Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Mi a véleményed a HKK-ban megjelenő "Easter egg"-ekről? (Olyan utalások, amelyek kimutatnak a játék keretei közül, mint pl. Hálószövő Péter vagy Dv'getta robajkeltő.)

1.) Imádom ezeket, legyen még több!
2.) Kedvelem őket, ez a mennyiség jó, amennyivel az utóbbi 1-2 évben operáltok.
3.) Nem rosszak, de azért kicsit kevesebb kéne.
4.) Nem szeretem ezeket, rontják a fantasy hangulatot, hagyjátok el teljesen.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az a HKK?
Megjelent kiegészítők
Kezdőcsomag szabálykönyve
Teljes szabálykönyv
HKK Kódex
Őslich szabályok
HKK-t forgalmazó boltok
HKK klubok
Lapkereső
Módosított szövegű lapok
Versenykiírások
Lezajlott versenyek
Profi versenyzõk
Hatalom Szövetsége
Hatalom Szövetsége tabella
Nemzeti bajnokság
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
HKK találkozó
Legendás cél
Toplisták
Memóriajáték
Memóriajáték - Alfa
Kerátor Műhelye
HKK 20 Puzzle
HKK Puzzle
Beholder Labirintus
Mini-szójáték
HKK Blog
HKK Toborzás
HKK Védnöki Program
AK Archívum
Paklileírások
Írások, novellák
TF és ŐV könyvek
Letöltés
HKK Videók
Gyakori kérdések
Kérdezz-felelek
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: A múlt hangjai március 23.
A pillanat képe
Tüskés hólyag
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Ezek az óriási, visszataszító hólyagok a barlang plafonjára tapadva lesnek gyanútlan áldozataikra. A hatalmas, tüskés test általában már lezuhanáskor agyonzúzza a kisebb torzszülötteket, de egy megtermett galetkivel szemben a tüskés hólyag beveti számtalan csápját, amelyekkel áldozatát próbálja megfojtani. Miután megölte és felfalta áldozatát, a bélgázok távozásával keletkező felhajtóerőt használja ki arra, hogy visszaugorjon a plafonra." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
HKK videók
Veszélyes faj/Válogatós verseny – Versenybeszámoló
XXIII. HKK Nemzeti Bajnokság - kvalifikációs versenyek
Legendás cél: Országjáró feladat
Veszélyes faj + Válogatós verseny — 2019. április 13. szombat

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2019. március 31., Székesfehérvár
Hatalom Kártyái verseny - 2019. április 17., Excelsior
Hatalom Kártyái verseny - 2019. március 20., Excelsior
Hatalom Kártyái verseny - 2019. március 2., Dungeon

A lista folytatása...
Lapötletek (64057)
Kombók a HKK-ban (5917)
[HKK Piac] Eladó lapok (141233)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (6570)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28088)
HKK-s youtube tartalmak (12)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Ősmágia

Néhány hónapja az egyik fórumon megint előjött egy ősmágiával kapcsolatos szabálykérdés (mi történik akkor, ha egy hatás ad más kijátszott lapoknak reakciódrágítást, ez elrontja-e az ősmágiát), és ekkor vetette fel Csető Zsolt, hogy mi lenne, ha az újabb FAQ-k helyett az ősmágiát leegyszerűsítenénk, és a szabály annyi lenne, hogy az ősmágiás lapokat az ellenfél nem tudja drágítani, és kész. A javaslatnak a fórumozók körében egyöntetűen pozitív fogadtatása volt, és nekünk is célunk, hogy ahol lehet, egyszerűsítsünk a szabályokon, ezért úgy döntöttünk, hogy tesztelésen kipróbáljuk a változást.

Az már az elején nyilvánvaló volt, hogy a fenti szabály egy kicsit túl egyszerű is: azt semmiképpen sem szeretnénk, ha a játékos csökkenteni tudná az ősmágiás lapjának a költségét, miközben az ellenfél nem tudja drágítani. Ezért a definíció így módosult:
„Ha az épp kijátszott ősmágiás lapod költségét te nem csökkented, akkor az ellenfél nem drágíthatja.”
Tehát egyszerűen, megnézzük, van-e olyan forrásod, szabálylapod vagy követőd, aminek köszönhetően a kijátszott lapod költsége csökken. Ha nincs ilyen, akkor az ellenfél nem tudja drágítani a lapot.

A szabály tehát tényleg egyszerű, tényleg nem merülnek fel vele kapcsolatban olyan kérdések, amelyeket az idézési költségre vonatkozó szabályokat elolvasva ne lehetne azonnal megválaszolni.

A fontosabb kérdés az maradt, mennyire változik az ősmágia ereje, és a játék egyensúlya. Ehhez leírom a különböző eseteket, amikor az ősmágiának jelentősége van.

 • 1. Nem játszom olcsóbbítással, te játszol drágítással. Nincs változás.
 • 2. Van egy olcsóbbításom, ami csökkenti a kijátszott lap költségét, te játszol drágítással. Nincs változás.
 • 3. Van kint egy lapom, ami neked bizonyos lapjaidat drágítja, és te is drágítasz engem (pl. keltető a járj ellen). A korábbiakkal ellentétben itt fogok tudni ősmágiát használni (a fenti példában Az ősmágia tornyát). Itt a drágító paklik egyszerre erősödnek és gyengülnek is, az egyensúly megmarad, egyszerűen csak bizonyos paklikba bizonyos lapok adott matchup esetén erősebbek lesznek.
 • 4. Van kint egy lapom, ami olcsóbbít, de nem az ősmágiás lapomat, és te drágítasz engem. Ennek a tipikus példája, amikor egy olcsóbbító követővel játszok, amiben ezentúl tudom majd használni nem a követő etnikumába tartozó ősmágiás lapot. Ennek köszönhetően bizonyos paklik, akik eddig nem használhattak ősmágiát, egyértelműen erősödnek a drágító paklik ellen.
 • 5. A saját lapom hátrányát az ősmágia nem fogja ezentúl megkerülni, tehát a polipjelzők mellett nem fogom tudni az ősmágiát úgy kihasználni, mint régen. Ez konkrétan egyetlen versenylapot erősít, a Polipokalipszist.

 • A fenti pontok közül igazán a 4-es volt aggályos számunkra, azért ez jelentős változást hozhat a metában. Az eddig szinte egyáltalán nem használt követők, amelyeket a járj eddig tönkrevert, visszatérhetnek a versenyasztalokra, azon az áron, hogy a drágító paklik esetleg visszaszorulnak, de az eljövendő metát senki sem tudja pontosan megjósolni.

  Az viszont tény, hogy az elmúlt hónapokban a járj nagyon domináns volt a versenyeken, annyira, hogy a tesztlistára a megszokottnál jóval több ősmágiás lap került fel, így ezt a fenti változás fényében felül kell majd vizsgálni. Talán ezért is jobb ez a szabályegyszerűsítés, mint egy rakás új ősmágiás lap, mert az utóbbival bizonyos paklik lesznek még erősebbek a drágítás ellen, míg a többi paklival nem történik semmi (marad a kő-papír-olló szerencsejáték), az előbbi verzióban viszont azok a paklik kapnak pluszt, akiknek eddig nem volt eszköze a drágítás ellen.
  Mindenesetre, a 4-es pontot sok tesztelő annyira aggányosnak tartotta, hogy felmerült az is, hogy az alapszabály nem változzon, viszont egészítsük ki azzal, ha egy idézési költség módosítás bizonyos időre vonatkozik (pl. Felfelé a lejtőn a 2. kijátszott laptól kezdve drágít; vagy epikus követő akkor olcsóbbít, ha aktiváltam a képességet és még nem játszottam ki etnikum lapot), amikor „nem működik” akkor nem rontja el az ősmágiát sem. Nekem ezzel az volt a problémám, hogy elég nehéz definiálni, hogy egy adott költségmódosítás most időre vonatkozik, vagy csak adott lapokra. Pl. a Techiánaflux ugyanúgy el fogja rontani az ősmágiát, akkor is, ha egy darab másik bűbáj nincs a paklimban. A dolog definiálható ugyan, de megint csak számos faq-n keresztül. Nem oldotta volna meg a kiinduló problémát sem, azaz mi van akkor, ha egy hatás reakciódrágítást ad egy lapnak. Összességében, csak az ősmágiához tartozó faq folyam mérete nőtt volna tovább, de hangsúlyozom, ez az én véleményem volt.

  A konklúzió tehát, hogy az ősmágia szabály változik, egyszerű lesz, remélhetőleg megszabadul a hozzá tartozó faq halomtól. Természetesen ez is egy 3 hónapos tesztidőszakra vonatkozik, április 2-től kezdődően, és ha nincs vele gond és tényleg azt látjuk, hogy a szabály könnyebben érthető és alkalmazható, akkor véglegesítjük.
  A végére írtam néhány példát is. Ezek mindegyike úgy néz ki, hogy kijátszok egy ősmágiás lapot, és neked van egy Lassan járj szabálylapod játékban:
 • 1. Van játékban nálam egy Veszettség, ami egy nekronnal csökkenti a lapok költségét. Ha a kijátszott lapom költségében nincs nekron, ezért a költségét nem csökkentem, akkor az ősmágia működik, ha van nekron a költségében, nem működik.
 • 2. Van játékban A mágia létsíkja (új) ami eggyel csökkenti a varázslatok költségét. Kijátszok egy 1-ért jövő ősmágiás lapot. A járj ezt eggyel drágítja, a mágia síkja eggyel olcsóbbítja, tehát olcsóbbítom a lapom: az ősmágia nem működik (de a lap persze így is 1-ért fog jönni).
 • 3. Van játékban egy Techiánafluxom (bűbájaim eggyel olcsóbbak). Kijátszom A különlegesség megcsúfolását, aminek a költségéből 2 VP-t helyettesítek egy lap eldobásával. A lap költségét nem csökkenti semmi (a saját szöveg szerinti helyettesítés nem az), így az ősmágia nem romlik el.
 • 4. Ha olyan olcsóbbításom van, ami a lapom költségét nem viheti 1 alá, és az ellenfél drágításával sem nőne a lapom költsége 1 fölé, akkor ez az olcsóbbítás ugye nem tudja csökkenteni a költséget, így az ősmágiát sem rontja el.

 • Tihor Miklós

  Létrehozás: 2018. március 27. 10:24:03Utolsó frissítés: 2018. március 27. 14:14:48 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


  Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

  © Beholder Kft., 2003 - 2019
  1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

  Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.