Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Hogyan kezdjek játszani?
Megjelent kiegészítők
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Sorsoló program
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső (új)
Lapkereső (régi)
Új Nemzedék lapok
Tiltott és módosított lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Mai versenyek
Profi pontok és versenyzők
Szintlépés
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Kiemelt vidéki versenyek
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Pakliszerkesztő (új)
Pakliszerkesztő (régi)
Pakliszerkesztő (régi mobilos verzió)
Megosztások
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Tollaskígyó
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Ez a jókora méretűre megnőtt óriáskígyó nevét a feje hátulján, tarajszerűen ékeskedő tollakról kapta. Iszonyatos méretei láttán még a legmegtermettebb troll is sikoltva kezd menekülésbe, de még így is kétséges, túléli-e a vele való találkozást. A tollaskígyó ugyanis nagyon gyors." - részlet az Encyclopedia Fantasiából
Nézz szét a galériában!
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló
Megjelentek az új Alfa paklik!
Új Alfa paklik a lapkeresőben
Alfa videók és hétvégi verseny
Ajándéksorsolás március + februári eredményhirdetés

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái - Lezajlott versenyek
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló (1)
Versenybeszámolók (19283)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8115)
Áprilisi beholderes verseny (10)
HKK Alfa paklik: Boszorkányok, Druidák, Mágusok (15)
Ősi Káosz ritkák (12)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Igen, pontosan ezt a vita, amikor valaki nem ért veled egyet... Önmagában a vitával nincs gondom, mert előbbre viszi a világot.

Viszont az értelmetlen vita, amikor leírom, hogy pontosan milyen Kódex szabályokból jön ki ez, és az ellenérvek, hogy "a többség nem így gondolta / nem így játszotta / te gondolod így". Nincs jelentősége, ki hogy játszotta, vagy ki hogy gondolta. Csak annak van, hogy mi a szabály. Ha hibát látsz a 4.17-es vagy a 111.3-as pontban, akkor azt leírhatod, de a fenti "ellenérvekkel" ne raboljuk most már egymás idejét, lenne már más dolgom is, mint hogy órákon (napokon?) át vitázunk itt arról, hogy valaki próbálja a szabályokat átiratni pusztán azért, hogy a Válogatás ellen ne lehessen eldobni a Tleikan enyészvarázst. Én tényleg próbálok mindent megbeszélni, mindenre reagálni, segíteni minden döntést megérteni, de ez már kezd kicsit sok lenni.

Balázsnak meg csak annyit, hogy az "irgalmatlan butaságokat beszélsz" az a lehülyézéssel ekvivalens, de ezt már korábban is megbeszéltük...
 
Több játékos is, akiknek eléggé adok a véleményére (az eredményeik is alátámasztják ugyanezt) nem ért egyet Veled. Én nem gondolnám, hogy ők értetlenek, ahogy Téged se gondollak annak.
A fórumon lévő számok azt mutatják, hogy csak Te értelmezed az általad gondolt módon a Válogatás "dobatását". Elképzelhető, hogy a véleményeddel egyetértő tábor nem képviselteti fórumon magát.
Ezért gondolom úgy, hogy hitelesebb lenne egy szavazást indítani tesztelők között erről.
Szerintem hitelesebb lenne, ha nem csak egy ember álláspontja alapján születne ilyen döntés, hanem több hozzáértő közösen hozná meg azt.
 
Csak a rend kedveert: nem hulyeztem le senkit, csak az adott dontest tartom rossznak (a "butasag" ennek szinonimajakent szerepelt).
Mert: a Kodexben se igy volt (gondolom, az a kiegeszites most el lesz hirtelen torolve?), sosem igy volt jatszva, es a logika/magyar nyelv szabalyainak is ellene megy. Es raadasul Nemzeti elott par nappal valtoztatva. De ez mar ki lett fejtve tobbszor itt tobbek altal, egyebkent meg, ha mindezek dacara megszuletett a kiadoi dontes, akkor ez van.

Ja es a tesztelok (remelhetoleg ) NEM a Reddit nepe, hanem azok az emberek, akik _ertenek hozza_.
 
A HKK-ban elég nagy demokrácia van, rengeteg dolgot szavazással döntünk el (pl. a retró kiadásnak minden létező paraméterét is), de arról szavazni, hogy a szabályokat hogy kell érteni kb. olyan lenne, mintha a reddit népe megszavazhatná, hogy a relativitáselmélet másképp működjön, mert egyikük űrhajót akar építeni...

Vannak persze néha olyan homályosabb zónák a szabályrendszerben, ahol többféle döntés is helyes, de ebben az esetben a meglévő szabályokból, definíciókból egyértelműen kijön, hogy működik.

Attól még persze vitatkozni lehet róla, és erre bátorítok is mindenkit, egy konstruktív párbeszéd mindig hasznos, csak a lehülyézős posztoktól tartózkodjunk azért, én még mindig merem remélni, hogy a HKK szabályait megérteni képes emberek szintje messze e fölött van.
 
Eddig egész sok esetben volt szavazás arról, hogy egy lap tiltva legyen-e, vagy ne, hogyan működjön a zsz szabály, nerfek stb...

Adott egy vitakérdés, amiben a tesztelői csapat tagjai közt EGYÁLTALÁN nincs egyet értés...

Szerintem logikus lenne, ha a tesztelői gárda kiírna egy szavazást az adott kérdéskörrel kapcsolatban.

Nem hinném, hogy a tesztelői csapat másik fele hülye lenne a szándékhoz, valamilyen formában szerintem illene kikérni a véleményüket...
 
egyre kevesbe
 
www.ezsohanemigymukodott.hu
 
Régebben volt ám olyan, hogy közös képesség.
Szerintem ez pont az, csak lemaradt róla annak idején.
 
jogos, 1. nap is lehet, hogy lesz
 
nagyon érdekes, valahogy te vagy az egyetlen aki valaha "azt képzelte a lapba ami rá van írva"
 
Egyrészt:
"ha ellenfeled egy forrásának, szabálylapjának vagy követőjének hatására az adott lapot eldobod a kezedből."
Az irreleváns, hogy minek dobod el (akár költségnek), a lényeg, hogy az ellenfél lapjának hatására tetted. Bár azért az ellenfél lapja, ami neked költséget csinál, na ilyen nem sok van a mai HKK fogalmak szerint (ld. következő pont).

Másrészt:
Akár tisztázhatjuk ezt is (bár ebben az adott vitában relevanciája nincs), hogy a költség a HKK-ban az idézési költséget jelenti, illetve azt a költséget, amit azért fizetsz, hogy egy lapod képességét használd. Itt a kulcsszó a "lapod" nem igazán fizetgetheted a másik lapjának, képességének költségét azért, hogy azt használhasd. Ilyen értelemben a Válogatás hatásában a lapdobást nem hívhatjuk költségnek, mivel az ellenfél szabálylapjának képességét én nem használhatom. Egyszerűen a Válogatás ennyit csinál, minden játékos dobhat a húzás fázisában, majd húz 1-el többet, mint amennyit így dobott.
A retró lapok szövegét ezért kellett újraírni, mert kb. mindenkit azt képzeld bele, amit akart. Te azt képzeled bele, hogy ez valamiféle "közös költség" (???), én meg azt, ami rá van írva a lapra...

Továbbra is irgalmatlan butaságnak tartva

Ajjaj ez már rég rossz amikor az "érvek" közt jön a lehülyézés, lebutázás és társai... Szerintem itt zárjuk ezt le.
 
Csak hogy tiszta legyen: "a "hatására" akkor is igaznak tekintendő, ha saját döntés alapján, költségként dobod el, de azt az ellenfél forrása/szabálylapja/követője teszi lehetővé."
Ugyebár?
Ez fedi pontosan a Válogatáskori kisülést.
Erre a magyarázatra, kiegészítésre szükség van pl.a Válogatásnál ítélni.
(Továbbra is irgalmatlan butaságnak tartva ezt) hadd legyen világos a döntés mindenkinek.
 
Jól látod, a vita azon van, hogy mit jelent a "ha ellenfeled eldobatja" kifejezés.

De ha megnézed, én erre a kérdésre korábban már válaszoltam, a "dobató varázslat" igenis definiálva van a kódexben, ebből egyértelműen levezethető a dobatás is. "Ellenfeled eldobatja" -> ez pedig olyan dobatás, amit az ellenfeled forrása, szabálylapja vagy követője okoz.

Azon még lehetne nyelvészkedni, hogy a "dobás" és "dobatás" legyen 2 különböző dolog, az előbbi "előnyös" a használójának, az utóbbi "hátrányos". De a jelenlegi szabályokban ilyen megkülönböztetés nincs, soha nem is volt, és nem is kellene ilyen, mert az véget nem érő vitákra adna okot, hogy melyik micsoda, ha két ugyanúgy írt dolog közül az egyik ez lenne, a másik meg az. Évek óta arra törekszünk, hogy a szabályok a lehető legegyértelműbbek legyenek mindenki számára, és ne kelljen nyelvészprofesszornak lenni, hogy a lapok működését megértsük, elég legyen egy-egy kulcsszó jelenlétét vizsgálni (ld. pl. célpont, vagy aktivizálást igénylő képességeknél a kettőspont).

A Kódex 116-os pont kiegészítést tisztáztam Jánossal, ez valóban még A halandóság magyarázatára került be, és amikor kiderült, hogy a halandóság FAQ ellenmond a kényszerített áldozás szabályának, akkor ezt a pontot nem töröltük. De ezen túl abba nem kell beleképzelni semmit, nem egy szabálydefiníció a "dobatásra", ami a "lapdobás" és "dobató varázslat" definícióknak akar ellentmondani, hanem csak egy magyarázat volt, mint a Kódex kiegészítések legtöbbje.

A végleges döntés ez.

"Ha ellenfeled eldobatja a kezedből" : ez a feltétel akkor teljesül, ha ellenfeled egy forrásának, szabálylapjának vagy követőjének hatására az adott lapot eldobod a kezedből.
 
Vagy akár az első. A Válogatás pl. hagyin is volt.
De derüljön ki előbb, mi lett a végső döntés. Remélhetőleg holnap már kiderül.
 
jó lesz ez a nemzeti 2. nap egy random ítéletnek hála...
 
Pedig dede, a Korláton lévő bármikor szó miatt.

Húzás fázisban felhúzom, megmutatom, nem tudok dobni.

De utána ez végtelenszer ismétlődik még szintén a húzás fázisban.
 
Nem. Csak bármit húzol el kell dobd.
 
Erre nem is gondoltam amúgy

Ha az ellenfelem korlátozása mellett van nálam 3 Zu'lit kísérlete, akkor megfagy a játék?
 
Akkor az alábbi lapok működését elmagyarázza nekem valaki:
Zulit kísérlete
Sárkánytűz
Halászat
Bomtar vétó
Transzkristaly
Dimenzió szövés
 
Köszönöm a kérdést, én is szeretném tudni, a pakliválasztásomat,
 
Mi lett a vegso dontes?
 
Ha a Kódexben vagy egyéb helyen nincs definiálva a dobatás (ha jól értem, ez a helyzet, bár szerintem az idézett 116.0 pontban szereplő "kényszerített dobás" egy az egyben ezt kéne hogy jelentse), akkor a magyar nyelv szabályai szerint kell értelmezni a szót, és a magyar nyelvben a "dobatás" szó az "-at" műveltető képzővel azt jelenti, hogy dobásra kényszerítés. Ha valaki önként dob, azzal nem dobattak, és kész.
Mindaddig, amíg ennek az ellentéte nincs deklarálva a Kódexben (ami remélem, soha nem történik meg, mert egyébként elég döbbenetes gondolat alapvetően is), ezt gyakorlatilag lehetetlen másképp értelmezni.
 
A Kódexet úgy is kezdtük, hogy ha a Kódex előtti FAQ-k és Kódex között ellentmondás van, akkor a Kódex az érvényes.

A régi lapok szövege sokszor nagyon nem volt egyértelmű, bármit bele lehetett magyarázni (ezért kellett a retró lapokat is megígazitani), ha ezt még összekutyuljuk a 20 évvel később kiadott lapokkal és szabályokkal, amikre a régi lapok még értelemszerűen nem voltak felkészülve, abból lesz az igazi katyvasz, ezért van ez a szabály. Nyilván pl. egy Válogatás se tudta annak idején, hogy lesz majd manótekercs meg enyészvarázs.

A halandóságnál annak idején töprengtük, hogy ez ott és akkor mi, és a végén azt mondtuk, "ez egy költség", kvázi egy lapra szabott szabály / faq volt... A jelenlegi szabályoknak az ellentmondott, ezért is lett törölve annak idején, nehogy valaki hivatkozzon egy idejétmúlt FAQ-ra.
 
Jogos, ő még velünk lesz jövőre is.
 
A Tleikan nem rotál pár hónap múlva (feltéve, hogy a 14 nem pár).
 
Hát nem "elkezdenénk" hanem ott van 100 éve a kódexben, a 116.0 kiegészítésében.
 
A Halandóság átlépése alatti FAQ nem azt mondta, hogy
"Nem húzok lapot a Térszaggatásért a következő húzási fázisomban, ha azért dobom el, hogy ne veszítsem el a játékot a A halandóság átlépése (új) miatt, mivel ekkor az eldobott lap költségnek számít." ?

Ez alapján szerintem sem kényszerítés
 
Kérlek, ne keverd a szezont a fazonnal.

Nem nerfelünk, tiltunk lapokat a nemzeti előtti 1 hónapban.

De a szabálykérdéseket remélem nem gond, ha tisztázzuk, megválaszoljuk Akár 1 héttel előtte. Akár ott, a Nemzetin. Mint ahogy ezt tettük az elmúlt 28 évben is.

Ezt egyébként akartam is említeni, ha valakinek van valami szupertitkos kombója, ami valamilyen szabályértelmezésen múlik, nyugodtan kérdezze meg előzetesen emailben, nehogy ott szembesüljön vele, hogy a dolog mégsem megy. Természetesen ezeket a kérdéseket bizalmasan kezeljük, nem fogom Nemzeti előtt kirakni publikusba. Volt már példa erre is, arra is: hogy valaki kitalált egy kombót, megkérdezett minket, mondtuk, igen, működik, és ment vele egy jót a nemzetin. Meg olyanra is, hogy ott szembesült vele, hogy ja, ez nem így működik?
 
Ha maga a "dobatás" nincs is definiálva külön, de a "dobató varázslat" igen,
111.3.0 Dobató varázslat. Dobató varázslatnak nevezzük azokat az azonnali és általános varázslatokat, amelyek kijátszásukkor képesek legalább egy játékos kezéből legalább 1 lapot eldobatni. (4.17.)

Ebből a dobató forrás, illetve a dobatás (forrás + narancslap) levezethető, és megfelel annak, amit lejjebb írtam.

A 116-os pontot mi is megtaláltuk, ami a kényszerítés fogalmát definiálja. A kiegészítésről konzultálok Jánossal, hogy mit akart jelenteni, mert ha szó szerint vesszük, akkor pl. egy
"Ellenfelednek fel kell áldoznia egy lapját, különben sebződik 7-et"
típusú varázslat sem tekinthető kényszerített áldozásnak, mert ráhúzható, hogy "költséget fizetek" meg "önként döntök"... Márpedig ez nyilvánvalóan egy kényszerített áldozás.
 
Jó ez a random ítélet nemzeti előtt 1 héttel, amivel 0 profi játékos ért egyet...
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.