Vissza a Főoldalra
 
Hatalom Kártyái

Milyen legyen a májusi páros verseny formátuma?

1) hagyományos új nemzedék
2) tiltott mágia új nemzedék
3) hagyományos káosz
4) tiltott mágia káosz

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
További szavazások...
Fórum a témához...

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Ork barlang
(Kalandok Földje építmény)
Küldd el képeslapként!
"Mikor beléptem, csak úgy özönlöttek felém vicsorgó arckifejezéssel a rusnya képükön, de nem volt számukra menekülés... Mindannyian a kardom élére hányva végezték" - Lángpallosú Geodrin megemlékezése a jubileumi 100. ork barlang kipucolásáról
Nézz szét a galériában!
XLVI. Alanori Mini Olimpia
Board Game Expo 2024.05.18-19.
HKK Tiltott mágia döntő videó
Májusi verseny formátuma
Beholderes HKK verseny március 16. - Versenybeszámoló

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020
Országjáró feladat 2019

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47066)
Excelsior (1002)
A májusi verseny páros legyen vagy egyéni? (ÚN-ről és formátumról 2-3. körben szavazunk) (30)
Lapötletek (64943)
[HKK Piac] Régi lapok (1521)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9480)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
"Rohadt kevés a meccsfordító lap, és itt jön amit Szabolcs mondandójában a lényeg(számomra)
Kevés az olcsó(vagy a fenti esetben olcsóvá váló) tömeges leszedés ami egy vert helyzetből visszarak a játékba."

Akkor lenne olyan lap ami "csak" visszarak a játékba ha ugyan azt tudná mint eddig, de 0 vagy 1 lenne a sebzése.
Így egy agresszív támadó spoiler, ami mindig és mindenhová jó.

Mondandóm lényege nem ez volt, egyébként. Az asztalon maradó lapba épített tömeg írtásokat nem hiányolom. Azt mondom, hogy az lenne szerencsés ha a Régi dallam jellegű lapok lennének a spoilerek. Mert egy counter lény, önmagában több lapelőnyt termel és még agyon is üt az asztalról. Azaz nagyon tolódik a játék a dupla vagy semmi irányába ami gyorsítja a játékot. A cél elvileg a játék lassítása lenne.
 
Elhiszem, hogy a Magirox elméletben jó pakli, de gyakorlatban bizonyított? Játszottál, nyertél vele? Mert én a versenybeszámolóknál még az indulók közt se látom, csak járj, csatamező meg hasonlók.

A semlegesítést már késő lenne kivenni, a játék része, és elég sok beteg dolog kivédésére ad esélyt. A többire majd reagálok részletesebben.
 
Szerintem az sf egy jó lap, nem kellene bántani...
Mi van ha kezdő kézre húzok 2-3-at? Öngól és csomag...
Mikor jó?: ha már nagyon kiterültem ez a nyerés, amíg nem húzom fel már 90%ra úgy is olyan lap, tempó előnyöm van hogy az ellenfél minden fontos lapja meg lesz fogva.
Ha az ellen terült ki mecsfordító lehet....
Én is nyertem és vesztetem is sokszor ezzel a ki húz előbb sf-t vagy topdekk sf...
Rohadt kevés a meccsfordító lap, és itt jön amit Szabolcs mondandójában a lényeg(számomra)
Kevés az olcsó(vagy a fenti esetben olcsóvá váló) tömeges leszedés ami egy vert helyzetből visszarak a játékba.
Ha nerfet kapna remélem valahogy így:
Csak az ellenfél lapjai csökkenthetik az ik-t és csak min. 2-es lappal lehet rá(inkább 3) reagálni. Na ezzel kb azt tudná hogy vissza rak a játékba
 
neutronbomba: magirox csatlósa, mardakor ajándékozó, fókuszálás, gyűjtógen pakli kompletten.
 
Huhú, isteni SF, az lenne a legjobb Ez pont arra lenne jó, hogy mindenki csak lila istenivel játsszon
 
Nem tudom, nálam egy UR bűbáj vagy az emlegetett Jagumir jobban kiveri a biztosítékot. Az univ kifordító előtti időkre jellemző unaloműző,manafonál,tartalék +egy rakat counter deck-ek nem hiányoznak. Nagyon erős lap,az tény,de szerintem megkerülhető és őszintén szólva még tetszik is, hogy legalább ad egy esélyt a meccs megfordítására (még ha ellenem is jön ki,miután leterültem). De gondolom mivel mostanában egyre többen akarnak szabadulni az Oz playsetektől lassan jön a nerf/bann...
 
Nos, szerintem, ha [isteni] lenne, akkor az valamennyit dobna a dolgon... de a NTI megoldja a szentemet, akárcsak a Jagumirt....
 
Ezt én is megerősíteném. Nyomtam végig verseny Magirox deckkel és nem voltam elragadtatva tőle...
 
Én csak arra lennék kíváncsi hogy az SF lesz-e balanszolva valahogy. Sokkal gusztustalanabbnak érzem mint egy jagumirt.
 
Fú azért az a magirox nagyon a best case scenario leírása: közel sincs ez mindig így, ennél sokkal inkonzisztensebb a pakli, valszeg nem is véletlen, hogy nem tombol tőle a meta. Ha működik, akkor nagyon működik, de amúgy ezer meg egy sebből vérzik.
 
Érdekes cikk.

Az én álláspontom az, hogy elsősorban tiltani kell, ha nagyon muszáj akkor nerfelni. A tömegpusztító fegyverek pedig a valósághoz hasonlóan teljes mértékben kerülendőek és borzasztóan károsak.

Egy ilyen metaromboló "atombomba" vagy "neutronbomba" általában egy dolgot tud elérni, egy további erősödési spirált. Lásd B. Jagumir aztán meg a Nagytanács ítélete. (Sidenote: khmm pay-to-win.)
Az gyengébb koncepciókat segítő nagyon erős lapok végül vagy nem kerülnek érdemi használatra mert egyszerűen túl egysíkúak, mint a Mennydörgő titán, vagy mindenhova máshova is jók lesznek mert túl erősek, mint a Nekronsárkány vagy az eredeti veszettség.
Illetve speciális esetekben egy koncepciót a semmiből jőve Tier 1 paklivá tesznek, pl. Magirox csatlósa. Utóbbi szerintem sürgős és azonnali nerfre (körvégi húzást el kellene felejteni) vagy inkább tiltásra szorulna. Ugyanis a Magirox a 3 lapos kezdése mellé, az első 2 körben körönként kap 1 ingyen lényt az asztalra, majd a későbbiekben tud semmizni és további lényeket termelni. Ehhez most hozzájött az első 1-3 körre (attól függ, mit nekronozol) fixen +1 ingyen lény, +1 laphúzás és az eddig alapból passzív csontvázai innentől repülve érkeznek.
Gyakorlatilag a Magirox a legelső körében a 3 húzott lapja mellé kap 3 Ép-ért 2-t az asztalra és egyet a kör végén felhúzhat. Ez a 3. kör végére azt jelenti, hogy a követőd, (ami nem lőhető be) erősebb mintha egyszerre játszanál Krigissel és Molluszkkal. Arról már nem is beszélve, hogy tud fókuszálni és az egyéb kevés lapos kezdéseket tápoló lapokat is forgatni.

És ezzel elérkeztünk a létező legkárosabb laphoz a témában: a Mardakor ajándékozóhoz. Ez a pofátlanság teteje a kiadó részéről én őszintén nem értem kinek az ötlete volt és hogy lehetett ezt így kiadni.
Egy Ultraritka lap amiből 2 db kell hozzá, hogy egyáltalán működjön holott az lenne a funkciója, hogy ritkábban használt, hátrébb szorult tier 2+ "kevéslapos" kezdéssel felálló paklikat hozzon vissza a metába.
Ez a lap már képességét tekintve sem szabadna, hogy létezzen, mert gyakorlatilag negálja a több narancslap használatának hátrányát kvázi költség nélkül.
De oké, a kiadó ezt az utat választotta, ez esetben ennek a lapnak mondjuk zénes ritkának, HSZ lapnak vagy ha nagyon arccal a bevétel felé forduluk, bdv lapnak kellett volna lennie, hogy mindenki számára elérhető(bb) legyen. Ehelyett UR lett. Remek. Ezzel aztán sikerül majd elérni, hogy az amatőrök és kezdők, a játékkal esetleg újonnan ismerkedők számára is segítsük a meta szélesítését. Mert nyilván ők azok akik szívesebben játszanak szerepjátékosabb, kevéssé tryhard goodstuff kontrollal.
Ehhez képest mit ért el ez a csodakártya?
A Magirox csatlósa+Mardakor ajándékozó kéz a kézben létrehozta a legújabb, leggusztustalanabb lépcsőfokát a goodstuff kontrollnak: szinte mindig 4 lapos kezdés, körönként +2 ingyen lény és +1 laphúzás, ha van 3 lény a gyűjtőben akkor ingyen semmizés, ráadásul tudok fókuszálni is. Korrekt, nem?

Senki nem gondolt bele ebbe? Hogy magyarázod el egy új játékosnak, hogy ahhoz, hogy 100%-os erősségre összerakja a kedvenc koncepcióját szüksége van 2 db UR-re fixen, amit hivatalosan nem tud még csak megvenni sem.

A Hitetlenség ebben a formájában szintén egy eléggé érdekes húzás. Előbb kitalálunk egy "a kieg dedikált spoilere = drága lap" jelet, hogy az így fémjelzett lapok vigyék a paklieladásokat, majd kiadunk egy lapot, ami letiltja a használatukat. Kicsit emögött is azt a szerintem kissé hibás nézőpontot érzem, mi szerint "muszáj egyre erősebb lapokat kiadni".
Nem tudom mennyire van erre a lapra szükség, meglátjuk majd. De a működése eléggé végletes: ha húz az ellenfél 2+ ilyen lapot akkor csomagolhat amúgy meg nem nagyon csinál semmit.

Amire viszont kb. 20 éve szüksége van a játéknak és nem győzöm eleget hangsúlyozni az egy olyan szabálylap ami letiltja a gyűjtőgenerálást/gyűjtőt. Jelenleg minden primer lapelőnytermelésnek van letiltó szabálylapja csak és kizárólag a gyűjtőgenerálásnak nincs.
Mi ennek az eredménye? A gyűjtőgeneráló kombópaklik a legerősebb erőforrást letiltó szabálylapok (zarknodék) védelmében tudnak tombolni.
Minden más kombópakli kénytelen rúnázni/változózni, ha biztosra akar menni különben azt kockáztatja, hogy egy bilincsben/börtönben nem tudja pörgetni a lapjait.
A gyűjtőgen mehet biztosra. Ez óriási probléma és az elmúlt években mind láttuk is az eredményét. És ahelyett, hogy egy egyszerű szabálylapot kiadna a kiadó, ami behozná az egyensúlyt a játékba és végre megoldaná a gyűjtőgennel kapcsolatos összes problémát, most fog kijönni egy teljes nagykieg, ami erősíti a gyűjtőjátékot.
Azt sikerült kitalálni, hogy ha mindenki gyűjtőgen lesz, akkor majd senkit nem zavar? Hatalmas ötlet...

A játék egyensúlyban tartására én, mint azt fentebb is említettem a tiltást és indokolt esetben a nerfelést találom az egyetlen elfogadható útnak. Az úgynevezett "ellenlap" kerülendő, káros, könnyen visszájára fordul és 100%, hogy további laperősödési spirált indukál. Ezen kívül a működése végletes (behúztad-nemhúztad) és frusztrációt szül játék közben.
Koncepció szinten pedig, mivel a játékban hálistennek kismillió koncepció, etnikum és egyéb paklialap képző van, nincs szükség a kézivezérelt erősítésére adott pakliknak.
A nagyon erős lapokat azonnal tiltani kell, és az aktuálisan tier 1 dekkekhez pedig legalább 1 kiegig nem szabad kiadni oda szánt új lapot. Szerintem ennyi a játék fenntarthatóságának feltétele hosszútávon.

Ezen kívül a zanszilánk idézési költséget azonnal ki kellene emelni a játékból mert elképesztő módon gyorsítja azt és durván erősíti a legelső játékba kerülő lap erejét, mert egy kósza 0/1-es kivédekezett counterlény is rögtön 1+1 Zsz-nek számít a mi körünkben. Manapság már nincs is olyan pakli amiben ne lenne legalább 1 zsz költségű lap.
Ugyan így a semlegesítés is egy olyan képesség, ami remekül indult, de borzasztóan kontraproduktív és romboló lett. Szerintem nem lenne szabad olyan lapnak counternek lennie, ami utána az asztalon marad de legalábbis olyannak semmiképp, ami utána az asztalon képességgel, vagy támadóértékkel bír.
A játék hosszútávú fennmaradásának is sokkal jobbat tenne, ha a "spoiler" kártyák abba az irányba tolódnának el, mint pl. a nemrég bemutatott brutálgeddon (új).
Ugyanis kb. korlát nélkül erősíthető bármilyen leszedés, mert az nem tudja önmagában megnyerni a játékot (itt a lopásoknál rezeg a léc kicsit). Senkit nem vert még agyon az, hogy: "3 célpont lap a gyűjtőbe kerül". Viszont mindenki kapott már ki B.Jagumirtól, vagy valami más semlegesít-majd agyonver/asztalról csinál valamit lénytől.

A kezdés átadásának lehetőségét és a min. 1 védekezhető lapot is kellene emelni a játékból. Utóbbiak nem igényelnek indoklást. A védekezés még mindig inkább támadás.

Üdv: Kyb
 
Érdekes cikk, fontos felvetésekkel.
Most annyit tennék hozzá, hogy a Hitetlenség megalkotásakor nem az isteniek "megregulázása" volt az indíttatás, hanem:

- mindenféle fórumon (pl. itteni szavazás) látszott, hogy sok játékos erősítené a korlátozó szabálylapokat.
Ezért - a meglevőkhöz kiadott lapok mellett - pár ilyen is felkerült a listára, közülük egyelőre ez a lap élte túl a szigorú tesztelést (módosult persze ez is).

- arra az igényre is reflektálva, hogy ne csak epikusok alkossák az új narancs lapokat

- a meta szélesítése, olyan alternatíva, ahol a sok pakliban szereplő isteniek helyett más lapokkal (pl. több színtelennel) lehet játszani, a siker reményében
 
Szerintem pl. a balanszolás jegyében nem kellett volna kijelenteni fixen, hogy az epikus 5 lappal kezd. Brutál különbségek vannak az egyes epikusok között. Gondoljunk egy sárkányra és egy motyogóra. Egyik brutál tápot ad, másik "csak" olcsóbbít. Itt előjön az, hogyha kezd egy motyi és fognám az első lapját, ami motyi, akkor már laphátrányban vagyok. De a drakolder epikus is elég durva, nagyon nagy táp van benne. Ezeknek 4 laposoknak kéne lennie szerintem. Vagy pl. az, hogy míg a motyi régi és új követő közt sok különbség nincs, sőt,- még manát is tudunk vele termelni- annyi, hogy egyikkel azonnal, másikkal kör végén húzok. Azért ehhez képest a sárkány nagy kvázi "gyengítésen" esett át. Plusz támadást már nem kap, és rezisztencia sincs. Megjegyzem persze... ez nagyon jó, hogy egy belőhetetlen követőn nincs. De más pluszt lehetett volna adni neki. Mit tudom én... mondjuk egy J: következő sárkányodra +2 reagálni. Nem ad nagy boostot, DE a megfelelő lapnál visszahozhatja azt az előnyt, amit egy motyogó egy cselekedettel visszahoz.

Egyébként annyit hozzáfűznék, hogy, ugyan nem tudom, hogy a Mardakor ajándékozó minek lett szánva, én ezt neutronbombának nevezném. De elég brutálnak érzem kreátor követőihez használni 5 lap ellen. Szerintem kicsit túl lett húzva, sorolnám miért. 2 aktív követőm van, 3. körben húzok +1-et. Egyébként 4 lappal kezdek, és még Fókuszálást is kereshetek. Nagyon erősnek tartom, már amit HD is egyszer összerakott Kreátor követői decket, az is erős volt, pedig akkor még nem létezett Ajándékozó. Most, hogy kijöttek, egyrészt színes paletta jött, másrészt 5 lapnak kvázi a legnehezebb match-up. Törpe-gnöm deckemet nem is verte még el 5 lap.

Egyelőre így este ennyi jut eszembe, de vannak még nagyon unbalanced dolgok.
 
Koszonjuk az ertekezest. Szerintem nagyon tanulsagos. Egy valami maradt ki, a szabalyok igazitasa/korrekcioja.

Sokan nem tudjak, hogy a jelenleg hasznalatos szabalyrendszer nagyon komoly evolucion ment at, reszint termeszetes okosodasa, reszint alakitgatas altal.

Sajnos a Kodex megszuletese elott - igazabol joval regabben, a 2010 elotti idokrol beszelek - a szabalyok faq-kal valo toldozgatasa is eszkoze volt a balanszolasnak. Ez nem rosszakaratbol, vagy hozza nem ertesbol fakadt, egyszeruen tul sok megvalaszolatlan kerdes volt, es egy egy kerdest egyszerubb volt szabalyalkotas szinten rendezni.

Szerencsere ez mar nem gyakorlat, legalabbis nem hetkoznapi. Azt azonban tudnotok kell, hogy ez is egy eszkoz, amivel a Kiado elhet es jol is teszi ha el. A legutobbi ilyen beavatkozas az osmagia szabalyanak egyszerusitese volt, ami nem utolsosorban azt a celt is szolgalta, h a dragitas vs osmagia relaciot arnyalja kicsit.

A szabalymodositasok sohasem onkenyesek. Mindig a jatek fenntarthatosagat es elmenyszintjenek megorzeset szolgaljak.
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.