Vissza a Főoldalra
 
Hatalom Kártyái

Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Harcias manó
(Kalandok Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
Mielőtt még megsajnálod ezt a pöttöm kis teremtményt, és netán a "Jaj, de cuki" mondat is kibuggyan a szádon, elárulom: az első zóna számtalan kalandozóját késztette már futásra a képen látható átokfajzat. Talán majd, ha megbököd miniatűr kardocskájával, te is belátod, hogy rossz helyre skatulyáztad e lényt.
Nézz szét a galériában!
XLVI. Alanori Mini Olimpia
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
Excelsior (1002)
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
HKK kérdés? (47065)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Nézet:
Mielőtt elfelejtem...
A többi TCG-ben a játékosok mindig egyenlő kézzel indulnak, mert nem befolyásolják a kezüket egyéb lapok. Tehát mindig X vs X lap van a kézben, nem 5 vs 3 esetenként...
 
Csak két dolgot szeretnék hozzáfűzni az újabb reformcsomaghoz...
1. Az epikus követők létezése önmagában probléma, a mostani módosításokkal együtt lényegében egy belőhetelen és hátrány nélküli 5 lap kontroll melegágya lesz. (még jobban mint eddig) Azokon az epikusokon amelyeken nincs olcsóbbítás, Azok kaptak +2 max. ép-t. A foltozgatásuk helyett még mindig a teljes tiltásuk lenne a célszerű. Tudom-tudom... Jóvanazúgy.
2. A HKK mulligan szabály ebben a formájában a lehető legrosszabb félreértelmezése az egyébként másik TCG-ben előforduló hasonló, de nem hasonló elvű szabálynak. Az újrakeverés azokban nem azért lehetőség mert egy "I have a bad feeling about this" jellegű döntés következménye, hanem egy valóban játék szempontjából kritikus erőforrás hiánya miatt van, ami nélkül a játékos lényegében azonnal veszít. Lásd "manahalál", vagy amikor a Pokémon TCG-ben nem húz alap Pokémont az ember, ami automatikus vereség lenne, hisz a játék ezen lények harcán alapul. A kártyák és a pakli optimalizálásának kérdését ezekben a játékokban (is) a helyes PAKLIÉPTÉS segíti, nem hogy a játékos random visszakeveri a kezét, mert éppen a jelenlegi nem tetszik neki. Mindezek mellett a Mulligan-nak van HÁTRÁNYA is. Pl a Magic-ben egyel kevesebb lapot húz újra, a Pokémonban az ellenfél húzhat plusz egy lapot kezdőkézre. Ezekkel is ösztönözve a játékosokat, hogy azért ne erre épüljön a dekk, hogy "ha szarul húzok, majd húzok mégegyet...".
Kisfec: +1
 
ja, csak a mező is most rakhat a mulligan miatt szélsőségesebb lapokat...
 
Ezzel kapcsolatban egy igen fontos kérdés:
Ezt pontosan, milyen szempontok alapján fogjátok eldönteni?

Jogos kérdés. Minden változást 3 hónapos tesztidőszakkal szoktunk bevezetni, de tény, hogy az esetek többségében nem tudsz olyan szituációt felvázolni, ahol ezt értelme lenne visszacsinálni. Ha egy lapot nerfelünk, és a nerf után nem játszanak vele, így járt, attól még nem fogjuk a korábbi verzióra visszarakni, mert az úgy biztos nem volt jó. Viszont az lehetséges, hogy 3 hónap után a nerf nem volt elégséges, és még további szükséges. Bár túl sok példa nem volt erre sem, pl. a T. Vlagyi és Leira népszerűsége sem csökkent a nerftől, de mégsem kapott továbbit még. Szóval ez a 3 hónap inkább egy biztonsági záradék az esetek többségében, hogy ha valamilyen változásról kiderül, hogy annyira népszerűtlen, idegesítő, játékborító stb. akkor vissza lehessen vonni. De egy nerf esetében ez esélytelen.

Eddig automatikusan működött. Mostantól használni kell? (Tehát van cselekvése az ellenfélnek, mielőtt kapok VP-t?)
A (K)-t pedig, gondolom, játékosonként kell érteni. Legalábbis így logikus. De a fenti szöveg nem ezt jelenti szerintem.

Jogos kérdés. Egyszerűen csak kapott egy (K)-t a lap képessége. Tehát körönként egyszer fog csak kisülni, nem lett belőle aktivizálást igénylő képesség, maradt automatikus.

5. Már nem létezik a deck, de nerfet kap mind a kettő követő, soha többé nem használhatóak együtt, és megszűnt a pakli.

Ugye mi már látjuk, mi jön ki jövőre. És épp elég avatár lesz közte, nagyon frankón össze lehetett belőle rakni az avatár paklit, ugyanúgy nyert a 2. körben Új Nemzedék ide vagy oda. Egyszerűen, az elv, hogy nagy, erős lények jönnek ingyen, reakciódrágítva, leszedhetetlenül teljesen idegen a játék koncepciójától. Ha még valaha szeretnénk mágikus védelmű lényeket ill. avatárokat kiadni, ezt a lépést muszáj volt meglépni.

Antiraksi: most akkor védekezni lehet megint mellette? mert eddig is annyit tudott a követő hogy első körben nincs counter. Így a nerffel kb le lehet a többi szöveget is venni a követőről, annyit ér.

A képessége csak a 2. körtől fog működni. 1 mondat = 1 képesség, úgyhogy igen, a helyettesítés letiltás sem működik az 1. körben, lehet védekezni. Ha úgy érzed, hogy az antiraksi egyetlen értelme az volt, hogy rögtön az 1. körben lehessen nyerni mellette, akkor egyúttal meg is értetted, miért volt szükség erre a nerfre. Egyébként ebből az okból már az összes többi, reakciódrágító követő nerfelve lett régesrég. Hogy ő miért maradt ki, jó kérdés. Abban egyébként én nem lennék biztos, hogy az 1. körben meginduló paklik winrate-je megemelkedne a változások után, mivel ezek elsősorban a fent nerfelt narancs lapokra támaszkodtak.

3 lapos kezdést a mező ellen meg mostantól kb. el lehet felejteni, mert neked, mondjuk ha járj+követőzöl, max 6 lapnyi esélyed lesz behuzni 1-1 kulcslapot, a mezónek meg 8.

A táblázat linkjét pont azért adtam meg, hogy aki akarja, nyugodtan megnézhesse, ha matematikában, kombinatorikában valamennyire járatos vagy, el fogsz igazodni rajta, és látni fogod, hogy ez azért nem ilyen egyszerű. A lényeget Sholip nagyon jól összefoglalta egyébként. A mezőben a lapok erőssége jóval homogénabb, kisebb a szórás, mint a járj+követőnél, aminek ha esetleg nincsenek is kiemelkedően erős kulcslapjai alapban, akkor is jobban rá tud mulliganozni az Anbamra vagy az indikátorra.
 
ja, pár dolgot még hozzátennék:

Epikus: RIP rhatt követője, S2-re kisemmizi a lapot, aminek a gyujtoben kellene maradnia hogy kisüljön az epikus, saját lábára lép a deck. Ja, és RIP rhatt robajló dühe ami 18 ép-re lett tervezve. Orgling meg röhög a markába, meg akármilyen más etnikum is ami tokent tud termelni, mert még egy lappal (pl. bűzös) megvan a 3 etnikum 4 ép-re. Nem is beszélve arról hogy mostantól az 5 lap tényleg csak annyival lesz jobb mint az epikus hogy mező ellen +1 lapot húz.

Más követők: jaja, érthető az olcsóbbítás nerf, csak lehet abba nem lett belegondolva, hogy ha nekem 2 olcsóbbításom van érvényben, annak az volt a költsége hogy 1 teljes körig ne játsszak ki lapot.

Antiraksi: most akkor védekezni lehet megint mellette? mert eddig is annyit tudott a követő hogy első körben nincs counter. Így a nerffel kb le lehet a többi szöveget is venni a követőről, annyit ér.

Fájdalom szépsége , járj, krag nekem érthető. Avatárból talán jó lenne egy epikus verzió hogy legalább az illúziója megmaradjon egy decknek.

Mulligan: szerintem ebből a szabályból az lesz hogy az 1. körben meginduló deckek winrate-je emelkedik meg, és járj/lassabb deckeknek esélye se lesz.

3 lapos kezdést a mező ellen meg mostantól kb. el lehet felejteni, mert neked, mondjuk ha járj+követőzöl, max 6 lapnyi esélyed lesz behuzni 1-1 kulcslapot, a mezónek meg 8.

és a kedvencem az 5 követő... minden deck ellen szarabb lesz mert nincs mit mulliganelni, az antiraksit meg b@szhatja

összességében, lehet hogy valakinek élvezhetőbb így a játék (nekem tuti, az én deckem erősödött), de szerintem sikerült 3-4 népszerű decket elkaszálni a Semmibe, míg mindenki "kedvence"a mező röhög a markába
 
Cirka 14!!! évvel ezelőtt:

“Összefoglalva tehát, én nem érzem, hogy a lapok erõsödése bármilyen problémát jelentene a játéknak, fõleg mert korántsem olyan jelentõs mértékû, mint azt sokan hiszik. Ami szerintem inkább ártott a játéknak, az a szabályok elbonyolódása és a lapok komplexitá- sa volt, illetve a versenykörnyezet kiszámítha- tatlansága a rengeteg követõ és szabálylap miatt. Örömmel mondhatom, hogy mindkét probléma orvosolása jó úton halad.”
-TM-

Többet nincs értelme hozzátenni ezekhez az ad hoc összeszedett mindenfélékhez amik az elmúlt 1 évben történtek.

Teljesen egyértelmű, hogy itt már a játszhatóság/kiegyensúlyozottság sokadlagos szempont.

13 éve is majdnem mindenki számára láthatóak voltak ezek a problémák, akkor még kicsiben.

Profit legyen, a többi meg majd lesz valahogy…
 
Evolúció a játékban:

1. Megszületik az avatáros krag
2. Nem nyer versenyeket folyamatosan
3. Kap 1 új nemzedék "nerfe"-et
4.Új nemzedék következő éve, ahol szinte már összerakhatatlan a pakli, de tiltják onnan a Mardakor ajánékozót
5. Már nem létezik a deck, de nerfet kap mind a kettő követő, soha többé nem használhatóak együtt, és megszűnt a pakli.


1. Megszületik a mező
2. Viszonylag sűrűn nyeri a versenyeket
3. Sajna itt meg is állt az evolúció


Gratulálok a döntéshozóknak, véleményem szerint egyre rosszabb a munkavégzés eredménye.
Bízom benne, hogy a fogyasztók is fogják ezt jelezni.
 
A fájdalom szépsége: A képessége körönként csak egyszer használható (mintha (K) lenne rajta).


Huhh, ez felvet kérdéseket.

Eddig automatikusan működött. Mostantól használni kell? (Tehát van cselekvése az ellenfélnek, mielőtt kapok VP-t?)

A (K)-t pedig, gondolom, játékosonként kell érteni. Legalábbis így logikus. De a fenti szöveg nem ezt jelenti szerintem.
 
Üdvözlet!

Már tegnap eldöntöttem, hogy fogok írni egy cikket oldalamra, ez ma csak megerősített.

Epikus ebben a formában erősödik. Van, amin eleve nem volt olcsóbbítás, így az csak kapott +2 max. ép-t.
Mező nem lett nerfelve, mert csak.
Az Antimágikus rakshallion szerintem fontos eleme a metának, nem csak a tűzpaklikat támogatja, így viszont minden más koncepciót is megöl ez a nerf. Ágyúval verébre.
Lassan járj: nekem ez a koncepció egyáltalán nem fáj.
Fájdalom szépsége: Ha kiveszitek a Változó környezet alól annyit gyengül, hogy már nem feltétlenül éri meg vele játszani. Ennek a szabálylapnak nem az az ereje, hogy önmagában mindent üt, mert önmagában egy csomó koncepció elverné. Változóval és az Ősi Rúnával együtt durva.

Mulligan: Ez az, ami valóban csak kezet egyensúlyoz. Alapból nem vagyok ellene, mondjuk azt nem tudom, hogy van-e jelentősége?
 
nem úgy értettem. az exploit az, hogy tudom hogy én fogok kezdeni és ahhoz mérten keresek lapot. Eddig ugye úgy volt hogy a kodkadobás előtt kellett eldönteni mit keresek, most a mulligan kezdőszabály miatt először dobunk, utána kezdenek el működni a szablapok. Tehát mire keresnék tudni fogom kezdek-e.
 
Ahoy,

"És természetesen, mint mindig, itt is van egy 3 hónapos próbaidőszak, ami után felülvizsgáljuk, összegezzük a kapcsolódó véleményeket, és eldöntjük, véglegesek lesznek-e."

Ezzel kapcsolatban egy igen fontos kérdés:

Ezt pontosan, milyen szempontok alapján fogjátok eldönteni? Van-e rá algoritmus? Teszem azt:
Most, hogy van paklibeküldő program meg lehet nézni a február-áprilisi versenyeket és az azokra elvitt Kragoru, Fájdalom szépsége, antiraksi stb. lapok darabszámát. Ugyan ezt meg lehet majd nézni a június-augusztusi versenyeken is.
És akkor, ha legalább X%-al kevesebb jelent meg ezekből a lapokból a versenyen, akkor túl lett gyengítve, nincs szükség rá/változtatni kell. X legyen mondjuk 30%. Mert garantálom, hogy a kragoru esetében itt 95% feletti lesz a használat visszaesése.

Tehát mik a pontos kritériumai a változások megmaradásának? Mert, ha pl. a kragoru ilyenforma nerfje miatt teljesen eltűnik a versenyasztalokról a lap, akkor az ugye nyilvánvaló túlgyengítést jelent.

Üdv: Kyb
 
A mulligan szabály nem tetszik, persze eleve szkeptikus voltam.
De annak örülök, hogy ezáltal meg lett szerelve az, hogy a döntést igénylő narancslapok kapcsán ügy döntünk, hogy tudjuk, ki kezd. Nonszensz volt, hogy első játékban ezt nem tudtuk, de a másodikban és a harmadikban igen, ezáltal nem volt konzisztens...

Pörgősön így fixen lehet mulliganezni. A szabály elég egyértelmű, nem értem azt a kommentet, hogy "Ez a pörgős verseny szervezőjén múlik, ő hogy alkalmazza a szabályt."

Epikus: Többekkel egyetértésben szerintem is egyértelmű erősítés az ÉP-s változtatás. Én lenyestem volna róla a max. ÉP növelést, és körönként egyszer gyógyulsz 1-et (max. nélkül), ha kijátszol kedvenc lapot kézből. Az olcsóbbítás nem összeadódása pedig azt fogja eredményezni, hogy nem lesznek 3-ba kerülő lapok ezekben a paklikban.

Kragoru: Szerintem ez el is fog tűnni az asztalokról ezzel a döntéssel. Lehet, megnéztem volna úgy, hogy csak 1-gyel olcsóbbít, de amúgy minden változatlan. Ha meg volt nézve így, és még az is túl erős volt, akkor nem szóltam.

A fájdalom szépsége: Ezzel alapvetően egyetértek.

Antimágikus rakshallion: Ez is kellett, de sajnos ez is azt fogja eredményezni szerintem, hogy eltűnik az asztalokról.

Lassan járj: Nem gondolom, hogy nerfre van szükség. Egyáltalán nem dominálja az asztalokat. A high roller versenyen pl. senki nem vállalta be. Az 1 mana 1 nekronos lapok léte valóban gond, de ez könnyen megoldható azzal, hogy nem kell kiadni ilyet, a legerősebbek meg majd idővel kirotálnak.
 
Az, hogy egy paklinak mennyire jó a mulligan, csak és kizárólag a kezdőkeze jóságának a szórásán múlik, mégpedig minél nagyobb a kezdőkezének a szórása, annál hasznosabb neki a mulligan. Tehát pl ha helyszínnel vagy Kurtz-zal játszom, amik a kezdőkézen nagyon rosszak, vagy Tekibölcsivel Korlátba, ami kezdőkézen nagyon jó, akkor nekem nagyobb előnyt ad a mulligan, mint annak, aki kiegyensúlyozott erősségű lapokkal játszik.
Ha hasonló szórású lapokkal játszunk, akkor pedig a kevesebb lapos kezdésnek kedvez a mulligan, hiszen a kevesebb lapos kezdőkéznek nagyobb lesz a szórása hasonló lapokból, mint a több laposnak.
(Minél több lapot húzok kezdőkézre, annál egyenletesebbek lesznek a húzásaim, így annál kevesebb várható javulást tud hozni az újrakeverés lehetősége.)
 
Katu: A mulligan az ösi bölcsességgel nem kombózik, mert akkor lekevered, amit előkerestél...
Kyb: A fájdalom szépségét kipróbáltuk K2-vel, sajnos majdnem ugyanazt tudta a pakli, mint korlátozás nélkül. Még lehet ez is kevés lesz, és S kell. A csatamezőről írtam lejjebb, figyeljük, hogy teljesít a versenyeken, még történhet vele is valami, de egyelőre ez volt a döntés, hogy marad így.
A mulligan számítást itt lehet megnézni:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FZc9lBr9nan4kH77nNHCNhPT9wpjXaWRcE_4ftP3cJ4/edit?usp=sharing
A táblázatot nyugodtan másold le, variáld a számokat.
Az, hogy a kezdést nem lehet átadni, más is felvetette már. Elég merész javaslat. Ezzel egy taktikai elem veszne ki a játékból, ez biztosan gyengítene koncepciókat és lapokat, ilyen nyilvánvaló nerfet én csak széleskörű támogatás mellett mernék meglépni.
Elnézést, hogy nem tudok részletesebben válaszolni, sajnos el kell mennem most.
 
Egyedül a kragorus nerf elfogadható, bár így valószínűleg már senki sem fog vele játsazni.
 
Antiraksi 2. körtől már semmit nem ér egy csomó koncepció így kuka.

Fájdalom szépsége tényleg nagyon erős volt, így viszont sikerült teljesen használhatatlanná gyengíteni.
 
amúgy itt megkérdezném hogy ősi bölcsivel lehet exploitolni mulligant? vagy ha mulliganolok már nem lehet keresni tehát a mulligan nerfeli a bölcsit?
 
Sajnos egyik változtatás sem nyerte el a tetszésemet.

Epikusok közül az angyallal van gond, az persze marad, és a többi is erősítést kap a több kezdő ép miatt.

Mező járj maradt, pedig azokkal van gond. A mező ellen kevés az ellenlap, sőt még ő sideol rád ellenlapokat (pl felzárkózás és társai),a járj ellen meg egyszerűen kevés az ellenlap. Az elsőt fixen bukod, meg azt is fixen bukod, amikor nem te kezdesz.

Az újrakeverés a korlátozással meg egy nagyon szánalmas vicc kategória.
 
Adj ki minden színbe ellenlapot és akkor beszélhetünk fair játékról. Addig nincs értelme arról beszélni hogy " te is behuzod az ellenlapokat".

Nekem kicsit a lukas csónak foltozásának tűnik ez a dolog amúgy, NTI, termogenyó, térfix, istentelen, ANBAM, ezeknek a lapokank nem kellene létezniük...
 
Ahoy,

Epikus követők:
Az olcsóbbítás összeadódásának megszüntetése pozitív. DE!
Mi lesz azokkal, amik S-re egyéb erőforrást termelnek vagy alternatívája az olcsóbbításuknak? Az így megtermelt erőforrások/egyebek továbbra is összeadódnak, szóval technikailag ez a gyengítés nem érinti érdemben a Thargodan, a xenó, a Villám és motyogó epikust illetve a Semmi mesterét.
Ebmellé minden epikus elveszti az eddigi minimális hátrányát is és nettó 5 lap+előnnyé változnak egy bónusz max ép emelési lehetőséggel. Amit amúgy ugyan úgy jelezni kell csak innentől nem 3 kedvelt lap jelző van, hanem csak 1. Ez annyit fog elérni, hogy az epikusokba még kevesebb kedvelt lap is elég lesz, mert ahhoz, hogy egyszerre 3-at megmutass az asztalról és/vagy gyűjtődből (kézből miért nem?) már elég komoly mennyiségű lapkijátszásra lesz szükséged. Ezen a ponton a xeno és a ganüid előnyben van, mert megtermelhetik maguknak a 3. lapot.

Ezt a szabályt nem tudom másképp értelmezni, mint az epikusok erősítéseként. Ami ráadásul abba az irányba tolja a játékosokat, hogy ne nagyon játsszanak 2-nél (de inkább 1-nél) drágább lapokkal.

Kragoru familiárisa: itt megoldás helyett sikerült kiönteni a gyereket a fürdővízzel. Miért nem volt elég ez?
"Nem lehet mellette másik olyan követőt vagy szabálylapot használni, ami módosít IK-t?"
A borzalmas rák koncepciókat ez is kiszűrte volna így meg marad a 4 lapos kragoru, amit soha életemben nem láttam versenyen érdemben megjelenni.
Oké a rettenetes avatár+krag, járj+krag, stb. kombók kiesnek, de így elvesszük a lehetőséget ezektől is:
Hálócsapda+krag, Harangmester+krag, VH+krag (Utóbbiakra én annó terveztem is az angyalokkal.) Színkövető+krag, Legfőbb követős alternatív kragok (pl. fehér, harang, krag, molluszk, így hasraütésre).
Értem a döntést de sokallom.

Az istenek hírnöke: Tökéletes. Ezt kb. 10-12 évvel ezelőtt kellett volna meglépni. De sosem késő.
Ebbe nem tudok és nem is akarok belekötni. Köszönjük!

A fájdalom szépsége:
Én nem bánom, mert kivesz a játékból rengeteg végtelent, amiket nem szeretek, de kissé túlzónak tűnik. Nem hiszem, hogy ebben a formában elgondolkoznék a használatán. Talán S2, E a K helyett, hogy legalább az ütésfázis mellett még egyszer kisüthető legyen. De nem igazán látom, hogyan lehetne játszhatóra gyengíteni. Tipikusan az a szablap amit a lapok bődületes erősödése és olcsóbbodása kezelhetetlenné tett az utóbbi évtizedben.
Egy ilyenen elgondolkoztam volna esetleg:

"[KX], (Y-1) Zsz: Ha ellenfeled forrásodtól vagy lényeid ütésétől sebződött kapsz 1 Vp-t. X max annyi, ahanyadik kör van, Y annyi, amennyiszer eddig használtad ezt a képességet a körben."

Antimágikus rakshallion: Az epikusok buffolásával összevetve ez azt jelenti, hogy nem nagyon lesz több antiraksis dekk az asztalokon. Szintén nehezen javítható követő. Önmagában nem bánnám a döntést, de...

Semleges csatamező: és itt is a DE. Tehát nerfeltek egy rakás több narancslapos koncepciót majd ezek után az egyetlen nerfet, amit valóban vártak az emberek (az avatárét muszáj volt meglépni, ott az az anomália, h eddig olcsóbbított 0-ra) lazán elengeditek. Ez számomra nevetséges, az indoklása meg pláne. "illetve a Termomágikus indikátor is hatékony ellenlap lett vele szemben" Ez a kedvenc részem. Természetesen az, hogy BELE is jó az nem számít. *bohócfej*

Lassan járj: A nekron exploit kivételét támogatom, azt, hogy ne lehessen mellé mást használni semmiképp. Javaslat:

"A 0 alap költségű lapok +2 _VP-be kerülnek.
Az 1-3 alapköltségű lapok melyek költségében
nincs _építő vagy _csont +1 Vp-be kerülnek."

Mulligan:
"Ellenfelenként 1 választott meccsben a kezdőkezet visszakeverheted a paklidba, majd az ellenfél emelése után húzhatsz egy új kezdőkezet. "
Tehát a pörgős versenyeket figyelembe sem vettétek.

"Egy kevés lapos kezdés nagyobb eséllyel tud javítani így a kezén (aki nem hiszi, számolja végig!)"

Ez jobb, mint amit vártam. Már kamu matek sincs, csak bizonyítási kényszer áthárítása. https://a.te.ervelesi.hibad.hu/bizonyitasi-kenyszer-atharitasa

"Ha pedig kevés jó lapom van, ami kezdőkézre jó, mert pl. nem tudtam a kiegészítőből sok lapot berakni, akkor nagyobb eséllyel tudom javítani a kezem"

Az aki nem tudja a számára zavaró koncepciók ellen az összes tényleg rossz lapját lecserélni az valószínűleg amatőr mezőnyben vagy az alatt játszik. Igazából az ilyen ember a saját pakliját sem képes optimálisan használni sem összerakni.

És akkor nézzük a problémám a mulligannal:

Adott egy standard olcsóbbító epikus 5 lappal, 50 lapos paklival és egy 3 lapos járj+valami, 50 lapos paklival. (A valóságban logikusabb lenne kb. 54 vs 60 lapot nézni a céhek és a járj nekronjai miatt, de maradjunk 50-50-nél).

1. meccs
Mit akar húzni a Járj?
Tleikan manapilon, Móka és kacagás, 1vp, 1 nekronos moák stb. kb. 4-5 szettnyi induló lap. Másfélszerezzük ezt meg, legyen 7 szett azaz 21 lap. (Soha nem volt járjam ennyi induló lappal ami jó az 1. körben ez a mennyiség inkább már az 1. és 2. körben jó induló lapokat fedi le.)

Mit akar húzni az epikus?
Gyakorlatilag a dedikált tisztán 0-s beleszólásokon kívül bármit, mivel szinte minden lapját érinti a járj, de van, amit jobban. Mennyi tisztán és fixen 0-s lappal tolja egy ilyen epikus? 4-5 szett? Másfélszerezzük meg ezt. Legyen 7 szett ez is, ami szintén 21 lap. Amit NEM akarunk felhúzni.
Mi így az eredmény:
Járj: 3 lapos kezdőkézre akarunk 21 lapot az 50-ből.
Epikus: 5 lapos kezdőkézre akarunk 29 lapot az 50-ből. Ezek után kinek segít jobban egy mulligan?
Látható és egyértelmű, hogy egy epikus vs járj+X felállásban már side előtt IS az epikusnak.
Side után az epikus 21 rossz lapja helyett bemegy 21 jó, így a dekkjének 21 rossz-29 oké feloszlása megváltozik 21 jó-29okéra. Ami ugyan az lesz, mint a járjé. Csak épp neki +2 lapja van behúzni bármit. Ismét nyer az 5 lap.

Mikor segít a kevés lapos kezdésnek a mulligan?
Akkor amikor van a pakliban kevés _nagyon rossz_ lap. Pl. Sivara, Kurtz, Fókuszálás, síkok stb. Amiknek kezdőkézre húzása kb. fix bukót eredményez. Nah ebben az 1 esetben van előnye a kevesebb lapnak. Mivel kisebb eséllyel húzza vissza ezeket. Csak amíg a 2-3 lapos kezdés esetén behúzott kezdőkezes Kurtz elveszti nekünk a játékot elég jó eséllyel, addig egy 5 lapos epikus tud nyerni kezdőkézre húzott síkkal is.

És akkor arról ne is beszéljünk, hogy egy legfőbb követő ellen mennyire korrekt a mulligan, amikor neki 0 lapos kezdőkeze van.

Az aszimmetrikus kezdőkezek miatt elvi hibás beerőltetni ezt a rendszert a HKK-ba. Ha csak nem az a cél, hogy mindenki 5 lapos epikusokkal játsszon...

"1. A játék kezdetén, még az első meccs előtt kockával kidobjuk, hogy ki fog a kezdésről dönteni az első meccsben.

2. A játékosok egyszerre felfedik szabálylapjaikat és követőiket, azok elkezdenek működni. Meghatározzátok a kezdő ÉP-t, a felhúzandó lapok számát, rájuk kerülnek az esetleges jelzők stb.
"
Ez azt jelenti, hogy innentől a kezdés ismeretében tud ócskaságot kérni pl. a Molluszk. Remek átgondolt erősítés egy UR narancslapnak. Köszöni szépen.

Bónusz: korlátozás működésének megváltoztatása.
Én nem bánom, ha erősítünk egy lapot, de ezt csak azért megtenni, mert egy amúgy fölösleges új szabályt erőltetünk be? Minimum kérdéses.

"Ez már akkor sem volt teljesen logikus, mivel a megtartandó lapok szempontjából nagyon nem mindegy, hogy ki dönthet a kezdésről, de egy újrakeverésnél sem lenne jó, ha az 1. meccsben úgy kéne újrakeverni, hogy ez az információ nem áll rendelkezésre."

De teljesen logikus volt, mert nem akarta a kezdés ismeretét megadni a lapok eldobásához, ami így mérsékelte a kezdő előnyét. Ezek után simán bekereshetőek kezdőkézre a védekezéses/idézéses lapok/indulások ellenfélfüggően. Összességében a mulligan a játék gyorsulását fogja okozni, mivel sokkal több lesz az optimális húzás. Pláne a kezdés ismeretében. Egy jól összerakott 5 lapos kontroll esetén pontosan algoritmizálható lesz, hogy ha nincs minimum 3 counter/leszedés kezdőkézen akkor megéri lecserélni az egészet (30 ilyen lap/dekkel számolva). Ami azt eredményezi majd, hogy a kezdőkéz minőségének eloszlásgörbéjéhez tartozó középérték el fog mozdulni 50%-ról felfelé tippre 60-65%-ra.

De, hogy ne az legyen, hogy csak kritizálok, adok konstruktív javaslatot.
A kezdést módosítsuk így:
-1. A játékosok egyszerre felfedik szabálylapjaikat és követőiket, azok elkezdenek működni (pl. molluszk).
-2. Ezután kidobjátok a kezdést, a kezdés NEM átadható
-3. Ezután felhúzzátok a kezdőkezet
-4. Ezután aki nem kezd az, és csak az mulliganolhat egyszer, ha akar
-4.a. Ezután jön a korlátozás működése, ha van
-5. Ezután kezdődik a kezdő játékos 1. köre.

Így el tudom képzelni a mulligant a HKK-ban, mint kipróbálandó esetleges új szabályt. A fenti cikkben részletezett módon nem. Úgy kizárólag a játék gyorsulását fogja előidézni, semmi mást.

Üdv: Kyb
 
Tehat egy laphoz / lap kombinaciohoz talaljunk ki / igazitsubk szabalyt? Sok even keresztul ment ez igy, nem volt epp hatekony.
Ha ez a szabaly a korlatozas / teki bolcsi komboval durva lesz, az utobbi kap egy tiltast es kesz.
 
Beho profin behuzta ellenem Gice a Teki bolcsit Korlat mellett masodik jatekban. Dobtam neki egy Dimenzioszovest. Ezt o megnezte, majd atadta a kezdest.
En nem huzok lapot az elso koromben.

Magyarul a Dimenzioszoves meg a Demoni bolcsi akkor lenne jo, ha fixen en dontok a kezdesrol. Szoval nem jok.

Szeretnelek megkerni, hogy a jatek kedveert egyszer szamold meg, 100 huzasbol (mulligannel) hanyszor jon kezdo kezre Teki bolcsi kezdo kezre egy 50 lapos paklibol. (Osszesen tehat 200 huzas, ez kb 3-600 meccset modellez)

Ha csak az esetek 10%_ban azt tudja, hogy 2 lappal kezdek 1 ellen, akkor a jelenlegi szaballyal pont sikerult a szandek ellenkezojet elerni, mert egy narancs lappal dontjuk el a jatekot.
 
Végigolvastam de én úgy gondoltam, hogy a gyakorlatban ilyen nincs, hogy valaki arra hivatkozik, hogy egy szabályt félig olvasott el, és az ellentétét akarja csinálni, ami a szabály második felében van. Ezzel az erővel bármilyen szabályt elővehetünk, és megnézzük, mi van akkor, ha valaki csak az első felét olvasta el. De ettől függetlenül be lehet irni a többi pontba is, csak én ezt szószaporitásnak éreztem.
 
Kérlek olvasd el, amit írtam, annyira nem hosszú .
 
Ha ti találtátok volna fel először, akkor jóval kevésbé fájna a dolog, mert úgy tényleg a HKK-n belüli körlmények szülték volna meg az ötletet. De nekem sehogy nem lett volna ez szimpi, akkor sem hogyha eredeti az ötlet és hogyha objektívan jobb lenne tőle a játék.
#NemNemSoha
 
Én nem is értettem, hogy miért adódik össze az epikisoknál.
Néztem is, hogy "Kérek egy olcsóbbítást", aztán következő körben megint kéri az olcsóbbítást. Egyszer csak kettővel olcsóbban rakja ki. Nekem ez volt a HKK ellenes, nem az, hogy egyszer újrakeverhetsz. Az nem akkora gáz, mint az epikus követő. Nagyon örülök ennek a változtatásnak.
Ha rajtam múlna, én kompletten kidobálnám az összes epikust a f*szba!
 
28.10. Ha valamelyik játékos Korlátozás (új) szabálylappal játszik, akkor az ezen a ponton kezd el működni.
 
p1rat3n1nj4: ennyi idő után, ha sehol máshol nem létezne újrakeverés, mi akkor is feltaláltuk volna már... valójában minden alkalommal, amikor brutálisan szar kezet húz az ember, feltalálja, hogy de jó lenne egy ilyen

TJ007: A mező a járj mellett másik húzós téma, nagyon kesztyűs kézzel kell vele bánni. Ha gond van egy lappal, akkor azt többféle módon lehet kezelni: vagy nerfeljük, vagy ellenlapokat adunk ki. Most kijött több ellenlap is, és úgy tűnik, ezek tényleg működnek, még egy nerfet rádobni most túlzás lenne. Ettől függetlenül folyamatosan figyeljük, és előfordulhat változás, a csatamező mindig célkeresztben lesz. Egyébként azzal, hogy gyengül 1-2 olyan koncepció, amik miatt sok játékos szerint "muszáj" csatamezővel játszani, talán szintén segít abban, hogy az emberek inkább a kedvenc koncepciójukkal játsszanak. Én pl. tudom, hogy DK imád hordázni, és szurkolok neki, hogy a mostani zének megjelenése után egy éles versenyen is végigverjen vele mindenkit, ahogy a tesztelésen

Nekem innentol annyi a hkk, hogy Korlatozas - Teki bolcsi - mulligan.

Mindenképp érdemes megpróbálni, mondjuk az a rossz ebben, hogy az ellenlapokat meg az ellenfél fogja bemulliganolni, ongóliant diszkosz, dimenziószövés, démoni bölcsi, július 1-től meg a krea... majdnem leírtam a nevét.
 
A Kodex 28.5-6-7-be keretik beleirni, hogy "Kiveve a Korlatozast" mert a verseny heveben, ha valaki nem olvas tovabb a 28.10-ig, ahol ez a kivetel ki van fejtve, teves kovetkeztetesre jut.
 
Nekem innentol annyi a hkk, hogy Korlatozas - Teki bolcsi - mulligan.
Amugy nincs baj a szabalyvaltozassal.
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.