Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Hatalom Kártyái

Melyik szín isteni lapjai a leggyengébbek szerinted?

1.) Rhatt
2.) Elenios
3.) Raia
4.) Sheran
5.) Tharr
6.) Fairlight
7.) Leah
8.) Chara-din
9.) Dornodon

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Ködrelikviák január 19.
A pillanat képe
Meglepetés!
(Kalandok Földje)
Küldd el képeslapként!
A Kalandok Földje labirintusainak néha bizony nem minden ládája rejt kincset. Legalább annyi kellemetlen meglepetésre, mint amennyi jóra is számíthat az arra járó kalandozó.
Nézz szét a galériában!
HKK - Zén Legendái: A múlt hangjai
Beszűkült látókör 2. - 2019. március 23.
A múlt hangjai – Beharangozó
XXVI. Alanori Mini Olimpia
Argum City: Miért tart egy játék fejlesztése 5 évig?

A lista folytatása...
Aukciós statisztika
Túlélők Földje - Nyomtérkép az utolsó 32 játékhét nyomaiból
Az utolsó Aukciós Napon történtek
Legendás cél

A lista folytatása...
JuFe HKK Vlog (47)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28048)
[HKK Piac] Eladó lapok (141167)
Új játék a Beholdertől (125)
Excelsior (932)
A múlt hangjai – Beharangozó (6)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
Az elfekről általában
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 
Mert annak volt annyi esze hogy nem jelzett vissza hogy vegyék el a szintjét mikor beállították az új, maximális szintet (korábban nem volt maximális szint).
A programozó meg valószínűleg lusta ennek ellenére elvégezni a dolgát.
A különböző háttéranyagokból összeszedtem Ghalla történetét.

https://hungariananarchy.blogspot.com/2018/12/beholder-kiado-ghalla-tortenete-13.ht ml
https://hungariananarchy.blogspot.com/2018/12/beholder-kiado-ghalla-tortenete-23-ket.html
https: //hungariananarchy.blogspot.com/2018/12/beholder-kiado-ghalla-tortenete-23-ket_20.html
Nincs 106. szint.
Hát aktivitást mindenesetre nem láttunk tőlük kb. 30 éve, szóval...

Ja: a M.A.G.U.S-lapozgatósok is egy vödör húgy!
Mind tudjuk hogy ez az író egy idióta, de hogy ennyire... (190. oldal táján tartok)

- a galetkik "a testem a fegyverem" koncepcióval nem tud mit kezdeni, lépten-nyomon visszatér az AD&D varázspáncél-varázsfegyver mindenkinek koncepcióhoz
- az AD&D-ből képtelen elhagyni a "seggemből előrántok akárhányszáz goblint/orkot" trópot. Bár ezt a környezet nem engedné, különösen ha nyamvadt, gyakorlatilag kihalt emberekkel dolgoztat.
- a szereplői ráadásul úgy teleportálnak, mint a Trónok Harca legutóbbi évadában mindenki. A gladiátort egyszer elküldik harcolni, a következő pillanatban valami hátul lévő táborban felfalja egy torzszülött, majd a hősök Top Secret táborában látjuk viszont...
No meg a nekromanta is ott egy zsebkendőnyi szigeten, amit a köv. pillanatban lebombáznak a tengerbe, de persze semmi baja, és végig a saját táborában volt...
- a Tisztogató Mágusklánt egyébként már soha nem is érdekelték a renegát galetkik, ők az Ellenség ereklyéit semmisítgetik meg lépten-nyomon, szvsz nagy-nagy kárt okozva a galetkiknek, akik ezáltal ugye nem vizsgálhatják meg mi ellen is harcolnak...
- mellesleg"ezüstmágusunk" valami szaros aranyláncot kerget, miközben nekromantánknak egy egész tönkrement Fekete Gömbje van...
- azt mondtam volna a Fekete Gömb egy roncs? Nos, a következő oldalon már teljesen működőképes... Mármint nem úgy... De igen...

Szóval ez úgy szar ahogy van. A nekromanta sárkányai is csak a flancnak vannak, szerepük az nincsen. Lévén sehol nem férnek el, a nekromanta tervébe nem illenek bele, valamint a galetkik abszolut semmit nem tudnak kiállítani ellenük...
Ja, a könyv nagy főgonosza MAJDNEM érdekes háttérsztorival rendelkezett. Amúgy tökre felejthető alak mint az egész könyv.

Összefoglalva, elég emo fickó volt, aki érezte hogy kéne mellé valami támogatás. Mivel a tanárok rutinból kezelték az ügyét onnan ezt nem kapta meg, és lehetetlen elvárásai miatt a nő se jött össze neki a galetkik között.
Ezért időnként lelépett, majd egyszercsak ott is maradt máshol.
Aztán a galetkik egy nap megtalálták, hazavitték, elítélték, száműzték, ő meg jól megsértődött, pláne mikor kiderült kinyírták a törzset amit összehozott mind egy szálig.

Ez így egy jó karakter. Lehet vele szimpatizálni. Az önkéntes száműzött, aki megtalálta a boldogságot máshol, de lélekben mindig galetki maradt.
Na persze. Elvégre itt siklik félre az egész. Ugyanis ugyanitt derül ki az is, hogy magasról szart ő a galetkikre, alkalomadtán direkt megis támadott egyet-kettőt, mert l00t, vagy valami. És innentől összeomlik az egész, nem érdekel, magának kereste a bajt, tipikus tucatgonosz aki nem gondolkodik, csak gonoszkodik bele a világba, és az események nem változtattak a karakteren egyáltalán semmit. Elpazarolt oldalak.
A 100. oldalig nem történik kb. semmi,ami az első 10-en ne történt volna meg.
Kivéve, mikor Józsi A Bárd gondolkodik mit csináljon mikor szembejön 2, különleges képességekkel amúgy nem rendelkező torzszülött. Verszi sorra hogy ehhez sincs elég manám, ehhez sincs elég manám, aztán talál egy olyan varázslatot végre, ami kellően alacsony szintű hogy itt és most ellője. Ja. Egy ATOMVILLANÁST. Mint mikor Mogorva Chei reggelire feltöri a lágytojást.
Vajon mi lehet a többi varázslata?

A karakterek persze értelmetlenül kerülnek innen-oda, értelmetlen és jelentőség nélküli emlékeikbe látunk bele, meg hasonló csacskaságok.

#NeVeddMegNeVeddKézbe
Csak pár oldalt haladtam, de jelentős bukás volt benne:

a Bolhedor Lovagjai ÚTÁLJÁK AMIT CSINÁLNAK. Megvetik a hátasaikat, undorodnak tőle, inkább szabadulnának az egész kócerájtól csak ezt tovább ne.
Azt látjuk.

Ott van az életerőcsík, alatta az exp-csík, az alatt meg két oszlopban számok.
Baloldalt erő, egészség, ügyesség
Jobboldalt szint, védekezés CSELEKVÉS.

Ha a különleges cselekvéseket (tombolás, sebezhetetlenség, koncentráció) nézed, azt minek? Bekattintod, lenyomod az összest, és kész.
A Harcos Képzelet maga az igénytelen fos.

A könyvek 90%-a játszhatatlan (a maradék 10%-ban meg nem történik semmi), 100%-ban valami más (AD&D) rendszerre írták, és csak félig dolgozták át a sajátba.

Az esetek 80-ában az ellenség szabályosan leverhetetlen (a maradékesetek egy részében szabálytalanul is legyőzhetetlenek), 60%-ban meg 99% hogy a kockadobásba fogsz belehalni, akkora a sebzésterjedelem. Nem szólva a totálisankezelhetetlen varázslatrendszerről.

A kiadványok történetéről annyit, hogy 50-60%-ban úgy, hogy Féreg Alex és William MacGregort még nem is olvastam (ők hírhedten a hígfos kategória ahogy hallottam), egyszerűen sehonnan jön, és nem ér véget. Legalább 33%-ban meg vagy van másfél helyszín - ezt úgy értve akkora helyszínek mint egy rendesen megírt játékkönyv helyszínei amiben 5-15 helyszínt kell bejárni -, vagy 0, azaz 0 helyszín van, csak egy jobbra-mész-balra-mész fejezethálóért kértek el pénzt.

Így csak még nagyobb szégyen hogy voltak jó kiadványok is köztük, vagy legalábbis olyanok amiket minimális erőfeszítéssel az olvasó jóvá tehetett. Jah. Mert a szerkesztői munka azokban is igénytelen mint a szar.

Ami még ma is említést érdemel, az kb. a Fenevad nyomában (kicsit túl regényszerű, és az eleje kicsit túl nehéz, és az előrememorizálást el kell felejteni többek között, de ja), Őserők ura (érezhetően a 12-15-ös korosztályra írták, de míg így is totál frankó), A sárkány vére (ez valahogy jól jött ki), A hit nevében (extrém lineáris, de kiváló történet, és szabályosan teljesíthető), Boszorkány Úrnő (ehhez mondjuk gyakorlatilag újra kell írni a könyvet annyi a szerkesztenivaló rajta, de ha az megvan akkor már igenis jónak tűnik).

Van egy marék olyan ami megüti az elégséges szintet, de azokat már minek feleleveníteni (mint a Kriptaszökevény, ami totál klisés, és arra a poénra épült hogy a végén a boss halálvarázst kéne ránkdobjon ami nem hat mert mi élőholtak vagyunk, bár ez a csavar nem volt a játékmenetbe integrálva sajnos - mint mondtam szerkesztés az zéró minőség). Ahogy azokkal is fölösleges foglalkozni amik a kapcsolódó környezet miatt voltak anno nagy szám, mint a Nagy Féregfutam (játszhatatlanul nehéz), Küzdelem az Éj Kardjáért (játszhatatlanul nehéz). A kalandmodul-kellett-volna-legyenekről is inkább elfelekezünk (az Ork Gyilkosok sosem szabadott volna így megjelenjen, kalandmodulként kellett volna kiadni).

Egyáltalán, ez a kiadó még létezik, vagy ez egy halott oldal, csak még nem járt le az előfizetés?
No, eztán kiderül hogy TÍZEZERSZÁMRA nyüzsögnek a kihaltnak hitt emberek.
Akikről valahogy mindenki tud, és rögtön fel is ismerik őket látásra.
Something is wrooong here.

Aztán a Nagy Terv az lenne hogy MINDEN galetkit megmérgeznek valami droggal? Nem tűnik valami nagy tervnek.

Az oké miért kellenek amúgy a sárkányok, akarom mondani beholderek, mi van már, bolhedorok. A frissibe felfedezett földalatti tenger miatt. Ez persze nyíltan ellentmondásban áll a Lexikonban leírtaknak...
De nagyobb kérdés, hogy Sokadik Névtelen Karakter fénysebességgel elrepül valamerre, ott lát egy varázsszárazföldet. Eddig stimmt.
Aztán közli hogy ezen a CSILLIÓ MÉRFÖLDRE LÉVŐ, AZ ÓCEÁN KÖZEPÉN A VÍZBE vezető varázsföldnyelven át FOLYAMATOS KARAVÁNOSZLOPBAN "csempészik" a drogot a galetkikhez.
Something is wrooong here.

No, de varázslócskánk el is határozza, ő most legyalulja a teljes karavánt. Amiben semmi kivetnivaló nincs, hiszen varázsló, tehát biztos tudja a Slayer Atomvillantása varázslatot. De nem.
Szóval köv. pillanatban úgy dönt hazamegy jelenteni, mert itten sokan vannak. Logikus. Tegyünk így. De neeem.
Bár itt gyün egy átkonagy INVÁZIÓ hogy a könyvet idézzem, amiről senki nem tud rajta kívül, elhatározza hogy előbb beveti az Öngyilkosok Kézigránátját, hátha ő is belehal.
WTF???

Btw, közben Sokadik Névtelen Karaktert halálra kínoznak, mert az biztos poén, és mit olvasson a 12-éves olvasótábort ha nem turture-porn, meg van egy Névtelen Senki Karakter a Tolvaj Klánból - ami kapcsán nekem azért felmerül mért nem magyarázza el az író, hogy lett egy rakás bűnöző alapvető társadalmi pillér. De persze ezt sem.
Nekem úgy tűnik, a Kincskeresés inkább CSÖKKENTI a tárgyak esélyét mint növeli.
Na, legalább a lexikonon túl vagyok:
- az szép hogy tisztázza mi lett az istenekkel (leszoktak róluk), ennyiben ki is merültek a pozitívumok
- lépésként kidobja az előző könyve újabb jelentős részét (mondanám hogy motívumát, de olyanok az ő könyveiben nincsenek): szerinte ha egy galetki tartósan elhagyja a várost, akkor fallout-ghoullá változik és kész. Tehát az a bárd (ami egyértelműen Nyafogó Nefelejcs atommá tápolt változata volt) egyszerűen nem létezett.
- a lexikon szerint minden galetki totális pszichopata, ami úgy működik hogy ha mozog és nem galetki, akkor felkoncolja. Ha veszélyes, ha nem, ha van értelme, ha nem.
- ez a fasz szerelmes a zöld ekindába, vagy mi?
Lapozgassuk csak azt a könyv végi lexikont:

- ez az idióta azt mondja a mikropoidoknak nincs szemük
- ez a tehetségtelen marha azt mondja, a gnómok már sima torzszülöttek, varázsolni se tudnak, úgyis ki fognak halni.
Ezzel természetesen üti az összes többi forrást (a játék leírását, a kártyákat, a képeslapküldést és mindent),de egyúttal végleg kidobja az ablakon az előző könyvben bedobott medzsik tojásgyerekek ötletét. Drakulálok.
- ez a sügér most aszondja, fúj kurvák. Az előző könyvben még elismert, és nagyon profitábilis foglalkozás volt. Világépítés? Konzisztencia? Kinek kell az!
- vártam volna hogy valahol, valaki szót ejt róla honnan jött az egész "vágjuk le egymás fejét lélekenergiáért, mi vagyunk a Hegy(alatt)lakók" dolog. Persze nem.
- vártam volna hogy megindokolja, mi a redvesért nem telepítettek mindenhova világító gombát. Azt sem.
- ja, a ...gombánál (úgyse fogom kiolvasni, ahhoz erőfeszítést kéne tennem) azt írja, a kukacok "beássák magukat a puha talajba". Ezt nem lehetett volna kihagyni? 10 méterrel a felszín alatt kb. semmi más nincs mint SZIKLA. Oké, fantasy, de mivel életszerűtlen, az ilyen részletekre a "nem megyünk bele" szabály érvényes.
Hah! BGY-vel elképzelem amikor a kiadóval egyeztetett:

BGY: És akkor az Ezüstmágusok...
K: Mik?
BGY: Ezüstmágusok! Tudod, azok a tök táp ősmágusok a játékból!
K: Azok kihaltak. Nem olvastad a Kártyatrilógiát?
BGY: De ezek Ezüstmágusoooook! Eeeeeeeeeee! - és mint Miss Popyy a Csengetett Mylordban a földhöz veri magát, és ordít.
K az ég felé emeli a tekintetét. "És nekem ezzel kell dolgoznom" gondolja, majd BGY-hez fordul: Figy, mi lenne ha valami galetki klán lennének? Rúvel Villáma Klán pl. tök jól hangzik.
BGY, közben lilul a feje, hamarosan elájul, mert nem kap levegőt az ordítástól: Eeeezüüüstmááááááááá...!
K: Jól van, jól van. Mi lenne ha a függelékben odaírnánk hogy ezeknek két nevük van, aztán csinálsz amit akarsz?
Na majd most megtudom, mert megkaptam ajándékba!

Máris látszik hogy EZ EGY HÚGY, ráadásul saját művein belül se bír konzisztens maradni Böszmeség Gyula.

Már az első lexikonbejegyzésekből nyilvánvaló hogy EZ IS EGY ELVETÉLT AD&D SZAR, ahol ráadásul a galetkik most nem a mélységi gnómok/törpék, hanem kicseszett elfek! (nem drow)
A hülyegyerek nem érti hogy a Hegy szintjei nem jelölnek kasztokat, és a gyermeteg agya biztos nagy ötletnek tartja, de mi azonnal látjuk (még a címlapra is felrakta), hogy bolhedor = SÁRKÁNY. Érted: kibaszott barlangfolyosókon sárkány.

Azt se érti a nyomorult, mire való a könyv végén a lexikon. Ő simán lelövi vele a könyv teljes tartalmát, azt innentől el sem kell olvasni, azon túl hogy úgyis fosadék.
A Két Világ Közt kiválóan elmesélte amit a cselekmény természetes folyásában nem tudott megmutatni, illetve bedobott még pár kidolgozatlan ötletet a kitöltő periódusokba. Brian tudta mit csinál éltével.

Igen, ezt a fércművet is szénné fogom itt alázni, nehogy más is megvegye, vagy akárcsak kézbe vegy!
Nem csak látszólag, de szó szerint programozott géntenyésztés folyik.
Az egész Ősök Városa civilizáció koncepciója hogy elég erőssé formálják a föld alá kényszerült, azaz erőforrások nélküli lakosságot, hogy a felszínen lévő - amúgy totál ismeretlen - Ellenséget elkergessék.

A város valóban szintekből áll, de nem úgy, ahogy az a könyvben megjelenik.

Annyit viszont legalább elmondhatunk hogy az író legalább tökéletesen inkompetens, így a folytatható történetelemek tökéletesen irrelevánsak.

A könyv története dióhéjban:
- az elfek haldoklanak, ezért elküldik a 13 harcost hogy szerezzék meg a McGuffint.
- a galetkik lárvaszintjét nekilát megtámadni-elfoglalni-kiírtani egy sötét elf, mert a) csak b) mert akkor a szinten megmaradt galetkik őt fogják szolgálni (akik mind halottak, szóval ez nem működne) c) mert bosszút akar állni? d) mert ő sötét elf, és a sötét elfek ezt csinálják.
- a galetkik vezetése inkompetens, és áruló, és minden
- egy 12 éves elf és két 12 éves galetki (mert az Éhezők Viadala trendi, azért ők) elindul megkeresni a McGuffint, ami a sötét elf legyőzésére is jó.Persze csak miután az elfet elkapják, elítélik és megszöktetik.
- hosszas, ám meglepően eseménytelen bóklászás során, melyben követi őket egy rakás galetki akik ki akarják őket nyírni, elérnek a McGuffin helyére
- ezen a ponton a galetkik a városukban kiírtják az addig legyőzhetetlen torzszülötteket Mert Csak, a McGuffin-toronyban dettó, de persze csak miután egy csapat galetki odateleportált (a részletek homályosak, nem kell törődni vele), és nagyjából minden galetki résztvevőt levágtak.
- a McGuffin egyik része egy csecsemő, amiből elvileg van még egy rakás, de mivel csak akkor lehet megtalálni őket ha két értelmes faj összefog, és a korábbi értelmes fajok vagy kihaltak, vagy torzszülöttekké váltak, erre semmiféle esély nincsen.
- a McGuffin-csecsemőt elviszi az elf, és majd jól energiaforrásként működik amíg él (kb. 1000 év ha jól emlékszem). Aztán persze az elfek ugyanúgy megdöglenek, mert a problémájukat (kimerülő energiatelepek, csökkenő népesség) nem oldották meg egyáltalán.
Egyszerűen muszáj még és még írnom erről a förtelemről. Mert mikor azt hiszed már nem létezik töb hiba amit el lehetne követni rá kell döbbenned de, MIVEL ELKÖVETI.

Most csak a fő szálakat nézzük, hogyan írja MINDEN EGYES ALKALOMMAL sarokba magát a szerző. Nem író, mert ahhoz legalább egy-két értelmes mondatot le kellene tudni írni.

Szóval:
- sötételf-ében úr nemcsakvalahogy tud a szuperelfedett legendáról bár erre módja nincsen, még komolyan is veszi, amire oka nincsen.
- a hőseinket követő csapat abszolut elakad egy abszolut legyőzhetetlen ellenség miatt. Aminek abszolut oka van nem mozdulni onnan. De mivel ez így zsákutca, egyszercsak nincs már ott.
- a tudós időnként felbukkanása asztrális kivetülésként teljesen indokolatlan.
- az elf hajó perszehogy elsüllyed, ám kiderül hogy bár tisztáztuk, napokra vagyunk a céltól, mégis kiderül hogy az út mégis csak alig tízpercig tartott.
- a sziget-lény, és a kincsesbarlang egésze teljesen követhetetlen. Mi hol van, hogyan működik, hogy néz ki - semmi nem átlátható a legkisebb mértékben sem. A lent fönt van, az itt ott, és az egész abszolut lehetetlen. És attól hogy a szöveg felismeri hogy "kicsit túl sok a véletlen"attól még nem lesz elfogadható hogy "kicsit" túl sok a véletlen.
- a lárvaszint főkolomposaiból természetesen árulókat kellett csinálni, nem volt elég hogy lusták, önzők, nemtörődömek stb. Csakhogy ezt semmiféle jutalom reményében teszik. Ennél még a Chewbacca-védelemnek is több értelme van.
- a "kétszarvúzás"-ból se jön ki semmi
- a sötét elfnek nincsenek indokai, egyáltalán, semmilyen vonatkozásban
- a szerző a galetkik civilizációját úgy kezeli mint egy többszintű várost, ami egy a sok közül, így kit érdekel a szegény-réteget kiírtják. Csakhogy ebből egyetlen vonás sem áll meg. A galetkik soha, sehogy nem kockáztatnák meg egy egész szint elvesztését. Ha odáig fajulna bármikor a helyzet, minden szabad galetki, a legfelsőbb szintről is odaözönlene. Gyakorlatilag isteni hatalmú lények söpörnék el az alsó szintek zaklatóit. Mintha a Vampire the Masquarade-ben sokat zaklatnád a vámpírokat egy városban: egyszercsak lejön a Herceg, aki ilyen 5-6. szintű (ami a legmagasabb, még reálisan előforduló szint a játékban, fölöttük már ilyen SonGoku szintű izék vannak az 1-4 generációban) és egyszerűen kettéharap.
A könyv ugyan "lezáratlan", de mit zárnál le benne? A történelem megy tovább, és ez bepillantást enged egy szeletébe.

Több szeletébe, így az egyes ~fejezetek egymástól függetlenül is olvashatóak, mindegyik kiad egy-egy eseményt (~történetet). Persze folyamatában érdekesebb, de ha valakit nem köt le az egyik, ugorhat a másikra, ez az előnye az ilyen epizodikus regénynek/majdnem-antológiának.

A végén felvázol viszont egy TERVet, tervet a túlélés biztosítására, az újraszerveződésre, és a bolygó/felszín visszahódítására. Ez nekem elég.

Nálam igazán ami "hiba" benne, maga az Illuminati-ellenség szerepeltetése. Teljesen fölösleges volt utólag. Nem esik szét a dolog, szimplán jobb nélküle.

Azon meg kár keseregni hogy "negatív lett". Ezt aki a kezébe veszi, tudja. Számítania KELL rá, hiszen rá van ütve a borítóra hogy ez egy Ősök Városába vezető regény, és Az Ellenség eljövetelének idejét meséli el. Az Ellenségét, amit senki sem látott mikor jött, mikor itt volt és mikor elvonult, ellenben felégette a Felszínt.
Látom hogy érted, de azért még nyavajgok egy sort a Rúvelről. Sajna közben felújítunk, ezért nem volt időm.

Szóval:
Az író szintén képtelen karaktereket/jellemeket írni. Vegyünk néhány példát:
- illető egyik oldalon azon berzenkedik mennyi hasznavehetetlen kacatot árul a boltos, csak mert a szinten mindenki kezdő ugyebár, és ha már központilag ellenőrzik az árakat, így nyúlja le a népet. MAJD A KÖVETKEZŐ OLDALON már azon örömködik hogy új állást szerzett, amivel egy csomó haszontalan kacat birtoklása jár. Meg ugye rögtön gonosz is lesz az eddigi durván pragmatista hozzállás helyett.
- Nyúvatag Senkiről kiderül hogy szart se ért a mágiához, de egyáltalán. A következő pillanatban viszont már olyan mágikus zárakat fejt amit az ebben képzettnek sem megy. Mert csak.
- Bár leszögeztük hogy Nyúvatag Senki legalább lopakodni tud (bár ehhez képességei nincsenek, nem illenek), elküldjük Pistát felderíteni, aki egyébként külön meg is jegyzi hogy Nyúvatag Senki überlopakodó. De... Gondolom ő már sok oldal óta nem csinált semmit, szóval miért ne.
- legnagyobb: Józsi vezeti az embereit az általa kiválasztott útvonalon, mert Józsi profi. UGYANAZON AZ OLDALON Józsi nekilát panaszkodni hogy ez az útvonal életveszélyes, és miért vezeti Mari erre őket.
WTF?

Az író és a karakterei folyton pozőrködnek. Pl. Nyúvadtag Senki (a "főhős") bemegy az elf tárgyalására, majd fekete köpenyét orra elé tartva, fennhangon suttog a holdvilágban hogy "hjaj így-megúgy, énhibámmegkellmentenem, én vagyok DRAKULA!"
Vagy mikor BARLANGBAN 30 fős különítményt küldenek kis csapatunk után hogy kövessék őket. TELJES VÉRTEZETBEN.
Nevetséges.
- mi a tetves halált kezdene valaki akinek NINCSENEK UJJAI egy gyűrűvel? Azt a könyv tisztázza hogy nem ajándék lesz.
- az íjakkal nem a sötétség a gond, hanem a zárt tér. Ha a sötétség gond, akkor közelharc se fog menni.
- a lárvaszint helytartója úgy ahogy van nem működik. A galetkik ugye a legalsó szintre pakolják az utódaikat hogy védjék őket. Ez azt jelenti a TE gyereked is köztük van. Lehetetlen hogy gyenge kis mitugrászokként tekintsenek rájuk a felnőttebbek. Legalább egy szinttel feljebb kéne helyezni a történetet, vagy kitalálni valami motivációt (pl. a saját kölykeire sokkal jobban figyel, vagy hasonló) hogy a csecsemőszinten működjön.
- az elf elsőtalálkozásánál a galetkival érezni hogy az író annyira totál tehetségtelen, hogy nem tudta hogyan történjen a jelenet. Az elfnek határozottan kellett volna beavatkozni, és arra alapozva reménykedni hogy a félig-meddig ellenséges de nem ellenség galetki hajlandó útbaigazítani, információt adni, vagy valami.
- ha írok egy POV tükrözött eseményt NEM RAKOK KÖZÉJÜK egy harmadik színt!
- a 62-63. oldalon már a galetki sem galetki, hanem "mélységi". Vajon mi volt eredetileg? Mélységi gnóm, mélységi törpe? Tényleg van ennyire tetűlusta szerkesztő A VILÁGON?
Huh. A 40-45. oldalt elérve erősen fel vagyok háborodva.

Ugye kiderült ezen a ponton hogy ez valami elvetélt AD&D-regény lett volna.
De még az alapvető szerkesztési munkákat sem végezték el, merő lustaságból. Ott van az a tetves Ében Úr. Egy egész faj tucatnyi kártyával létezik a játékban "ében" fajként. De nem, túl melós lett volna mindenhol átírni a "sötét elf"-et, aminek a világon semmi értelme a TF-környezetben, ében úrrá.
Ami valahogy nem ében alattvalók felett úrkodik, hanem valami standard minionok felett.

És kifejezetten, PONTOSAN látni hogy ez egy tetves AD&D-cucc lett volna, mert sehol máshol nem viselkednek úgy mint ott, hogy elfognak valakit/valamit nagy keservvel, majd pózolva kinyírják kérdés nélkül. Csak itt még pózolni sincs kinek.

Na és az, hogy a tetves sötét-elf egy tetves hangoskodó nyilvesszőt használ egy tetves barlangban, pláne hogy ez még csak nem is egy tetves metropolisz méretű gigabarlang mint Menzoberanzan, holott első feltétel egy barlangban hogy igyekszünk nem magunkraomlasztani...

Komolyan, el fogom olvasni a végéig ha már kipengettem a pénzt érte, de aztán ki fogom dobni a #&@-ba. Ha lenne rá lehetőség, akár most azonnal visszavinném és kérném az árát.

"Legjobb könyv amit valaha olvastam". Haha. Kib*szott Kázmér és Huba komolyabb olvasmányélmény.
- nem a való világban játszódik
- középkori környezet. Azaz nincsenek robbanómotorok, aszfaltutak, általános rendfenntartás, ilyesmi. A gőzgépek maximum a valós gőzgépek munkáját látják el, ha egyáltalán vannak. Ha modern eszközöket váltanak ki, az már steampunk.
- kb. mindenkinek lehet fegyvere. Ami általában kard
- valószínűleg van mágia

kb. ennyi.
Nem igazán értem a mondatod. Mi jobb minél?

Ha a Két Világ Közt-öt kell összehasonlítanom a Rúvel Hegyi Leneda-val, akkora KVK mérföldekkel nyer. (Egyébként mindkét könyv megvan, a Kártyaháború-trilógia is, sőt, dedikálva is vannak. A RHL nincs, az friss.)

Persze a KVK sem hibátlan, és mivel más a formátuma/célja így mások az elvárások is, így kicsit almát a körtével, de még úgy is.

A KVK ugye azért íródott hogy narratívát kínáljon a Túlélők Földje és az Ősök Városa között. Ez már önmagában hiánypótló.
Kicsit enciklopédikus, és Makó Katalin stílusa kicsit "száraz" (nem szárazabb mint Tolkien), de bitang jól szövi a történetet (legalább úgy mint Tolkien), mutatja be a világot, és anélkül tud meríteni a játék világából hogy az a történet rovására menne. Komolyan, kijegyzeteltem mennyi kártyalapot szerepeltet (amik előző köteteiben NEM szerepeltek), és eszetlen sokat. Digitális verziót simán fel lehetne turbózni velük.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KXRHy6P-5z4pDlgsz3FnXONActGiZFwgmCy-5ZQZvGs/edi t?usp=sharing

A RHL egy akcióregény. Azért érdekel (lassan, de olvasom) mert többet bír kínálni elvileg mint egy Leanthil/Nyafogó Nefelejts Naplója, ami a galetkik mindennapjaival foglalkozik (TF-vonatkozásban még ott van az Ikercsillagok, Jéghideg Éj, ÖV-nél még a Bolhedor), és annak nagyon jók, csak épp a játék világa nem halad benne semerre. Ami csakis nekem gond, mert engem a világ érdekel, nem "csak egy könyv"-et akarok olvasni.
De legalább annyira ráfért volna egy átszerkesztés mint a Terminátor a Középkorban 1. köteténél. Akkora böszmeségek vannak itt mint FÉL ÉV után elfogy az elfek kajája és jajj, most vadászni kell valamit. Mégis hogy bírtak el FÉL ÉVNYI kaját?
Vagy ott van mikor az Ében (had?)Úr nekilát beszédet tartani egy rakás mágiával irányított lénynek. MIÉRT? Nincs önálló akaratuk, így a buzdító beszédnek nincs értelme. Ahogy annak sincs hogy Kétszarvúakat emleget, aminek egyszerűen nincs jelentése (ezen a pontos biztos nincs).

Szintén bosszant hogy ha egyszer kiemelt jelentőséggel szerepeltettek egy olyat hogy "kyevi vadászok", MIÉRT NINCS HOZZÁ KÁRTYALAP? Ez egy nyamvadt torzszülött faj, miért nem nevezték el az egyik kártyát így más helyett?

Amúgy ha kiolvastam a RHL-t tervezek egy összefoglaló írást a könyv-univerzumról, ott majd részletesen írok ... mondjuk ott csak az előnyeikről, pontosabban a TF-ÖV-VÚ eddigi történetét foglalom majd össze. Linkekkel (mint a fenti), screenshotokkal. Persze semmi copyrightos anyag.
Hát mindenesetre valamelyik fület elrontottam.
Csináltam mindenesetre saját doksit a cuccnak:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KXRHy6P-5z4pDlgsz3FnXONActGiZFwgmCy-5ZQZvGs/edit?us p=sharing
Ah, elgépeltem a táblázatom
Hát, az első 25 oldal után sem vagyok elégedett.

A két csoport (elf/galetki) a neveik alapján nem megkülönböztethetőek, ráadásul a nevek mindtúl hosszúak. És nem is szerepelnek a játékban (mekkora királyság lenne kártyákkal illusztrált digitális verzió).

Plusz elköveti tök ugyanazt a hibát mint a The Raid, ami szintén az első percben kinyírja az osztagát és ugyanott van mintha egyetlen karaktert küldött volna be, aki persze valahogy mindenálló.

Plusz: a galetik társadalom ugye a háborúra alapoz. Nem volna logikusabb - de, az volna - ha nem az olvasó által szép pofikára buknának, hanem a totálba tolt képességekre? Szerintem a 100-kilós sziklabőrű nőstény erős kezdeményezőkedvvel, aki épp most rendezett le féltucat torzszülöttet sokkal vonzóbb lenne a hímjeik szemében mint a Törékeny Virágszál
Ez kezd nevetségessé fajulni. Már 2 karakterrel nem találom 11. szinten a bűvös pikkelyvértet.
Fogalmam sincs melyik kiadás van meg, de ez a borító.

Még csak elkezdtem, de már nem tetszik. A borítószöveg azt ígérte a galetkiknek vmi gondja van, ezért keresik az elfeket.
Erre az első oldalon azderül ki hogy az elfeknek van bajuk, és ők keresik a galetkiket.
Ha vki a mutánsokat külön fajnak számolta, azok kihaltak (l. Két Világ Közt).

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2019
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.