Vissza a Főoldalra
 

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Hajtóvadászat
Küldd el képeslapként!
Egy mozgalmas tengeri jelenet a Hajtóvadászat című könyvből.
Nézz szét a galériában!
Megjelentek az új Alfa paklik!

A lista folytatása...
Termékismertető - Dobókocka (16 oldalú)
Termékismertető - Alfa pakli - Felfedezők
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Roxat céhei
Termékismertető - Zén Legendái: Kísértetjárás

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (620)
Megújult webbolt (14)
Kaland-Játék-Kockázat (156)
Részvétnyilvánítás - Böszörményi Gyula (2)
Alanori Krónikát vennék (61)
Az Idő Kereke sorozat folytatódik! (10)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 |
Nézet:
Lehet csak a fejlesztő kísérletezett vele átmenetileg, de a rendszer csak jövő héttől fog beélesedni.
 
Pedig ez a lista rövidebb, mint pár napja volt:

http://www.beholder.hu/?m=hkk&cikk=8181
 
Szerintem meg nem, legalábbis ilyen szándék nem volt, csak a jövő héten fog. A hír meg most kerül ki.
 
Úgy látom, ez a "relatív profi pont" élesedett mindenféle hír nélkül.
 
Nekem meg speciel tetszik hogy bevezetik a kezdő kategóriát..
 
Szerintem a 2 kategória jó.
Ha stabilan 90-100 fős versenyek lesznek (mondjuk 3 egymásutáni hónapban), akkor gondolkodnék el 3. kategória létrehozásán. Február-március alapján (amikor nem volt extra dolog, sorbemutatás) inkább 75-80 a stabil létszám.
Inkább legyen 2 db 40 fős kategória 5 fordulóval, mint 3 db 27 fős kategória, ahonnan kategóriánként pár ember úgyis kiszáll, és kategóriánként kb. 20-22 ember játssza végig a versenyt.
Viszont a legjobb kezdőket díjazni kellene az amatőr kategórián belül.
 
Továbbgondolva a dolgokat az ELO pontok alapján mégis lehetne előnye a TOP játékosoknak, például első fordulóban kiemelés alapján történő sorsolás (mint sakkban vagy teniszben), vagy az első fordulóban ha páratlanul vagyunk a legmagasabb pontszámú játékos lesz az előnyerő, stb. stb.
 
Szerintem is működhetne a sakkos pontrendszer, ugyanis semmi előnyöd nem származik abból, ha a ranglista élén vagy, és a szerencsefaktort is számításba véve a játéktudásod és a metaelemző képességed alapján be fogsz árazódni egy "pont sávba", ami reálisan fogja mutatni az aktuális "erődet".
 
Továbbra se teljesen világos, hogy ez a rendszer hogyan fogja kezelni azt, hogy a HKK jelenleg döntő mértékben a szerencsén múlik.
Miklós is ezt állítja, JJ is ezt nyilatkozta (annak ellenére, hogy itt már saját magát égetve is cáfolta). Vagy CsZs “Timera challange” rendkívül életképes Felkészülés-Védekező rakshi!!! 4. helye mert kapott 4 mezőt… De kb. millió példa jöhet még blogokról, stb.
Az MTG ELO Project a mai napig fut. A probléma ott volt, hogy kezdetekben ez alapján ment a kvalifikáció Pro Tour-ra, GP-re, anyámkínjára és aki elől volt nem akarta elveszteni a helyét komoly díjazású (és itt nem foilos rambó bogárra gondolok) nemzetközi versenyekre, ezért inkább nem játszott. Sajnos ez a HKK-ban nem következne be, pedig megoldaná azt a gondot hogy Vérprofi Vili pistikéket nyomjon le, mert el se indulna.
Nem kellene külön kategória se, egyszerűen lehetne díjazni pl 2000 pont felett, 1800-2000, 1800 alatt. Sorsoló progiba meg kellene még egy dinamikus adatbázis, plusz 10-12 sor, hogy a 3000 pontos HAL2000 ne kerüljön össze 1200 pontossal ugyanannyi nyert meccsel.(Csak példa, ezt számolni kéne…)
 
Lemaradtál a lényegről:
Visszahozzuk a kezdő kategóriát. Tehát a kezdő, új stb játékosok nem fognak félprofikkal játszani. Egyébként amatőrben már jelenleg is sok, nagyon erős játékos van, akik ellen egy kezdőnek nem sok esélye van. Épp ezért kell a kezdőket "védeni". De az nem feltétlenül igaz, hogy valaki, aki sok éve nem játszik és összejött 20 profi pontja, erősebb játékos, mint aki az elmúlt 2 évben szedett össze 10-et. Én örülnék egyébként, ha pl. Rém András visszajönne, és össze merném engedni a mostani amatőrökkel.

De természetesen a másik javaslatod sem rossz, a profi kategória kettéválasztásával.

Alapvetően most az a cél, hogy mivel elég sok játékos kezd már lenni a behós versenyen, kettő helyett 3 kategória legyen, így nagyobb az esély, hogy mindenki a saját "ligájában" játszik, és mindenkinek nagyobb az esélye, hogy jó eredményt érjen el.
A kezdő és amatőr kategória szétválasztása mindenképp fontos lenne, az jól látszik, hogy az aránylag új játékosok és az amatőr veteránok közt óriási különbség van.
Ha a profikat is szétválasztjuk 2 kategóriára, akkor az már 4 kategória lesz, akkor már előfordulhat, hogy a kezdőn kívül egy másikban is túl kevés induló lesz.

Én ezért első körben nem szedném szét a profit, megnézzük, hogy a kezdők leválasztása után lecsökkenő amatőr létszám kiegyensúlyozható-e a profi pontok részleges elévülésével úgy, hogy tényleg csak az kerüljön át az amatőrbe, aki a jelenlegi tudásszintje alapján oda való.

Egyébként is ideálisabb, ha egy kategóriában max 32-35 játékos van, 40 fölötti létszámnál már előfordulhat, hogy 6 körös versenyt kell tartani, ami nagyon sok idő.
 
Nem volt ebben semmi szemelyes. A tovabbiakban nyugodtan vitatkozz magaddal. Nekem van ennel jobb dolgom is. Peace.
 
Semmilyen mértékig nem támogatom, ezt az ötletet. Aki össze tud szedni 15 profi pontot, szerintem egyáltalán nem amatőr játékos. Ha 10 év alatt szedi valaki össze a 15 pontot, akkor pedig van 10 év rutinja. Mi értelme annak, hogy néhány versenyen erejéig valaki visszacsúszik amatőrbe elér néhány jó helyezést és utána újra profi lesz???

Tegyük fel, hogy valaki élete első versenyén összekerül a visszacsúszott profival, biztos örülni fog, hogy egy tíz éve játszó játékos elkalapálja.
Az amatőr kategória profikkal való feltöltése szerintem negatív hatással lenne a kezdőkre.
Sokkal fontosabb, hogy az új játékos aki eljön egy versenyre valamennyi sikerélményt szerezzen. A 15-20 profi pontos játékos kb fél éven belül top 4 lesz amatőrben ...

A 44 amatőr és 46 profi versenyző a legutóbbi beholderes versenyen örömteli és talán rekord is ha a bontott versenyeket nem nézzük. Márciusban 30 amatőr 35 profi. Az arány is szerintem optimális.
Egyetértek abban, hogy beholderes profi versenyt nem egyszerű megnyerni jó pakli, optimális sorsolás és nullához konvergáló hiba/benézés kell hozzá, de ez benne a kihívás.

A pont negyedelős rendszerrel Rém András, aki szerintem egy elég jó játékos és nemzeti bajnok is visszaesne amatőrbe. Nem aktív játékos, de nem hiszem, hogy amatőr...

Én egy harmadik kategóriát el tudnék képzelni
0-15 pont amatőr - kártyadíj
16-50 pont profi B liga - kártyadíj
51-Dönczi Krisztiánig profi A liga - pénzdíj
 
“Ha számokban kellene kifejezni, akkor a blogos versenyen a pakli mondjuk 85-90%-nyi játékerőt képviselt. Jókora szerencsével ez elég is volt a versenygyőzelemhez, és noha…”

Ezt tőled idézet, hogyan is sikerült nyerned.
Ha már személyeskedni kell érzésed szerint, akkor “lehet próbálkozni”, de próbáld káromkodás nélkül és ne magadnak ellentmondva…
 
Ennek pl. lehet értelme, annak ellenére, hogy a 10 plusz évvel ezelőtti HKK-nak csak a neve közös a maival. Mondjuk a szerencse ugyanúgy marad...
 
Egy müveltségi vetélkedöt idehozni példaként a hkk-ra.Bravó!
Bekéne fejezni a xanaxra való ivást mert ez lesz az eredménye...
 
Lejjebb irtam már megoldási lehetőségeket arra, hogyha valaki lassan, éppenhogy bekerült a profi kategóriába, az kapjon egy 2. esélyt. A hétvégén elég sokat beszélgettünk, brainstormoltunk erről, és egy olyan újabb ötlet merült fel, hogy számítunk egy ún. "relativ profi pontot", aminek számításakor a nagyon régi (pl. 10+ éves) profi pontokat negyedeljük, az 5-10 éves profi pontokat felezzük, és az amatőr kategóriában való indulásnál ezt nézzük, nem a teljes profi pont összeget. Igy aki régen az évek alatt összegyűjtötte a 15 pontot, visszakerülne amatőrbe. A programozónk dolgozik már ezen egyébként, először megnézzük, hogy van-e ennek értelme egyáltalán, ha igéretesnek néz ki, kirakom majd cikkben is, és akár meg is valósulhat, ha kedvező a fogadtatása.
 
Ja, a "k.ra" kifejezett művelt kifejezés.
Kérdezem:
Verseny is volt, meg profi pontot is kaptál érte?
 
Nos, történetesen volt szerencsém több műveltségi vetélkedőt is megnyerni... és az eredménynek k.ra semmi köze nem volt a szerencséhez.
De ha ezt komolyan gondolod, akkor lehet próbálkozni.
 
Haha, ez volt az alapprobléma:

Nem lehet Profiból kikerülni. Így csak akkor nem lehetne, ha nem játszol. Ha pistikéktől kikapsz akkor nem sokáig leszel profi.

Elment valahogy a téma a szerencse vs. tudás felé.

Ui.: amúgy hogy jön ide egy műveltségi vetélkedő vagy társasjáték? Van olyan, hogy Legyen Ön is milliomos világranglista vagy verseny???
 
Ezzel az erővel akkor szerencsejáték minden műveltségi vetélkedő is, hiszen úgy sorsolják ki a játékosokat, és véletlenszerűen kapják a kérdéseket is... Tehát tkp. a véletlenen múlik a győzelem.

Hagyjuk már!


Haha, pontosan, meg minden társasjáték is, ahol ugyan egy kockadobás sincs, de az ellenfeleid cselekvésétől függ, hogy te miből választhatsz...

Ha a HKK-ban tudásszint szerint sorbaraknánk a játékosokat, az élmezőnyben levők mindig megvernék a 100+ rangúakat, függetlenül attól, azok milyen paklival játszanak. De a 4. nem mindig tudja megverni a 20.-at, a szerencsének azért van ennyi szerepe. Az ELO-t egyébként az egyik TCG ligában is próbálták egy ideig alkalmazni, a probléma az volt vele, hogy ha valaki az élre tört, annak attól kezdve nem volt értelme már játszani, mert csak akkor tudott pontban előrébb menni, hogyha olyat vert meg, akinek nem volt számottevően kevesebb pontja. Mindenki mással való játék esetén jelentősen visszaesett volna a pontja, ha esetleg veszít.

Bármekkora szerepe is van a szerencsének egy játékban, az ELO pontszámolás sajnos nem alkalmazható a játékosok rangsorolására emiatt.
 
Így van. Ezért szokott közjegyző jelen lenni, ezért fizetnek a díjakból nyereményadót, etc.

Könnyen belátható, ha a Nobel-díjas kvantumfizikusnak feldobja 10 millás kérdésnek, hogy: Milyen színű autója volt Kiszel Tündének 1989-ben, akkor a szerencsén fog múlni, hogy eltalálja-e.

Pont mint amikor megkapod a 3. mezőt egy 20 fős versenyen.

De ismétlem: a hozzászólásom arról szólt, hogy az ELO megfelelne a gagyi Profi pontok helyett.

Erre reagált Miklós, hogy nem, mert itt a szerencse is szerepel a képletben.

Vele vitatkozz erről, de ha őszinte vagy magaddal, belátod, hogy igaza van.
 
Ezzel az erővel akkor szerencsejáték minden műveltségi vetélkedő is, hiszen úgy sorsolják ki a játékosokat, és véletlenszerűen kapják a kérdéseket is... Tehát tkp. a véletlenen múlik a győzelem.

Hagyjuk már!
 
A 3. pontnál leírt hátránnyal nem feltétlen értek egyet. Tegyük fel, nem akarok csak profik közt indulni, mert nem érzem elegendőnek a tudásomat.

Mi marad nekem?
Behós versenyeket teljesen skippelem és megyek bármi egyébre ahol vegyes kategória van (és középmezőnybe elvagyok, de legalább van minimális sikerélményem).

Ennek ellenére ha néha elveszne 1-1 profi pontom, akkor van rá esély, hogy fél év múlva ismét megjelenek a behós versenyen az amatőr kategóriába, ahonnan megint lehet, hogy egy darabig nem jutok feljebb.
 
A pókerben ezeket mind úgy hívják:Rejtett szerencsefaktor.
A hkk-játék egyik legnagyobb gondja hogy tömegével van belölük...
 
Igen, túlnyomórészt (pontosan ahogy Te is gondolod):
1, Ki mivel játszik (meta) nem befolyásolható általad, legfeljebb becsülhető. Pont mint amikor megbecsülöd mennyi az esélye egy river ásznak, ha már van lennt kettő, nálad meg egy. Ezzel gondolom senki nem vitatkozik.
2, A kő-papír-olló (szabálylap-követő) rendszerben van jópár olyan felállás, ahol 0 esélyed van. (Ha csak nincs iszonyat SZERENCSÉD) Ez se vitatható, szinte minden profi ezt állítja…
3, A sorsolás VÉLETLENszerű, ezzel se nagyon lehet vitatkozni.
4, Te is azt állítod hogy a SZERENCSE szerepe miatt nem alkalmazható rá az ELO.

Most akkor 2 opció van:

Első: a fenti 4 állítás mindegyike HAMIS (ebből egyet Te állítasz), és akkor nem szerencsejáték.
Ebben az esetben a játékosok rangsorolására tökéletes megoldás az ELO rendszer, ahogy azt többen is felvetették.

Második: valamelyik igaz, akkor meg bármilyen rangsorolás értelmetlen és felesleges, hiszen Kicsi Pityu is nyerhet Nagybajnok Bandi ellen, szerencsével.

 
" A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ."
A HKK szerinted ilyen?
 
Á! A HKK véletlenül se szerencsejáték,tök olyan min a sakk...
Tudás alapú,nyilt,teljes infos játék,semmi köze mondjuk olyan csúnya gonosz játékokhoz mint pl.a póker...
 
Szerencsejáték minden olyan játék,
amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy a vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ.


Akkor ezzel azt állítod, hogy a HKK szerencsejáték?
 
Az élő pontrendszer sajnos csak olyan játékokban működik, ahol a szerencsének nincs szerepe, és ha A játékos jobb B-nél, akkor A legtöbbször megveri B-t. És az A játékos nem is akar nála sokkal alacsonyabb Élő pontú játékossal játszani, mert ha veszít, sokat bukik, ha nyer, nem nyer semmit.
 
Álomhatár: 15 pont.
Ezen érték egyik felén vannak az amatőrök, a másikon a profik. DK 511 profi ponttal vezeti a mezőnyt.
Így elmondható, hogy van 3 kategória
- 0 profi pontos kezdő
- 1-14 pontos amatőr
- 15-511 pontos profi
kategória. Érezhető, hogy a 3-as olló nagyságrendekkel nagyobb az első kettőnél. Már ez megérne egy gondolkozást. Célszerű lenne a kategóriák ponthatárain változtatni. Ha kicsi időre is, de ez jobban elosztaná a játékosokat.
 
 | 1 | 2 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.