Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Namír szántóföldek július 15.
Hatalom Kártyái - 10. kiadás június 16.
HKK - Zén Legendái: Alanor bűnei május 12.
A pillanat képe
Egy csapat hártyás lemúr
(Ősök Városa szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"Ezek az apró, egérszerű emlősök hatalmas ugrásokra képesek, az ugrás közben hártyás bőrlebernyegeiken vitorláznak. Csapatokban vadásznak, sok lúd disznót győz alapon ejtik el a nagyobb lényeket." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Namir szántóföldek - lapelemzés
Vasárnapi Behós HKK verseny korábbi kezdés
Nyári MondoCon 2018. július 14. szombat Budapest, Hungexpo
Előrendelhető a legújabb Zén Legendái minikiegészítő a Namír szántóföldek!
Namír szántóföldek – Beharangozó

A lista folytatása...
Hatalom Kártyái verseny - 2018. július 31., Excelsior
Hatalom Kártyái - Versenykiírások
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Tudati gyorsítás III. (520. tudati képesség)

A lista folytatása...
Namir szántóföldek - lapelemzés (1)
HKK kérdés? (43739)
[HKK Piac] Eladó lapok (140729)
Miskolci HKK-sok klubja (1195)
Lapötletek (63768)
Excelsior (894)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:Utoljára ezt küldték:
A bárdversenyekről
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Swords Comics
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Interjú a XXI. HKK Nemzeti Bajnokkal


Szia Gergő! Ezúton is gratulálunk a XXI. HKK Nemzeti Bajnokságon megszerzett bajnoki címedhez. Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Mióta játszol a HKK-val?
 • Sziasztok, Makó Gergely vagyok, 16 éves, a Budapesti Eötvös József gimnáziumba járok. Öt éves korom óta HKK-zom. 2010. óta versenyzem.

 • Mennyire befolyásolt téged az, hogy a HKK egyik alapítója az édesapád? Ha nem így lenne, akkor is játszanál HKK-t?
 • Érdekes kérdés. Az biztos, hogy nem ennyire fiatalon kezdtem volna el, és nem akkora lelkesedéssel, mint így, de ha rátalálok, szerintem úgy is játszanék.

 • Mennyire szól bele édesapád a pakli választásba, pakli összerakásba, versenyfelkészülésbe?
 • A pakliválasztásba ritkán. Gyakran előfordul, hogy beleszeretek egy nem feltétlenül erős koncepcióba, és nem lehet lebeszélni róla. Az összerakásba viszont bele-bele szól néha, javasol lapokat a már általam összeállított pakliba, de sokszor nem fogadom meg a tanácsát, szoktunk vitatkozni is. • Szoktatok otthon is HKK-zni, vagy csak verseny előtt játszotok egy-két meccset a pakli tesztelésére?
 • Ez több dologtól is függ, leginkább attól, hogyan érünk rá. Ő általában este jön haza, gyakran fáradt már játszani. Leggyakrabban akkor játszunk, ha van egy üres hétvége, olyankor a következő versenyre gyakorlunk, de szinte minden nagyobb verseny előtt játszunk legalább néhányat, nagy verseny alatt itt a szombati egész napos versenyeket értem.

 • Mely versenyformátumokat szereted a legjobban, melyeket kedvelsz kevésbé?
 • Alapvetően jobban szeretem az olyan formátumokat, amelyek korlátozottabbak, kreatívabb, akár hagyományos versenyen játszhatatlan koncepciókkal lehet és/vagy kell indulni rajtuk, ilyen a Beszűkült látókör (főleg későbbi fordulói), a hatalom korlátozása, vagy mondjuk, a veszélyes faj. Ezeken felül ott van még a draft, amit a formátumok királyának tartok, illetve az újonnan megjelenő kiegészítőből történő frissen bontott. Nincs igazán általam kifejezetten nem szeretett formátum, a Sokszínűség jutalmával kapcsolatban vannak ellenérzéseim, de csakis a Nemzetin szereplésével kapcsolatban, szerintem túl nagy a szerencse szerepe ahhoz, hogy egy ennyire komoly verseny formátuma legyen.

 • Van kedvenc paklid?
 • A Nemzeti előtt kicsivel tetszett meg a Lassan járj!, amibe a nemzetis első nap után konkrétan beleszerettem, most azt mondanám kedvencnek, illetve van egy régi vonzódásom a Hét törzs főnökéhez, szinte minden versenyre összerakom, van, hogy csak fejben, de sajnos gyakorlatilag mindig félre kell raknom, nem elég erős szegény.

 • Mennyit HKK-zol átlagosan egy héten? Hány versenyen indulsz havonta?
 • Változó, de a lehető legtöbb versenyen játszom, nagyon ritkán van olyan, hogy azért nem megyek el egy versenyre, mert nincs kedvem. Egy hónapon belül a HKK Ligákra szoktam járni, és általában két-három nagyobb budapesti versenyre, illetve kéthavonta egyszer az Excelsiorba is eljutok. Itthon sokat szoktam vele foglalkozni, a legközelebbi versenyre rakok össze paklikat, ellenpaklikat, vagy ha azokból már van elég, akkor időrendben haladok tovább. Ha nincs semmi még a látóhatáron se, akkor is foglalkozom vele valamennyit, be-, le- vagy áttokozok egy decket, egy side-ot, csak hogy csináljak valamit, ami lefoglal.

 • Mi volt a célkitűzésed a Nemzeti előtt? Milyen eredményre érezted magad képesnek?
 • Egyértelműen a top 8-at tűztem ki magam elé célul. 16-ban már voltam egyszer, így logikusan ez volt a következő szint, nagyobb célt nem akartam kitűzni magamnak előre, de erre képesnek is éreztem magam.

 • Mit gondolsz, miért sikerült ilyen remekül a nemzetis szereplés? Mik voltak a legfontosabb dolgok a győzelmedhez vezető úton?
 • Nem gondoltam bele, ez volt a titok vagy trükk. Nem számolgattam, hogy mennyi kell még a fix bejutásig, csak toltam, teljes fókuszban. Nem gondoltam végig a harmadik napon, hogy hol is vagyok, ki ellen játszom, csak az adott meccs számított, amit meg kellett nyerni. Ha elkezdek gondolkodni, bestresszelem magam, ezt tudom magamról, és akkor elvesztem. Ennél eggyel megfoghatóbban segített a Dévék által szervezett draft, vagyis hogy tudtam egyet draftolni ezekből a kiegészítőkből a Nemzeti előtt. • Milyen paklival indultál az 1. napon, és milyen eredménnyel? Mesélj az 1. napi élményeidről?
 • A nemzeti előtti utolsó hagyományos felkészülési versenyemen még Életenergiáztam. Előtte hagyományoson soha, és ha rajtam múlik, többet se... Azután a verseny után néhány nappal , ahogy már említettem, megtetszett a Lassan járj! Így összeraktam, és édesapámmal játszottunk nem keveset, én a Járj-jal, ő az Életenergiával. Elég jó arányban tudtam megverni, így úgy döntöttem, inkább azzal indulok, visszatekintve nem volt rossz döntés. A versenyen meglepetésként ért, hogy egy Életenergia ellen sem játszottam, bár azért akadt néhány mezőnyben. Az első fordulóban Kósa Zoltán ellen játszottam, aki szintén járjazott. Egy szín eltérés volt kettőnk paklija között, ő (ha jól emlékszem) Dornodonnal játszott az én Rhattommal szemben, amit én semmiképp nem hagynék ki a Járjból. A második fordulóban Bartus Gergely volt az ellenfél, az akkor még regnáló Nemzeti bajnok, Lassan járj!+Kragoru familiárisa felállással. Ezt nagyon rossz matchupnak éreztem, rengeteg szerencse kellett a legyőzéséhez, többek között, hogy én dobtam nagyobbat kezdésre, és hogy pontosan megérezve abban a két meccsben lőttem a követőjét, amikor nem húzott fejbelövést. A harmadikban Bege Gabi lépéselőnyös gyűjtőgenje ellen játszottam, side előtt simán hoztam, side után ő kezdett, és egy elsőkörös Elmecsapdával nem tudtam mit kezdeni. A harmadikban újra kirakta az első körében a csapdát, de nekem volt rá egy Szirének hívásám, később egy Techiánafluxát is elloptam, és onnan le bírtam kontrollálni. A negyedikben Csető Zsolt már nem annyira retró kiadású Korlátozása ellen játszottam. 3-ból 2-szer megvert egy Ysdrull gyakorlatilag magában, egyszer egy Csábító papnőt kapott ki a deckemből, egyszer pedig egy Kifejlett sárkánykígyót, amivel nem tudtam mit kezdeni, így 2:1 lett oda. Ötödikként Juhász Ferenc és lépéselőnye ellen játszottam. Néhány nappal korábban az Excelsiorban már játszottunk ugyanilyen felállásban, akkor nyerni tudtam, így valamivel nyugodtabban ültem le játszani, és az eredmény megismétlődött. Végül pedig Horváth Dávid ellen játszottam egy Járj-Járj párharcot. Az elsőt nyerni tudtam, a másodikban eldobattam a kezét a „Káosz hatalma - Ozohrat - Káosz hatalma még egyszer” kombóval, de innen nem tudtam nyerni, mert én is kiürültem, ő pedig jobbat topdeckelt, a harmadik játékban viszont esélyem nem volt. Valahogy így hoztam össze az úgymond tervnek megfelelő 6/4-et, amivel nyugodt szívvel várhattam a másnapot.

 • Mi a helyzet a második nappal? Akkor mivel játszottál?
 • Második napra egy, a Járjamnál valamennyivel jobban kitesztelt Életenergiával készültem. Annak ellenére, hogy nem szeretem ezt a formátumot Nemzetin, hagyományosan ezen a napon megyek erősebbet, amivel most is kiegyeztem volna, sőt még az első napinál egy féllel gyengébb eredménnyel is. Az első fordulóban Bogdán Erik Lassan járja ellen játszottam. Az első meccs sima volt nekem, a másodikat egy 3 manánál üres kézre húzott Energizálás hozta, onnan nem volt megállás. A harmadikban kis ellensúlyozásként csúnyán kikaptam. A második fordulóban Ács Domonkos ellen játszottam egy mirror meccset. A meccsek után megnéztük: a két deck között, ha jól emlékszem 7 lap különbség volt, a szerencsének nagy szerepe volt abban, hogy az én javamra dőlt el végül a mérkőzés. A harmadik fordulóban Kósa Zoli elleni visszavágó következett, ő ezúttal is járjazott, csak most mellécsapott egy Kragoru familiárisát is, és csúfosan revansot vett rajtam az első napiért. A negyedik forduló teljesen kiesett, elnézést kérek az ellenfelemtől, csak arra emlékszem visszaszámolva, hogy nyertem abban a fordulóban. Az ötödikben Egyed Dávid Zarknod börtönével felálló deckje ellen játszottam. A második meccsen könnyen bedarált, a harmadikat viszont én nyertem viszonylag simán. Az első meccsen már nem is emlékszem pontosan mi történt, valahogy egy Perzselő homok következtében leikszeltünk. Az utolsó fordulóban Klujber Balázs Életenergiája ellen játszottam. Nagy sajnálatomra Klujbinak azon a meccsen múlott a bejutása, nekem viszont kellettek a harmadik napos pluszpontok, így az első kettő meccs meglehetősen szorosra sikeredett, de nagy csatában mindkettőt lehoztam, a harmadikat viszont elvesztettem, így 8 győzelemmel és egy döntetlennel, azaz 25 ponttal várhattam az eredményhirdetést. Végül a jó játszmaarányomnak köszönhetően becsúsztam a negyedik helyre, így a maximális 3 pontot vittem a harmadik napi csoportkörbe.
 • Hogyan alakult a 3. nap? Mik voltak a legemlékezetesebb pillanatok?
 • Talán mindjárt az eleje, a draft első boostere, utólag azon belül is az első, illetve a negyedik és ötödik pick bizonyult döntő fontosságúnak. A firstpickem egy Virulens Yathmog volt, ami a meccseim nagy százalékát akkori érzéseim szerint eldöntötte, többek között a döntő videón megörökített meccsét is. Aztán jött egy Quwargya, majd egy Kékvérű oroszlán, ugye ez máris 3 szín, amit akkor nem éreztem éppen optimálisnak, de végül mindhárom színnel játszottam. És itt érkeztem el a Yathmog után az igazán fontosnak bizonyuló két választáshoz, mert érkezett hozzám zsinórban 2 Galaktrosz. Ebből éreztem úgy, hogy a Rhattra nagyon rá lehet menni, nem szűrik talán annyira komolyan, mint az olyan sztárszíneket, mint a Sheran vagy a Chara-din. Az volt a taktikám, hogy az első boosterben nagyon keményen rámentem a Rhattra, megpróbálva ezzel minél több embert „lehozni” a színről, értve ez alatt, hogy egy döntési helyzetben párszor letettem a voksom a valamivel gyengébb Rhatt lap mellett, hátha később a szín prémium lapjai nálam landolnak a gyengébb szűrés következtében. Így jött össze az első boosterből 3 Elayne, 3 Dharosz apródja, 2 Borostyán fókuszkristály és egy Alanori aréna, csak hogy a komolyan bizonyított lapokat említsem. A draft után következett ugye a csoportkör, melynek első fordulójában Varga Jánossal kerültem össze. Ő egy, ha jól emlékszem, hat Yaurri vihartalizmánra építő villámos koncepciót szedett. A meccsekre nagyon nem emlékszem, csak annyira, hogy az elég későn pickelt ritkám, Karimon, az idő karma, talán mindháromszor megakasztotta a vihart. :) . Ezután következett Bartus Gergely, és amennyire emlékszem, good-stuff paklija. Mindháromszor simán bedarált. Annyira emlékszem, hogy neki is volt egy Virulens Yathmogja. A csoportkörök utolsó fordulójában Horváth Dáviddal találkoztam. 1-1-es állásnál sikeresen leblokkoltuk egymást, az asztalon pedig egy Rhatt nagyobb bajnoka és egy Nelevyn, az özvegycsináló nézte egymást, mígnem lejárt az idő. Így 4 szerzett és 3 hozott ponttal épphogy bejutottam, a csoportból 4. helyen a top 8-ba. Az egyenes kieséses szakasz első ellenfele a másik Horváth testvér, Zsolt volt. Amikor én kezdtem, sikeresen lepörögtem. Amikor ő kezdett, második körben érkezett nála egy Drakolder specifikátor, majd mikor megszemlélte, hogy nincs rá megoldásom megérkezett egy Moa őshal, amire viszont topdeckeltem egy A vadak urát, ami meglehetősen optimális, hiszen megfogni nem tudja a hallal. Három izom ide, vagy oda, innen már nem volt visszaút. A velem párhuzamos ágon Juhász Ferenc legyőzte Bartit, így nem kellett megismételni a meccsünket, ami miatt, tekintve az előző eredményét, nem voltam szomorú. A Jufe elleni meccs, az ő előző meccsével ellentétben nem húzódott túlságosan sokáig. Ehhez kellett az, hogy mindkétszer behúzzam az Őszinte Teofil + Achát fókuszkristály első körös minikombót, ami elég nagy tempóelőnyt biztosított az ő első köre után. Itt bizonyítottak először az Elayne-ok, amikor a két maradék lapjára betartottam kettőt négy manával, és szerencsésen a két lapja két Ifjú sárkánykígyó volt, ami mágikusan támad, így pont jó volt rá az Elayne. Ezután következett a döntő Dönczi Krisztián ellen, aminek az első meccse meg is van videón, amit érdemes is megtekinteni, kifejezetten érdekes és hullámzó meccs volt. Az első meccsen a paklija nagy részére rálátásom volt a nekronok, illetve a hosszú játék miatt. Így meg tudtam figyelni, hogy ugyan sok Az erős gyengéje lappal játszott, de nem lény lapokra összesen 1 countere volt, illetve a harmadik kör után a lényeimre is egyre korlátozódott a reakciói száma. Így az alapvető taktikám a többi meccsen az volt, hogy az első három körben csak nem lény lapokat rakok ki, illetve a Yathmogot, amit nem kár, ha megfognak, hiszen már jön is vissza kézbe. A győztes meccseimet nagy részben neki köszönhetem, a videón lévő első meccsen is az hozott vissza.

 • Milyen érzés a legfiatalabb nemzeti bajnoknak lenni?
 • Azt, hogy legfiatalabb vagyok, már megszoktam... Na de hogy nemzeti bajnok, azt szerintem nem lehet!

 • Köszönjük az interjút, és gratulálunk még egyszer!

  Létrehozás: 2017. szeptember 7. 12:29:09Utolsó frissítés: 2017. szeptember 7. 13:05:05 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


  Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

  © Beholder Kft., 2003 - 2018
  1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

  Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.