Vissza a Főoldalra
 
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - Gemina erdeje november 27.
HKK - Zén Legendái: Jégvilág szeptember 25.
A pillanat képe
A mátrix
(Könyv életkép)
Küldd el képeslapként!
A mátrixban minden csak virtuális valóság. A mátrix zsonglőrei, a dekások mindig az általuk elképzelt, idealizált, vagy jelképes alakban jelennek meg a mátrixban.
Nézz szét a galériában!
Nyugat fejlesztése
Befizetési Akció 2017.11.16. - 2017.11.29.
Playmat előrendelés - 2. kör
Gemina erdeje lapelőzetes (4. rész)
Előrendelhető a Gemina Erdeje HKK kiegészítő!

A lista folytatása...
Aukciós statisztika
Az utolsó Aukciós Napon történtek
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Tudati ismétlés (519. tudati képesség)

A lista folytatása...
Új HKK kiegészítő: Gemina erdeje (468)
[HKK Piac] Eladó lapok (139917)
[HKK Piac] Lapokat keresek (27466)
[HKK Piac] Eladó gyűjtemény (9150)
HKK kérdés? (42820)
Nyugat fejlesztése (3)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:







Utoljára ezt küldték:
Womath
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Miből lesz a draft?
 
valóban. ez esetben kell itt is, talán tényleg csak ősi legendáknál meg idővihvarnál nem kell ami így meta lapok közül beugrik (meg biztos van amit kihagytam).
 
(kivéve Varázslónőt)
 
Asszem varinőnél nem mer lapot keres, de herénél igen mer sheran lényt.
 
korábban tuti volt szabály, hogy azon keresések , amelyek feltétellel ekresnek azokat meg kell mutatni.
 
Ha Varázslőnővel, herével stb. keresek lapot, akkor is meg kell mutatnom, hogy tényleg a feltételnek megfelelőt kerestem-e, pedig nincs rajta a lapon. Vagy erre van külön szabálypont?
 
Egyetértek. Ez a szabálypont általánosítható, és kivezethető a lapokból. Ezáltal is rövidül a szöveg.
 
Ezt valahogy éreztem, csak felettébb magabiztosan és hevesen tette (ráadásul rutinos játékosról volt szó), így úgy voltam vele, hogy OK, vigye.

Mindenesetre akár így van, akár nem, úgy látszik még sem olyan egyértelmű ez a lap.
 
Értem én a Kiadói szándékot, és a mögöttes indokokat, de jelen pillanatban semmi okom nincs arra, hogy ha rám játszik valaki egy Gomakot, akkor megmutassam a kezem. Se szabály, se a lap nem utasít erre.

A játékosok megszokásból (a többi, kézből dobató lap analógiája által) mutatják a kezüket, de ez teljesen önkéntes jelen pillanatban. Az pedig hogy az ellenfél nézze át a paklimat még így sem vezethető le a lap szövegéből. Ha tévedek, bárki javítson ki. De jelenleg ez a nagy büdös helyzet Gomakilag.

És én kérek elnézést, hogy ez a lektorálásnál nem merült fel senkiben.

Az amúgy egy nagyon rossz hozzáállás lenne, hogy élből azt feltételezzük, hogy az ellenfél csal. Ennek ellenkezőjét kell feltételeznünk. A kéz megmutatását illetve a pakli átnézését le kell faq-zni (ha ez a kiadói szándék), mivel jelenleg ez nincs benne a lapban.
 
Szerintem le kene definialni, hogy ez ilyen 'megnevezett lap eldobasa' kez ill. pakli mutatassal jar alapbol.
 
A Tiltott magus ugyanez egyebkent (nem utasit o se).
 
Ugy gondolom, ezt felul kene vizsgalni (akar FAQ-val, ha pontatlanul szovegeztunk), mert szamtalan (utolag ellenorizhetetlen!) csalasra ill. elnezesre adhat alkalmat.

- Ha nem veszed eszre a paklidban a 3. sikot (mert osszeragadt 2 lap), es ugy emlekszel, 2-vel jatszol, soha tobbe nem indulhatsz Kecskemeten?

- Ha 'elnezted', hogy volt-e a kezedben 1 lap, es pl. Bilincsezel (ahol ugye a paklibol nem dobsz), kesobb barmikor mondhatod, hogy azota huztad fel...

stb.

Ez alapjan kb. minden Gomak kijatszasnal birot kene hivni, annal azert jobb, ha a jatekosok maguk mutogatnak...
 
Én ahogy levettem van úgy hogy ha bírót hív.
 
Tehát, ha kijátszom és megnevezek egy lapot: az ellenfelem kivesz a kezéből 1 ilyet és a másik 2-t a paklijából. Tegyük fel én nem dobok el a kezemből semmit, ő nem ellenőrizheti a hitelességemet? Vagy 1 ilyen lapot dobok, ő nem győződhet meg róla, hogy nincs-e véletlenül 2 vagy 3 nálam abból a lapból?

Ezek alapján az ellenfél paklijából és kezéből is kikerült a maximális az adott lapból. Az én kezemből pedig 0,1,2 vagy 3 darab lap. Nincs is lehetősége ezt ellenőrizni ellenfelemnek?
 
Megjegyzem, a többi kézből dobatós lap esetében is csak akkor kell megmutatni a kezet, ha erre a lap utasít. (Általában meg is teszi).
Az egyetlen kivétel az anti-mágia, mert ott nem a lapon szerepel ez az utasítás, hanem a képességre vonatkozó szabálypontban.
 
Megvizsgáltam a kérdéskört és az alábbira jutottam.

1. A Gomak kijátszóját semmi nem jogosítja fel arra, hogy átnézze az ellenfél pakliját. Ez semmilyen szinten nem olvasható ki sem a lap szövegéből, sem az idevágó szabályokból. Vannak lapok (Kóborló, Szem szimbólum, stb.), amik ezt lehetővé teszik, de azok szövegében ez egyértelműen megjelenik. "Nézd át az ellenfél pakliját" stb. Gomak szövege még csak nem is utal erre. Sőt. Kifejezetten az áll rajta, hogy az ellenfélnek kell kidobnia a paklijából a lapokat.

Ergo: ha az ellenfél kijátssza rád a Gomakot, és nyúl a paklidért, nyugodtan el lehet neki magyarázni, hogy hova nyúlkáljon...

2. Biztos az is, hogy a lap nem utasítja a játékosokat a kezük megmutatására. Csak annyit ír, hogy el kell dobniuk az ilyen lapokat. Tehát egyetlen szempontból jöhet számításba a kéz megnézése, ha felmerül annak gyanúja, hogy az ellenfél (illetve a Gomak kijátszója) sumákol, és annak ellenére nem dobja el a lapját, hogy ott szorongatja a kezében. Tudom, elég erős, de ez meg színtiszta csalás. Ha kiderül, akkor ez a játszmába, vagy a versenyből való kizárásba fog kerülni. Az tuti, hogy az általam bírált versenyen ilyet tesz valaki, az többet nem kell induljon nálunk.

Amúgy nem hinném, hogy ez általános lenne.

3. A kérdés tehát az, hogy a lap ionformációszerzésre IS szolgál-e, avagy csak a lapok eliminálására.

Mivel a lap szövegében nincs benne, hogy az ellenfél pakliját át lehet vizsgálni, sem az, hogy meg kell mutatni a kezet, ezért álláspontom szerint ez a lap információszerzésre nem használható.

Ha valaki kételkedik az ellenfele tisztességében, akkor hívjon bírót. A bíró átnézheti a játékosok paklilistáját, kezét, pakliját is akár.

Szerintem, ha valaki akár csak kilátásba helyezi, hogy bírót hív, akkor a sumákoló játékosnak hirtelen eszébe fog jutni, hogy mégiscsak van a kezében/paklijában ilyen lap. Nyilván nem akarja magát kizáratni a versenyből szándékos csalás miatt.

A bírózás minden egyes Gomakra kerülendő, mert idővesztéshez vezet. Ezt minden épelméjű játékos megérti, szerintem.
 
ja, és _szerintem_ paklit nem kell átnézni, ha bizonyítható, hogy nincs benne a megnevezett lap (semmiben, gyűjtőben, kézben van már elég ilyen nevű lap, vagy akár adott esetben ki lett side-olva a lap) - azt mondjuk nem tudom, hogy ki nézheti át a paklit, ha mégis ki kell venni onnan lapot (ill. én átnézhetem-e, ha ellenfelem azt mondja, hogy nincs ott a megnevezett lap, mert nem játszik hárommal)
 
Gomak:
szerintem minden esetben kellene kezet mutatni, annak ellenére, hogy én sem mindig így játszom...

analógiának ezt tudnám felhozni a kódexből, mint talán legjobban ráillő dolog:
7.7.2. Ha a változó idézési költségű lap idézési költsége kézben lévő lapoktól függ, az ilyen lapok kijátszásakor meg kell mutatni az összes kézben lévő lapot.

(idézet megvágva, csak a lényeges rész van idemásolva a 7.7.2.-ből)

ez alapján pl. szerintem hiába van már két mágusiskolám az asztalon, ha ki akarok játszani egy 3. szintűt, mindenképp mutatnom kell a kezem, pedig ugye már az asztal nullára olcsóbbítja

(persze lehet, hogy van a kódexben egy ennek ellentmondó dolog a mágusiskolára vonatkozóan is, de analógiának ezt találtam)
 
Szerintem ezekről a lap kijátszója dönt és minden esetben végre kell hajtani, ami rá van írva: kézből, pakliból kivétel. Ennek a lapnak nem csak az az erőssége, hogy kikerüli a rezisztenciát és a kellemetlen lapokat eltakarítja a kézből, pakliból, hanem az információszerzés is.

1. Elképzelhető, hogy látszik a gyűjtő alapján, de a lapnak ez az ereje, ezt be kell vállalnod, maikor kirakod, hogy meg kell mutatnod a kezedet ellenőrzésre az ellenfélnek.
2. Kijátszáskor ezt ugye nem tudod, egyszerre sül ki minden hatása, tehát a kezet is meg kell nézni. Plusz szabálytalanság ellenőrzésére is jó. (persze nem feltételezzük, hogy csal a másik, de fordult már elő és a lap további nagy ereje az információszerzés)
3. Itt is a 2. pontban kifejtett dolgot gondolom
4. Igazából az mindegy h te szeded ki a 3 lapot és nézed meg közben a paklit vagy az ellenfél szedi ki és leellenőrzöd, hogy nem e játszik 4-gyel, stb.

Nem egyértelmű ez jogos, de szerintem FAQ-zni nem kell rá. Amikor kijátszunk egy lapot minden rajta lévő utasítást hajtsunk végre még, ha feleslegesnek tűnik is, mert szerintem így szabályszerű.
 
Mert
1. Lehet nem is hasznalod azt a szint es es tisztan latszodik a gyujtodbol/semmidbol (ez arra vonatkozik aki kijatssza)
2. Kiszedted a 3at a paklidbol, nem lehet tobb a kezedben (ez a lap elszenvedoje nyilvan)
3. Kidobtad a kezedbol, masik 2 meg mar pl gyujtoben van--->nem lehet a paklidban
4. Te vagy az ellenfeled nezi at a paklit es szedi ki? Mind2 eset volt mar amit bejatszottak ellenem (az egyik velemenyem szerint szabalytalan volt, akkor ellenfelem vegignezte a paklim es o vette ki mielott akar mutathattam volna hogy nalam van vagy nincs)

A legegyszerubb megoldas az lenne ha a gomak kijatszoja donthetne arrol hogy atnezi e a paklit vagy sem illetve ezek sorrendjerol. Pl ha a paklit valasztja kezdeskepp es ott volt a 3, akkor mar ne nezhesse a kezet. Ha kezben volt a 3 (vagy 2 gyujtoben, 1 kezben) akkor paklit ne lathassa.

Ha ez ilyen egyertelmu (bar kozel sem, mer sokfele verziot lattam mar es Jani is kerte), akkor elnezest a trivialis kerdesert. Ha viszont masnak se az, akkor jo lenne egyertelmusoteni a lap alatt
 
Mit kellene rajta FAQ-zni?
Minden játékos kezéből kiszedi, ergo mindegyik játékos megmutatja a kezében lévő lapokat, hogy valóban nincs-e az adott lap a kezében.
 
Lehetne FAQ-zni gomakot? Jani már felvetette, de nem kapott/kaptunk választ. Sok verziót hallottam már, hogy kinek, mikor és milyen esetben kell/nem kell mutatnia, ezt jó lenne írott formában tisztázni.
 
Angyalos Alfa is OFF? Lassan jöhetne pár új
 
Köszi, javítottuk.
 
Igen, a VÚ előtti paklikra lehet beváltani.
Pl. : Elözönlés, Újjászületés, Misztikus Erők, HKK Junior, Z'ulit kincse, Zének.

Kódot csak HKK-ra lehet beváltani.
 
Az lenne a kérdésem hogy a Világégéses kódot már csak Végetúr előtti paklira lehet beváltani? Illetve más egyéb termékre belehet váltani?
 
És tényleg
 
a feb. 22.-i Ex eredményét sikerült rátölteni a feb. 8.-i Ex eredményére...

remélem, mielőbb javítva lesz...
 
Ez a téma minden évben felvetődik, egyszer megcsinálták, nem lett sok értelme. Gy-ngy fronton 1-1 dolog kijöhet, de max ennyi. Imho.
 
Na jó. Kussolok. Inkább megkérek egy strómant h vesse fel újra a témát
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Hírek, változások | Kérdések | Csere-bere | Stratégiák | Versenyek | Lapötletek | Szavazások | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről

© Beholder Kft., 2003 - 2017
1680 Budapest, Pf. 4 (Megváltozott!) | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.