Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Hatalom Kártyái

Cikkünkben felvetettük a nyomdaváltás lehetőségét. Támogatnád-e ezt, azzal a kitétellel, hogy a HKK lapok attól kezdve standard méretűek lesznek (kb. 1.5-2mm-rel kisebb szélesség és magasság)?

1.) Igen.
2.) Nem.
3.) Nem HKK-zom, csak szavazok.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Boszorkánytánc február 22.
HKK - Zanuv Tresk - Zanszilánkok Cseh HKK február 11.
A pillanat képe
Vámpírvadászat
(Túlélők Földje életkép)
Küldd el képeslapként!
"Midőn Lord Daramoula kikelt a sírjából, átdöftük szívét a fakaróval... Ruhájának béléseiben azonban nem találtunk a hőn áhított pálcájából... Aztán dübörgő léptek figyelmeztettek arra, hogy miért... Csak a szolgájával végeztünk..." - egy rég halott varázsló megfejtett emlékbuborékjának tartalma
Nézz szét a galériában!
Szörnyvadászat - TF történelmi esemény
Kiadói tervek - 2020. március
XXX. Alanori Mini Olimpia - Eredményhirdetés
Szerverterem probléma
Nekrológ - Kerekes Kálmán emlékére

A lista folytatása...
Országjáró feladat 2019
Legaktívabb fórumok és fórumozók
Termékismertető - Kártyavédő fólia
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: Namír szántóföldek

A lista folytatása...
Cikkünkben felvetettünk a nyomdaváltás lehetőségét. Támogatnád-e ezt, azzal a kitétellel, hogy a HKK lapok attól kezdve standard m (6)
Lapötletek (64367)
Kiadói tervek - 2020. március (63)
Szörnyvadászat - TF történelmi esemény (3)
Melyik lapokat szereted legjobban a Káosz Galaktika Kártyajátékban? (112)
[HKK Piac] Lapokat keresek (28256)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
Az elfekről általában
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 
Köszönöm szépen, ez nagyon jó lenne! A problémára, amit felvetettél, talán az a legjobb megoldás, ha van egy Tóken light, és egy Tóken full csomag. A full csomagban tényleg minden benne van, Spóra stb, de ez lényegesen drágább, a light csomagból a ritkább tókenek hiányozhatnak, de ez egy kezdőnek vagy akinek frissen bontottra kell, úgysem fog számítani. Dobótőrből ugyanezen okból elég egyféle bele, aki trükközni akar azon, hogy több fajtát is betáraz, na az tényleg gyűjtse le magának.
Igen, persze!
Ezzel alapból egyetértek, de akkor is kell egy megbízható módnak lenni arra, hogy egy játékos bármikor garantáltan bármely tókenlaphoz hozzá tudjon jutni. És ehhez nem is kell egy, a játékot épp elkezdő vidéki játékosnak lennie. Nézz csak meg egy frissen bontottat, hány ember van akinek nincs x y vagy z tókenje, ez állandó probléma. És a sarki boltos olyankor nincs ott, hogy adjon mindenkinek az ő végtelen készletéből... Szóval az oké, nem kell tóken a kiegbe, elég az alappakliba, de jó lenne segítségképp az a megoldás, amit javasoltam.
Tárgyaltunk az alapkiadásról is, valamiért arra borzasztóan magas árat kaptunk, és az átállásra sem lett volna elég idő.

Kódok: igen, elvileg lesznek kódok is, ugyanúgy, ahogy eddig.

DK: A tókenes helyzet kicsit visszás. Tudom, hogy egy veteránnak megvan minden tókene már, de gondolni kell az új ill. visszatérő játékosokra is. Ha egy lap olyan tókenre vonatkozik, ami nemhogy nincs az adott kiegben, de még kapható kiegben sem, az bizonyos értelemben még rosszabb, mintha a tóken helyett a lapra az lenne írva, hogy „egy 3/1-es aktív élőholt jelző”. Amikor az első tókenlapokat megcsináltuk, ünnepeltük, hogy milyen zseniális és elegáns megoldás ez – és tényleg az volt! Nem papírgalacsinokat meg lefelé fordított lapokat kellett használni, rajtuk 6 dobókockával. De ahogy egyre több lett belőlük, a rendszer egyre átláthatatlanabb lett. Most, a 11. kiadásba is jó pár gyakori slotot azok a tókenlapok foglalják el, amikre az alappakliban levő lapok hivatkoznak, hiszen egy alappaklinál különösen fura, hogy a hivatkozott nem beszerezhető.

Már elhangzott a javaslat, hogy lehessen külön tókencsomagot kapni, amiben benne van minden lehetséges tóken lap. Ezzel a mi részünkről a következő a probléma:
- Ilyet csak akkor gazdaságos gyártani, ha igen nagy példányszámban készül.
- Aki már játszik egy ideje HKK-t, annak jó eséllyel megvannak a tókenek, ő nem fogja ezt megvenni, tehát csak nagyon lassan fogyna, óriási ráfizetés lenne a gyártás.
- Még ha be is vállaljuk, hogy legyártatjuk a token-only íveket, lecsomagoltatjuk, és áll benne csak a pénz 5 évig vagy tovább: ha új tókenlapok jelennek meg, az ugyanúgy nem lenne benne a csomagban, és semmit nem érne az egész.

Szóval számunkra a legjobb az lenne, ha valamilyen külsős megoldás születne. Pl. egy vagy több, laponkénti kereskedelemmel is foglalkozó viszonteladó megvásárolná a játékosoktól a tókenlapokat, és azután csomagban értékesítené őket. Sőt, ilyen csomagokat mi is szívesen visszavásárolnánk tőle, mert igény lenne ezekre, csak nem olyan mennyiségben, hogy megérje gyártani. A lényeg, hogy amikor valaki kibont egy lapot, ami egy tókenre hivatkozik, akkor ne azt kelljen neki mondani, hogy „próbáld meg becserélni valakitől”, hanem azonnali megoldást tudjunk kínálni számára. Szóval ha bárki tud ilyesmiben segíteni, kérjük jelezze, az akciót hirdető webes aloldalát is ingyenesen hirdetjük!
Maga a kártyaméret változás a legsarkalatosabb kérdés, hogy elfogadható-e számotokra. Minden más szempontból a változás pozitív lesz. Szóval ebben a kérdésben hétfőn feldobunk azért majd egy szavazást.
"A kiegészítő árát mennyire fogja befolyásolni az ismert kártyagyártó cég bevonása a hkk-ba?"

A gyártás alapban jelentősen drágább lenne, de:
1.) 21 helyett 18 lapot fogunk rakni egy csomagba, ezen lehet spórolni vmennyit, és legalább kevesebb olyan lapot gyártunk amiből úgyis mindenkinek túl sok van, szóval még a környezetet is védjük.
2.) A foilokat nem kell külsős helyszínen, igen jelentős költséggel csináltatni, a Carta Mundinál kis túlzással ez csak egy kérhető "extra" hogy legyenek foil lapok is.
3.) A plusz költség egy részét átvállaljuk, és reméljük, hogy hosszútávon megtérül ez a befektetés.

Szóval summa summarum úgy gondoltuk, hogy egy minimális emelésnél (1520 -> 1590, amit ugye a bdv és egyéb kedvezmények tovább tompítanak) többre nem lesz szükség.

Most viszont az euró árfolyama ellőtt a csillagos égig, ez lehet, hogy be fog még kavarni a fenti tervbe. De vigasztalásul, ez a magyar árakat is növelné, a papír és festékárak brutálisan elszálltak. Szóval reménykedjünk, hogy mire fizetésre kerül sor, a gazdaság visszazökken a régi kerékvágásba.

"Mi a helyzet a foil lapokkal?"
Ld. fent, lesznek, természetesen.
Az ebben a logika, hogy a versenyre vagy eljössz, vagy nem, ez a te döntésed, ha nem jössz el, nem veszítesz semmit. A sorokat viszont csak egyszer lehet bemutatni, ha nem jössz el, akkor többet nem lesz rá alkalmad.

Mi úgy ítéltük meg, hogy a kockázat számunkra jelenleg még elhanyagolható, ezért a versenyt megtartjuk, viszont azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy számára is az-e. Ha az a kérésetek, hogy magát a bemutatást halasszuk el, ezt a kérést tiszteletben fogjuk tartani.
Igen.
Demetriusz: első körben azt szerettük volna, ha a meglévő sorsoló programban vki ki tudja javítani a hibát, de most már kiderült, hogy ez nem lehetséges, a teljes újraírást nem vállalja senki pár UR-ért.

HD: Igen, emlékszem, mondtad, hogy lehet vmi nem mindig jó a pontszámítással, de nem tudtad megmondani, mi, és teszteléssel mi nem találtuk meg. Emlékeim szerint Zsolt volt, aki rájött, hogy mi a hiba, valamikor nyáron talán.

Eemperor: erről beszéltünk sokszor, hogy mi a teendő, amikor jönnek az ehhez hasonló troll beszólások. Van, aki szerint az ilyet alapvetően ignorálni kell, van, aki szerint jobb, ha a troll által mondott valótlanságokat megcáfoljuk, mert különben még lesz, aki elhiszi, hogy igaz - viszont ezzel táptalajt adunk a további flameléshez. Viszont mivel én azt látom, hogy a legtöbb flame ugyanazt a néhány álinformációt ismételgeti, lehet, hogy legjobb lenne csinálni egy univerzális HKK FAQ-t, amiben szép sorban cáfoljuk ezeket a dolgokat, ha pedig valakinek beszólongathatnékja van, egyszerűen megy egy link a posztja helyére erre a FAQ-ra.
baloghpit, Kiltar: ezek érdekes ötletek, de ha egy új matematikai modellt akarunk bevezetni, azt elég alaposan tesztelni kell előtte. Én egyébként fenntartom, hogy egy játékos erősségét nem modellezi megbízhatóan az adott versenyen nyújtott teljesítménye. Lehet, hogy az adott versenypont helyett a profi pontjainak a számát kellene tekinteni (persze egy maximummal, osztóval v hasonlóval, hogy ne az nyerjen automatikusan, aki játszott DK-val )

Demetriusz: ha hiszed, ha nem, több, mint fél éve keressük a megoldást. Ez alapvetően úgy nézett ki, hogy valaki jelentkezett, hogy segít, vártunk, aztán mégse lett belőle semmi, kerestünk mást. Én nagyon sokáig azt a reményt sem adtam fel, hogy a program eredeti szerzője segít valahogyan, de ez tényleg abszolút zsákutca volt a sok próbálkozás ellenére.
Egyébként van most megint valaki, akivel tárgyalunk a program megvalósításáról, ha sikerül megállapodni, jó eséllyel néhány hónapon belül meglesz a program.

Nekem fura egyébként, hogy mindenki azt hiszi, egy programot bárki össze tud dobni, és ez egy gyerekjáték. Ha így lenne, már régesrég megcsinálta volna a sok-sok HKKs közül valaki. Ez kb. olyan, mint amikor ülnek a nénik az SZTKban, és magyarázzák egymásnak, hogyan is kell megcsinálni egy szívműtétet helyesen.
Megoldás lesz biztosan, ezen nem kell aggódni, ha nem jön össze az üzleti alapon külsős cég által írt szoftver, akkor nyilván mi meg fogjuk csinálni vmilyen módon, de azt lássuk be, hogy itt nem az a helyzet, hogy egy kritikus, a versenyek alapvető működéséhez szükséges dolog hiányzik, hanem csak az, hogy a rendszerben van egy kisebb szépséghiba, ami a verseny végén pár perces munkával kozmetikázható.
Azt, hogy mi a különbség a HKK és a sakk közt, már leírtam. A Buchholz nem fog "okosodni" attól, hogy kihagy 1 vagy 2 eredményt, egy vidéki versenyen 3 kör van, a bp-in pedig 5. Ezt a rendszert sokkal több körös versenyekre találták ki, ahol a játékosok közti eredményben nincs szerepe a szerencsének. De tőlem lehet új program akkor, már van is egy érdeklődőnk a fejlesztésre! A finanszirozás egy részét mi vállaljuk, a másik részét lehetne abból, hogy a behós verseny nevezési diját felemeljük, és ha az megvan, maradhat esetleg a nagyobb nevezési dij, nagyobb díjalappal.
Egy általános sorsolóprogrammal. Nálunk nincs HSZ, nincs profi pont. Egyébként az én régi sorsolóprogramom megvan még. Lehet meg lehetne csinálni, hogy a java-s progival vezetünk minden adatot, és amikor bent vannak a versenyzők, akkor a kimentett fájlt átkonvertálni olyan formátumra, amit a régi progi megesz. Azt megfuttatni pl. egy Dosboxból, felnyalja az adatokat, és az alapján sorsol.
Srácok, specifikációra semmi szükség. Itt a kész program az oldalon. Egy kattintással le lehet tölteni, meg lehet nézni. Pontosan ez az, amire szükség van – csak bugmentesen. Nyilván ha valaki újraírja az egészet, 1-2 dolgot módosíthatnánk benne (pl az eredeti még DOSban írt programom is tudta azt, hogy visszaléptél korábbi körökre, megnézted az eredményt, és módosítottad, ez a progi ezt nem tudja). És egyébként kb. 1 éve ezt szajkózom mindenféle fórumon, hogy keresünk vkit, aki vagy kijavítja a meglévő programot, vagy ír egy újat, díjazás megállapodás szerint. Jelentkező, érdeklődő volt pár, de még odáig sem jutottunk el, hogy a konkrét árról beszéljünk, nemhogy valaki elkezdjen dolgozni rajta.


Mondjuk a vége úgyis az lesz, mint mindig, hogy a végén nekem kell a programot megírni. Egyébként pár hónapja neki is álltam, de 1 napot tudtam vele foglalkozni és olyan tömegű egyéb munka gyűlt fel közben, hogy azóta sem tudtam hozzányúlni.


Az sem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű egyébként, hogy olyan programozót találni, aki képes egy komolyabb programot teljesen hibátlanra megírni, nehezebb, mint a közeli hozzátartozódnak egy szívsebészt összehozni holnapra. Függetlenül attól, hogy ebben a mostani programban mennyi hiba volt, és még mennyi van, a szerzőnek egy jelentősebb összeg lett felajánlva, nem azért, hogy újraírja, hanem csak azért, hogy ezt az egyetlen hibát javítsa. A programot decompiléztük neki, egy projekt fájlt kellett volna alátolni, mert az értelemszerűen nem volt meg, a megfelelő include-okkal, és a saját programját lefordítani és kijavítani, és ezt sem tudta megcsinálni.
Ezzel abszolút egyetértek, az ügyfél elégedettség minden pénzt megér. Viszont a gyakorlatban sajnos korlátozó tényező, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre, és ha számos elvárás van egyszerre, el kell dönteni, melyiknek akarunk megfelelni. Értem, hogy DK szerint a sorsoló programnál jelenleg nincs fontosabb problémája a HKKnak. De az elmúlt 1 év tapasztalata az volt, hogy a játékostársadalom sokkal fontosabbnak érezte ennél, hogy a kártya minősége javuljon, ne legyenek vágási és egyéb minőségi hibák. Erre a problémára találtunk is megoldást, ahogy írtam, a gyártást egy világszínvonalú gyárba tervezzük áthelyezni év végétől, de ez nemcsak a HKK, hanem a teljes cég teljes éves költségvetésére olyan elképesztően durva terhet jelent, hogy emellé már nem férnek bele ilyen tételek.

Ha emellett úgy érzitek, hogy vállalhatatlan az, hogy a verseny végén néhány perc alatt manuálisan leellenőrizzük a Buchholz pontokat, és arról sem lehet szó, hogy a – szerintem teljesen igazságtalanul, kvázi véletlenszerűen rangsoroló – rendszer helyett a fent vázolt díjazást alkalmazzuk, természetesen erre is nyitottak vagyunk, de akkor erre az egyetlen megoldás, hogy a programot újra kell írni. Ha tudtok olyat, aki ilyen programot képes megírni és van rá kapacitása, mutassátok meg neki a programot, és küldjön nekünk egy árajánlatot. De ha a Bálint által írt áron vállalja csak ezt valaki, az a mi költségvetésünkbe az idén sajnos biztos nem fér bele. Ettől függetlenül a közösségi finanszírozás járható út lehet, pl. ha a minden idei verseny nevezési díját megemeljük 1000 Ft-tal, akkor abból ez kijön. Persze ehhez a ti hozzájárulásotokra is szükség van, minimum egy szavazás kell erről. Itt is meg máshol is felmerült, hogy érdemes lenne megemelni a versenyek nevezési díját és ezzel együtt a díjalapot is. Szerintem a kettő együtt túlzás lenne, de ezt nektek kell eldönteni.
farkas93: ha azt diktálod be, hogy nyertél, amikor vesztettél, az egyből kiderül a köv. kör sorsolásnál (vagy a végeredménynél) ilyet nem csinál senki. De az megint más kategória, hogy úgyis kikaptam, nekem mindegy, akkor jófej leszek, diktálj haver nyugodtan 3-0-t mert az neked jobb, ezt sajnos azért van, aki bevállalná.

D.K: Elég sok időt töltöttünk már megoldás keresésével, hidd el. Épp ezért javasoltam, hogy tippelj, mert szerintem fogalmad sincs róla, hogy valójában mennyi munkával jár egy programot megírni, és mekkora az esélye, hogy az új verzió is tele lesz hibákkal. A régi program is nagyon sokáig készült, és utána még 1 évig kellett javitgatni. Ha ez egy egyszerű dolog lenne, már rég megoldottuk volna. Arról meg, hogy "rohadt unalmas fixen ugyan azzal az emberel játszani az első fordulot." Emlékszem, hogy panaszkodtál, egy rumorra alapozva, hogy a program hibás, mert mindig ugyanazokat sorsolja össze az 1. körben. Erre mondtam, hogy ez egészen biztosan nincs így, de ha gondolod írj be 8 kamu nevet a programba, mentsd el, és csinálj néhány sorolást, és látni fogod, hogy mindig más lesz a párosítás. Tehát kb. 5 perc alatt le tudtad volna ellenőrizni, hogy amit írtál, ez nem igaz, de azóta sem tetted meg.

zieger911: na itt egy tipp, és szerintem jó, a félmilliós fejlesztési költség reálisnak tűnik egy teljesen új sorsolóprogramra. És ez az az összeg, amit erre sajnos nem tudunk rászánni, ezért bátorkodtam a fenti alternatív javaslatot tenni.
D.K: dobj egy tippet, szerinted mennyi munkaóra egy ilyet megcsinálni, a második tipp mehet arra, hogy ezer emberből hány képes ezt a munkát elvégezni (úgy, hogy tökéletes, hibátlan is legyen).

farkas93: ezt lehetetlen ellenőrizni, ehhez minden egyes asztalnál végig ott kellene állni egy bírónak.
A sakkban alkalmazott Élő pontszám lényege, hogy egy adott játékos adott tudásszinttel rendelkezik, az 1000-es mindig megveri az 500-ast. A sakkban 0 szerepe van a szerencsének.

Ebből adódóan, ha Élő pontrendszerben ha valaki megverne egy sokkal magasabb pontszámút, az a másik iszonyatosan sok pontot veszítene. De az 1000 pontos nem is fog játszani az 500-assal soha.

Ezzel szemben a HKK-ban a húzás és a meta is (kit kapsz ellenfélnek) egy masszív lutrifaktor, A játékos nem fogja konzisztensen megverni B-t, ezért az Élő pontszám nem használható. MTG-ben egy időben próbáltak ilyesmit bevezetni, az lett a következménye, hogy akinek már relative sok pontja volt, az nem ment versenyre, mert ott csak veszíteni tudott volna a pontjából.

Egyébként nézzetek meg egy tetszőleges versenyt, ahol mondjuk a 2-4. helynek ugyanannyi pontszáma van. Tényleg jobb volt a 2. helyezett a 4.-nél? Vagy a 4. is ugyanúgy meg tudta volna verni azt a játékost, akit a 2., és akinek köszönhetően több pontja van? És az is megvan, ugye, hogyha én játszom az 1. helyezettel a verseny során (akár pl. az 1. körben), attól függetlenül, hogy alaposan megvert, ugyanúgy húzza fölfelé a pontszámomat? Az sem segít, hogy a legalacsonyabb (legmagasabb?) pontszámot kihagyjuk, ezzel csak még kevesebb ponton múlik az egész, még tovább növeljük a szerencsét.

Bármennyire is szeretnénk, hogy legyen egy olyan rendszer, ami tényleg a tudás és teljesítmény alapján képes a jelenlévő játékosokat sorba rendezni, nincs ilyen rendszer. Ha lenne ilyen, az elmúlt 25 évben biztos, hogy megtaláltuk volna már, valójában sok hely sorsáról a szerencse dönt. Ezzel nincs is gond, ha nincs más megoldás, de legalább a dijazás lehetne igazságosabb.

Bubu kérdezted, a rendszert hogy lehet egy minimális dijazású vidéki versenyen alkalmazni. Mondjuk 2-4. helyen holtverseny van. Akkor egyikük nyeri az UR-t, a másik kettő pedig felezi a paklinyereményt. Sokkal jobban annál, hogy sorsolsz valakit a buchholz nevű randommal (ami egy 3 körös versenyen 0 hatékonyságú), az kapja az UR-t ÉS a dijak felét, a 3-4. meg aki ugyanúgy ment, kap kb. semmit.
Természetesen ilyen lehet, hogy megnő a nevezési dij (a profi kategóriában), és cserébe nő a díjalap is, ha ezt megszavazzátok. De szerintem alapvetően jobb, ha több ember közt oszlik meg a díjalap, mintha csak pár ember nyer többet.
Pár észrevétel:
Látom, mi ragadott meg a cikkben. Erről az jut eszembe, hogy annak idején újságírók és tv riporterek jöttek sorban, hogy megnézzék a fantasyt, a szerepjátékot meg a HKK nevű "csodát". Kérdéseket tettek fel nekünk is, elmentek klubokba, játékosokat kérdeztek. 20 játékosból 19 elmondta, hogy mennyire jó dolog ez, közösséghez tartozik, kikapcsolódik, megmozgatja a fantáziáját, stb stb. De addig kérdezgettek, amíg találtak 1-et, aki arról mesélt, hogy ő a szerpejátékban azt élvezi, hogy a ártatlan falvakat irt ki, vagy a HKK-ban valaki ellopta az X Forint értékű gyűjteményét stb. Szerinted kinek a nyilatkozatát adták be? Az újságírók már ilyenek, egy cikket a szenzáció ad el mindig, nem az, hogy minden szép jó és pozitív minden.

Valaki elköltött egy játékra 150e Ft-ot! Egyrészt ezt az újságíró semmilyen módon nem tudta ellenőrizni, egyszerűen elhitte, tehát vagy igaz, vagy nem. De tegyük fel, hogy elköltesz egy játékra ennyi pénzt. Van, aki sportra, hobbira, táplálékkiegészítőkre, vagy bármilyen egyéb dologra ugyanígy elkölt ennyi pénzt 2 hónap alatt. Van, aki milliókat fizet egy festményért, vagy egy kopott pólóért. Mindenki maga dönti el, mi mennyit ér neki. Szerinted értelmetlen, szerinte nem az. Ha valaki a teljes jövedelmét elkölti így, az valóban egy probléma. Ha a jövedelme 10-20%-kát a hobbijára? Akkor teljesen normális dolog akár, minden relatív.

A játékok evolúciója oda vezetett, hogy olyan sok az ingyenes játék, hogy már nagyon nem lehet X Forintért játékot eladni. Marad a mikrotranzakciós modell, ahol a játékosok egy része átlagos összeget költ, pár ezet Forintot havonta, egy jelentős részük semmit, és lesz olyan, aki az átlag felett költ - az ő támogatásuk segíti azt, hogy a játékosok ingyen játszhassanak. Igazándiból nagyon sok minden így működik manapság, nemcsak a játékok, szóval ha most csodálkozol rá erre az üzleti modellre, akkor üdv a 21. században
Ugyanúgy, mint a többi bemutásnál, a sorokat 10 órakor ellenőrizzük, a verseny kezdete előtt, aki szeretne lapot kapni, annak addigra ott kell lennie.
Az alfa pakli tökéletesen alkalmas arra, hogy kezdőket megtanítson és bevonzzon a játékba, nagyon jókat lehet vele otthon játszani, egyáltalán nem megunható pár játék után, mi is nagyon sokat játszottunk velük a gyerekeimmel. Nem kell bele még 15 tóken lap, azt az igényt, hogy lehessen hivatalosan megvenni minden tókenlapot egyben, ne keverjük az új játékosok kezdését segítő alfa paklival.
Viszont az is tény, hogy az alfa paklival nem igazán ülhetsz be egy versenyre, akkor sem, ha felbővíted a versenyen előírt lapszámra. Annak idején az ún. kezdőcsomaggal meg juniorral tanítottuk a kezdőket, ezekhez képest az alfa paklik iszonyú brutálisak, simán lehet némelyikkel akár a 2. körben is nyerni. De nem igazán vannak bennünk kánterek, 0-s lapok, a leszedés is kevés. Ezért versenyzésre nem alkalmasak.
A HKK sajnos nagyon összetett játék, óriási a különbség egy otthoni, casual pakli között (aminek az alfa tökéletesen megfelel, néha még túl erős is!), és az olyan versenypakli között, amivel nyerni is lehet. És nemcsak a pakli számít, elég sokat kell játszani, tanulni ahhoz, hogy ne legyen egy sokkolóan lehangoló érzés az első verseny. Szóval az a cél nem teljesíthető, hogy valaki besétál boltba, vesz egy paklit, elovassa a szabályokat, utána belül egy versenyre, és már ott el is ér valamit, de ez nem is cél.
Ha viszont feltesszük, hogy a játék megismerése és az első verseny közt eltelik valamennyi idő (mondjuk min. 1 hónap), az alatt csak eljut a játékos odáig, hogy ezeket a lapokat lehet cserélni, a paklit szabadon variálni, és esetleg megismeri azt is, hogy hányféle koncepció van. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezen a ponton be lehet szúrni 2 vagy 4 féle előre gyártott "prekoncept" paklit, és akkor ezek az új játékosok ezzekkel fognak a versenyeken indulni (és sikereket elérni). Magicet nagyon régen játszottam,ezért nem tudom, mi most a helyzet, de ilyen preconcept paklik akkor is voltak, soha senkinek eszébe nem jutott, hogy ezekkel versenyen elinduljon, ezek ott is az otthoni játékot, a tanulást szolgálták.
Amit Szabolcs csinál, az teljesen jó, és ebben a speciális esetben hatékonyabb, mintha mi, mint kiadó csinálnánk. Mi 2-4 féle paklit tudnánk csinálni, mindegyiket nagy mennyiségben. Ezek nagyon hamar kiismerhetők lennének, mindenki tudná, hogyan kell ellenük játszani, hiába lennének bennük még erősebb lapok, a versenyeken ugyanúgy nem érnének semmit. Az egyénlieg összeállított, "manuális" paklik viszont ugyanúgy készülnek, ugyanolyan jók tudnak lenni, mint bármely versenypakli, a meglepetés ereje ugyanúgy megvan.
Morchinkovics: még annyit tennék hozzá, hogy a weboldal címe, és még sokkal több infó a játékról természetesen most is minden pakliban megtalálható. Sőt, magukon a lapokon is, sokszor osztogatunk kiállításokon csak lapokat az érdeklődőknek.
A foil sor azért elég ritka dolog, nem számítunk tömegekre. A kiadói tervekben egyébként ezt írtuk:

"A bemutatásra és a lapok átvételére várhatóan a januári (jan. 1 vagy februári (feb. 22) beholderes versenyen fog sor kerülni, de kérjük, hogy előzetesen írj nekünk emailt, ha bemutatandó sorod lesz, és írd meg azt is, hogy a két időpont közül melyik felel meg neked."

És ez alapján esett a választás januárra. Ezzel az akcióval azért nem az volt a cél, hogy akinek van egy pár foil lapja, az most emiatt nekiálljon egy teljes sort legyűjteni, hanem az, hogy aki amúgy is gyűjti a foilt, annak ez a 2 lap se hiányozzon. Egyébként ha van teljes normál playsetet azzal úgyanúgy ki tudod majd váltani ezeket a lapokat márciusban.

Lassan járj nem kell a teljes sethez, az egy promó lap volt.
Morcinkovics: mi a konkrét problémád az alfa paklival? Csak azért kérdem, mert az elmúlt években nagyon sokat voltunk kiállításokon, több mint 500 embert megtanítottunk HKK-zni, és kivétel nélkül ezeket az Alfa paklikat használtuk. Nagyon jók voltak, tökéletesen alkalmasak kezdők tanítására.

A "társasjáték üzletekről", van, amelyik árul HKK-t (ezeknek természetesen adunk plakátot is), és van, amelyik mereven elzárkózott attól, hogy bármilyen gyűjtögetős kártyajátékot áruljanak.
draftolás 4 boosterből, ritkák nélkül:
Ellene nagyon sok érvet tudok mondani, mellette egyet sem.

Amikor kibontod a paklit, az első dolog, amit megnézel, a ritka lap. Milyen paklit lehet rá építeni, ha lehet egyáltalán? Érdemes csak azért kivenni, mert értékes, aztán ki tudja, mi jön utána? Továbbadhatom-e azért, hogy megtartsam a nemgyakot, ami az előre begyakorot paklimhoz kell? Stb. A játékos során pedig sokszor pont a ritka az, amiben a meccsfordító erő van, "a hkk mindig tartogat meglepetéseket", amire azt mondod egy vesztett meccsnél is, hogy ha azt behúzom, még visszajöhet a játék.

Ezzel szemben mit tartogat egy csupa gyak-nemgyakból álló technikai játék? Előre felkészülsz 2-3 paklitípusból, nincsenek meglepetések, azt draftolod, amit előre elhatároztál, és kész. És aztán persze kiderül, hogy a nemgyakoriban is vannak lapok, amik erősebbek a többinél, és aki többet draftol belőle, az előnyhöz jut, és akkor már nemgyakokat kezdünk kitiltani, és jön a végén a 6 paklis csak gyakori draft.

Ez a játék nem sakk. Ha pusztán tudásalapú játékot szeretnénk, ahol nincs szerepe a szerencsének és a gyors, intuítív döntésképességnek, akkor állítsunk össze egy fix paklit, fix lapsorrenddel, és kapja mindenki ugyanazt! Az is egy játék lenne, csak már nem HKK...

Ezt régen is próbáltuk már, hogy ritkák nélküli verseny, aztán rájött mindenki, hogy a ritkák esszenciális részét képzik a játéknak, nélkülük sokkal unalmasabb az egész, és ez a formátum kikopott szépen.
(bár már előre megjegyzem, szerintem ha szükséges lesz inkább csökkentsétek majd a lapok mennyiségét a csomagokban mint a booster árat növeljétek)


igen, pontosan ez a terv, hogy picit csökkentjük a gyak/nemgyak lapok számát azért, hogy ne legyen szükséges jelentős áremelés.
A zénekkel az a probléma, hogy kevés féle lap van benne, ezért kis példányszámban készül. Biztos van az a pénz, amiért a nagy nyomda hajlandó legyártani, csak azt meg nem biztos, hogy akarjuk.

Az egyébként egy lehetőség, hogy a zént továbbra is itthon gyártjuk, csak akkor azok a lapok picit másak lesznek (toknál nem feltétlenül probléma).
Két okból döntöttünk a 11. alapkiadás mellett. Az egyik, hogy addigra jó eséllyel a 10. kiadás el fog fogyni, már elég kevés van most is. És pont ugyanazt újranyomni, ugyanazokkal a lapokkal, szerintem nem jó ötlet, ezekből szerintem van már épp elég mindenkinek. A másik ok, hogy sokszor kapunk olyan visszajelzést, hogy túl gyorsan, túl sok ritka érkezik, ha nagykieg helyett most alappakli jön csak a nyáron, az segít fékezni ezt.

Azt, hogy konkrétan milyen lapok lesznek benne, még nincs eldöntve, egyelőre ez még csak terv. De szívesen látunk javaslatokat (szerintem te tudsz is segíteni ebben!), én bízom benne, hogy a lapkészlet kiválasztása megoldható feladat lesz. Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre is, lehet-e átfedés a 10. és 11. kiadás lapjai közt? És ha igen, milyen ritkaságú lapoknál?

A Legendás cél szintén 2 okból jön márciusban. Az egyik, hogy az Elemi erők valószínűleg addigra el fog fogyni, ha nem előbb. Nem sok értelme lenne nyárra vagy még későbbre meghirdetni legendás célt egy olyan kiegre, ami már nem kapható. A másik, hogy ha félévente van legendás cél, akkor pont ez a március, amikor ki kell jönnie. Tehát az időpont eléggé fix volt.

Az Orzaggal kapcsolatban: a koncepció pontosan az, hogy elküldünk a versenyszervezőnek egy stóc kártyát (amennyi biztosan elég) és a maradékot visszajuttatja nekünk.

Új nyomda: igen, ez számunkra drágulást fog jelenteni, de nem akarjuk ezt a játékosokra hárítani, max vmilyen kisebb, az inflációnak megfelelő mértékű áremelés, ami szóba jöhet. Foilt szeretnénk mindenképp, minőségben ld. pl. magic: the gathering.
Ha valaki valami új, kreatív dolgot szeretne csinálni (most mindegy, milyen témában), akkor két dolgot tehetsz: biztatod, támogatod, vagy ha nagyon nem jön be a dolog, akkor szépen csöndben maradsz. Semmi sem tudja jobban gyilkolni az alkotó kedvet, mint a trollkodó kommentek.
Köszi szépen, továbbítom a fejlesztőknek!
Annyi a kérésem, hogy ebben a topikban lehetőleg hagyjuk a Beholderrel kapcsolatos kritkát (bár mindig örülünk neki), és koncentráljunk arra, hogy megvalósuljon ez a játék.

A demó jó, ami elkészült, jól néz ki, amire most szükség lenne, hogy aki hisz benne, támogassa is a megadott patreon linken a projektet. nem kell sokkal, és mint minden crowfundingnál, ha nem gyűlik össze a kitűzött cél, a pénz visszajár.

Köszönjük előre is!

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2020
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.