Vissza a Főoldalra
 
Hatalom Kártyái

Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Christina Hunter
(Könyv szereplő)
Küldd el képeslapként!
Christina vérfarkas, de meglepő módon nem is olyan vérszomjas, és egyáltalán nem ellenszenves, hanem egy néha kissé könnyelmű, de ugyanakkor kedves lány. Ettől persze még lőnek rá, beleölik a fő keresztapa medencéjébe, szakadékba zuhan, de őt mindez nem akadályozza meg benne, hogy időben odaérjen a megbeszélt, és számára igen fontos randijára.
Nézz szét a galériában!
XLVI. Alanori Mini Olimpia
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
HKK kérdés? (47065)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)
[HKK Piac] Eladó lapok (141662)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
Nézet:
A rend kedvéért: Ugin sosem volt igazán probléma, Omnath a legújabb gond és eléggé hatalmas, ami viszont már csak négy mana (de kétségtelen hogy mèg így is egészségesebb mederben van a játék, és egy Dimir Shark kontroll képes elverni).

Utolsó mondathoz: versenyen eddig is a az emberek jelentős része nyerni akart.
 
Miklós, ilyesmire gondolo:
Picit vissza az időben a VH nem használt varázslatot, hanem a sok apró lény megölt vagy kB ugyan ez az ében íjjász. Kijött a bölcsi és ez önmagában elrakja ezeket. Vagy kyber vs gyűjtőgen stb. Ezek az "ellen lapok" erősek maradnak az után is ha kiesik a vh, gen stb.
Kérlek az analógiát nézd és ne azt, hogy a bölcsi nem is a vh ellen jött ki
 
Szerintem a jelenlegi problemakra meg mindig a legjobb megoldas a (jol megtervezett es kivitelezett) rotacio, de abszolut megertem aki tart tole es ellenzi.

Felve bedobnek egy koztes allapotot, azokra a problemakra amiket a kommentekbol olvastam:

Mi lenne, ha jovo ev januarjatol marcius-aprilisig lenne egy teszt idoszak (szigoruan minden versenyhelyszinnek alkalmaznia kell, hogy nagy legyen a merites, formattol fuggetlen) ahol az alabbi tiltasok/valtoztatasok lennenek:

- A kezdes jogarol a lapok felhuzasa elott kell donteni
- Tiltottak az epikusok
- A vedekezes szabaly nem mukodik
- Semleges csatamezo mellett nem lehet kiegeszito paklid
- Semlegesiteskent kijatszott lap a gyujtobe kerul, es mas kijatszaskori kepessege nem jon letre
- ‘E’, ‘J’ ikonok nem mukodnek es a lenyeken a ‘K’ az ‘P1’-re modosul
- Nincs izom es eletjelzo
- X problemasabb leny tiltasaval, vagy a ‘szarny’ ikon levetelevel.

Illetve ez egy eleg extrem javaslat, de szerintem egy probat megerne. Reakcio, mint altipus megszunne, helyette ami azonnali, azt reakciokent is hasznalhatod. Leszedes, dobatas, laphuzas stb. barmi, ha azonnali varazslat.
Ha rajtam mulna a lapok aktivalast kivano kepessegeit is reakciokent is lehetne hasznalni, de ez lehet egyelore sok lenne.

Rengeteg dolog amit fentebb felsoroltam, problemas lenne eszbe tartani, es ez sem old meg minden jelenlegi problemat (pl atlag manaktseg), de ha a jatekosok nagy resze ezt jonak talalna, talan rotacio nelkul lehetne mersekelni ezt a nagy rohanast a jatekban.

Ui: ismetlem, ez csak egy szvsz otlet a kompromisszumra
 
ÖSSZEGZÉS
---------------
A posztokat még egyszer átnéztem, alapvetően a következő 3 álláspont van:

1.) A rotáció szükségszerű, támogatja az elképzelést (ez a többség)

2.) Sokkal drasztikusabb lépésre lenne szükség, 2-3 éves rotációs intervallumra, epikus és/vagy narancs rotálásra (volt, aki teljes rebootot emlegetett)

3.) Ellenzi a rotációt. Az ellenzőknek 2 fő aggálya van: a meta szűkülése, vagyis, hogy kevesebb féle paklival, lappal lehet majd játszani, ill. az, hogy a gyűjteménye értéke csökken.

Az alapvető cél az, hogy minden játékos elvárásainak megfeleljünk. Nyilván, itt azért vannak elég ellentétes álláspontok, de én hiszek benne, hogy van olyan kompromisszum, amit szinte mindenki el tud fogadni.

Én egyébként mindig azon a véleményen vagyok, hogyha számottevő ellenzés érkezik egy változásra, akkor inkább ne változtassunk, maradjon minden a régiben. Viszont itt nem igazán merült fel már alternatív megoldás. Amit viszont le kell szögeznünk: szó nincs itt arról, hogy a pohár félig üres lenne, és szükség van a világvége hangulatra. A HKK most már 8. éve prosperál és növekszik folyamatosan, a járvány ellenére rekordszámú játékos van a versenyeken. Rengeteg féle paklival játszanak, számos hosszú, izgalmas meccset látunk. Szóval aki tudja, segítsen nekünk pozitív hozzáállással Szerintem még soha ennyit nem dolgoztunk a HKK-n, mint idén, irdatlan mennyiségű munkám volt azzal, hogy átálltunk a Cartamundis gyártásra, és ez nemcsak időben, költségben is nagyon nagy többletet jelent nekünk. A tesztelő csapat is irdatlan nagyot hajrázott, és a grafikák is gyönyörűek lettek. Mindezt azért, mert szeretnénk, ha elégedettek lennétek a játékkal!

Nem tudom, mennyire lenne megnyugtató, ha azt mondanám: nem lesz semmiféle rotáció (ugye ez az a szitokszó, ami más játékokban annyira ijesztő és sokkoló volt). Egyszerűen csak, bevezetünk egy új versenyformátumot, Új Nemzedék néven, ahol sok más speciális formathoz hasonlóan, meghatározott szabályok lesznek a pakli összeállítására. Ettől még lesznek más formatok is. Remélem ez mindjárt jobban hangzik

Az értékcsökkenéssel kapcsolatban írtam már az alábbiakban, a meta szűkülés témában Balázs elég jól megfogalmazta a dolgokat (153-as hozzászólás) számokkal. Remélem azért sikerült az aggályokra reagálnunk valamennyire, nagyon fontos számunkra, hogy a kétségeket el tudjuk oszlatni. Kérlek benneteket, próbáljatok segíteni nekünk, aki még most is úgy érzi, nem lesz ez jó, hogy a HKK lapok nem erősödnek tovább, és bevezetünk egy új formátumot, az érzésen kívül ossza meg velünk az érveit is!
 
Köszönöm a rengeteg értékes hozzászólást! Két posztot fogok írni. Az egyikben néhány, az oldalon felmerült dologra reagálok, a másik posztban pedig írok egy összegzést, hogy hol tartunk most, hogy az is átlássa, aki nem tudta elolvasni mind a 180 hozzászólást.

Narancs lapok: én nem érzem annyira, hogy a játékot a narancs lapok tennék tönkre. A narancs lapok jó okkal jöttek létre: bizonyos koncepciók nem voltak életképesek nélkülük. Már a HKK korai evolúciós fázisában kiderült, a legoptimálisabb dolog az olcsó, varázslat alapú, univerzális lapokkal játszani. A lényes paklik viszont szinte mind egymásra támaszkodtak, be kellett rakni a pakliba több, azonos altípusú lényt, hogy támogatni tudják egymást, kiszorultak az univerzális spoilerek, és a pakli ettől gyengült. Eredetileg a narancs lapok ezt a hiányt akarták visszamenőleg foltozni, de előrefelé ez már nem teljesen így volt, a lények maguk is folyamatosan erősödtek, a követőtől függetlenül. Minden egyes változás, szabály, lap a megváltozott környezetre reagált. A hagyomásos követőkkel iszonyú sok gond volt, az, hogy 4 lappal kezdtek, az, hogy ha leszedték, az volt a baj, ha nem, akkor az. Az epikus követők csak egy választ jelentettek az összes, régi követővel kapcsolatos problémára. Játsszon mindenki 5 lappal, és válasszon mellé egy narancs lapot. Nem borult itt semmi, egy szinte lettek hozva a paklik, ez volt a cél. A semlegesítésről, tudnotok kell, hogy az eredeti dilemma így nézett ki, hiába jön 1-ért egy lény, és van kijátszási képessége, ha 0-ért megfogják, mindig vp hátrányba fog kerülni. Egyszerűen nem érte meg lényekkel játszani. A semlegesítés jó okkal jött létre. Más kérdés, hogy mára boldog-boldogtalanon rajta van. Tehát ezek a változások mindig okkal kerültek be, más kérdés, hogy hosszabb távon hogyan torzult az egész. Ez egy folyamatosan változó rendszer, sosem lesz benne tökéletes egyensúly. Épp ez a pakliépítés lényege, hogy megtaláld azokat a lapokat, amelyek az adott meta, szabályok mellett a legjobban tudnak együtt működni. Ez nem "rendszerszintű hiba", hanem egy olyan jellemző, ami minden létező összetett játékban megtalálható.

A gyűjtemények értékének csökkenésével kapcsolatban, goblinoska elég jól összefoglalta a lényeget. Szerintem sem működik, 5 évig játszol lapokkal, és utána elvárod, hogy értékben eladd őket. Aki játszik, az az új lapokat veszi, az 5 éves lapokat régesrég beszerezte már ő is. A gyűjtők meg a sokkal régebbi lapokat gyűjtik.
Azzal kapcsolatban, hogy a lapokat kevesebb versenyen lehet használni, ezért csökken az értékük: Eredetileg a HKK-ban csak hagyományos vereny volt. Aztán jöttek az új formátumok. Hatalom korlátozása - nem lehetett ritka lapokat használni rajta. Mégsem háborgott senki, hogy a gyűjteményének csökken az értéke, mert nem tudja minden versenyen használni a beszerzett ritka lapjait. Ott volt a veszélyes faj, ahol a sok drágán megszerzett spoiler szintén porosodni kényszerült. A sokszínűség jutalma, ahol hiába szerezted be a 3-at mindenből csak 1-et rakhattál be, és ultrát egyáltalán nem! És akkor nem beszéltünk még a frissen bontott versenyekről sem, ahol bármennyi kártyád is volt, új paklit kellett venned ahhoz, hogy játszhass. Szóval sok lapod volt, amit eddig is nagyon sok versenyen nem használhattál. Ez csak még egy format, ahol pár régi lap nem lesz használható. Ettől függetlenül, bármi lehetséges, bizonyos lapok értéke nőhet, csökkenhet, én csak remélni tudom, hogy olyan paramétereket sikerül felállítani, ami erre nem lesz számottevő befolyással.

Tovabba azt sem egeszen latom meg, hogy a 4 eves atmeneti idoszakban miert is szeretne majd barki boostert bontani, ha jelenleg 60 jatszhato koncepcio van

Az élő koncepciók legtöbbjéhez azért lesznek olyan lapok az új kiegben, amit vétek lenne kihagyni, mint minden korábbi kiegészítőben is. Ha mondjuk a kiegek erősségét számokkal akarjuk modellezni, pl.
2018: 20-as, 2019: 21-es. 2020: 22-es. És 2021 végén jön egy 21-es erősségű kiegészítő, azt miért ne akarnám bontani, berakni, amikor még a 20-as erősségű lapok is elég jók, hogy játsszak velük?
Laci, gondold végig. Kijön egy erős lap. Eddigi gyakorlat kijön egy ellen lap ami szintén erős. Kiesik az első erős lap, de még bent marad az ellen lap, ez megint ellen-ellen lapot szül....

Ha kiesett az erős lap, akkor az ellen-lap hasznossága jelentősen csökken, minek kellene ellene lap?
 
Laci, gondold végig. Kijön egy erős lap. Eddigi gyakorlat kijön egy ellen lap ami szintén erős. Kiesik az első erős lap, de még bent marad az ellen lap, ez megint ellen-ellen lapot szül....
 
Sajnos a remek fórummotor nem bírja a sok szöveget, szóval itt a 154. hsz folytatása:

...És ezek ugye folyamatosan karban tartott, metára optimalizált lapok lennének. Szerintem még ez is bőven rengeteg. Nincs annyi verseny egy évben, hogy akárcsak mindegyikre másik narancs összeállítást vigyél. Ez a fenti szigorú rotációt feltételezve sem változna. Ráadásul ezek 25%-a évente lecserélődik.

De előreszaladtunk kicsit. Vissza az 1. pontra.
Ezt nyilván megoldhatja a rotáció ez tiszta, ami nem nyilvánvaló az az, hogy lehet elérni, hogy az átmeneti időszakban legyen értelme megvenni az új kiegeket miközben a lapok elvileg gyengébbek és drágábbak, de közben valahogy mégis legyenek 1 súlycsoportban a rotációs kieg nélkül összerakott koncepciókkal.
Ez itt az igazán nehéz dolog. De szerintem nem lehetetlen.
Kell hozzá, hogy minél rövidebb legyen a rotáció ciklusideje, ideálisan 2 év. Kell hozzá, az erős koncepcióváltáson túl pár új mechanika. Utóbbira több tesztelőnek is van ötlete, nekem is.
A trükk az, hogy a lapok a régiekkel szemben legyenek erősen védve, és a játékkörnyezet amit kialakítanak legyen lassabb.
Próbálok írni néhány példát:
Egy asztalról működő leszedés:
Rotációs kappa
3 Vp
szörny, sheran,
teknős, 1 csont, idézés, háló
Ha ellenfeled az előző körében legalább 3
lapot kijátszott vagy húzott, költsége:
2 ZSz és Élet:1-et és _életkioltó-t kap.
Kompenzáció: húzz 1 lapot és kapsz 3 _Vp-t.
(J3)(K), 1 nekron: Célpont lapot keverd vissza
tulajdonosa paklijába.
"Miattuk kavarog a lápvidék vize."
2/3

És egy kármentő, speciális counter:
Ok az ivásra
1 Zsz
azonnali, Tharr
reakció, törpe,
védekezés
Bármely cselekvésre lehet vele reagálni.
Kompenzáció: Kapsz 1 Vp-t és húzz 1 lapot.
Újrahasznosítás: 4.
A kör végén húzz 1 lapot!
"Az mindig van..."
És ezekben nincs is új mechanizmus.

Oké. Akkor a rota megvalósítható, megoldja a játék problémáit, mint a powercreep, narancs lapok és és a semlegesítés stb.
Na de az UR-ek! Én sok pénzt rájuk költöttem! Ha azokat is rotálják akkor elértéktelenednek! Meg amúgy is elvész a gyűjteményem értéke!

UR-ek: ha nem rotáljuk ki őket, akkor gyakorlatilag lehetetlen a rotáció. Bennmarad 1 csomó baromi nehezen beszerezhető markáns játékerővel bíró lap, amit folyamatosan körbe kell ugrálni tesztelésen (Fókuszálás, Molluszk, Mardakor ajándékozó, UR bűbájok stb.) ráadásul az erejük a rotációs metában az idő előrehaladásával csak nőne.
Ezzel a feladat a nehezen megoldhatóból a lehetetlenbe menne át szerintem.
Más kérdés, hogy vajon azt a rengeteg UR-t, amit siratsz azt minden versenyen használnád-e amúgy és
az értékük nem csökkenne magától is akár hónapok alatt, 1-1 új UR megjelenésével? Dehogynem.
Itt Miklósnak igaza van. Onnantól, hogy beállít a rotációs meta a lapok átlagerőssége állandó maradna így a Káoszmetában minden régebbi UR erősen felértékelődne.
Ne felejtsétek el a Káoszmeta versenyeket! Ezekből fixen tartana a kiadó is évente mondjuk 20-30%-ot.
Én személyesen kihasználnám ezt és azt javasolnám a káoszmetán ne legyen nerfek, tiltások sem, sőt minden lap konkrétan azt tudja ami rá van írva. Lehessen játszani az Univerzumkifordítós, nekrofunos Molluszkkal a ragyogó manó ellen, miközben a szomszéd asztalon csattognak a Bufa segítségek és Elmerombolások. Szerintem ez jó emlékeztető lenne, miért is kell a rota és akinek meg ez a vágya az nyugodtan tolhassa a broken lapjaival.

A gyűjteményed elértéktelenedésére hasonló elvek vonatkoznak. Jelenleg ez folyamatosan történik. A legerősebb lapok megjelenésükkor kb. 3000 Ft-ot érnek, majd ez az ár a piac telítődésével és az újabb lapok megjelenésével szép lassan lecsökken néhány 100 forintra. Az igazán erős és folyamatosan ártartó lapok pedig szinte kivétel nélkül problémás, nerfre, tiltásra szoruló lapok, melyek évekkel, évtizedekkel előzték meg a korukat és csak azért nincsenek még tiltva mert adott időszakon belül nem tilthatunk X-nél több lapot.

Ez egyébként felmerült sokszor, hogy nem kell rotációs, csak a túl erős sárga színt visszanerfelni/tiltani meg az erős lapokat, meg ez meg az változzon csak kicsit. Ez egy borzalmas ideiglenes fércmegoldás. Mit szólnál egy 100+ lapos tiltólistához vagy nerfhez, és egyszerre bedobott 5-10 szabályváltozáshoz? Ráadásul az alapvető problémát: powercreep, nem oldottad meg. Arról nem is beszélve, hogy mennyire nem kezdőbarát ez.

Oké akkor már csak a 4. pont maradt. Kevés koncepció. Újra a matekhoz kell nyúlni. Egy szigorú nettó 2 éves rota mellett (évente 2 nagykieg 10 promolap, 3 zén) lenne kb. 800 lap egy ciklusban. Jelenleg mennyi lappal játszunk 1 évben?
Gyanítom még kevesebbel is. Itt hirtelenjében egy 55 fős verseny statisztikáit tudom mutatni: https://hkkblog.wordpress.com/2018/06/28/mega-statisztika-a-tavaszi-hkk-kuparol/
" Összesen 523 féle lapot használtak a játékosok a versenyen (a követőket és szabálylapokat nem beleszámolva)
Ezek közül 294-et legalább ketten használtak, vagyis a lapok közel felét csupán egyetlen játékos tette a paklijába vagy a side-jába."
Ez 2018-as adat. Szerintem nem nagyon térhetünk el ettől most sem.
Az viszont remekül látszik, hogy ez bőven kevesebb, mint 800 lap. Az egyetlen különbség, hogy a paklikban használt ritka-nemgyak-gyakori arány megváltozna utóbbiak javára. Mivel ez egyaránt érintene mindenkit
ezért nincs specifikus negatív vagy pozitív hatása. Ami viszont biztos, hogy a kezdőknek újrakezdőknek hatalmas segítség volna. Szerintem ez egyértelműen jó irány lenne, így az évente megjelenő lapoknak lehet csupán a 10-20 %-a lenne sosem játszott, nem pedig a fele, mint manapság. Szóval nem kell félteni a játszható koncepciók számát, továbbra is sokkal több lenne, mint szükséges.

Oké akkor a rota megoldás mindenre, segít hosszútávon, segíti a kezdőket. Ez gyanúsan túl szép, hogy igaz legyen. Mit nem látok?
A teszteléssel járó feladatok növekedését. Ez a tavalyi évnél is sokkal nagyobb terhet fog róni a tesztcsapatra különösen akkor, ha a hektikus játékosi vélemények miatt a kiadó megpróbál mindenkinek egyesével megfelelni és lehetetlen fejlesztési feladatokat határoz meg (pl. ne legyen ur rota, sose rotáljuk a narancs lapokat, túl hosszú rotációs ciklusidő).
Ez nem egy olyan megoldás, amit lehet vagy érdemes félig, vagy csak enyhébben csinálni.
Szóval én határozottan nem látom megoldhatatlannak a feladatot, ha a játékosok adnak rá esélyt a kiadónak és a tesztcsapatnak.

Persze emellett komoly új marketing kell majd, de erre ugye tett ígéretet a kiadó. És hát sorsolóprogram is lett végre egy idő után, szóval vannak itt pozitív jelek.

Üdv: Kyb
 
Ja, és Krsitóf: Nem jól gondolod. Egy esetlegesen erősen hagyott lap esetén nem erősebb ellenlapot kiadni. Nem fog ismét erősödésbe kezdeni a játék. Két év múlva úgyis kiesik majd...
 
Gergő +1 ;)

Vili: Mennyit értéktelenedik majd a gyűjteményed, ha pár év múlva bedől az egész játék? Akkor inkább rota. Pedig van jócskán olyan lapom ami emiatt értéktelenedik majd. Már bánom, hogy nem aranyba fektettem a pénzem. :P

Szerintem csak akkor lesz hatásos a rotáció ha feszesre veszitek. pl. 2 év, különben olyan lassan rotálódnak ki a jelenlegi spoilerek hogy nem tudtok majd boostert eladni. Később ha sikerült kicsi lassítani a játékot lehet hosszabb rotációs időre váltani.

Akinek meg a belerakott pénzéért nem adott semmit a játék, ott pont azzal az emberrel van a gond és nem a hkk-val. Szerintem.
 
Így már értelmet nyert, hogy a MOME jött ki újra a 11. kiadásban

Az elvetemült ötletektől el kellene zárkózni, DE:

Milyen lenne egy olyan hibrid megoldás, hogy az 50 lapos pakliban, max 10 lap lehet az adott évnél régebbi. Így valamennyire orvosolva van a lapok értéktelenédésének problémája, továbbá az se lesz probléma, hogy beszűkül a lehetséges lapkészlet 5-600-ra. Persze ebből jön az, hogy megnő a szerencse szerepe, hogy ki húz többet ezekből a lapokból, de ez nem hinném, hogy sokkal nagyobb probléma lenne, mint jelenleg.

Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor legalább annyi lehetne, hogy az x. év előtti lapokból a versenyen csak a ritkákat és az UR-eket nem lehetne használni, de a gyngy-ket igen. Ugyanabból a szándékból született az ötlet: megszüntetni a lapok folyamatos erősödését, de a lapkészlet egy részét megtartani...

Ezek mellett egyet értek Kurunczi Dávid javaslataival:

A perzselő homokhoz, kyorghoz, fairlight bölcsihez és társaihoz mindenképpen hozzá kell nyúlni!

A narancslapokat békénhagynám, de az epikusokkal is kell valamit művelni, mert ha gyengülnek és ezzel drágulnak a lapok, akkor nagyon nagy előnyt fog jelenteni a laphátrány nélküli olcsóbbítás...
 
Sziasztok!
Habár nem tartom magam kiemelkedő játékosnak, azért engedtessék meg nekem, hogy 23 év HKK tapasztalattal a hátam mögött megszólaljak.
Meglátásom szerint a jelenlegi HKK rákfenéje 2 dologból fakad(főleg).
1. Narancs lapok(kiemelve itt az epikusokat, amik nem is jöhettek volna létre szerintem, annyira borítják az egyensúlyt)
2. Counter szekció(semlegesítés)
Ötleteim(ha már brainstorming)
1/a. Az epikusokat bannolni kell minél előbb és helyette vagy balanszolt hordaparancsnokokat létrehozni, vagy a lőhető követőket upgradelve. Csak UR szinten, vagy erős hátránnyal lehetssen lelőhetetlenül 5 vagy több lapot húni kezdőkézre. (Együgyű)
1/b. Itt mindenki utálni fog, de szívem szerint minden narancs lapot bannolnék. 5 lap kezdőkézre és kész. Amivel viszont mégis formálhatnánk a játékkörnyezetet, az a sokak által utált helyszínek. Arra gondolok, hogy olyan helyszíneket hozni létre, amik "narancslapszerű" környezetet hoznak létre. Pl. Ispotály, hálóval és "s"-re gyógyít 4-et. Ez mégsem egy harangmester azért, de olyasmi. Ellenben az ellenfelem leszedheti a höv körben, ha zavarja.
2. Ha semlegesítésként hozunk le asztalon maradó lapot, akkor nem maradhat az asztalon. Ez megkerülhetetlen változtatás szerintem.

+1: El kell felejteni a "K"-s, vagy "S"-s lapokat. Helyette a "P" lapoknak kell jönnie és a "J" is jó vonal. Akárcsak a jelenés.

Ennyit szerettem volna mondani. Uff.
Brandt G.
 
Nem vitatva, hogy orulnek tobb eroforrasnak a tesztelok fele (egyebkent ezzel kapcsolatban is voltak es vannak pozitiv valtozasok - nem nagysagrendiek, de biztatoak), a jatek nehezen fejleszthetosege legfobb okanak azt gondolom, hogy 25 eve erosodik folyamatosan. Talan ilyen jatek nincs is a piacon (javitsatok, ha van!), es talan nem veletlen, hogy rovidebb-hosszabb ido utan a Magic, HS, MAGUS mind atmentek rotaba, pedig nem ugy indultak ok sem (kovethettunk el hibakat is termeszetesen, az is resze lehet a dolognak).

Kieso emberek: bizom, hogy kevesen lesznek, ill. mar itt a topicban is jelentkeztek olyanok, akik epp emiatt kezdenek ujra.

Rota kieg: igen, errol sokat beszelunk mostanaban a csapattal, vannak is mar tervek, de konkretumokat meg sokat nem osztanek meg, mert alakul. Uj koncepcio(k) biztosan resze lesz a dolognak, persze korabbi, kicsit mar "honaljszaguak" elengedesevel. De tervben van valamifele fellepes is a "mindent countereles ill. minden kijatszaskor csinal mar durva dolgokat" visszaszoritasara. Az "inkorrekt mechanikak" felulvizsgalasara es enyhitesere / elengedesere is tobb lehetoseget ad a rota.
 
Nagyon pozitiv az, hogy probaltok valamit tenni azert, hogy a jatek jatszhato maradjon meg evek mulva is.

Amit azonban szerintem nem vesztek eszre, hogy a fejlesztes folyamataban rendszerszintu problemak vannak (gondolok itt egyszer a tul keves tesztelo/tul sok lap aranyra, illetve nyomaskenyszerre elso sorban), ezert is tartunk ott, hogy a jatek mar altalatok is elismerve sem fejlesztheto tovabb.

Bizom benne, hogy nem lesz akkora %-ban lemorzsolodas, mint amire szamitok, de ha a jelenlegi alapstrategian nem valtoztattok, akkor nem latom, hogy a kieso emberek helyet ki fogja betolteni.

Tovabba azt sem egeszen latom meg, hogy a 4 eves atmeneti idoszakban miert is szeretne majd barki boostert bontani, ha jelenleg 60 jatszhato koncepcio van (tehat tovabbi szelesitesre/erdekessegre nincs nagy szukseg), es a kovetkezo utani szett tetejen lesznek a legerosebbek ezek. Ezen erdemes talan elgondolkozni.

Egyelore ennyit, a topicot kovetem.

Dev
 
Pedig még sosem volt ennyire olcsó a HKK (és korábban is több kezdő Dév / ReZso projekt bizonyította, hogy nem drága).

Aki le akarja gyűjteni a playseteket nagy mennyiségben / drága paklival akar játszani, az igenis fizessen. Még így is jóval olcsóbb a játék a Hearthstone-hoz képest, amit gyakorlatilag nincs értelme f2p játszani.
 
Személy szerint erre a "nem tudom biztosan, nagyon függ attól is, mennyire szeretik a játékosok a HKK-t, mennyire ragaszkodnak hozzá és mennyire bíznak bennünk, készítőkben" választ tudom adni. És az ígéretet, hogy sok beletett melóval, sok párbeszéddel, megfontoltan igyekszünk a legjobb kompromisszumokat, megoldásokat meglelni.
Köszi minden egyes véleményt, a kritikát is!
 
A speciális versenyekből is lesz standard és lesz káoszmeta is. Ezeket szépen egyedileg eldöntjük. Könnyen lehet, hogy az egyik évben ilyen a páros mondjuk, a másikban olyan.
A Nemzeti 2. nap is lehet akár "káoszmeta + valami" (akár 1 szín 1 lap, ha bejön idén). Egy ilyen környezetbe valószínűleg fog beférni rota kiegből ia lap rendesen.
 
Szerintem kifejezetten jót tenne a játéknak, ha nem lennének ennyire egekben a lapárak. Egy kontroll versenypakli laponkénti ára irreálisan magas.
 
Bocs de én olyan élményeket kaptam a hkk-tól(a befektetett pénzemért cserébe!)hogy kirázott a hideg töle.Úgyhogy köszi szépen de a továbbiakban inkább kihagynám az ilyen tipusú"élményeket"!
 
Értem meg látom a narratívát, de nem a "mennyit" volt itt a fő kérdés (az úgyis csak akkor fog kiderülni, amikor), hanem az volt megkérdőjelezve, hogy egyáltalán csökkenni fog a lapok értéke.
 
Nem cáfoltam, árnyaltam a "kevesebbet fog érni" képet.
Nem "döngölve, felháborodottan" hanem konkrét érvvel. Lehet h nem igaz, én így látom,nyugodtan lehet vitatni érvvel.
 
Pont ez az, miért kellene bármilyen versenyen is ragaszkodni hagyományoshoz, akár a nemzeti is lehetne évente változóan két különböző bármilyen korlátozott formátum. Ha játéktudás számít, akkor egy jó jétékos bármilyen formátumon tud jól szerepelni és ha mindig más lenne a jétékkörnyezet, akkor talán a kényelmi jétékosokat (elővesszük a legjobb lapokat, mellé tesszünk egy epikust, semleges csatamezőt stb) is több kreativitásra lehetne ösztönözni és talán a lapok se értéktelenednének el olyan gyorsan, hiszen bármikor újra előkerülhetnének és érdemesebb lenne mindenkinek a régebbi lapokat is megtartani, nemcsak a cipősdobozban tartani. A versenyeken való részvételet meg talán kisebb példányszámú, de változatosabb ultraritkaszekcióval támogatni, vagy egyéb különleges lapokkal stb.
Én legalábbis ezt látom megoldásként anélkül, hogy jelentősebben bele kellene nyúlni a lapkészletbe és a szabályokba, mert a rotációval biztosan sokan abbahagynák egy idő után, és bizonytalan mennyien térnének vissza, vagy mennyire pótolnák őket. Szerintem más kártyajátékoknál azért is lehet megcsinálni, mert jóval nagyobb a célközönség kitermeli a ráfordított neregiát, költségeket, míg a hkk nem hiszem, hogy sokkal több ráfordítást ki tudna termelni a jelenleginél.
 
Felmerült bennem még 1-2 kérdés a korábbiak mellett.

Egyrészt mi lesz a hagyományoson kívüli összes többi, egyébként szerintem izgalmasabb formattal? Ezek azok a formátumok, ahol sokkal nagyobb valószínűséggel fér bele régebbi lap, mint egyébként és ezek azok, amik igazán színessé és érdekessé teszik a játékot, viszont akkor ez is, gondolom, korlátozásra kerül.

Másrészt nyilván ez együtt jár azzal, hogyha a nemzeti első és második napja is hagyományos (= ÚN és Wild) az első X évben biztosan, hiszen kvázi megegyezik a lapkészlet, akkor háttérbe szorulnak azok az elvek, amelyek mentén eddig egy "nehéz" formátum került a 2. napra, mert ez mégis a nemzeti, nem? Arról nem is beszélve, hogy ekkor az összes felkészülési verseny, ami a teljes sokaság nagy aránya is hagyományos lesz ugyanúgy évekig...
 
Úgy azért nehéz lesz értelmes párbeszédet folytatnotok a témában, ha minden felmerülő negatív hatásra van meggyőződéses cáfolat.
Nem is értem, miért is vártatok ennyit a rotációval, ha ez valójában csupa jóság lesz. Legyen úgy!
 
Korábbi fórumokon meg itt is többször felmerült a gyűjtemény értékvesztése mint ellenérv. Ezért kikívánkozik belőlem egy bicskanyitogató kérdés: kit érdekel?
Tudtommal a HKK egy hobbi és nem egy értékálló befektetés. Nem véletlen "Gyűjtsd és játszd" a szlogen "Gyűjtsd és tartsd benne a pénzed" helyett. Akármilyen másik hobbi elkezdésekor legyen az fotózás; hegymászás; akármi, nem azzal a szándékkal száll be valaki, hogy "ha X év után megunom és kiszállok, a megvásárolt felszerelések eladásával legalább 0-ra jöjjek ki".
Nem tudom elképzelni, hogy akik nagy gyűjteménnyel rendelkeznek azzal versenyeznének kinek mennyi forintot ér a gyűjteménye. Ehelyett a benne található lapok száma és ritkasága a mérce, ami nem fog változni.
Azon kevesek panaszait tudom komolyan venni, akik HKK kereskedésből élnek. Nekik ezáltal ha tényleg értéktelenedés történik csökkenni fog az árbevételük. Én viszont tisztában vagyok azzal, hogy hobbi lévén minden egyes ráköltött forint potenciális "ablakon kidobás"-sal ér fel, amiért cserébe élményeket és kellemes időtöltést kapok.
Peace,
V.G.
 
Annyival árnyalnám, hogy a tőzsde mindig beárazza a jövőt is.
Ha a megjelent lapról sejthető, hogy káoszmetában nem a "szokásos kb. 2 évig" lesz sztár, hanem jóval tovább, akár "örökké", az meg növelni fogja az értékét.
 
Ezt próbáltam én is megfogalmazni amúgy. Hogy itt a lapoknak nincs vagyis átlag ritkáknak nincs gyűjtői értéke mert nincs annyi gyűjtő h kapokdni kelljen a lapok után. így tiltás után bármekkora spoiler is max anyagárat ér.
Persze ha várunk velük 20évet lehet lesz értéke de ezt engedjük már el.
A reprintek is elég szépen földbe döngölik a gyűjtik értékét pláne 11.AKnál. De rota ezt hatványozottan teszi. (lásd SF példáját amióta tiltott nem 4-5000/db hanem 2-500ft) És az most minmdegy, hogy éppen rota miatt vagy szimpla ban.
Persze a lapok kiöregedélse is értéktelenít ezt tudjuk de talán nem annyira gyorsan értsd egy spoilert nem értéktelenít el ennyire direkt módon.


Demetriusz

A jövő hibáit így kezelni? Ezt te sem gondoltad komolyan? Azt tudod h jelen állás szerint 4 év alatt kezelne egy ilyen hibát? Szerintem ezt gondold át jobban, mert ennek semmi értelme nem volt. Has nagy hiba instant megoldást kíván nerf/ban ha meg nem akkor 4év után se fog zavarni.
 
Arra gondoltam, hogy ha/mivel a 2 legfontosabb versenyforma a standard hagyi és a káoszmeta lesz, ezért abszolút adódik, hogy a Nemzetin ezek alkossák az első 2 napot. Valamelyest el is fog térni a pakliépítés meg a meta (ha nem is olyan nagyon eleinte...).
Persze a jövő évi Nemzeti még nagyon messze, kialakul majd.
 
Az a formátum lesz mindig a fő, ami a nemzetin is lesz.
Így ha, a hagyományosokat csökkentik, de a nemzeti hagyományos, akkor a probléma ott lesz, hogy hazárdjátékká válik a nemzeti,mert a Jó Isten sem tudja majd, hogyan is kellene készülni, így a nemzetin a döntő szerep a meta eltalálása a semmire alapozva(szerencse) és a sorsolás(szerencse).
A wild is ezért nem lesz vélhetően hangsúlyos,-akkor lenne, ha a második nap a nemzetin wild lenne. Ez nem is hangzik rosszul, de az más gondokat fog felvetni...

A spec formátumok,alkalmiak, és azok is maradnak, szerintem emiatt nem érdemes ilyen illúziókba bocsátkozni, hogy egy mesterséges környezetben amúgy még játszható ám a játék.
Akkor meg kell nézni mi az a mesterséges környezet ahol jó a hkk, és itt visszajutunk a reeboothoz, ami ismét más gondokat hoz magával, vagy a rotációval lassan visszalassított környezethez(több év,és rizikó).
 
Az biztos nehéz kérdés, hogy miként lehetne megtartani a játékot, mert az biztos, hogy egyre élvezhetetlenebb a lapok túlzott erősödésével (lásd a legújabb kiegészítőből bemutatott lapok, szörnyű). A túlzott semlegesítés, counter szekció ragály, az epikusok meg főleg. Lehet, hogy a rotálás megoldás, engem kevésbé zavar, mivel szerintem így is úgy is játszani fogok, mivel nekem ez egy hobbi, az a havonta max egy verseny, viszont az biztos, hogy régen jobban élveztem, amikor még jóval lassabb volt a játék, egymást ütötték a lények stb.
Egyébként ha nem is rotálás szerintem jó megoldás lehetne, ha jóval speciálisabb formátumokat rendeznétek, pl: csak 2 és az fölötti idézési költségű lapokat lete használni, tiltottak a narancs lapok, csak bizonyos évszámok közötti lapokkal lehet játszani stb. vagyis a rotálást a lapok egyes versenyeken való használatának korlátozásával megvalósítani a rotációt, így akár a jövőbeni lapokat úgy is lehet tervezni-kiadni, hogy azok direktben egy bizonyos versenyre alkalmasak, így nem számítana, hogy milyen az idézési költsége, miket tud, mert azok a lapok direkt ahhoz a versenykörnyezethez lettek szerkesztve. És gyakorlatilag így a hagyományos formátumok szerepének kellene csökkenie, és így talán sem a szabályokba sem a lapkészletbe nem kellne belenyúlni, nem változna talán sem a lapkészlet, sem az értékük drasztikusan, hiszen valószínűleg a vásárlók többsége aktív versenyjátékos is, alapvetően a versenyek jelentik a hkk-t, így azok változatosságával szerintem akár még kezelhetni is lehetne a problémát.
 
Rota után is ugyan úgy erősödni fognak a lapok....

Gondoljunk bele elméleti szinten:
Full 0-ról kezdve is lesz egy erősebb koncepció, kövi kieggel kell, hogy jöjjön valami válasz, hogy ne mindenki ezzel játszon(most is ugyan ez megy) és így tovább. Egy probléma nem fog kikopni, mert érkezni fog rá válasz és ugyan itt leszünk, hacsak a kiadó nem változtat a hozzá álásán ezen a téren is(ezt még nem olvastam)
Aztán az igény a változatosságra fent fog maradni, ki akar ma lényes kontrollal játszani majd jövőre kb ugyan azt tudó tárgy dekkel, majd szinte tök ugyan arra a sémára épülő épülettel?Ha nem változik a lapok erőssége unalmas lesz a játék.
A rota nem erre megoldás,csak a már elhibázott fejlesztésekre...

Ez a kánter és még erőforrás sem véletlen. Ha a lapok kijátszáskori képessége erős(és nem megyünk vissza a gorombila szintre) akkor ugye a leszedéseknem nem sok értelme van, hacsak nem ad még akkora pluszt mellette mint a leszedett lap(vissza jöjjek legalább 0-ra,de akkor még az ellenfél lesz tempó előnyben)
Eljátszhatok mellette, de ehhez erősebb tempó lap kell, hogy ledolgozza a hátrányt és még kicsi előnyhöz juttasson(ha lesz ilyen akkor az ellenfél is hasonló lapokkal fog játszani)
Marad a kánter, de ha az meg nem huzat vagy valami, akkor meg pár kör alatt az 4 lap vs 5 lap nem tudja ledolgozni a hátrányát.
Ezek egyenes következménye...

A 0-ás lapok szintén ugyan ez, ha nem tudok a kezdeti erőforrás(mana) hátrány ellenére bele szólni az ellenfél játékába, akkor hamar eldől a játék...

Ebből csak azt akarom kihozni, hogy én azért vagyok rota párti, mert az eddigi hibákat nem lehet máshogy megoldani, de ezzel a jövő hibáit nem fogja orvosolni. Lesznek hibák akár kik is fognak tesztelni, de könnyebben lehet rotával orvosolni, persze ehhez a kiadónak is változtatni kell a hozzá állásán...
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.