb lesz az összkép, ha a Dungeon vegyes mezőnye is beszáll a "tesztelésbe".

Így jobban lemérhető, hogy az amatőr játékosokon kívül, a profik hogyan alkalmazkodnak a megváltozott metához.
 
Amúgy kicsit tovább gondolva, ezt a próbaidőszakot a Beholder versenyein elegendő lenne az amatőr kategóriában bevezetni.
 
Részemről "megvéve" János próbaidőszakos gondolata:

Áprilistól az év végéig "Új nemzedék" formátumú versenyek is lesznek a Dungeonben.

Ezeken csak az utóbbi pár év (4-5) lapjait lehet majd használni ezeken a versenyeken. (A versenypaklik többségükben amúgy is ezen időszak spoilereiből állnak)

Pontos részletek hamarosan a dungeon.hu-n!
 
Csak egyetlen részével nem értek egyet.

Ha kijön egy új kieg, és néhány új (felújított) közepes ritka helyett bekerülne néhány változatlanul újrakiadott, erős, már nem bontható ritka (spoiler), az a kiegészítő értékét nem csökkentené, de lehetőséget adna arra, hogy olyanok is hozzájussanak ezekhez a lapokhoz, akik egyébként nem tudnának.

Felmerült itt ellenérvként, hogy "de bezzeg a Bufa kódexe / Pihenő stb., újrakiadása..." Jah, csak azt felejtjük el, hogy ezek újrakiadása mögött egy picikét más ideológia volt. Ezek azért lettek újrakiadva, mert olyan dolgot tudnak, amit más lap nem, és mivel nem lehetett már bontani őket, lehetővé kellett tenni a beszerzésüket. Hiánypótlás végett. Szóba se jött az, hogy ezek a lapok azért kellenek a piacra, mert irgalmatlanul drágák.

A Térszaggatás/Kyorg tudás/Solisar aurája stb. (lehetne sorolni) lapok esetleges újrakiadása mögött egyáltalán nem ez az ideológia, hanem az, hogy a kezdő/újrakezdő illetve azok is, akik azután kezdték a játékot, hogy ezeket már nem bonthatják hozzájuthassanak. Azt a demagóg dumát meg hagyjuk, hogy: "Drágán meg lehet venni ezeket is, vegye meg drágán." Mert épp az lenne a cél, hogy emberközeli áron lehessen beszerezni ezeket a lapokat. A kezdőket tényleg elriasztja az a gondolat, hogy ezek nélkül nem tud versenyt nyerni, és magyarázhatod te neki, hogy ez nem így van. Ettől ő még nem fog bele a versenyzésbe, mert ez a gondolat ott motoszkál a fejében. Mutogathatod te egy elsőpartis/első(próba)versenyes kezdőnek, hogy de hát RetroZsoltinak is megy... ő azt látja, hogy az ellenfelei számára megszerezhetetlen lapokkal játszanak ellene, és soha többé nem látod a versenyasztaloknál.

Egy kicsit mindenkinek magába kéne néznie, és előkeresni azt az énjét, amikor először ment versenyezni. Bennem élénken él az emlék, és jó lenne, ha megpróbálnátok úgy gondolkodni, mint akkor, és nem úgy, mint egy (profi) versenyjátékos gondolkodik.

(Megjegyzem, mielőtt egy pótkocsi mennyiségű követ dobnátok rám, az összes említett, és szóba hozható spoilerrel rendelkezem, engem semennyire se nem motivál, hogy olcsóbban jussak hozzájuk.)

Visszakanyarodnék még a gyngy-k kérdésére is. De ugyanez a helyzet pepitában. Ha van 5-6 olyan régi gyngy ami felveszi a versenyt a mostaniakkal, akkor ugyan mondjon már valaki egy értelmes érvet az ellen, hogy azt az 5-6 gyngy-t tartalmazza az új kiegészítő a fél tucatnyi tóken helyett...

Amúgy meg onnan indultunk, hogy miért nincsenek többen az amatőr versenyeken. Szerintem a fent taglalt ok igenis számottevő tényező, és lehet itt struccpolitikát folytatni, és teleordítani a fórumot ugyanazokkal az unalomig ismételt szólamokkal, ettől ez még így lesz. Van lehetőség ezen segíteni úgy, hogy az senkinek se fáj. Akkor miért is gond ez?
 
Rendesen elolvastam és reagáltam arra a részére amire úgy gondoltam szeretnék.
 
és ezekkel tele van a 1-1 nagyobb verseny top10 paklista...
Hosszú volt tudom, de ha rendesen elolvasod nem ez volt a mondandóm lényege.
 
Sztem is abszolút túl van demenzionálva a spoilerek hatalma. Rengeteg megoldás van olcsóbb deckekre amik ugyanúgy működőképesek még akár profi kategóriában is nemhogy az amatőrben.
 
Még az újak miért nem jönneknél maradva:
Azt hiszem nem a kyorg, soli,megsem stb ára a baj, meg, hogy nincs.
Csak nézze meg valaki az új lapok árát ami beszerezhető: szemétdomb, horgony, nulif, stb. ezek is kellenek és így is simán benne van 80 ropiba egy pakli. Aztán majdnem ugyan ez 1-1 korlátozottabb formára.

D.K igen, de ezt egy 15-20 éves tanuló nehezen fogja megfizetni, hacsak nem miller apucija van. Ők lesznek a jövő, nélkülük pár év múlva szintén a kukába landol a gyűjtid, mert nem lesz aki megveszi.

Ami hiányzik: egy-egy jó és olcsó alap koncepció mint az angyalok, ében íjjászok voltak amit kb 20k-ból össze lehet tenni és van esélye majdnem minden ellen, kis szerencsével jó eredmény elérésére és szinte összes formátumot lefedi, tehát el lehet vele indulni.

Vagy Zsolti mintája, de azt már oktatni kellene, erre kevesen jönnek rá maguktól.

Ezek után több eséllyel megjönne a kedv, viszont épp ezért nem értek egyet a rotációval.
Amire megjön a kedv és szépen elé kezdené összeszedni a jó kis spoiler lapokat, hogy majd profiba is jöjjenek az eredmények, addigra majdnem ki is kopnak, kiesnek. Magyarul így egy kezdő vagy befektet egyszerre egy nagyobb összeget vagy nem lesz sok reménye.

Az ilyen fenti spoilerekből én egy limitált újra nyomtatának örülnék, ami nem nyomja le nagyon az árat, de beszerezhetővé teszi(tehát egy régi ritka ne menjen már többe mint egy UR)
 
Szerintem meg leginkább nem kellene változtatni semmin. Zsolti megmondta. Liga és Ex is a reneszánszát éli.
Persze lehet itt szolidaritani, hogy legyen egy kicsit nekünk is rosszabb, hogy a kezdőknek könnyebb legyen, és beintegráljuk őket.
Merkelnek is bejött...

Leginkább abban bízom, hogy a jövő havi pörgősre a tavalyihoz hasonlóan rengeteg amatőr elmegy (meg aztán a párosra is), így nem csinál senki semmi meggondolatlant, és két hónap múlva erre a topikra már nem fog senki emlékezni.
 
Nekem az a problémám, hogy elvileg minden lapot tudsz helyettesíteni többé kevésbé. De.... ha te tényleg mondjuk csak a decked felét helyettesíted...nyilván a helyettesített lap nem lesz jobb mint az eredetinek beleszánt...sőt...gyengébb lesz nyilván... na most számoljatok csak 20lapra gyengítést.... ami nem is a decked fele. És nem mondom...lehet nyerni így is... De eleve egy nagy hátrányból indulsz.... míg ha top lapjaid vannak akkor is meg tudsz indulni szinte mindig. Másrészt le lehet fikázni, de matematikailag mindenképp gyengébb pakliról lesz szó.
 
Hát... nem hinném, hogy a Medúzaféreg és a Repülő motyogó miatt voltam esélyesebb, mint a kezdők. (régi lapok alatt most ilyenekről beszélünk, nem Kyorg tudásokról és Térszaggatásokról) Ezeknél nagyjából bármelyik hasonló funkciójú gyak-nemgyak jobb az elmúlt 3 évből.
 
Én alapvetően támogatnám a rotáció részleges bevezetését (a versenyek egy jelentősebb hányadán csak új lapokat lehetne használni), mivel segítené a játék fejlődését szerintem, ebben az esetben jöhetnének a kissé legyengített lapok és a régi lapok se értéktelenednének el annyira, sőt hosszú távon inkább nőne az értékük szerintem. De én csak ligázok szóval nem látok rá teljesen a dolgokra.
 
Mi is voltunk kezdők.
 
Nem kellene kidobálni a lapokat.
Az én konkrét javaslatom az lenne, hogy az 5 (esetleg 6) éves rotálás mellett, a beho évente 2 olyan versenyt is tartson amikor az összes (régi) lapot lehet használni. Ezen kívül minden más versenyszervező is mondjuk évi max. 20% de minimum 1 db ilyet. (Ezen akár az összes tiltást is fel lehetne oldani.)
A Rotálás hosszú távon megoldja az összes játékmechanikai és tervezési problémát és a kezdők beintegrálását is nagyban megkönnyíti. Az évi 20% "régi" verseny pedig biztosítja, hogy senki ne érezze úgy, hogy elértéktelenedett a gyűjteménye.
Az viszont nagyon fontos, hogy az összes lapot rotáljuk a narancs lapokat leszámítva. Az UR-ek sem lehetnek kivételek, mert lehetetlenné tennék a balanszolást (képzeljük el, ha egy 7-8 évvel ezelőtti játékkörnyezetet italkeverés meg elmehatalma mellé próbálnánk kibalanszolni.)

Kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt.

Üdv: Kyb
 
Pont ez az hogy egy korlátozáson a régebbi lapok jobban sulyosodnak és aki most kezdi a játékot azoknak nincs sok esélye a régebbi lapok beszerzésére. Azaz az alábbi val pont az én állításomat igazolod, hogy több régivel kell menjél. (ahogy tudom neked azok közül a teljes verseny képes koncepció meg van azokból az időkből és szerintem egy ilyen formátumon sokkal lassabban fakulnak ki a régi lapok, pl vegyünk kulcs lapokat fajokba amik már nem beszerezhetőek csak "bankból") Illetve a csere-bere szekción valszeg neked triviális milyen irány a kötelező ez egy kezdő számár sok tévelygés és tapasztalás újtán alakul csak ki.
 
Amatörbe rotàlt verseny formâtumot kell csinalni es csokolom. Vagy akar pofiba is meglehet probâlni. De az nem megoldas hogy evente dobalunk ki lapokat( a behon kivul ez senkinek se jo).
 
Érdekes, én mióta a Retro projektet tolom, azota a korlátozott formatumokon teljesítettem a legjobban. Pedig ezeken kellett a legtöbb régi lapot használnom.
 
Sok okosság Elhangzott, ime az én két fillerem:

- Szerintem nincs baj a játékosok mennyiségével, sőt én a piac alapján sokkal inkabb bővülést látok, mint csökkenést. Nem mindenki versenyzik rendszeresen, de szerencsere nem is ez tartja el a játékot. Ami biztos: az Ex és a Liga jobban pörög, mint bármikor.
- A rotáció hatására biztos, hogy sokan kiszallnanak. Valószínű annyian, amit nem birna el a jatek.
- A "jaj, nincs Kyorg tudásom" nem több olcsó és kézenfekvő kifogasnal. Magadat becsapni tökéletes!
- Az ujrakiadasrol: néha tenyleg azt érzem, hogy sokan elfelejtik, hogy ez egy gyujtogetos játék.
 
Szerintem azt kellene végig gondolni a most aktív játékosoknak, hogy hol volt életükben az a pont amikor eldőlt hogy ez az a játék ami a hobbijuk lesz, és ha ezeket a helyzeteket meg lehetne teremteni tömegével akkor újra jönnének a kezdő játékosok akiket aztán már könnyebb bent tartani a körforgásba.

A pénz kérdést és hogy drága meg ilyenek egyértelműen a kategóriára bontásra osztásban látom. Igen fontos hogy a kezdő és nem olyan "pénzes" játékos ugyan olyan eséllyel indulhasson el. ( sajnos a korlátozott formátumok nem azt támogatják hogy a kezdők és nem kezdők fegyver készlete közelebb kerüljön egymáshoz, hanem épp ellenkezőleg pl.: vegyünk egy 1 színű versenyt hiszen a meglévő lapjainak már csak hirtelen a 1/8 ával indulhat) Én Janicsár úr álláspontját támogatom amiben a konkrét idő intervallumal korlátoznánk és nem egyéb lap atributummal.
 
Én végigolvastam az egészet.
Ha a rotáció bevezetésre kerül, embereket fogunk veszíteni. Sokat.

Túlságosan előrehaladott a játék, bonyolult és drága elkezdeni a 0-ról.

A mai fiatalok kockázat- és felelősség vállalási, valamint (vagy inkább pláne) a befektetési hajlandósága abszolút konvergál a 0-hoz.

Ez nem csak a HKK-ra igaz, hanem mindenre. Munkavállalásra, önállóságra, tényleg az élet minden területére. Mit várunk egy olyan generációtól, akik 30 évesen még anyuci szoknyája mellől egyetemre járnak?! 200 éve ennyi idősen már nagyszülő volt az ember.

Nem fog egy kezdő 1 millió forintot befektetni a játékba úgy, hogy hosszú évekig nem jönnek még neki az eredmények. A világ ennél ma már gyorsabban működik.
Alapelvárás a gyorsabb és kézzel foghatóbb legyen eredmény, kevesebb ráfordítással.

Abbas Krisz korábbi hsz-ével tudok némiképp azonosulni: hogy a beragadt kiegeket szórjátok a nép közé az iskolákban.

A többi felmerült dolog mind félmegoldás, vagy még annyi sem.
 
Ugy hogy a beholder versenyein (formatumtol fuggetlenul) a kovetkezo X verseny kizarolag 2014-2015-2016-2017 evben kiadott lapokkal jatszatnam.
X nyilvan a Kiado altal meghatarozott szam.
Amig ki nem probaljuk az "uj" metat es bele nem razodunk az egesz csak elmeleti okoskodas.
A tobbi versenyszervezo pedig eldonti h alkalmazza a szabalyt vagy sem.
 
Hogy csinálnád a próbaüzemet János?
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.